Airfryer ile Tatlı Tarifleri
Airfryer Tarifleri

9 dk okuma

Airfryer tarifleri denince akla ilk gelen kızartmalardır. Ancak airfryer fritözler daha çok fırın gibi çalışır ve en önemli özelliği sıcak hava ile pişirmesidir. 360 derece hava sirkülasyonu oluşturarak haznedeki ya da tepsideki tüm yiyeceği eşit şekilde pişirebilir. Bu sayede airfryerda elmalı tart, vişneli kek, browni, cheescake ya da cinnamon rolls hazırlamak mümkün. Ayrıca kekleriniz de mükemmel bir şekilde kabarır ve daha kısa sürede pişer. Siz de tüm bu hafif tatlıları iftar ya da sahur sofralarınıza dahil edebilir, sağlıklı lezzetleri sevdiklerinizle paylaşabilirsiniz.

Airfryer modelleri çekmeceli, sepetli ya da tepsili olarak farklı şekillerde sunulduğundan her modele göre farklı tatlı tarifleri yapabilir, dilerseniz aksesuar setlerinden yararlanarak airfryer fritözünüzü çok yönlü kullanabilirsiniz. Çünkü airfryer fritözler hava ile pişirme yaptığı için iyi bir kurutucu olarak da kullanılabilir. Bu sayede elma, çilek ve muz gibi meyveleri kurutabilir ve hazırladığınız kek, muffin ya da tartları süsleyebilirsiniz.

Turkcell Pasaj tüm airfryer modelleri için hemen tıklayın-> Airfryer Modelleri

Cinnamon Rolls (Tarçınlı Çörek)

İsveç’in meşhur “kanelbullar” tatlısı yani tarçınlı çörekleri dünya çapında oldukça popüler bir lezzettir. Pratik hazırlık aşaması ve kısa pişirme süresi ile iftar sofralarınızı zengin hale getirebilir.

Malzemeler: 225 gr un, 240 ml yoğurt, 50 gr tereyağı, 1 pk kabartma tozu ve vanilya, 65 gr esmer şeker, 2 çay kaşığı tarçın, 55 gr labne, 35 gr pudra şekeri.

Hazırlanışı: Un, kabartma tozu, vanilya ve yoğurdu kalın bir hamur oluşana kadar karıştırarak işe başlayın. Hamuru hafif unlanmış bir yüzeye koyun ve pürüzsüz bir hamur olana kadar yoğurun. Ardından hamuru büyük bir dikdörtgen şeklinde açın. 25 gram eritilmiş tereyağı, esmer şeker ve tarçını bir kapta bir bütün olacak şekilde karıştırın. Karışımı bir kaşık veya spatula ile hamurun üzerine sürün. Daha sonra hamuru uzun kenarından başlayarak kalın bir rulo elde edene kadar sıkıca sarın. Ruloyu keskin bir bıçakla sekiz eşit parçaya kesin. Airfryerın sepetine bir parça pişirme kağıdı koyun ve üzerine tarçınlı ruloları yerleştirin. 180 derecede 7-8 dakika pişirmeniz yeterlidir. Daha sonra labne, kalan tereyağı ve pudra şekerini karıştırıp sıcak ruloların üzerine dökebilirsiniz.

Elmalı Turta

Lezzetli pastalar ve tatlılar yapmayı seviyorsanız bu mini elmalı turtaları kesinlikle denemelisiniz. Hem pratik hem de hafif olması sayesinde favori ramazan tatlı tariflerinden biridir.

Malzemeler:  75 gr un, 35 gr tereyağı, 15 gr beyaz şeker, su, 2 adet orta boy kırmızı elma, bir tutam tarçın ve şeker.

Hazırlanışı: Önce un, tereyağı ve şekeri geniş bir kaba alın. Malzemeleri iyice karıştırın, güzel ve pürüzsüz bir hamur elde edene kadar azar azar su ekleyin. Mini fırın kalıplarını biraz tereyağı ile yağlayın ve ardından hamurla kaplayın. Elmaları soyduktan sonra küçük parçalar halinde kesin ve üzerlerine biraz şeker ve tarçın serpin. Hamurların içine elmalı karışımdan ekleyin ve üzerini tekrar hamurla kaplayın. Pişirme sırasında havanın geçebilmesi için delikler açın. Elmalı turtaları pişirmek için airfryerı 180 dereceye ayarlayın ve yaklaşık 18 dakikada pişirin. Kenwood Hfp70.000bk Dual Airfryer sıcak hava fritözü gibi bir airfyerınız varsa tek seferde daha çok turta yapabilir, katlı tepsilerden yararlanabilirsiniz.

Hindistan Cevizli Kek

Bu tatlının adı kek olmasına rağmen kabaran bir kek değildir. Sadece iki malzemeye sahip ve sadece 12 dakikada hazırlanabildiği için sahur için ideal bir tatlıdır.

Malzemeler: 100 gr yoğunlaştırılmış süt, 100 gr Hindistan cevizi.

