iPhone Modellerinde NFC Nasıl Açılır?
IOS

9 dk okuma

Symbian ve Android işletim sistemi kullanıcılarının hayatında uzun süreden beri var olan ancak işlevselliği zaman zaman sorgulanan NFC (Yakın Alan İletişimi) özelliği bir süredir iOS işletim sistemlerinde de kullanılabiliyor. Apple’ın AirTag adını verdiği kişiselleştirilebilir etiketlerin yaygınlaşması ve Apple Pay hizmetinin kullanılabilirliğinin artmasıyla birlikte aralarında, NFC özelliğini destekleyen; iPhone 7, iPhone 11, iPhone 13 gibi telefon modellerine sahip teknoloji tutkunları, bu özelliğin nasıl etkinleştirileceği konusunda soru işaretlerine sahip olabiliyor. Peki, iPhone modellerinde NFC nasıl açılıyor? Dilerseniz gelin, bu sorunun cevabını vermeden önce NFC’ye dair bazı ayrıntıları sizlere sunalım.

Potansiyeli Yeni Yeni Keşfedilmeye Başlanan İletişim Protokolü: NFC

2000’lerin başlarında irice birer USB bellek boyutlarında olan ve üzerlerinde bir ya da daha fazla sayıda anten bulunduran, eski nesil Bluetooth aparatlarına sahip olan kullanıcılar, bugün, Bluetooth teknolojisinin ulaştığı noktayı ve kullanım sahalarını görünce şaşırabiliyor. Zira geçmiş yıllarda temel düzeyde veri aktarımı esnasında değerlendirilen ve daima stabil çalışamayan Bluetooth teknolojisi, 2023’e adım adım yaklaştığımız bu dönemde oyuncu kulaklıklarından Hi-Fi hoparlörlere, oyun konsolu kontrolcülerinden akıllı televizyonlara dek pek çok sahada görev alıyor.

Adını defalarca andığımız NFC teknolojisi, iki elektronik aygıt arasında 4 cm ve daha kısa mesafeden iletişim kurulabilmesini mümkün kılan bir iletişim protokolü olarak tanımlanıyor. Güncel Bluetooth sürümleri ile kıyaslandığında veri aktarım hızı hayli düşük kalan ancak bugünün kullanım senaryoları itibarıyla yüksek veri aktarım hızını da gerektirmeyen NFC, daha çok NFC etiketler, Apple AirTag gibi ürünlerin değerlendirilmesi noktasında görev alıyor. Bazı Bluetooth hoparlörler ve kulaklıklar, NFC ile eşleştirme yapılabilmesine izin veriyor. Gerek görüldüğü takdirde iki telefon arasında veri aktarımı sürecinde de kullanılabilen NFC, belki büyük boyutlu dosyalar için değil ama küçük belgelerin paylaşılması noktasında rol üstlenebiliyor. Kısa menzilli iletişimin olmazsa olmazlarından biri hâline gelen NFC, 13,56 MHz frekansında çalışıyor ve saniyede 424 kilobit düzeyinde veri aktarımı yapabiliyor.

Hayatına resmî olarak 1997 yılında, Hasbro tarafından üretilen Star Wars karakter oyuncaklarının piyasaya çıkmasıyla başlayan ancak patenti, 1983 yılında alınan NFC, 2000’lerin ilk yıllarında Sony ve Philips gibi önemli markaların bu teknoloji üzerinde çalışmalar yapmayı kabul etmeleriyle standartlaşmaya doğru gidiyor. NFC teknolojisi, akıllı cep telefonlarıyla da çok zaman geçmeden buluşuyor ve takvimler 2010 yılını gösterdiğinde, o yıllarda hâlâ önemli cep telefonu markalarından biri olan Nokia, C7 modeline yazılımsal şekilde NFC özelliğini ekliyor. Aynı yıl, Samsun imzalı Nexus S, NFC teknolojisini beraberinde getiren ilk Android işletim sistemli akıllı telefon olarak kayıtlara geçiyor. Kendine farklı mecralarda kullanım sahası bulan NFC, 2013 yılında mobil ödeme süreçlerine de dâhil ediliyor ve VISA’nın Samsung ile gerçekleştirdiği iş birliği neticesinde mobil ödeme esnasında NFC’nin kullanılabilirliği artıyor. Yerleşik olarak NFC teknolojisine akıllı cep telefonlarında yer vermeyen Apple, 2014 yılında iPhone 4 ve iPhone 5 modelleri için NFC destekli kılıflar sunarak bu özelliğin, ilgili telefonlarda değerlendirilebilmesini sağlıyor. Apple, güncel tüm teknolojileri aynı potada eritip tek ürün hâlinde sunduğu iPhone modellerine, iPhone 6 sonrasında NFC özelliğini entegre ediyor.

