Ramazan Kolisi İçerisine Neler Konur?
Ev & Yaşam

9 dk okuma

Ramazan, oruç tutan birçok insan için heyecanla beklenen kutsal bir zaman dilimidir. Her yıl farklı tarihlere denk gelen ramazan keyifli iftarlar, birlikte kalkılan sahurlar, neşeli sohbetler ve lezzetli yemekler anlamına gelir. Ramazan ayının öne çıkan noktalarından biri de ramazan alışverişidir. Bu özel ayda evde pişirilen yemekler bile ayrı bir özenle hazırlanır. Ramazan süresince hem dengeli beslenmek hem de temel ihtiyaçları kolayca temin etmek için ramazan kolileri satılır. Ramazan kolisi temel gıda malzemelerini içerisinde barındıran erzak paketleri olarak bilinir. Tek tek gıda alma işi ile uğraşmak istemeyenler, ramazan kolilerinden satın alarak ev ihtiyaçlarını kolayca karşılamayı tercih edebilir.

Oruç ibadetini yerine getirmek isteyen kişiler, aynı zamanda bu özel ayda ihtiyaç sahiplerine yardımda bulunmanın da anlamlı olduğunu düşünür. Ramazan kolileri ise bu kutsal ayda yardıma muhtaç kişilere armağan edilebilecek en ideal yardım alternatiflerindendir. İçerisinde kuru bakliyattan şekere, salçadan bal ve kahveye kada birçok önemli gıda maddesini ihtiva eden koliler ailelerin mutfak ihtiyaçları düşünülerek hazırlanır. Siz de ramazan ayında leziz yemeklerle donatacağınız sofralarınız için ramazan kolileri alabilir ya da bu erzak paketlerini kendiniz hazırlayarak ihtiyaç sahibi kişilere hediye edebilirsiniz. Peki, ramazan kolisi içerisine neler konulur ve koliler nasıl hazırlanır? Bu yazımızda ramazan kolisi hazırlamak için bilmeniz  gereken detayları öğrenebilirsiniz.

Ramazan Kolisi İçerisinde Hangi Malzemeler Olmalı?

Ramazan kolileri pek çok farklı gıda malzemesini içerir ve önde gelen markaların ürünlerinden oluşur. Hazır olarak marketlerde ve gıda perakende noktalarında satılan koliler içerisinde yer alan besinler bir ailenin temel gıda ihtiyacını karşılayacak nitelikte olmalıdır. Ramazan kolileri içerisinde yer alan malzemeler şu şekilde sıralanabilir:

  • Kuru bakliyat: Kuru bakliyat ürünleri her evde ihtiyaç duyulan temel besinler arasında. Karbonhidrat ve protein içeriği ile bilinen gıdalar aynı zamanda vücudun ihtiyaç duyduğu bazı mineraller yönünden de zengindir. Kuru baklagiller olarak da bilinen ürünler arasında nohut, fasulye, barbunya, mercimek ve bakla başı çeker. Uzun süre saklanabilen kuru bakliyat ürünleri Türk mutfağı ile de özdeşleşen yemeklerde başrol oynar. Kuru bakliyat ürünleri ile sağlıklı ve doyurucu yemekler hazırlamak mümkündür.
  • Yağlar: Yemeklere lezzet katan yağlar ev ihtiyaçlarının en önemli ürünleri arasında yer alır. Bitki tohumlarından veya meyvelerden çıkarılarak üretilen yağlar yemeklerin yapımında kullanılır. Çoklu doymamış yağlardan olan ve çok yönlü kullanımı ile öne çıkan ayçiçek yağı evlerin temel malzemelerinden biridir. Hemen her yemekte kullanılabilen bu yağı besleyici ve doğal özellikleriyle bilinen zeytinyağı takip eder. Sızma, rafineri ve riviera gibi farklı sınıflarda sunulan zeytinyağı tekli doymamış yağ kategorisinde olup salata, sos ve marine işlemlerinde kullanılır.
  • Tuz ve Şeker: Tuz ve şeker ürünleri hem yemeklerde hem de günlük sofralarda yer alan temel baharat grubu ürünlerindedir. Tüm yemeklere lezzet katan bu baharatlar aynı zamanda hazır yemeklerin ve çay gibi içeceklerin üzerine eklenerek de değerlendirilebilir. Kuru halde satılması ve uzun süre dayanması ile bilinen ürünler ramazan kolilerinde sıkça yer alır.

Tüm bunların yanında ramazan kolisi içerisine konulan diğer ürünler ise aşağıdaki gibidir:

  • Makarna çeşitleri
  • Salça
  • Çorba
  • Sürülebilir çikolata
  • Reçel
  • Un
  • Helva
  • Hurma
  • Zeytin
  • Bal
  • Türk kahvesi

Ramazan Kolileri Nasıl Hazırlanır?