Hazırlanışı: Yoğunlaştırılmış süt ve Hindistan cevizini bir kaseye alıp karıştırın. Yoğunlaştırılmış süt tatlı olduğu için şeker eklemenize gerek yok, ancak daha tatlı olmasını isterseniz 1 yk esmer şeker ekleyebilirsiniz. Bir fırın tepsisini yağlayın ve Hindistan cevizi karışımını içine dökün. Hindistan cevizli keki önceden ısıtılmış airfryerda 175 derecede 12 dakika pişirin.

Churros

İspanya’nın ünlü sokak lezzetlerinden biri olan churros, iftar sonrası çayın yanında ikram edebileceğiniz hafif bir tatlıdır. Airfryer sayesinde yağda kızartmanıza gerek kalmaz ve daha sağlıklı hazırlanabilir.

Malzemeler:  135 gr un, 3 yumurta, 110 gr tuzsuz tereyağı, 200 ml su, 50 gr şeker, bir tutam tuz.

Hazırlanışı: Su ve tereyağını küçük bir tencereye alın ve yağ eriyene kadar kaynatın. Ardından unu ve tuzu ekleyip karıştırın. Yumuşak bir hamur olana kadar tahta kaşık yardımıyla yoğurun.Ocaktan alın ve içine 3 yumurta kırın. Yumurtaları hamura iyice yedirin ve sıkma poşetine alın. Airfryerın altına yağlı kağıt serebilir ya da telin üzerine direkt hamuru şerit şeklinde sıkabilirsiniz. 200 derecede 8 dakika pişirin. Pişen çubukları dilerseniz tarçınlı şeker karışımında çevirerek kaplanmasını sağlayabilir ya da çikolata sosa batırarak tüketebilirsiniz.

Kakaolu Kurabiye

Airfryer yetişkinler için son derece pratik bir pişirme aracıdır, ancak çocukların da yemek yapmayı öğrenmesi için kolay kullanıma sahiptir. Örneğin ebeveyn gözetiminde bu kurabiyeyi hazırlayabilir, iftar sonrası çay eşliğinde tüketebilirsiniz.

Malzemeler: 150 gr esmer şeker, 50 gr vanilin, 200 gr oda sıcaklığında tereyağı, 1 yumurta, 350 gr un, 35 gr kakao tozu.

Hazırlanışı: Kahverengi şeker ve vanilini tereyağı ile hafif çırpın. Karışım kabarık olmalıdır. Yumurtayı ekleyin ve kabarcıkları söndürmeden iyice karıştırın. Daha sonra un ve kakao tozunu ekleyin ve tamamen karışana kadar yoğurun. Hamuru yaklaşık 45 gramlık parçalara bölün ve her parçayı elinizle yuvarlak hale getirin. Üstten hafif bastırın ve  yağlı kağıt serilmiş tepsiye yerleştirin. 160 derecede ön ısıtılmış airfryerda 10-12 dakika pişirin.

Kızarmış Muz

Ramazan ayında hafif tatlar arıyorsanız kızarmış muz tam size göre. Oldukça lezzetli olan bu tatlı atıştırmalık aynı zamanda sağlıklı beslenme şeklinize de uygun.

Malzemeler: 4 muz, 2 yk mısır unu, 2 yk rendelenmiş Hindistan cevizi, 2 yk un, 50 gr pirinç unu, 1/2 çay kaşığı kabartma tozu, 1 tutam tuz, üzeri için susam ve yağ spreyi.

Hazırlanışı: Geniş bir kaba un, mısır unu, kabartma tozu, tuz ve Hindistan cevizi alın. İyice karıştırdıktan sonra kalın ve neredeyse pürüzsüz bir hamur yapmak için azar azar suyu ekleyin. Muzları dilimleyin. Muz dilimini çatalla alın ve sadece arka kısmını hamurla kaplayın, ardından pirinç ununa ve susama bulayın. Yağ spreyi ile yağlayın ve airfryerınızı 200 dereceye ayarlayın. Ön ısıtma yapmanıza gerek olmadığı için 10-15 dakikada pişirebilirsiniz. Ancak pişirmenin yarısında diğer yüzlerini çevirmeyi unutmayın.

Kupa Keki

Lav kek olarak bilinen kupa kekleri oldukça popüler ve pratik bir tatlıdır. Ayrıca pek çok şekilde hazırlanabildiği için farklı lezzet ve ramazanda pratik tatlı arayanlar için idealdir.

Malzemeler: 30 gr tereyağı, 1 yumurta, 3 yk süt, 1 yk şeker, 1 yk un,  1 pk kabartma tozu, 1 yk kakao tozu, 30 gr çikolata parçaları, 1 tutam tuz.

Hazırlanışı: Tereyağını benmari yöntemiyle eritin. Tereyağı dışındaki tüm malzemeleri bir kaseye alın. İyice karıştırın ve yağ biraz soğuduğunda hamura ekleyin ve el çırpıcısıyla ya da kaşıkla karıştırın. Karışımdan kupalara dökün ve airfyerda 180 derecede yaklaşık 15 dakika pişirin. Kupanızın büyüklüğüne göre Goldmaster Chefcook Inox 6,4 litre XXL 2000 Watt Airfryer yağsız sıcak hava fritözü INOX gibi geniş kapasiteli bir airfyerda 4-6 kek yapabilirsiniz.

scrolltotop svg