Ev Sineması İçin Hangi Projeksiyon Cihazı Alınmalı?
Satın Alma Rehberi

10 dk okuma

Patlamış mısır kokusu, salonu kaplayan sessizlik, kararan ışıklar ve filmin açılış sahnesi… Ev konforunda sinema keyfini yaşamak için doğru ürün setine yatırım yaparak kendinize özel bir ev sinema sistemi kurmak, sandığınızdan daha kolay olabilir. Deneyimin anahtarı, elbette, belirlediğiniz bütçeyi aşmadan satın alabileceğiniz en iyi projeksiyon cihazı modelleri arasından seçim yapmaktır. Günümüz görüntü teknolojisinin sunduğu yüksek resim kalitesine, ortam ışığında yüksek parlaklığa, mükemmel renge ve üst seviyede kontrast oranına sahip bir projeksiyon cihazı satın almanız mümkün. İyi bir TV setiniz olsa bile, bir ev sinema projektörü ile evinizdeki eğlenceyi bir üst seviyeye taşıyabilirsiniz. Bir ev sineması projeksiyon cihazı için büyük ekran bir televizyon fiyatının oldukça altında bir ücret ödeyerek dev bir ekran elde edebilirsiniz. Hazırladığımız en iyi projeksiyon cihazları listesi ev sineması cihaz seçiminiz için yardımcı olabilir.

Projeksiyon Cihazı Modelleri

Genellikle 300 inç’e kadar uzanan resim boyutlarıyla, gerçek büyük ekran hissini elde etmenin tek yolu en iyi projeksiyon cihazlarından birine sahip olmaktır. Konu projeksiyon cihazı kullanımı olduğunda, çok sayıda özellik ve seçim söz konusu olur: lümen, lazer veya lamba tabanlı, DLP veya LCD, 1080p veya 4K, kısa mesafeli, yakınlaştırma lensleri, projeksiyon boyutu… Teknik özelliklerin çokluğu aklınızı karıştırabilir ancak size uygun cihazı seçerken temel öneme sahip unsurları, kurulum kolaylığı, ses, görüntü kalitesi ve fiyattır.

Şu anda eviniz için alabileceğiniz beş çeşit projeksiyon cihazı modeli bulunur: DLP, LCD, LED, LCOS ve lazer. Ev sineması projektörleri için yaygın olan DLP ve LCD türleri ve ampul yerine lazer ışık kaynağı kullanan DLP projektörleri oldukça farklı bir fiyat aralığında yer alır. Üst düzey, özel ev sineması projektörleri için daha fazla bütçe ayırmanız gerekebilir. Doğal olarak, üst kalite bir 4K projektör, Full HD olandan ve çözünürlüğü yanıltmak üzere piksel kaydırma yapan modellerden daha pahalıya mal olabilir. Yine de, en iyi projeksiyon cihazı listemizde taşınabilir projektörlerden uygun fiyatlı 1080p modellere, oyun için veya 4K HDR özellikli projeksiyon modellerine kadar her bütçeye uygun bir cihaz bulabilirsiniz. Ek olarak, projektör perdesi ve ses sistemi için de bütçe ayırmayı unutmayın!

En İyi Projeksiyon Cihazları

HDR’yi de destekleyen Full HD ve 4K modeller de dahil olmak üzere favori projektörler ve daha küçük alanlar için bazı kısa mesafeli projektörler mevcuttur. Listede açık hava sinema deneyimine uygun portatif projeksiyon modellerini de bulabilirsiniz. İster bir 4K projektör, ister HD medya kaynaklarının harika görünmesini sağlayacak bir model veya hareket halindeyken kullanabileceğiniz bir cihazı hedefleyin, ev sinema sistemini kurarken en iyi projeksiyon cihazları listemizden yararlanabilirsiniz.

Epson EB-FH52 1920X1080

Epson EB-FH52 1920X1080 projeksiyon cihazı, iyi ve çok yönlü kullanım sunan bir ev sinema projektörüdür. 1080p doğal çözünürlüklü projeksiyon cihazı, üst seviyede iyi ayrıntı sunan, etkileyici parlaklık ve doğru renkle eşleştirilen mükemmel bir kontrast oranına sahiptir. Epson EB-FH52 1920X1080 ile harika görüntüler elde etmek için neredeyse tüm bileşenlere sahip sayılırsınız. Bu projeksiyon listedeki diğer projektörlere göre görüntü kalitesinde önemli bir artış sunar. 4k60p yapmanızı sağlayan HDMI 2.0 ile birlikte gelen projektör, kapsamlı lens kaydırma ve motorlu zoom bonus özelliklerine sahiptir.

BenQ HT2050A

BenQ HT2050A en ucuz projektör kategorisinde yer almasa da, kesinlikle uygun bir fiyata alabileceğiniz en iyi video projeksiyon cihazları arasında yer alır. Modern yapıdaki projektör, mükemmel kontrast ve gerçeğe yakın renk keskinliği ile parlak bir görüntü üretir. Ek olarak, dikey lens kaydırma özelliği sayesinde kurulum kolaylığı sunar. HDMI, USB ve daha fazlası gibi bağlantı seçenekleriyle birçok medya oynatıcıyı, oyun konsolunu, PC’leri, Mac’leri ve mobil cihazları destekler. BenQ HT2050A, aynı zamanda, sürükleyici bir oyun deneyimi için 16 ms’lik düşük bir giriş gecikmesine sahiptir.

