The Witcher 3: Wild Hunt Hakkında Her Şey
Oyun

9 dk okuma

19 Mayıs 2015 tarihinde yayımlandığından bu yana adından sıklıkla söz ettiren The Witcher 3: Wild Hunt, kendi içindeki zengin olay örgüsü ve nice DLC’ye (indirilebilir içerik) taş çıkaran ek paketleriyle popülerliğini korumayı sürdürüyor. Yapımın popülerliği, The Witcher adlı bir Netflix dizisinin dahi yapılmasına bile vesile oldu.

Oyuncuların The Witcher 3: Wild Hunt’a olan teveccühünü karşılıksız bırakmak istemeyen geliştirici CD Projet Red, oyuncular tarafından uzun süredir beklenen ve istenen yeni nesil güncellemesini yayına aldı. Dilerseniz gelin, oyuna dair ayrıntıları, spoiler içermeyecek şekilde aktaralım ve Witcher 3 inceleme tadındaki yazımızda yeni nesil güncellemesinin ayrıntılarından söz edelim.

The Witcher Wild Hunt Nedir?

The Witcher 3: Wild Hunt, merkezinde Slav mitolojisinin yer aldığı ve Polonyalı yazar Andrzej Sapkowski’nin “Wiedźmin” orijinal adıyla başlattığı, altı fantastik roman ve on beş kısa öyküden oluşan seriden oyun dünyasına uyarlanan The Witcher serisinin son halkasıdır. Serinin önceki oyunlarında da kullanılan ancak bu oyunla iyiden iyiye olgunlaştırılan aksiyon ve rol yapma elementlerinin başarıyla uygulandığı yapımda, yine serinin önceki oyunlarının da başkahramanı olan Efsunger Rivialı Geralt kontrol edilir. Oyuncu, Geralt’ı kontrol ederken devasa harita içinde hem ana senaryo görevlerini gerçekleştirebilir hem de harita içinde karşılaştığı karakterlerden görevler alarak yepyeni maceralara yelken açabilir.

Geniş açık dünyası sayesinde açık uçlu bir oynanış vadeden ve geliştirici ekip CD Projekt Red’in özenli çalışmaları sayesinde serinin, şimdilik en iyi oyunu olarak gösterilen, bununla birlikte onlarca “Yılın Oyunu” ödülünü evine götüren yapım, PC’nin yanı sıra sekizinci ve dokuzuncu nesil oyun konsollarının tamamında yayımlandı.

The Witcher 3’ün Hikâyesi

2007 yılında yayımlanan ve serinin ilk oyunu olan The Witcher sayesinde tanışıp 2011 yılında çıkan The Witcher 2: Assassins of Kings ile türlü çeşitli politik entrika ile nasıl başa çıktığına tanıklık ettiğimiz Rivialı Geralt ile üçüncü maceramız, ikinci oyunun altı ay sonrasında geçiyor. Biricik aşkı Yennefer’ı aramaya koyulan ve bir yandan da Ciri’nin peşine takılan Wild Hunt’a rağmen onu geri getirmeye çabalayan Geralt’ın yaşadığı maceralar ve aldığı kontratlar, The Witcher 3’ün hikâyesini oluşturuyor. Oyunu henüz oynamayan ancak oynamayı düşünenler için The Witcher evrenine dair anlatacaklarımızı sınırlı tutmayı uygun buluyoruz.

Witcher 3 Hikâyesi

Oldukça derin ve bütünlüklü bir hikâye ile yapılandırılan The Witcher 3: Wild Hunt, olay örgüsünün yapıma başarılı şekilde entegre edilmesi sayesinde sürükleyiciliğini bir an olsun yitirmiyor. Ana senaryo kadar etkileyici bulunan ve uzun oynama süreleri sunan Blood and Wine gibi ek paketler de oyunun kusursuz hikâye çeperlerini aynı kusursuzlukta genişletiyor.

The Witcher 3’ün Oynanışı

Bilindik aksiyon rol yapma oyunlarındakine benzer bir oynanış sunan ancak kendine özgü dövüş mekanizmasıyla yapılandırılan oyunda Geralt, üçüncü şahıs perspektifinden yönetiliyor. Geniş haritada yaya olarak ya da sadık atı Roach ile seyahat edebilen Geralt, düşmanlarına karşı yakın dövüş silahlarının yanı sıra gerek saldırı gerekse savunma maksadıyla büyülerden yararlanabiliyor. Doğası gereği bir efsunger olan Geralt, simya yeteneklerini, oyuncunun da yardımıyla sergilemekten çekinmiyor.

Oyunun kendine has mekanikleri Geralt’ın genel yeteneklerini de doğrudan doğruya değiştirebiliyor. Örneğin, Güneş ve Yıldızlar yeteneği sayesinde gündüz saatlerindeyken ve herhangi bir çatışmaya girmemişken Geralt’ın sağlığı düzenli olarak yenileniyor. Geceleri ise dayanıklılığı, çatışma esnasında saniye başına birer puan artıyor. Bunun gibi birçok özellik, The Witcher 3’ün oynanışının tekdüzelikten kurtulmasında etkili rol oynuyor.

The Witcher 3’ün Karakterleri

Oyunun dünya çapında bu denli yankı uyandırmasında etkili isim Geralt’ın yanı sıra oyunda pek çok karakter bulunuyor. Geralt ile doğrudan ya da dolaylı bağlantısı bulunan bazı isimlerin, The Witcher oyun serisinin gelecekteki başkahramanlarından bazıları olmasına kesin gözüyle bakılıyor. Dilerseniz gelin, oyundaki karakterlere kısaca bakalım.

