Bebek Banyo Suyu Kaç Derece Olmalı?
Aile

9 dk okuma

Bir bebeğin yumuşak cildi ısıya karşı hassastır. Bu nedenle bebek banyo suyunun sıcaklığı ayarlamasının doğru yapılması önemlidir. Bebek için banyo suyu sıcaklığı 37°C ile 38°C arasında olursa ideal bir banyo ritüeli uygulanabilir. Bu sıcaklık bebeklerin aynı zamanda daha sakin hissetmelerine ve rahatlamalarına yardımcı olur. Belki de onlara anne karnında oldukları anı hatırlatır! Bebeğin banyo suyu sıcak olursa banyo yapmak bebek için korkutucu bir ritüel olarak algılanabilir ve daha da önemlisi bebeğin hassas cildi zarar görebilir. Bebek yıkama konusunda yeniyseniz ve bu konuda bilgi sahibi olmak istiyorsanız bilmeniz gerekenleri sizler için derledik.

Bebek Banyo Suyu Sıcaklığı

Bebek banyo suyu doğru ayarlandığında bebek banyoda geçirdiği zamanı sevmeye başlar ve su ile temas ettiği anlarda mutlu olur. Bu nedenle bebek banyo suyu sıcaklığı ayarlaması yaparken suyun ideal sıcaklıkta olması son derece önemlidir. Su sıcaklığının bebeğiniz için doğru olduğundan emin olmak için şu ipuçlarını göz önünde bulundurabilirsiniz:

  • Bebeğiniz için banyoyu her zaman önceden hazırlayın ve bebeğinizi küvetine bırakmadan önce suyun sıcaklığından mutlaka emin olun.
  • Suyun sıcaklığından emin olmak için termometre ya da dirseğinizi kullanabilirsiniz.
  • Bebeğinizi yıkama sırasında musluktan ekleme yapmamaya özen gösterin. Yıkanması için gerekli olan tüm su miktarını önceden ayarlamanız önemlidir. Suda oluşan ani bir değişim bebekte rahatsızlık yaratabilir.

Bebek banyo suyu ve ortam sıcaklığı ilk 6 aylık dönemde son derece önemlidir. Bu dönemde sizi uyutmayan gaz sancıları soğuk bir ortamdan dolayı daha da artabilir. Bu nedenle özellikle ilk 6 aylık süreçte banyo suyunun ve bebeğin yıkanacağı ortamın sıcaklığını büyük bir dikkatle ayarlamaya özen göstermelisiniz.

Bebek banyo suyu sıcaklığını ideal derecede tuttunuz. Peki, banyoda sonra bebeğin cildi ile temas edecek olan kıyafetler? Sıcak bir banyo ve oramdan çıkan bebeğiniz sonrasında sıcak bir havlu ve sıcak kıyafetlerle temas etmelidir. Aksi bir durum hem bebeğin rahatsız olmasına neden olabilir. Bu nedenle özellikle soğuk kış aylarında banyo havlusu ve kıyafetler mutlaka ısıtıcı üzerinde olmalıdır.

Bebek Banyo Suyu Kaç Derece Olmalı?

Bebeğinizi ilk kez yıkamaya başladığınızda “Bebek banyo suyu kaç derece olmalı?” diye merak ediyor olabilirsiniz. Sakın panik yapmayın. Çünkü “Bebek banyo suyu nasıl olmalı*” sorusu her ebeveyn tarafından merak edilen bir konudur.

Bebekler anne karnında geçirdiği süre boyunca annelerinin sıcaklığına alışırlar. Bu nedenle doğumdan sonraki süreçte de bu sıcaklığı ararlar. Banyo suyunda da son derece önemli olan bu sıcaklık ortalama 35-37 derecedir. Bu sıcaklığı ayarladığınız sürece bebeğinizi güvenle yıkayabilirsiniz. Bebeklerin yıkandığı ortamın sıcaklığı da son derece önemli. Ortam sıcaklığı 25-36 derece olmalıdır. Bu nedenle hem ortam sıcaklığını hem de su sıcaklığı ölçebilen bir termometreye mutlaka sahip olmalısınız. Böylelikle banyo öncesi tüm ayarlamaları hatasız bir şekilde yapabilir ve bebeğinizle keyifli vakit geçirebilirsiniz.

Bebeğiniz doğduktan sonraki süreçte ilk 6 ay boyunca her gün yaptırmanız gereken banyo ritüelini ideal sıcaklıkta ayarlayarak hem bebeğinizin rahatlamasını hem de banyoda geçirdiği süre boyunca sizinle bağ kurmasını sağlayabilirsiniz.

Bebek Banyo Suyu Sıcaklığı Nasıl Ayarlanır?