Sony VPL-VW325ES

Sony VPL-VW325ES benzerleri arasında en orijinal projeksiyon cihazlarından biridir. Genel görüntü kalitesinin en önemli göstergesini oluşturan kontrast oranı, Epson Home Cinema 5050 ayarındaki herhangi bir projektörden belirgin ölçüde daha yüksek kalitededir. Giriş gecikmesini azaltma özelliği sayesinde iyi bir oyun deneyimi sunar. 1500 Lümene kadar çıkabilen parlaklığıyla, aydınlık bir odada da oldukça iyi çalışır. Oldukça başarılı bir görüntü kalitesine sahiptir.

Optoma UHD35

Optoma UHD35, küçük kasasına ve uygun fiyatına birçok özellik sığdıran modern bir projeksiyon cihazıdır. Bütçe dostu bir projektör olan Optoma UHD35, yüksek seviyede ışık verebilir, renk tekerleği doğru renkler üretir ve harika detaylar gösterebilir. Kontrast oranı ortalama seviyede olsa da, bu fiyat aralığındaki 4K çözünürlüklü projektörler arasında oldukça ideal bir modeldir. Uygun fiyatlı projeksiyon cihazları arasında öne çıkan Optoma 4K UHD projektör, en iyi 1080p projektörlere kıyasla üst seviye görüntü kalitesi sunar. Objektif kaydırma veya yakınlaştırma konusunda fazla bir seçenek sunmayan Optoma UHD35, ev sinema sisteminiz için bütçenizi aşmadan 4K projektör elde etmenin harika bir yolunu sunar.

Anker Nebula Apollo

Anker Nebula Apollo, Nebula projektörleri serisindeki en küçük modeller arasında yer alır, ancak mütevazı gövdesinde çok sayıda multimedya özelliği barındırır. USB flash sürücüde veya dahili bellekte depolanan harici kaynaklardan sağlanan görüntüleri ve videoları yansıtabilir, müzik dosyalarını çalabilir, hatta akıllı telefonunuz veya diğer mobil cihazınızla eşleştirildiğinde Bluetooth hoparlör işlevi görebilir. Apollo’yu, yerleşik kontrol paneli, kutudan çıkan uzaktan kumandası veya Nebula Connect uygulaması aracılığıyla bir iOS veya Android cihazdan kontrol edebilirsiniz. DLP tabanlı bir ışık motoru kullanan Anker Nebula Apollo, 30.000 saatlik kullanım ömrü bulunan bir LED ışık kaynağına sahiptir. 200 ANSI lümende, Apollo, Anker Nebula Capsule II ve Kodak Luma 350’nin çıktısıyla eşleşen mütevazı bir parlaklığa sahip taşınabilir özellikte bir projektördür.

Projeksiyon Cihazı Almadan Önce Bilmeniz Gerekenler

Bu, ev sinema projektörlerinin teknolojik dünyasına ilk girişiniz ise, dikkat etmeniz gereken birkaç kriter vardır.

  • Çözünürlük: Yeni bir projeksiyon almanın en önemli nedeni net bir görüntü ve mümkün olduğunca ayrıntı elde etmektir. Çözünürlük, piksel değeriyle ölçülür. Temel olarak, biraz modası geçmiş ancak bütçe dostu 720 piksellik bir görüntüyü hedefleyebilirsiniz.
  • Kontrast oranı: Projektörün siyah ve beyazları ayırt etme becerisini gösterir. Karanlık ve koyu içerikleri izlerken daha net görüntü sağlar. Kontrast oranı arttıkça cihazın performansı da yükselir. Örneğin; 500.000:1 ve daha yüksek oranlarda siyahlar tam karanlık görünür ve renkler öne çıkar; 2.000:1’de ise, görüntü bulanık olabilir ve renkler birbirine karışabilir.
  • Parlaklık: Projeksiyon cihazından en iyi şekilde yararlanmak için perdelerinizi kapatmak ve neredeyse tamamen karanlıkta izlemeniz gerekebilir. Bununla birlikte, bazı cihazlar daha parlak ortamlarla başa çıkabilir ve hatta gündüz bahçenizdeki bir film partisi için uygun olabilir. Parlaklık lümen cinsinden ölçülür, sayı değeri yükseldikçe cihaz daha parlak bir görüntü sunar, en uygun yaklaşık değer 2.500 lümendir.
  • Ekran boyutu: Ekran boyutu, projektörü duvara veya ekrana ne kadar yakın yerleştirdiğinize bağlı olarak önem kazanır. Bu nedenle kurulumunuzda cihazınızı nereye yerleştirebileceğinizi önceden düşünmeniz gerekir. Favori modellerin birçoğu, duvara monte edilebilir veya tavana asılabilir özelliktedir.
  • Bağlantı: En iyi projeksiyon cihazları Wi-Fi’nize bağlanabilecek kadar akıllıdır, ayrıca bazılarının oyun konsollarını, akış çubuklarını veya bir dizüstü bilgisayarı bağlamak için çok sayıda bağlantı noktası bulunur. Birçok model en az bir USB bağlantı noktası veya HDMI kablo bağlantısı içerir.
  • Boyutlar: Arkadaşlarınızla bir açık hava sinema seansı mı planlıyorsunuz? Bahçeye taşınacak kadar küçük ve hafif bir projektöre mi ihtiyacınız var? Birçok projeksiyon cihazının ağırlığı yarım kg’dan dört kg’a kadar değişir ve her biri farklı boyutlara sahiptir. Açık hava film gecesi düzenlemek istediğinizde, taşınabilir ve dış mekan projeksiyon cihazı seçeneklerini göz önünde bulundurabilirsiniz.

İster 4K HDR, ister HD veya taşınabilir olsun, ailenizle gerçek bir ev sineması gecesi yaşamak için setinizi tamamlayacak olan diğer bileşenler, iyi bir surround amfi ve hoparlör paketidir. Keyifli bir ev sineması ile çeşitli modellere göz atabilir, sizin için ideal seçeneğe kolayca ulaşabilirsiniz.

scrolltotop svg