Witcher 3 Karakterler

Rivialı Geralt: Korin isimli gezgin ile Visenna adlı büyücünün çocukları olarak dünyaya gelen ve eğitimini, Kaer Morhen’de bulunan Kurt Okulu’nda alan Rivialı Geralt, akıl hocası Vesemir tarafından yetiştirilmiştir.

Cintralı Cirilla: Oyunun ana karakterlerinden biri olan ve Kraliçe Calanthe’nin torunu olan Ciri, aynı zamanda Geralt’ın üvey kızıdır.

Vengerbergli Yennefer: Edebi eser olan The Witcher serisinin de serinin video oyunlarında da ana karakterlerden biri olan Yennefer, inişli çıkışlı bir ilişki yaşamalarına rağmen Geralt’ın üvey kızı Ciri’ye üvey annelik yapmıştır.

Triss Merigold: Ciri’nin küçüklüğünde ona ablalık yapan ve büyücülük eğitimi alması sayesinde Geralt’ı kendine âşık eden Triss, hem son oyunda hem de ikinci oyunda kendine yer buldu.

Ana ve yardımcı karakterlere ek olarak; Geralt’ın en iyi arkadaşı Dandelion, yetenekli kadın okçu Milva ve daha pek çok karakter, oyuncuların karşısına çıkıyor.

The Witcher 3 Genişleme Paketleri

The Witcher 3: Wild Hunt için toplam 16 adet ücretsiz indirilebilir içerik sunuldu. İlgili içeriklerden bazıları, yapıma yeni kontratlar eklerken bazılarıysa silah veya zırh gibi oyun içinde kullanılabilir unsurlar oldu. Ancak en az ana oyunun senaryosu kadar iyi olduğu, gerek oyun otoriteleri gerekse oyuncular tarafından onaylayan iki adet ücretli genişleme paketi yayımlandı. Hearts of Stone ve bu genişleme paketinden birkaç ay sonra gelen Blood and Wine, oyuncular arasında büyük sevinçle karşılandı. Her iki genişleme paketi, oyuna toplamda yaklaşık 20 saatlik bir maceralar bütünü kazandırmış oldu.

The Witcher 3 Yeni Nesil Güncellemesi

Dokuzuncu nesil oyun konsollarının yanı sıra PC için de yayımlanan The Witcher 3 yeni nesil güncellemesi, hem görsel hem de yapısal bazı değişiklikleri beraberinde getirdi. Işın izleme destekli küresel aydınlatma sisteminden gelişmiş ortam kapatma efektine, 4K (2160P) çözünürlüklü kaplamalardan yüksek çözünürlüklü gölgelere kadar birçok görsel geliştirme, yeni nesil güncellemesinin kapsamında bulunuyor. Bunların yanında oyun içi göstergeler ve kullanıcı arayüzünde de önemli iyileştirmeler ve geliştirmeler yer alıyor.

The Witcher 3: Wild Hunt Sistem Gereksinimleri

2015 yılı düşünüldüğünde, NVIDIA Hairworks teknolojisinin de katkısıyla zamanının ötesinde görsellere sahip olan The Witcher 3: Wild Hunt, kısa süre önce yayımlanan yeni nesil güncellemesi olmasa da harikulade görünen bir yapım. Bu nedenle yüksek çözünürlükte ve grafik detay ayarları ileri seviyedeyken, güncel sayılabilecek sistemleri bile yer yer terletebilen oyun, yeni nesil güncellemesi ile eklenen gerçek zamanlı ışın izleme özellikleriyle artık en güncel oyun bilgisayarlarını bile zora sokabiliyor.

Witcher 3 Sistem Gereksinimleri

Geliştirici ve yayıncı ekibin sunduğu Witcher 3 sistem gereksinimleri listesi aşağıda bulunuyor ancak depolama alanı konusunda güncel bir veriyi bu listeye eklemeyi uygun bulduk. Zira oyunun complete edition adlı, tüm eklentileri de içeren sürümü, disklerde 58 GB boyutunda yer kaplıyor. Ayrıca oyunun ray tracing ve DLSS özelliklerinden yararlanabilmeniz için yeni nesil NVIDIA ve AMD tabanlı ekran kartları kullanmanız gerekiyor. Resmî The Witcher 3 sistem gereksinimleri listeleri şöyle:

Minimum Sistem Gereksinimleri

İşletim Sistemi: Microsoft Windows 7, 8,1 ve 10 (64-bit)

İşlemci: Intel Core i5-2500K ya da AMD Phenom II X4 940

RAM: 6 GB

Ekran Kartı: NVIDIA GeForce GTX 660 ya da AMD Radeon HD 7870

Depolama Alanı: 35 GB (Complete Edition 58 GB yer tutuyor)

Önerilen Sistem Gereksinimleri

İşletim Sistemi: Microsoft Windows 7, 8,1 ve 10 (64-bit)

İşlemci: Intel Core i7-3770 ya da AMD FX-8350 5 1400

RAM: 8 GB

Ekran Kartı: NVIDIA GeForce GTX 770 ya da AMD Radeon R9 290

Depolama Alanı: 35 GB (Complete Edition 58 GB yer tutuyor)

scrolltotop svg