“Bebek banyo suyu sıcaklığı nasıl ayarlanır?” diye merak ediyorsanız ayarlamak için iki farklı yöntemi uygulayabileceğinizi bilmelisiniz. İlk yöntem bebek banyo suyu derecesi kullanmaktır. Piyasada satılan derece modellerinden edinerek suyun sıcaklığını pratik ve hatasız bir şekilde ölçebilirsiniz. Ancak dereceye erişiminiz yoksa yeni doğan bebek banyo suyu sıcaklığı ayarlamasında dirseklerinizden yardım alabilirsiniz. Dirsekte bulunan deri, bebek cildi kadar hassastır. Bu nedenle dirseğin rahatsız olmayacağı su sıcaklığı bebeğiniz için ideal olacaktır. Ancak bebeklerin vücutları hızlı bir şekilde ısınabilir ve hızlı bir şekilde ısı kaybedebilir. Yani banyo suyu ideal sıcaklıkta olsa bile bebekler banyoya girdikten kısa bir süre sonra üşümeye başlayabilir. İşte banyo vaktinden önce ve banyodan hemen sonra bebeğinizi sıcak tutmanıza yardım edecek bazı ipuçları:

  • Başlamadan önce banyo veya odanın sıcak olduğundan emin olun.
  • Banyonun ortam sıcaklığını ideal seviyeye getirmek için ek bir ısıtıcı kullanabilirsiniz.
  • Bebeğinizi geniş ve kapısı açık bir alan yerine kapalı olan ve daha küçük boyuttaki bir odada yıkamayı tercih edin.
  • Bebeğin daha çok üşümesini engellemek için odadaki tüm kapı ve pencereleri kapalı tutmaya özen göstermelisiniz.
  • Bu detaya dikkat etmemeniz durumunda bebeğiniz ani hava değişimlerinden etkilenerek banyo sonrasında hasta olabilir.
  • Banyo zamanına başlamadan önce, temiz havlu ve bebeğiniz için gerekli olan kıyafet seti de dahil olmak üzere tüm malzemeleri sıraya dizin ve ulaşabileceğiniz bir yere bırakın.
  • Bebeğinizi yıkamak için banyo lavabosu ya da banyo küveti yerine bebeklere özel tasarlanan küvetlerden kullanın.
  • Küvetin ergonomik bir yapıda olması önemlidir. Bebekler için üretilen küvetler bu bakımdan en idealidir. Ancak bu küvetlerde bebeğinizi yatırmanız için gerekli olan file olmasına mutlaka dikkat edin. Aksi takdirde bebeğinizi yıkamanız güç olabilir ve istenmeyen kazalar yaşayabilirsiniz.
  • Küçük boyutlarda olan bebek küvetini bir miktar suyla doldurun ve bebeğinizi küvete yerleştirmeden önce sıcaklığı kontrol edin. Su sıcaklığı ve miktarı hazır olduğunda bebeğinizi suya yerleştirebilirsiniz.
  • Bebeğinizin vücudunun su ile temas etmeyen kısımlarını örtün. Bunun için bir bez veya küçük bir havludan yardım alabilirsiniz.
  • Suyun aniden soğuma ihtimalini göz önünde bulundurarak banyo süresini kısa tutun.
  • Çok soğuksa veya bebeğiniz banyoya hazır hissetmiyorsa bebeğinize temiz, sıcak bir bezle sünger banyosu yaptırın.
  • Banyonun sonlanmasının ardından zaman kaybetmeden bebeği havlusuna sarın ve başını da mutlaka örtün.

Bebek Banyo Suyu Termometresi

Bebeğinizi rutin aralıklarla yıkamak daha sağlıklı bir cilde sahip olmasına yardımcı olur. Bununla birlikte, bebekler için banyo seansları yeni ebeveynler için korkutucu olabilir. Çünkü suyun sıcaklığını ideal dereceye getirmek henüz deneyim kazanmamış ebeveynler için güç bir durumdur. Elinizle kontrol ettiğiniz ve ılık bulduğunuz su bebeğiniz için son derece sıcak olabilir. Bu nedenle en doğru sonuca ulaşmak için ölçümü bebek banyo suyu termometresi ile yapmalısınız. Termometreler hassas aletler olduğu için tüm güvenlik standartlarına uygun olmalıdır. Doğru bir sıcaklık ölçümünün yanı sıra, daha fazla amaca da hizmet ederler. Son teknoloji banyo termometreleri, günümüz ebeveynlerinin kalite ve güvenlik beklentilerini karşılayan çeşitli özelliklerle donatılmıştır. Siz de bu termometre modelleri arasından seçim yaparak bebeğinizi yıkamak için gerekli olan suyu en ideal sıcaklığına getirebilirsiniz. Piyasada çok sayıda marka tarafından satışa sunulmuş olan termometre modelleri bulunur. Bazı modeller yalnızca banyo suyunun sıcaklığını ölçerken bazı termometre modelleri de hem ortam sıcaklığını hem de su sıcaklığını ölçebilir. Bebeği için en doğrusunu yapmak isteyen ebeveynler için en doğru seçim hem ortam sıcaklığını hem de su sıcaklığı ölçebilen termometre modelidir. Bu nedenle modellere göz atarken bu özelliği mutlaka gözden geçirmelisiniz. Hatta sevimli hayvan şekillerinde olan renkli tasarımlara sahip olan termometrelerden tercih ederek bebeğinizin banyoda eğlenebileceği bir atmosfer yaratabilirsiniz.

scrolltotop svg