Kış Sebze ve Meyveleri Nelerdir? Nasıl Tüketilmelidir?
Sağlık & Bakım

9 dk okuma

Havaların soğuması ile birlikte grip, nezle ve soğuk algınlığı gibi hastalıklar da artma eğilimi gösterir. Özellikle işyeri, okul ve toplu taşıma gibi kapalı alanlarda bulaşan bu hastalıklardan kendinizi en doğal yollarla koruyabilirsiniz. Evinizde organik meyve ve sebzelerle hazırlayacağınız yemeklerle ve içeceklerle virüslere geçit vermeden bütün bir kışı sağlık dolu geçirebilirsiniz. Bütün meyve ve sebzeleri kendi mevsimlerinde tüketmek her zaman için daha faydalıdır. Organik topraklarda doğal yollarla yetişen bu besinlerin tadı da kokusu da fark yaratır. Mahalle manavınızdan ya da semt pazarından alacağınız mevsiminde satışa sunulan bu meyve ve sebzelerle hazırlayacağınız yemeklerle vitamin ve mineral depolayarak vücudunuzu koruyabilirsiniz. İster çiğ olarak isterseniz de pişirerek tüketebileceğiniz kış sebzelerine sofralarınızda yer vererek kendinizi ve ailenizi soğuk havaların zararlı etkilerinden uzak tutabilirsiniz. Hem sıkarak içecek hâline getirebileceğiniz hem de doğrayarak ara öğünlerinizde tüketebileceğiniz kış meyveleri ile de vitamin depolayarak hastalıklara karşı direnç kazanabilirsiniz.

Enerji Depolamanızı Sağlayan Kış Meyveleri Hangileridir?

Lezzetlerinin yanı sıra farklı vitaminler de içeren kış meyvelerini günlük beslenme düzeniniz içerisinde tüketerek kendinize doğal bir koruma kalkanı oluşturabilirsiniz. Kış aylarında çok tercih edilen meyvelerin başında turunçgiller ailesinin üyeleri portakal, mandalina, limon ve greyfurt gelir. Özellikle içerdiği C vitamini ile bağışıklık sistemini güçlendiren portakala öğünlerinizde sıklıkla yer vererek faydalı etkilerini hissedebilirsiniz. Her sabah işe gitmeden önce kendinize bir bardak taze portakal suyu sıkarak güne enerjik bir başlangıç yapabilirsiniz. Yine çocuklarınızın da okula gitmek için evden çıkmadan önce içecekleri portakal suyu zihinlerini açar ve onları hastalıklardan korur.

Kış aylarında sıklıkla yaşanan gripten ve soğuk algınlığından korunmak için sofranızda yer verebileceğiniz meyvelerden bir diğeri de mandalinadır. Özellikle çocukların çok sevdiği mandalinayı, beslenme çantalarına da koyarak gün içerisinde daha sık tüketmelerini sağlayabilirsiniz. Faydaları saymakla bitmeyen mandalinayı beyaz lifleri ile birlikte tüketerek virüslere karşı ekstra bir koruma sağlayabilirsiniz. Bu beyaz liflerin kanı temizleyici ve tansiyon düzenleyici etkileri olduğu bilinmektedir. Sadece çocuklara değil yetişkinlere de pek çok yararı bulunan mandalinanın kalp rahatsızlıklarını önlemeye yardımcı olduğu da yapılan araştırmalar sonucu ortaya konmuştur. Aynı zamanda kanser önleyici antioksidanlara da sahip olan bu faydalı meyveyi mutfağınızdan eksik etmeyerek kış günlerini zinde ve sağlıklı geçirebilirsiniz.  

Acı ve ekşi tadı nedeniyle çoğu insan tarafından pek sevilmese de greyfurt, faydaları saymakla bitmeyen bir kış meyvesidir. Hem dilimlenerek hem de sıkılarak tüketilen greyfurtun yaraları iyileştirme ve hücreleri yenileme gibi oldukça önemli işlevleri bulunur. Tüm bu yararlı etkileri vücudunuzda hissetmek için kış aylarında günlük beslenmeniz içerisinde greyfurta yer verebilirsiniz. Acı tadı nedeniyle sıktığınız greyfurt suyunu içmekte zorlanıyorsanız portakal veya mandalina ile karıştırarak lezzetli ve vitamin deposu bir içecek elde edebilirsiniz. Farklı fonksiyonları ile öne çıkan meyve sıkacakları ile kendinize lezzetli ve faydalı bir C vitamini bardağı hazırlayarak güne başlayabilirsiniz.

Kış aylarında lezzetli tatları kadar faydaları ile de mutfaklarınızda yer bulan diğer kış meyveleri arasında öne çıkanlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Nar: Kırmızı rengi ve buruk tadı ile çok sık tüketilen kış meyveleri arasında yer alan narın hem suyunu içebilir, hem de taneli olarak tüketebilirsiniz.
  • Ayva: En fazla vitamin içeren meyveler arasında yer alan ayva aynı zamanda kalsiyum ve potasyum kaynağı bir besindir. Pek çok farklı biçimde kullanılabilen bu meyveyi sert olduğu için tüketemiyorsanız sıcak suda az bir miktar haşlayarak yumuşamasını sağlayabilirsiniz.
  • Kivi: Kış aylarında tezgâhlarda yerini alan mucizevi meyvelerden bir diğeri olan kivi, içerdiği yoğun C vitamini ile hastalıklardan korunmanıza yardım eder.

