İftar Menüleri İçin Vazgeçilmez Çorba Tarifleri
Ev & Yaşam

11 dk okuma

Her yıl, kurulan kalabalık iftar sofralarıyla ve hissettirdiği huzur dolu maneviyat hissiyle Ramazan ayı, tüm İslam aleminin iple çektiği bir aydır. Tüm gün, büyük bir sabırla oruç tuttuktan sonra kurulan iftar sofralarının vazgeçilmezi ise çorbalardır. Çorbalar, ana yemeğe kıyasla daha hafif bir yemek türü olması ve mideyi, ana yemeğe hazırlaması nedeniyle iftar menülerinin olmazsa olmazlarındandır.

Oruçluyken tüm gün susuz kalan bünye için çorba, hafif ve sağlıklı bir başlangıçtır. İsraftan mümkün mertebe kaçınılan rahmet ve bereket ayı Ramazan’da, kalabalık sofralar için çorba, oldukça bereketli bir tercihtir. Çorbalar; sebzeler, beyaz ve kırmızı et ve bakliyat çeşitleri ile yapılabilir. Az sayıda malzeme ile büyük bir tencere çorba yapabilmek mümkün olduğundan çorbalar, ramazan sofraları için hem lezzetli hem de ekonomik bir seçimdir. Türk mutfağının geleneksel çorba tarifleri, yalnızca iftar sofralarında değil sahur yemeklerinde de tercih edilebilir.

Ramazan Ayına Yakışan Çorbalar

İftarda sıcacık, dumanı üstünde bir kase çorba, yanında bir dilim ramazan pidesi ile birlikte son derece doyurucu ve iştah açıcı bir tercihtir. Tüm yemek yenilmediğinde, oruç tutan pek çok kişi çok acıkmadığını söyler. Bazen, iftarda yalnızca çorba yemek bile orucunu açan kişinin doymasına yeter. Bu nedenle iftar sofraları için lezzetli olduğu kadar besleyici çorbalar da tercih edilmeli, tüm gün aç kalan vücudun ihtiyaç duyduğu besini vücuda sağlamalıdır. Çorba sonrasında ise ana yemek, pilav, makarna gibi yardımcı bir yemek ile yanında yeşil salata tercih edilerek dengeli bir iftar menüsü hazırlanmalıdır. Tıka basa yemek yerine, yavaş yavaş ve küçük lokmalarla yemek yenilmelidir.

İftar menüleri için çorba seçimi yaparken tercihinizi Türk mutfağının en sevilen geleneksel çorbalarından yana kullanabilirsiniz.  Ana yemeklerinizin içeriğine göre, menünüze ve damak tadınıza en uygun çorba tarifini seçebilirsiniz.

İftar Menüleri için En Çok Tercih Edilen Çorba Tarifleri:

Çorbalar, yanında bir dilim Ramazan pidesi ile iftarın en lezzetli yemeklerindendir. Türk mutfağının geleneksel çorbalarını hem iftar hem de sahur için tercih edebilirsiniz. Terbiyeli, yoğurtlu, bakliyatlı çorbaların geleneksel tariflerine, damak zevkinize göre eklemeler yaparak farklı tatlar yakalayabilirsiniz. İşte size Ramazan boyunca sofralarınızda misafirlerinize sunabileceğiniz birbirinden lezzetli çorba tarifleri:

Mercimek Çorbası: 

Malzemeler:   

  • 3 çorba kaşığı sıvı yağ,
  • 1 adet soğan,
  • 1 adet havuç,
  • 1 diş sarımsak,
  • 1 patates,
  • 1 su bardağı kırmızı mercimek,
  • 5 su bardağı su,
  • Bir tutam tuz ve karabiber.
  • Çorbanın üzerine eklemek için bir yemek kaşığı tereyağı ve bir çay kaşığı kırmızı toz biber.

