Yeni Başlayanlar İçin LoL Nedir?
Oyun

10 dk okuma

2009 yılında Riot Games tarafından yaratılan League of Legends basit oynama şekli ve sürükleyici stratejileriyle dünya çapında fenomen haline gelen bir oyundur. Basit bir eğlence oyunu olmadığını kanıtlayan LoL dünya kupasında 200 milyondan fazla izleyicisi ve 2013 verilerine göre ayda bir milyar saatten fazla oynanma süresi ile rekor seviyesinde takipçiye sahip. LoL’ün ücretsiz oynanabilmesi ise en büyük artısıdır. Tabii ki LoL pin seçenekleriyle şampiyonunuzu kişiselleştirebilir ya da geliştirebilirsiniz. Ancak tüm bunlar daha çok savaşarak da kazanabileceğiniz özellikler arasında. Öte yandan diğer iyi bir yönü ise silah ve zırh gibi savaşın seyrini değiştirebilecek şeylerin satın alınamaması. Bu sayede son derece adil bir karşılaşma yapılabilir.


Keyifli vakit geçirmek için arkadaşlarınızla iyi bir ekip kurup rakip takıma karşı savaşmak isterseniz LoL oyununa başlayabilir, en başından her şey hakkında fikir sahibi olarak iyi bir karakter yaratmak isterseniz LoL 101 rehberimize göz atabilirsiniz.


LoL Nedir?


Her video oyun meraklısı tarafından bilinen League of Legends (LoL), MOBA olarak adlandırılan ücretsiz strateji oyunlarından biridir. MOBA’nın açılımı ise Multiplayer Online Battle Arena’dır. Kısaca birçok kullanıcı ile online olarak savaşabileceğiniz bir ortam sunar. Genel hatlarıyla 5 kişilik bir takım kurmanız ve her kişinin bir Şampiyon özelliğine sahip olması gerekir. Maçların tamamlama süresi ise 25 dakika ile 1 saat arasındadır. PC ve Mobil versiyonu olan LoL kısa oynama süresi ile öne çıkar ve tamamen ekip işi olduğundan oldukça eğlencelidir. Hedef ise diğer takımın Nexus’usunu yok etmektir. Nexus düşman üssü olarak özetlenebilir.


Harita üzerinde ilerlenen oyun, iki takımın 5+5 olarak belirlenen oyuncularının ortak noktada karşılaşmasıyla başlar. Online oynandığı ve her takımın birbirinin Nexus’unu yok etmeye çalıştığı için son derece keyiflidir. Arkadaşlarınızla birlikte konuşarak ya da yazışarak stratejiler geliştirebileceğiniz LoL, rakibin taktiklerine karşı iyi bir plan yaptığınız an kazanabileceğiniz bir oyun. Karşı tarafın üssünü yok ettiğiniz anda kazanan taraf olabilirsiniz.


Oyunda bir de minyon adı verilen savaşçılar yer alır. Bu minyonlar her yarım dakikada bir arenada belirir ve üsse giden 3 şeritli yolda ilerler ve düşmanın minyonlarıyla savaşır. Burada ise minyonlarınızı yönetmeniz, özelliklerini belirlemeniz ve düşmanın taktiklerinden daha iyi bir taktik belirleyerek haritanın ortasında gerçekleşen karşılaşmada üstünlük sağlamanız gerekir.


LoL ve Şampiyonlar


LoL oyununda en önemli karakterler şampiyonlardır ve toplamda 161 farklı karakter bulunur. Farklı sınıflara ayrılan şampiyonlar özelliklerine ve yeteneklerine göre kategorize edilir. Eğer tüm bu sınıfları ve karakterleri bilirseniz daha iyi bir strateji yürütebilir ve rakibinizin hamlelerine karşılık verebilirsiniz. Oyun içinde şu an için 6 kategori ve her kategorinin öne çıkan şampiyonları vardır. LoL temel olarak bu şampiyonlar etrafında şekillendiği için bilmeniz gereken kategoriler ve özellikleri şöyle sıralanabilir:


Savaşçılar: Yakın temas savaşlarında uzmandır, büyük hasar verebilir ve hayatta kalma yetenekleri gelişmiştir.
Suikastçiler: Öncelikli ve uzak hedefler için geliştirilen bu şampiyonlar düşman bölgesinde oldukça etkilidir. Hasar ve yok etme konusunda en iyiler bu kategoride yer alır.
Büyücüler: Büyücüler adında anlaşılacağı üzere yakın temasa gerek duymayan şampiyonlardır. Yetenekleri neredeyse sınırsız olan bu oyuncular, kalabalık takımlarda çoklu hasar verebilir ve rakibi uzaklaştırabilir.
Destekler: Destekler ise nişancıların hedeflerine ulaşabilmeleri için takviye güç sağlayan şampiyonlardır.
Tanklar: Karşı taraftan gelen hasarı absorbe ederek takımın zarar görmesini büyük ölçüde engelleyen şampiyonlardır.
Nişancılar: Hedefe yönelik zarar konusunda nokta atışı sağladıklarından en çok hasar veren şampiyonlar bu sınıfta yer alır.


LoL Hedefler, Kulvarlar ve Roller


League of Legends hedefleri açık olan bir oyundur. Tamamen rakibin üssünü yok etmeye yönelik olan LoL, bu yolda gerçekleşen savaşlar, çatışmalar ve üstünlüklerle alakalıdır. Çünkü rakibinize göre zorluk derecesi değişse de düşman üssüne ulaşmak o kadar da kolay değildir. LoL, alt, orta ve üst olmak üzere üç şerit olarak ayrılan oyun alanlarından oluşur. Ayrıca alanı belli olmayan orman adı verilen görev bölümü vardır. Üsse ulaşmak için bu bölümlerden birini seçmeniz gerekir. Şampiyonlar ise hangi bölümü seçeceğinize bağlı olarak değişmelidir. Çünkü bu bölümlerde farklı yeteneklere ihtiyaç duyacağınızdan, işinize en çok yarayacak şampiyonu seçmeniz önemlidir.