Faydaları Saymakla Bitmeyen Kış Sebzelerini Nasıl Tüketebilirsiniz?

Kış aylarının gelmesi ile birlikte hastalıklar kapınızı her an çalabilir. Soğuk, karlı ve yağmurlu günlerde en doğal yöntemlerle sağlıklı kalabilmek için meyvelerin yanı sıra sebzelerden de yararlanabilirsiniz. İster çiğ olarak tüketerek isterseniz de farklı biçimlerde yemeklerini yaparak bu sebzelerin sizi virüslerden ve bakterilerden koruyan etkilerini vücudunuza taşıyabilirsiniz. Özellikle yeşil yapraklı sebzelerin manavlarda ve pazarlarda daha fazla yer almaya başladığı kış aylarında ıspanak en çok tercih edilen besinlerin başında gelir. Demir içerdiği için kansızlığa iyi gelen ıspanağı güçlü bir protein kaynağı olduğu için de sofralarınızdan eksik etmemelisiniz. Aynı zamanda pek bilinmese de C vitamini içeren besinler arasında yer alan bu yeşil sebzeyi hazırlarken dikkat etmeniz gereken bazı püf noktaları bulunur. Topraklı bir kış sebzesi olduğu için her yaprağını özenle yıkayıp kumlarından arındırdıktan sonra pişirme işlemine başlamalısınız. Yine bu faydalı ıspanağı pişirdikten sonra hemen tüketmeniz de özen göstermeniz gereken hususlardan bir tanesidir. Özellikle çocuklarınıza ve bebeklerinize besin değeri yüksek bir ıspanak yedirmek istiyorsanız az miktarlarda pişirip aynı gün içerisinde bitirmelisiniz.

Brokoli de faydalı etkileri ve zengin içeriği ile dikkat çeken bir diğer kış sebzesidir. Bağışıklık sistemini güçlendirdiği için kış aylarında sıklıkla bu besini tüketebilirsiniz. Bu sebzenin yararlarından en yüksek verimi alabilmeniz için fazla pişirmeden tüketmeniz gerektiğini unutmamalısınız. Az bir miktar haşlamanız ya da kaynayan suyun içinde bir süre bekletmeniz yeterli olur. Daha sonra bu lezzetli kış sebzesinin üzerine yoğurt dökerek yiyebilir, dilerseniz çorbalara katabilirsiniz. Farklı bir tarif denemek isterseniz brokoliyi kızartarak lezzetlendirebilirsiniz. Yeşil yapraklı besinlerin yanı sıra karnabahar ve kereviz gibi kış sebzelerini de alışveriş listenize ekleyerek mutfağınıza taşıyabilirsiniz. İçerdiği A vitamini ile metabolizmanızı güçlendiren karnabaharın enfeksiyon iyileştirici özelliğinden faydalanarak hastalığa henüz yakalanmadan vücudunuzdan mikropları atabilirsiniz. Yine hem çiğ olarak hem de pişirilerek tüketilen kerevizin de vücuttaki iltihabı temizleyici etkisinden yararlanarak enfeksiyonlarınızdan kurtulabilirsiniz.

Turşusu kurulan, salatası yapılan, suyu içilen ve dolması sarılan çok yönlü kış sebzelerinden lahana da vitamin ve antioksidan deposudur. C vitamini içeren besinler arasında yer aldığı için soğuklara ve hastalıklara karşı koruyucu etkisi bulunur. Faydaları saymakla bitmeyen lahana, kalsiyum içerdiği için kış günlerinde kemiklerinizin de güçlenmesini sağlar. Yine kış aylarından tezgâhlarda sıklıkla yer bulan bal kabağı da magnezyum, potasyum, çinko, demir ve fosfor zengini bir besindir. Balkabağını özellikle çocuklarınız için hazırladığınız kış çorbalarının içerisine ekleyerek hem lezzetli hem de sağlıklı bir öğün geçirmelerini sağlayabilirsiniz. Kış günlerinde virüslerden koruyucu etkilerinden en çok faydalanacağınız sebzeler arasında yer alan balkabağını, tüketmeden hemen önce kabuklarından ayırmanız gerekir. Böylece besin değeri düşmeden bu sağlıklı kış sebzesi ile şifa bulabilirsiniz.

Kendiniz, aileniz ve çocuklarınız için soğuk kış günlerinin rahat ve sağlık dolu geçmesini istiyorsanız kış sebze ve meyveleri ile mutfağınızda koruyucu kalkan etkisi yaratabilirsiniz. Aynı zamanda yalnızca kış aylarında değil tüm bir yıl boyunca sağlıklı beslenmeye özen göstererek vücut direncinizi yükseltebilirsiniz. Sağlıklı beslenme için hayatınızı kolaylaştıracak ipuçlarına göz atarak kış sebze ve meyvelerini en verimli biçimde beslenme düzeninize entegre edebilirsiniz.

scrolltotop svg