Tarif: İki, üç çorba kaşığı sıvı yağı tencereye alın, içine doğranmış bir baş soğan, bir havuç ve bir diş sarımsağı da ekleyin. Bir, iki dakika kavurduktan sonra üzerine doğranmış patates ve yıkanmış, süzülmüş kırmızı mercimeği ekleyin. Hepsini tencere içinde harmanladıktan sonra yaklaşık beş su bardağı su, tuz ve karabiber ekleyip çorbayı kaynamaya bırakın. Tüm malzemeler yumuşadıktan sonra çorbayı pürüzsüz bir kıvam alana dek blenderdan çekin. Kırmızı mercimek çorbası yaparken en önemli püf noktası, mercimeklerin beyaz köpüğü tamamen çıkana dek iyice yıkanmasıdır. Yıkanmayan mercimek çorbanın köpük köpük olmasına ve kaynarken taşmasına neden olur. Mercimek çorbası son derece hızlı bir şekilde pişer; bu yüzden çorbanın dibinin tutmamasına dikkat edilmeli, kısık ateşte pişirilmelidir.

Ezogelin Çorbası:

Malzemeler: 

  • 1 su bardağı kırmızı mercimek
  • 1 yemek kaşığı pirinç
  • 1 yemek kaşığı bulgur
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 baş soğan
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 tatlı kaşığı nane ve pul biber
  • 7 su bardağı sıcak su

Tarif: Taneli yapısıyla son derece doyurucu bir çorba olan ezogelin çorbasını yaparken öncelikle bir su bardağı kırmızı mercimek, bir yemek kaşığı pirinç ve bir yemek kaşığı bulgur güzel bir şekilde yıkanır. Bakliyatlar süzülürken bir tencerede ince ve yemeklik doğranmış bir baş soğan iki yemek kaşığı tereyağında kavrulur. Dilerseniz sıvıyağ da kullanabilirsiniz. Soğanlar pembeleşince bir yemek kaşığı salça, bir tutam nane ve pul biber ilave edilir. Salça kokusu çıkana kadar kavrulur. Ardından iyice süzülmüş olan bakliyatlar tencereye ilave edilir. Hepsi tencere içinde bir dakika kavrulduktan sonra tencereye yedi su bardağı kaynamış su eklenir. Çorbanın tuzu da atılıp karıştırılır. Kısık ateşte, tüm bakliyatlar yumuşayana kadar pişirilir.

Tarhana Çorbası:

Malzemeler:

  • 1 büyük boy domates
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 4 tepeleme yemek kaşığı tarhana
  • 4 su bardağı su

Tarif: Hemen her evde bulunan tarhana, iftar sofralarının en besleyici ve lezzetli çorbalarından biridir. Bir büyük domates rendenin ince tarafıyla rendelenir. Bir tencerede, bir yemek kaşığı tereyağı ile kavrulur. Bu arada, üç-dört yemek kaşığı un tarhanası, bir kase içerisinde üzerini geçecek kadar su ile ıslatılır. Kavrulan domatesin üzerine dört su bardağı kaynamış su eklenir. Ardından suda yumuşamış, suyunu çekmiş tarhana iyice karıştırılarak tencereye eklenir. Tuzu da ilave edilip karıştırmaya devam edilir. Tarhana çorbası yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, tarhana eklendikten sonra çorba kaynayana dek karıştırmaya devam etmektir. Aksi halde tarhana topaklanabilir ve dibi tutabilir.  

Sebze Çorbası:

Malzemeler:

  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 adet soğan
  • 1 adet kabak
  • 1 adet havuç
  • 1 adet patates
  • 1 adet yeşil biber
  • 1 adet kapya biber
  • 1 tepeleme yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 su bardağı süt
  • Tuz, karabiber