Orta Şerit


Orta şeritte takım başına bir oyuncu, genellikle bir büyücü veya suikastçı bulunur. Bir orta koridor oyuncusu olarak ilk göreviniz mümkün olduğunca çok para toplamaktır. Bu parayı diğer şampiyonları öldürerek veya son vuruşu gerçekleştirerek kazanabilirsiniz. Son vuruş, neredeyse ölmek üzere olan bir düşman minyonuna son hasarı vermek anlamına gelir. Tüm hasarı vermek zorunda olmadığınızı ve otomatik saldırıya devam etmediğinizi unutmanız gerekir. Bu size diğer orta koridora göz kulak olmak için zaman bırakır.


Bir büyücü, mümkün olduğu kadar uzun süre vurmaya çalışmalıdır çünkü ancak bu şekilde daha güçlü hale gelir. Daha sonra, takımlar bir araya gelip takım savaşları başladığında, bir büyücü genellikle yeteneklerini aynı anda birden fazla kişiye saldırmak için kullanabilir. Bu nedenle büyücüler hasarın çoğunu verdikleri için düşman için önemli bir hedeflerdir. Bir takım dövüşünde saldırınızın zamanlaması çok önemli olduğundan agresif başlamamaya dikkat etmelisiniz.


Üst Koridor


Üst şerit, orta şerit gibidir, çünkü burada da mümkün olduğu kadar çok para toplamak amacıyla yalnız savaşmanız gerekir. Bu nedenle, mümkün olduğu kadar çok son vuruş gerçekleştirmelisiniz. Şampiyon olarak genellikle bir tank veya bir savaşçı seçebilirsiniz. Oyunun başında diğerlerinden izole olduğunuz için üst şerit genellikle bir ada olarak adlandırılır. Oyunun başında alt ve orta şeritte çok fazla aksiyon gerçekleşir.


Biraz para topladıktan sonra ölme olasılığınızı azaltacak eşyalar satın alabilirsiniz. Takım dövüşlerinde, dövüşü başlatmak genellikle sizin elinizdedir. Bu şekilde dikkatleri kendinize çekebilirsiniz. Rakip size odaklandığında bunu avantaja çevirebilir ve ekibinizin geri kalanının dışarı çıkmasına ve ilerlemesine yardımcı olabilirsiniz.


Alt Şerit


Alt şeritte bir nişancı ve bir destek bulunur. Nişancı, şerit boyunca mümkün olduğunca fazla vuruş yamalıdır. Tüm pozisyonlar arasında en çok paraya bağlı olan nişancıdır ve bu nedenle desteklemeniz gereken en önemli şampiyonlar nişancılardır. İyi bir destek, nişancının rakipten daha fazla minyona vurabilmesini sağlayacaktır.


Bir takım savaşında, nişancı olarak amaç mümkün olduğunca fazla hasar vermektir. Net bir hedefiniz yoktur, ancak yaklaşan herkese ateş etmeniz gerekir. Düşman için en yüksek hedef olduğunuz için alt şerit zorlayıcı bir kulvardır. Bu nedenle, ekibinizden koruma isteyebilirsiniz. En önemlisi ise iyi bir nişancı olarak agresif değil taktiksel oynamanızdır.


Destek olmanız gerektiğinde ise takım arkadaşlarınıza yeteneklerinizle yardım etmelisiniz. Örneğin, bazı destekler iyileştirme ve kalkan oluşturma gücüne sahiptir. İyi bir strateji içinse takım savaşları sırasında nişancınıza bağlı kalmanız ve onu olabildiğince canlı tutmanız gerekir. Alistar gibi savaş başlatmada daha iyi olan destekler de vardır. Bunlar muhtemelen bir tankın rolünü üstlenebilir.


Orman


Ormancının harita üzerinde sabit bir konumu yoktur. Vuracak minyon olmadığı için paranızı başka yerden kazanmalısınız. Örneğin ormandaki canavarlara savaşabilirsiniz. Böylece çeşitli bufflar kazanmanız mümkündür. Kazandığınız para ve bufflar ile koridor aşamasında takım arkadaşlarınıza yardıma gidebilirsiniz. Kulvarınız belli olmadığından beklenmedik bir şekilde ormanda bir şeride girebilir ve takım arkadaşınızla birlikte savaşa devam edebilirsiniz. Sislerin arasından beklenmedik bir saldırı yaptığınız bu eyleme ise gank denir.


Orman, net bir hedef olmadığı için öğrenmesi en zor pozisyonlardan biridir. Çok fazla canavar veya çok sayıda minyon öldürmek hedefleri arasındadır. Kısaca ormanda diğer oyunculardan daha fazla özgürlüğe sahipsiniz. Ancak ilk birkaç oyununuzda herhangi bir ormancıyla karşılaşmazsınız. Çünkü bu pozisyon için bazı şeylerin kilidini açmanız gerekir. Örneğin, sihirdar büyüsü vuruşunun kilidini açtığınızda, Fiddlesticks veya Warwick gibi şampiyonlarla baş edebilirsiniz.


Karakterler hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak isterseniz “LoL Evreni ve En Güçlü Karakterleri” içeriğine göz atabilir, şampiyonlarınızı bilinçli bir şekilde seçerek oyunda üstünlük sağlayabilirsiniz.

scrolltotop svg