Kolay Ütüleme Nasıl Yapılır? Zaman Kazandıracak Ütü Önerileri
Elektronik

9 dk okuma

Yeni yıkadığınız ve çamaşır makinesinden henüz çıkardığınız çamaşırlarınız muhtemelen kırış kırış bir görünüme sahip olur. Bunun nedeni çamaşır makinesinin son sıkma döngüsünde kumaşların bükülmesidir. Yani çamaşırlarınızı yıkadıktan sonra kırışmış bir hal alması son derece doğaldır. Günlük hayatta kullanılan giysilerin kırışıksız ve düzgün görünmesi için ütüler imdada koşar. Yeni nesil teknolojilerle tasarlanan buharlı ütüler kırışıklıklardan en hızlı ve kolay şekilde kurtulmayı sağlar.

İş hayatında katıldığınız toplantı ve görüşmelerde prezentabl görünmek, ütülenmiş kıyafetler giymek son derece önemlidir. Bu, hem kendinize hem de çevrenize gösterdiğiniz saygının bir belirtisidir. Aynı şekilde sosyal hayatınızda da ütülenmemiş bir tişört ile etrafta dolaşmak özensiz ve bakımsız bir görünüme neden olur. Nitelikli bir ütü yardımıyla kıyafetlerdeki kırışıklıkları hızlıca açabilir, bulunduğunuz ortamlarda özenli ve şık görünebilirsiniz. Peki, kolay ütü nasıl yapılır? Hızlı ütü yapmanın püf noktaları neler? Gelin ütü yapma konusunda merak edilen tüm detaylara yakından bakalım.

En Kolay Ütü Nasıl Yapılır?

Ütü yapmak, pek çok kişi için yorucu ev işlerinden biri olarak görülür. Oysaki kolay ütüleme yöntemleri ve doğru ütü araçlarıyla bu işi zevkli hale getirmek mümkün. Ütü yapmak aslında zor bir iş değildir. Yalnızca bazı noktaları göz önünde bulundurmak ve ütü için işinizi kolaylaştıracak ekipmanlardan yararlanmak yeterli. Ayrıca ütü yaparken dikkatinizi tamamen bu işe vermek olası ev kazalarını önlemek açısından son derece önemli. Kumaş çeşidine göre ısı ayarı yapmak ve gömlek ütülerken yaka kısmından başlayıp sonrasında kol uçları ve omuzlara geçmek gibi detaylar kolay ütü yapmak için bilinmesi gerekenler arasında. Siz de kolay ütüleme yöntemleri hakkında bilgi edinerek kıyafetlerinizi çok daha kolay ve hızlı şekilde ütüleyebilirsiniz. İşte kolay ütüleme yapmanın püf noktaları:

Pratik Ütü Yapmanın İlk Adımı: Doğru Ütü

Kolay ütü yapmak demek elbette iyi bir ütüye sahip olmakla yakından alakalı. Yeni teknolojilerle geliştirilmiş kaliteli buharlı ütüler, giysilerinizi çok daha pratik bir şekilde ütülemenize yardımcı olur. Philips SteamGlide Elite GC4909/60 3000W taban azur buharlı ütü modeli, 250 g’a kadar şok buhar özelliği sayesinde ince kırışıklıkları etkili bir şekilde açar. Buharlı ütü, 3000 W gücü ile hızlı ısınma ve güçlü performans özellikleri sunar. 55 g/dk’ya kadar güçlü buhar çıkışına sahip olan ütü, kumaşa daha fazla buhar çıkışı yapar. Böylece kırışıklıklar anında açılır. Ayrıca ürün, özel damlama durdurma sistemine sahip olup kıyafetler üzerinde damlama nedeniyle oluşabilecek lekelenmenin önüne geçer.

Çamaşırları Kumaş Türüne Göre Ütüleyin

Ütüleme işlemi için bazı giysilerin kuru olması önemlidir. Böylece giysileri çok daha verimli ve düzgün bir şekilde ütülemek kolaylaşır. Özellikle günlük hayatta sıklıkla kullanılan naylon ve akrilik dokulu giysileri kuru halde, düşük ısıda ve buhar kullanmadan ütülemek gerekir. Öte yandan pamuk, keten ve ipek kumaşlı giysilerin hafif nemli olması daha iyi ütüleme performansı elde etmeye yardımcı olur.

Alüminyum Folyo En Büyük Yardımcınız Olabilir

Kolay ütüleme için alüminyum folyodan yardım alabileceğinizi biliyor musunuz? Ütüleme sürenizi kısaltmak için ütü masanızı alüminyum folyo ile kaplayabilirsiniz. Ütü masanızı tamamen kaplayacak uzunlukta olan alüminyum folyoyu ütü masası örtüsünün altına yerleştirin. Alüminyum folyo ısıyı doğrudan giysinin altına yansıtır. Böylece tek tarafı ütülediğinizde diğer taraftaki kırışıklıkların da açıldığını görebilirsiniz. Yani gömleğinizi ters çevirmenize gerek kalmaz, sadece bir tarafını ütülemeniz yeterli olur. Bu işlem için folyonun parlak tarafını yukarıya getirmeye özen gösterin. Bu maksimum ısı yansıması sağlar.

