Fornite Nasıl Oynanır? Fornite Rehberi
Oyun

9 dk okuma

2010’lu yılların sonlarından itibaren oyuncuların favorisi hâline gelen battle royale oyun türünün ilk olmasa da en bilinen ve en çok oynanan yapımlarından Fortnite, artık bir oyun olmaktan çıkıp oyuncuların kendi aralarında sosyalleştikleri, birlikte konserler ve çeşitli etkinlikler takip ettikleri apayrı bir platforma dönüşmüş durumda. Fortnite oyunu içine yedirilen sayısız yenilik ve yapımın güncel kalmasını mümkün kılan küçük ama önemli dokunuşlar, temelleri 2000’lerde atılıp ilk görselleri 2011’de yayımlanan Fortnite’ın güncel kalmasını sağladı. Dilerseniz gelin, Fortnite’ın tam olarak ne olduğundan söze girip oyuna dair diğer ayrıntıları sizlerle paylaşalım.

Fortnite Nedir?

Video oyunları söz konusu olduğunda “dâhi çocuk” olarak adlandırılabilecek birkaç isimden biri olan Tim Sweeney’nin 1991’de kurduğu Potomac Computer Systems, 1992’den 1999’a kadar Epic MegaGames, Inc. adıyla varlığını sürdürdü. Bilgisayar oyunlarına meraklı olanlar Epic MegaGames adını ve logosunu, bugün yalnızca oyun alanında eğil sinema filmi ve dizi yapımlarında da sıklıkla başvurulan Unreal Engine adlı oyununa adını veren Unreal ve Unreal Tournament serisiyle anımsamış olabilirler. Dijital oyun cephesindeki önemli atılımlarına hız kesmeden devam etmek isteyen ve adını, 1990’dan itibaren Epic Games olarak değiştiren şirket, 2010’lu yılların sonlarında Tencent gibi önemli yatırımcılara kapılarını açmasının ardından “Game as a Service/Bir Hizmet Olarak Oyun” formundaki yapımlar geliştirmeyi hedefledi. Bundaki temel maksat, sabit fiyatla satılıp parası alınan oyunlardan büyük kazançlar beklemek yerine, ücretsiz ya da düşük ücretli sunulan bir oyundan, oyun içi ögeler (örneğin silah, kostüm, karakter özelleştirmesi gibi) satarak çok daha yüksek kazançlar elde ederek şirketi büyütmekti. İşte 2011 yılında, biraz da ürkütücü bir videoyla boy gösteren Fortnite’ın hikâyesi de böylece başlamış oldu.

İlk etapta zombi benzeri yaratıkların saldırısından kurtulmaya çalışan ve görsel itibariyle karikatürize insanların birbirleriyle iş birliği yapıp hem silahları hem de çeşitli tuzaklarla/inşa yetenekleriyle bahse konu yaratıkları alt etmeye çabaladıkları bir oyun olarak tanıtılan Fortnite, aradan geçen yıllar içinde fikrî ve yapısal açıdan önemli değişimlere uğradı. En önemli değişim adımı, Fortnite’ın çıkış yaptığı 2017’de çıkan ve o dönemli adı PlayerUnknown’s Battlegrounds (şimdiki adı PUBG: Battlegrounds) olan yapımın, biraz kusurlu da olsa battle royale türünü başarıyla uygulamasıyla atıldı. PUBG’nin elde ettiği başarının bir benzerini yakalayabileceğini öngören ve çok geçmeden öngörülerinde haklı çıkan Epic Games, Fortnite’ı hızlı bir yenilemeye tabi tuttu. Ortaya çıkan sonuç, başarısı bugünlere kadar uzanan Fortnite Battle Royale oldu. İlk dönem Fortnite oyunu olan Save the World paketi ise yan oyuna dönüşerek varlığını bugünlere kadar sürdürdü.

Battle royale oyununa dönüşen Fortnite, yapısı bakımından üçüncü şahıs perspektifinden oynanan, çok oyunculu bir yapım olarak tanımlanıyor. Aynı anda 100 oyuncunun, haritanın farklı yerlerinden oyuna başlayarak sahadaki rakiplerine karşı mücadele edip savaş alanından kazanan tek kişi olarak ayrılmaya çabaladıkları Fortnite, Epic Games’in en büyük kazanç elde ettiği oyun olma özelliği taşıyor.

Fortnite Nasıl Oynanır?

PC, Mac, oyun konsolu ve mobil sürümleri bulunan Fortnite’ın doğal sahası olan PC, oyunun en rahat oynanabildiği platform olarak kabul ediliyor. Yapımın, akıcı oynanabilmesi için ortalama donanım özelliklerine sahip bir bilgisayar, klavye-fare ikilisi ya da gamepad gerekiyor.

Fornite ile ilk kez tanışacaksanız, oyunla ilgili birtakım kuralları ve oyun mekaniklerini önceden bilmeniz, sahadaki rakiplerinize karşı daha rahat mücadele edebilmenize yardımcı oluyor.

