Nasıl Bir Beşik Almalıyım? Hangi Beşik Daha Kullanışlı?
Aile

9 dk okuma

Hamile olduğunuzu öğrendiğiniz andan itibaren düşünmeniz gereken pek çok şey vardır. Tabii ki ilk aylarda beslenme şekliniz ve bebeğinizin sağlığı önceliklidir. Bebeğinizin sağlıklı bir şekilde gelişmesi için ise uyku düzeniniz, hareketleriniz ve yedikleriniz oldukça önemlidir. Bununla birlikte bebeğiniz doğduktan sonra da dikkat etmeniz gereken birçok detay vardır. Örneğin bebeğinizin uyku düzeni. Çünkü bebekler ilk aylarda hızla büyür ve bu dönemde en önemli şey konforlu bir uykudur. Bunun için ise korunaklı ve destekli bir beşik almayı düşünebilirsiniz. Bebek beşikleri, bebeğiniz büyüyene kadar gerekli konforu sağlar ve güvenle uyumasına yardımcı olur. Ancak bebek beşikleri günümüzde pek çok özellikle donatıldıklarından seçim konusu kafa karıştırıcı olabilir ve bebeğiniz için hangisinin daha iyi olduğuna karar veremeyebilirsiniz. Aralarından seçim yapabileceğiniz çok fazla beşik modeli vardır. Gelin bebeğinize en uyumlu beşiği seçmeniz için tüm ipuçlarına birlikte göz atalım.

Bebek Beşiği Nasıl Olmalı?

Bebekler için anne sütü ne kadar önemli ise dinlendirici ve rahat bir uyku da o kadar önemlidir. Bu nedenle ebeveynler genellikle fonksiyonel özelliklere sahip bebek beşiklerini tercih eder. Bebek beşikleri otomatik sallama gibi karyola ve yataklarda her zaman bulunmayan özelliklere sahip olabilir. İdeal bebek beşiği ise her bebeğe, kullanım alanına ve şekline göre değişir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta tabii ki bebeğinizin konforudur.

Bebeğinizin büyümesi ve gelişmesi için ideal pozisyonda uyuması gerekir. Ancak bu birçok ebeveyn için endişe kaynağıdır, çünkü “Bebeğimi güvenli bir şekilde yatakta nasıl bırakırım?” “Bebek karyolası mı yoksa beşik mi tercih etmeliyim?” Bebek beşiği satın alırken nelere dikkat etmeliyim?” ebeveynlerin en çok merak ettiği konulardır.

Bebek beşikleri bebeğiniz için son derece güvenli uyku alanlarıdır. Bunun sebebi ise yan kısımlarında parmaklı ya da file duvarlar olması ve bebeğinizin yuvarlanarak düşme tehlikesini ortadan kaldırmasıdır. Bununla birlikte bebek beşikleri farklı yaş grupları için üretilir ancak en fazla 24 aya kadar kullanım sağlar. 24 aydan sonra ise yine korunaklı ve konforlu bir yatak tercih edebilirsiniz.

Hangi Beşikler Daha Kullanışlı

Bebek beşikleri, bebeğinizi sürekli beslemeniz ve kontrol etmeniz gereken aylar için idealdir. Çünkü oldukça portatif üretilen bu ürünler bebeğinizin her zaman yanınızda kalmasına yardımcı olur. Pek çoğu ebeveyn yatağının yanı yerleştirilebilir, bu sayede beşik için ekstra bir yer düşünmek zorunda kalmazsınız. Taşınabilir modeller, ev içinde sık yer değiştirdiğinizde veya seyahat ettiğinizde oldukça kullanışlıdır. Bu sayede bebeğiniz her zaman alışkın olduğu konfora sahip olabilir.

Kullanışlı bebek beşiği özelliklerinden bir diğeri ise kolay temizlenebilen malzeme ve çıkarılabilen kumaş kılıflardır. Bebekler ve özellikle yenidoğanlar sindirim problemleri gibi farklı sebeplerle yastıkların ve çarşafların kirlenmesine neden olabilir. Bu nedenle beşik kumaş file ve duvarlara sahipse kolay temizlenebilir olmalıdır.

Bebek beşiklerinde aranan ve bebek beşik önerileri arasında yer alan en popüler özellik ise sallama fonksiyonudur. Chicco Next2Me Magic anne yanı beşik gibi bazı modellerde bu özellik otomatik olarak ayarlanabilirken diğer modeller ise manuel sallamak için uygundur. Bebeklerinizin kolay uykuya dalmasını sağlamak için bu tür bir beşik seçebilirsiniz.