Ütü Masanızın Düz Olduğundan Emin Olun

Kolay ütü yapmak için ütü masası da önemli araçlardan biri. Ütüye başlamadan önce ütü masanızı doğru bir şekilde ayarladığınızdan emin olun. Bu sayede daha kolay ve ergonomik bir ütü süreci yaşayabilirsiniz. Ütü masasının yüksekliğini belinizin seviyesinde ayarlayarak ütü yaparken daha konforlu hareket edebilirsiniz. Ayrıca işlem öncesinde yüzeyin düz ve pürüzsüz olduğundan emin olun. Ütü masası üzerindeki çukur veya tümsekler kıyafetlerinizi düzgün ütüleyememenize ve işlemi tekrar etmenize yol açabilir.

Giysiniz için Doğru Isı Ayarlarını Kullanın

Ütü yapmanın en kolay yolu, ütü yaparken doğru sıcaklık ayarı tercih etmek. Aksi halde kıyafetlerinizin kumaşına zarar verebilir, hatta yüksek ısı nedeniyle giysilerinizin yanmasına yol açabilirsiniz. Unutmayın, her kumaş tipinin farklı ısı ayarlarında ütülenmesi gerekir. Bunun için ütü işlemine başlamadan önce her zaman ürün etiketini kontrol edin. Böylece giysinizi hangi sıcaklıkta ütülemeniz gerektiğini kolayca öğrenebilirsiniz. Örneğin ipek, dantel ve naylon kıyafetler düşük ısıda, pamuklu ve sert dokulu giysiler daha yüksek sıcaklıklarda ütülenebilir. Ayrıca baskılı tişört gibi ürünler için de nemli bez kullanarak baskıların zarar görmesinin önüne geçebilirsiniz.

İyi Aydınlatılmış Bir Alanda Ütü Yapın

Ütü yaparken iyi aydınlatılmış bir ortamda olmak işlemi çok daha hızlı ve verimli bir şekilde yapmanıza katkı sunar. Ütü sırasında odanızın perdelerini ve gerekirse ışıkları açarak kıyafetlerin maksimum görünürlükte olduğundan emin olun. Böylece giysilerinizdeki kırışıklıkları daha kolay tespit ederek sorunlu bölgeler üzerinden ütünüzle daha fazla geçebilir, jilet gibi ütülenmiş kıyafetlere kavuşabilirsiniz.

Kıyafetlerinizi Hemen Asın

Ütü sonrasında giysilerinin kırışmasını kimse istemez. Dakikalarca uğraşıp kırışıklıklarını açtığınız giysilerin yeniden kırışmasını önlemek için ütüsü biten kıyafetlerinizi hemen askı ile dolabınıza asın. Bunun için ütü masasının yanında birkaç giysi askısı bulundurabilir ve işiniz biter bitmez kıyafetleri askıya asarak düzgün durmalarını sağlayabilirsiniz. Yine giysileri düz bir zemin üzerinde katlayıp bekletmek de deneyebileceğiniz bir diğer çözümdür.

Kirli ve Lekeli Giysileri Asla Ütülemeyin

Kirli giysileri ütülemekten her zaman kaçının. Üzeri lekeli olan bir tişörtü bu şekilde ütülerseniz üzerindeki leke daha kalıcı hale gelir ve ileride çıkması oldukça zor olur. Bunu önlemek için öncelikle kirlenmiş kıyafetleri yıkamalı, leke ve kirden arındırdıktan sonra ütüleme işlemine geçmelisiniz.

Giysileri Mümkün Olduğunca Ters Çevirerek Ütüleyin

Ütü ısısı birtakım kumaş türlerinin zarar görmesine neden olabilir. Aynı zamanda bazı kumaşlar yüksek ısıdan kaynaklı parlak bir görünüm alabilir. Bu da kıyafette istenmeyen bir ütü lekesine neden olur. Bu sorunun önüne geçmek için giysilerinizi ters çevirerek ütüleme yöntemini deneyebilirsiniz. Bu sayede kumaş kalitesinden emin olmadığınız giysilerinizde herhangi bir leke ve doku zararı oluşmasına engel olabilirsiniz.

Kırışıklıkları Sirke ile Giderin

Kolay ütü yapmak için bilmeniz gereken noktalardan biri de sirke kullanımı. Sirke, pek çok alanda olduğu gibi ütü yaparken de imdadınıza yetişir. İnatçı kırışıklıkları daha kolay açmak için eşit miktarda su ve beyaz sirkeyi küçük bir sprey şişesinde karıştırın. Ardından bu karışımı iyice çalkalayarak giysinizin kırışık bölgeleri üzerine uygulayın. Ütünüzle bu bölgelerin üzerinden bir iki kez geçtiğinizde kırışıklıkların anında kaybolduğunu ve kıyafetlerinizin saniyeler içerisinde dümdüz olduğunu görebilirsiniz.

Siz de kolay ütüleme ipuçlarını kullanarak ütü işlemlerinizde yüksek performans elde edebilir, işlerinizi hızlı bir şekilde bitirebilirsiniz. Ütü yaparken yeni nesil ütü modellerine ihtiyaç duyuyorsanız Turkcell Pasaj üzerinden en yeni ütüleri inceleyerek beğendiğiniz ürünü kolayca satın alabilirsiniz.

scrolltotop svg