Tarif: Bereket ayı olarak bilinen Ramazan ayında, iftar ve sahur yemekleri yapılırken israftan kaçınmak önemlidir. Evde tek kalan sebzeleri değerlendirmek için sebze çorbası yapabilir, evinizde israfın önüne geçebilirsiniz. Hem lezzetli hem de besleyici bir çorba tarifleri arasında olan sebze çorbasını yapmak oldukça pratiktir. Bunun için önce; soğan, havuç, patates ve kabaktan birer adet küçük küpler halinde doğranır. Dilerseniz bu çorbada evinizde yeşil biber ya da kırmızı kapya biber varsa kullanabilirsiniz. Biberleri de diğer sebzeler gibi küçük küpler halinde doğrayın. Ardından önce soğanları, sonra da havuç ve eğer çorbaya ekleyecekseniz doğradığınız biberleri ekleyip birkaç kaşık zeytinyağında kavurun. Sonra patatesleri ve en son da kabakları ilave ederek kavurmaya devam edin. İyice kavrulmuş olan sebzelerin üzerine 4 su bardağı sıcak su ekleyin. Sebzeler yumuşayana kadar kaynatın. Sebzeler yumuşayınca altını kısın. Çorbanız kaynarken küçük bir tencere erittiğiniz bir tepeleme yemek kaşığı tereyağına, bir yemek kaşığı unu ekleyrek unu kokusu çıkana kadar kavurun. Un kavrulunca karıştırmaya hiç ara vermeden bir su bardağı sütü ekleyin ve kıvam alana dek karıştırın. Bu sütlü karışımı, kaynamakta olan sebze çorbasına karıştırarak yavaş yavaş ekleyin. Çorbanın tuzunu, karabiberini de ekleyerek karıştırmaya devam edin. Bir iki dakika daha karıştırdıktan sonra çorbanız servise hazır.  

Domates Çorbası:

Malzemeler:

  • 5 adet domates
  • 1 tepeleme yemek kaşığı tereyağ
  • 2 yemek kaşığı un
  • 4 su bardağı sıcak su
  • 1 çay bardağı süt

Tarif: Özellikle Ramazan ayının yaz mevsimine denk geldiği aylarda domates çorbası, iftarda yapabileceğiniz en lezzetli çorbaların başında gelir. Üstelik yapılışı da oldukça pratiktir. Beş adet domatesi güzelce rendeyin. Bir tencerenin içine bir tepeleme yemek kaşığı tereyağı koyup eritin. Tereyağı eriyince iki yemek kaşığı un ekleyip unu, kokusu çıkana kadar kavurun. Un kavrulunca rendelenmiş domatesleri ekleyip kavurmaya devam edin. Domatesler pişince, bu karışıma yaklaşık dört su bardağı sıcak su ve bir ölçek tuz ekleyin. İyice karıştırıp kaynamaya bırakın. Çorbanızın pişmesine yakın içine bir çay bardağı ılık sütü çorbayı karıştırarak ekleyin. Bir iki dakika daha kısık ateşteki çorbayı karıştırmaya devam edin ve çorbanın altını kapatın. Dilerseniz üzerine rendelenmiş kaşar peyniri ekleyerek servis edebilirsiniz.

Yayla Çorbası:

Malzemeler:

  • 1 çay bardağı pirinç
  • 6 su bardağı su
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 adet yumurta
  • 2 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 tatlı kaşığı nane

Tarif: Hem yaz hem de kış iftar menüleri için geleneksel Türk mutfağının en sevilen çorbalarından biri olan Yayla çorbasını, iftardan bir saat önce mutfağa girerek hızlı ve pratik bir şekilde pişirebilirsiniz. Bir çay bardağı pirinci iyice yıkayıp süzdükten sonra altı bardak suda haşlayın. Pirinçler haşlanırken ayrı bir kasede, bir su bardağı yoğurt, bir tane yumurta ve iki yemek kaşığı unu homojen bir karışım olana dek çırpın. Pirinçler yumuşayınca tencereden alacağınız bir, iki kepçe sıcak suyu hızla karıştırarak yoğurtlu karışıma ekleyin. Yoğurtlu karışım ılınınca azar azar ve karıştırmaya hiç ara vermeden tencereye ekleyin. Kaynayana dek karıştırın. Yayla çorbasının kesilmemesi için en önemli püf noktası, çorbaya tuzu en son atmaktır. Kaynayan çorbanın altını kapattıktan sonra içine bir ölçek tuz atın. Bir sos tenceresinde, iki yemek kaşığı tereyağında bir tatlı kaşığı naneyi kızdırın. Naneli tereyağını sıcak çorbanın üzerinde gezdirdikten sonra çorbanız servise hazır.

İftar çorbalarınızı pişirirken kullanabileceğiniz en güzel mutfak gereçleri ve çeşitleri için Turkcell Pasaj’ı ziyaret edebilirsiniz.    

scrolltotop svg