Her sezon içerik bakımından yenilense de çekirdek oyun mekanikleri büyük değişimlere uğramayan Fortnite’a ilk defa adım attığınızda, karakterinizin bulunacağı adada, toplanmayı bekleyen pek çok cephane, inşaat malzemesi ve rakiplerinize karşı kullanmanız gereken silahların olduğunu bilmeniz önemli. Bu adada alıştırma yaptıktan sonra gerçek rakiplerle karşılaşmaya başlıyorsunuz.

Tercih ettiğiniz silahlarla rakiplerinize karşı mücadele edip mühimmat ve sağlık ekipmanlarını toplayarak giderek daralan Fırtına Çemberi’nin içinde kalmanız icap ediyor. Zaman ilerledikçe kızışan rekabet, sahadaki diğer oyuncuların daha agresif hamleler gerçekleştirmesine neden olabiliyor. Bu noktada mümkün olduğunca stratejik düşünüp hayatta ve belki daha da önemlisi, çemberin içinde bulunmanız gerekiyor.

Fortnite Ücretli mi?

Tamamen ücretsiz olan ve Epic Games Store üzerinden PC platformunda oynanabilen Fortnite, V-Papel adlı bir oyun içi para birimini destekliyor. Oyuncular satın aldıkları V-Papel’leri, içerik mağazasında sunulan ürünlerin yanı sıra Savaş Bileti almak için kullanabiliyor.

Fortnite Oyun Modları

Yıllar içinde içerik bakımından zenginleşen ve farklı oyun modlarına kavuşan Fortnite oyununda çok sayıda çekirdek oyun modu bulunuyor. Battle Royale oyun modları kapsamında; Solid Gold, Battle Royale, Zero Build, Team Rumble, Battle Lab ve Part Royale; Competitive oyun modları kapsamında Competitive; Creative oyun modları kapsamında Creative ve Legends Landing ve son olarak Save The World sıralanabiliyor.

Fortnite Sistem Gereksinimleri

Unreal Engine 4 oyun motorundan Unreal Engine 5 oyun motoruna yumuşak bir geçiş yapan ve sunduğu görsellerle, birinci sınıf bir animasyon filminden farksız hâle gelen Fortnite, özellikle minimum sistem gereksinimleri listesinden de görülebileceği üzere, standart özelliklerdeki bir laptop ile bile keyifle deneyimlenebiliyor. Ancak oyunun, geliştirici ekibin kendi adını verdiği grafik detay seviyesi ile oynamak için biraz güçlü oyuncu bilgisayarlarına ihtiyaç duyuluyor. Oyunun resmî sistem gereksinim listeleri şu şekilde:

Minimum Sistem Gereksinimleri

İşletim Sistemi: Microsoft Windows 7/8/10/11 (64-bit)

İşlemci: Intel Core i3-3225

RAM: 8 GB

Ekran Kartı: Intel HD 4000 ya da AMD Radeon Vega 8

Depolama Alanı: 50 GB

Önerilen Sistem Gereksinimleri

İşletim Sistemi: Windows 10/11 (64-bit)

İşlemci: Intel Core i5-7300U ya da AMD Ryzen 3 3300U

RAM: 8 GB ya da üzeri boyutta bellek

Ekran Kartı: NVIDIA GeForce GTX 960 ya da AMD Radeon R9 280

Depolama Alanı: 50 GB

Epik Sistem Gereksinimleri

İşletim Sistemi: Windows 10/11 (64-bit)

İşlemci: Intel Core i7-8700 ya da AMD Ryzen 7 3700X

RAM: 16 GB ya da üzeri boyutta bellek

Ekran Kartı: NVIDIA GeForce GTX 3070 ya da AMD Radeon RX 6700 XT

Depolama Alanı: 50 GB NVMe SSD

Yeni Başlayanlar için İpuçları

Fornite oynamaya karar verdiyseniz ve oyunun gediklileri arasında zorlanmak istemiyorsanız, ufak birkaç ipucu, Fornite oturumlarınızda işinize yarayabilir. Fortnite özellikler ve oyun mekanikleri konusunda yeniyseniz, şunları deneyebilirsiniz:

  • Oyuna başladığınızda, gökyüzünden yere doğru süzülürken mümkünse bir çatıyı hedefleyin ve oraya inmeye çalışın. Bu sayede çatıdaki -varsa- ganimetlere ulaşabileceğiniz gibi yerdeki rakiplerinizin de gözüne çarpmazsınız.
  • Haritayı kısa sürede tanımaya gayret edin ve birkaç tur sonrasında haritanın hangi bölgelerinin kalabalık ya da ganimet içerdiğini öğrenin. Bu sayede hem ortama hem de haritadaki ganimetlerin yerlerine hâkim olabilirsiniz.
  • Rakiplerinizle karşı karşıya geldiğinizde mutlak surette onları alt etmeye çabalamayın ve Fırtına Çember’inin nereleri kapsamaya başladığını daima takip edin. Zira siz çatışma hırsıyla rakiplerinize saldırırken çemberin gazabına yakalanabilirsiniz.
  • Elde ettiğiniz iksirleri idareli kullanın ve silahların, hangi durumlarda daha etkili olduğunu mutlaka deneyimleyin. Sonraki maçlarınızda en doğru ekipmanlarla envanterinizi şekillendirin ve rakiplerinizin arasından kolayca sıyrılın.
scrolltotop svg