NFC Teknolojisi, iOS 13 ile Apple Tarafında Daha İşlevsel Hâle Geldi

Teknolojik yenilikleri takip etmekle kalmayıp bu yenilikleri kendi ürünlerine entegre etme konusundaki başarısıyla adından söz ettiren Apple, NFC teknolojisini de özelleştirme noktasında ilk önemli adımını, 2019 yılında yayınladığı mobil işletim sistemi iOS 13 ile gerçekleştiriyor. İlgili işletim sistemindeki çekirdek NFC framework (Nesne yönelimli programlamada, uygulamalar oluşturmaya yardım eden soyut ve somut sınıflardan oluşan tekrar kullanılabilir temel tasarım yapısı) güncellemesi, yalnızca NFC tanımlaması ve okuması yapmakla kalmıyor, aynı zamanda çeşitli uygulamalar aracılığıyla boş NFC etiketlerine veri aktarılabilmesine de imkân tanıyor. 2019 yılındaki başarılı temassız ödeme yaklaşımıyla Apple’ın dikkatini çeken Mobeewave’i 2020 yılında kendi bünyesine katan ve Apple Pay’in daha hünerli ve istikrarlı hâle gelmesini mümkün kılan Apple, iOS 13 sürümünden itibaren bu işletim sistemini destekleyen iPhone serisi akıllı cep telefonlarında NFC’nin sorunsuz şekilde kullanılabilmesini sağlıyor. Özellikle Uzak Doğu ülkelerinde ulusal kimlik kartlarının NFC etiketleriyle üretilmeye başlanması, bu ülkelerde yaşayan teknoloji tutkunlarının iOS 13 işletim sistemiyle gelen iPhone 11 modeline yönelmesinde etkili rol oynuyor. Benzer şekilde İngiltere hükûmeti tarafından NFC pasaport okuma uygulaması olan ReadID de iOS 13 güncellemesi sonrasında iPhone modelleriyle kullanılabiliyor.

NFC’nin Apple cephesinde kullanılabilirliğinin yükselmesi yalnızca iOS 13 işletim sistemiyle sınırlı kalmıyor. Aynı zamanda yenilenen yonga seti Apple Bionic, FaceID kullanılarak NFC olanaklarından yararlanılabilmesine de izin veriyor. Özellikle Apple Pay yardımıyla temassız ödemenin hızlıca gerçekleştirilebilmesi gibi senaryolarda değerlendirilebilen FaceID özelliği, iPhone 11 modellerindeki Bionic 13, iPhone 13 modellerindeki Bionic 15 gibi gelişmiş çiplerin katkısıyla mükemmelen kullanılabiliyor.

Hem NFC teknolojisinden hem de bundan yıllar önce çıkan ve bugün, on altıncı sürümüne yükselen iOS işletim sisteminden bahsettikten sonra bu işletim sisteminin kullanılabilmesini sağlayan iPhone modellerinde, NFC özelliğinin nasıl etkinleştirilebileceğine değinelim.

Sahip Olduğunuz iPhone’un NFC Özelliklerini Etkinleştirmeniz Son Derece Kolay

Banka işlemlerinizde kimlik doğrulama işlemlerinden temassız ödemeye ve iki aygıt arasında veri aktarmaya dek pek çok alanda kullanabileceğiniz NFC, iPhone 6 serisinden bu yana iPhone ailesinde bulunuyor. Ancak nispeten eski sürüm iPhone modellerinde, kullanılmadığı anlarda da düşük düzeyde güç tüketebilmesi gibi temel gerekçelerle elle etkinleştirilmesi gereken NFC, birkaç adımda kolayca aktif edilebiliyor.

Bunun için öncelikle iPhone’unuzdaki “Ayarlar” kısmına ulaşmanız gerekiyor. Ekranı biraz aşağı kaydırdıktan sonra karşınıza çıkan “Denetim Merkezi”ni seçip yine ekranı aşağıya kaydırarak “NFC Etiket Okuyucu” ifadesinin sol kısmında yer alan “+” işaretine dokunmanız, iPhone modellerinde NFC’yi etkinleştirmenizi sağlıyor. Bu aşamadan sonra hızlı erişim paneline yerleşen NFC kısayoluna dokunarak sahip olduğunuz NFC destekli etiketleri, AirTag’leri okutmanız, yine NFC desteğine sahip akıllı cihazlarınızı, telefonunuzla saniyeler içinde eşleştirmeniz mümkün oluyor.

Eğer iPhone XS Max, iPhone 11, iPhone 13, iPhone 14 gibi güncel akıllı cep telefonlarına sahipseniz, az önce aktardığımız NFC etkinleştirme işlemlerini uygulamadan da NFC etiket okuma işlemlerinizi telefonunuzla yapabilmenize imkân tanınıyor. Zira bu modellerde, “Arka Plan Etiketi Okuma” işlevi yer alıyor. Bu sayede ek bir işlem ya da etkinleştirme ile uğraşmadan ekranın açılmasıyla birlikte şayet telefonun NFC okuma kısmında bir etiket algılanıyorsa ekrana, buna dair bildirim ya da bilgilendirme geliyor.

Boş NFC etiketleri edinip sahip olduğunuz iPhone modeliyle bu etiketlere dilediğiniz verileri yazarak; sıklıkla kullandığınız akıllı ev gereçlerini harekete geçirebilir, favori müzik listelerinizi çalmak gibi işlemleri gerçekleştirebilirsiniz; NFC teknolojisi bunlara ve daha fazlasına izin veriyor. Eğer siz de bu teknolojinin tüm olanaklarından yararlanmak istiyorsanız, iPhone 11 ve iPhone 13 gibi popüler telefonları alışveriş listenize ekleyebilirsiniz.

scrolltotop svg