Bir Beşik Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Birçok farklı beşik türü vardır. Bu yüzden şekil, malzeme ve renk açısından hangi tarzın size uygun olduğunu önceden düşünmeniz ve beşik modellerinde ne tür özellikler sunulduğunu önceden bilmeniz gerekebilir. İşte en iyi bebek beşiğine sahip olmanız için göz önünde bulundurmanız gereken bazı püf noktalar:

  • Bebek beşik ölçüleri en az 30 cm derinliğinde, 45 cm genişliğinde ve 80 cm uzunluğunda olmalıdır. Böylece bebeğiniz çok fazla hareket etmese bile sağa sola dönebilecek kadar büyüdüğünde herhangi bir engelle karşılaşmamış olur. Ayrıca bebeğinizi beşikten çıkarmak da daha kolay hale gelir.
  • En iyi şekilde havalandırdığı için tercihen delikli bir taban kullanılması tavsiye edilir. Ayrıca döşemenin iyi hava alması için sıkıca tutturulmuş ve dokuma kumaştan yapılmış olması gerekir. Yeterince havalandırma sağlamadığı için örtü kullanmamanız önerilir.
  • Beşik üzerinde keskin kenarlar veya noktalar olmamalıdır, bunun için özellikle hasır veya rattan beşikleri tercih edebilir, Kraft Riga çift sallanabilir doğal ahşap anne yanı beşik gibi etrafı kumaşla kaplı modeller arasından seçim yapabilirsiniz.
  • Beşik, daha büyük bir çocuk üzerine asıldığında devrilmeyecek şekilde sağlam olmalıdır.
  • Sallanan bir beşikte, sallanan mekanizma kapatılıp açılabilmelidir. Bu sayede bebeğiniz uykuya daldığında stabil kalmasını sağlayabilirsiniz.
  • Tekerlekli bir beşikte, bebeğiniz içinde yatarken tekerleklerin kilitlenebilir olması önemlidir.
  • Tente varsa fazla kumaşın beşik içine sarkmadığından emin olmanız önemlidir. Kumaş bebeğinizin nefes almasına engel olabilir.
  • Beşik üzerinde parmaklıklar varsa, parmaklıklar arası mesafe 4,5 ile 6,5 cm arasında olmalıdır.
  • Tıpkı zemin gibi duvarların da hava geçişini sağlaması gerekir.
  • Şilte sağlam, konforlu ve en az 8 cm kalınlığında olmalıdır.
  • Beşiğin içinde veya yakınında ip gibi asılı şeyler olmamalıdır.

Yeni Doğan Bebek için Nasıl Beşik Alınmalı?

Yeni doğan bebekler daha hassastır ve daha fazla korumaya ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle bebeklerinizin güvenliği için beşiklerin özenle seçilmesi gerekir. Yeni doğan bebek beşiği seçimi konusunda ilk dikkat etmeniz gereken keskin kenarların bulunmaması ve yeterince yumuşak bir şilteye sahip olmasıdır. Ayrıca yeni doğan bebekleri için yatağınızın hemen yanına koyacağınız ya da kendi yatağınıza koyabileceğiniz beşikler çok kullanışlıdır. Böylece  bebeğinizi yataktan kalkmadan dışarı çıkarabilir, besleyebilir ve tekrar yatırabilirsiniz.

Bebek beşiklerinde  şiltenin iyi oturması önemlidir. Şilte ile yan duvarlar arasındaki boşluk en fazla bir parmak genişliğinde olmalı, yatak düz durmalı ve kıvrılmamalıdır. Böylece bebeğinizin şilte altına girmesini önleyebilirsiniz. Yatağın kalınlığı önemli değildir, ancak çok yumuşak olmamalıdır. Bebeğiniz yüzüstü döndüğünde boğulma tehlikesi ile karşılaşabileceğinden ince ancak rahat bir şilteye sahip olması gerekir.

Bebek için Beşik Ne Zaman Alınmalı?

Bebek beşikleri doğumdan itibaren kullanılabilecek en iyi uyku alanları olduğu için doğumdan önce alınması gereken eşyalardan biridir.  Bebek beşikleri genellikle 0-6 ay, 0-12 ay  ve 0-24 ay yaş aralıklarına uygun üretilir. Bu nedenle bebeğiniz doğduğu andan itibaren Kraft Scorpio 2 in 1 doğal ahşap anne yanı beşik gibi hem sallanabilir hem de yatak yanı kullanılabilen bir model satın alabilirsiniz.  Böylece bebeğiniz ilk günden itibaren yanınızda kalabilir ve her ihtiyaç duyduğunda vakit kaybetmeden besleyebilir, bezini değiştirebilir ve tüm ihtiyaçlarını giderebilirsiniz. Bir sorun olduğunda ise hemen müdahale edebilirsiniz. Bununla birlikte çok fonksiyonlu ve geniş bir yaş aralığına hitap eden modellerde dikkat etmeniz gereken bazı püf noktalar vardır. Doğumdan sonra kullanmak için aldığınız 0-24 ay için uygun bir beşik bazen oyuncak ve pelüş yastık gibi ek aksesuarlarla gelebilir. Bu tür durumlarda ise beşiği en yalın hali ile kullanmanız ve yeni doğan bebekleriniz için uygun hale getirmeniz önemlidir.

scrolltotop svg