Ramazan kolisini isterseniz kendiniz hazırlayabilir, dilerseniz uzaktaki yakınlarınıza ya da ihtiyaç sahiplerine gönderebilir ya da kendi eviniz için değerlendirebilirsiniz. Ramazan kolisi hazırlarken öncelikle gıdaların çeşitliliğine özen göstermelisiniz. Paketlere bir ürün fazlaca koymak yerine çeşitli ürünlerden eşit derecede gıda yerleştirmek daha mantıklı olur. Örneğin, bir paket şehriye, bir paket fasulye, bir paket mercimek ve birkaç paket makarna karması bir ailenin ihtiyacını karşılamak için tercih edilebilir. Yine sadece bakliyat ya da makarna ağırlıklı olan ve tek tip beslenme imkanı sunan koliler yerine besin değeri yönünden dengeli besinler seçebilirsiniz.

Bunun yanında koliyi hazırlarken ürünlerin kuru gıda olmasına ve rahat şekilde taşınabilir özellikler sunmasına dikkat etmelisiniz. Sıvı ürünler taşıma sırasında dökülebileceği için tercih edilmemelidir. Yine uzun süre dayanabilecek ve son kullanma tarihi yaklaşmamış ürünler seçmek de kullanışlı bir koli hazırlamak için dikkat edilmesi gereken noktalardandır.

Erzak paketi hazırlama aşamasında bir ailenin tüm ramazan boyunca tüketebileceği oranda malzeme seçimi yapmak da önem taşır. Pakette 4 kişilik bir aileye bir ay boyunca yetebilecek kadar ürüne yer vermek gerekir. Bir ailenin hem iftarda hem de sahurda tüketebileceği ürünleri göz önüne alarak seçim yapabilirsiniz. Yine tercih edeceğiniz ürünlerin vücudun günlük besin ihtiyacını karşılaması ve doyurucu nitelikte olması da önem taşır. Kolinizi orta veya büyük boyutlarda hazırlayabilirsiniz. Öte yandan kolinize tüm gıda ürünlerinden ideal miktarda yerleştirdiyseniz ve yine de fazla yeriniz varsa koliye içecek ve tatlı ürünlerini de dahil edebilir ve daha zengin paketler oluşturabilirsiniz. Dilerseniz ürünleri tek tek alarak karton kutu içerisine güzelce yerleştirebilir ya da marketlerden hazır olarak temin edebileceğiniz ramazan kolileri ile sevdiklerinizi mutlu edebilirsiniz. Hazır ramazan paketleri satın almayı düşünüyorsanız koli içerisindeki gıdaların markası, türü ve gramajlarını inceleyerek tüm ihtiyaçları karşılayıp karşılamayacağını tespit edebilirsiniz.

Ramazan Kolisi Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Ramazan kolisi hazırlarken özenli davranmak ve bazı önemli noktalara dikkat etmek gerekir. Özellikle kolileri ihtiyaç sahiplerine ulaştıracaksanız koli içerisindeki ürünleri titizlikle seçmelisiniz. İşte koli hazırlarken göz önünde bulundurmanız gereken noktalar:

  • Erzak paketi hazırlığı yaparken ürünleri her markette bulunan güvenilir markalar arasından seçmeye özen gösterin. Böylece ihtiyaç sahipleri ürünleri memnuniyetle ve gönül rahatlığıyla tüketebilir.
  • Koli hazırlığı sırasında ürün seçerken özellikle ramazan ayında tüketilen gıdalara ağırlık verebilirsiniz. Bu sayede daha kullanışlı bir paket hazırlamış olursunuz.
  • Koli hazırlık aşamasında ürünlerin gramajlarını ve son kullama tarihlerini titizlikle incelemeniz önem taşır. Mümkünse son kullanma tarihi 3-6 ay süreye sahip ürünleri seçerek ailenin ramazandan sonra da ürünlerden yararlanmasını sağlayabilirsiniz.
  • Koli hazırlarken işinizi kolaylaştırmak adına her kolideki ürün, gramaj ve adet bilgilerini bir kağıda yazıp her paket için liste çıkarabilir ve karışıklık olması durumunda bu listeden yararlanıp ekleme/çıkarma yapabilirsiniz.
  • Ramazan kolilerini hazırladıktan sonra sağlam bir şekilde paketlemek gerekir. Bu sayede taşıma sırasında sorun yaşanma olasılığını azaltabilirsiniz.
  • Paketlerin ihtiyaç sahiplerine en hızlı ve güvenli şekilde ulaşması için iyi bir taşıyıcı firma ile anlaşmak da göz önünde bulundurulması gereken detaylar arasındadır.

Siz de yukarıdaki önerilere göz atarak ihtiyaç sahiplerinin, sevdiklerinizin ve ailenizin keyifle tüketeceği ramazan paketleri hazırlayabilir ve ramazan ayına bereket katabilirsiniz. Ramazan  süresince hazırlayacağınız yemeklerde ihtiyaç duyacağınız elektrikli mutfak aletleri ürünleri için Turkcell Pasaj’ın zengin ürün seçkisini inceleyebilirsiniz. Blenderlardan airfryer ürünlerine, öğütücülerden su ısıtıcılara kadar pek çok yeni nesil ürüne göz atarak beğendiklerinizi belirleyebilir ve Turkcell Pasaj’ın güvenilir online alışveriş fırsatları ile siparişinizi hemen oluşturabilirsiniz.

scrolltotop svg