Fifa 23 İnceleme
Oyun

9 dk okuma

29 senedir devam eden ender oyun serilerinden biri olan FIFA, EA Sport yayıncılığındaki son oyunuyla 2022’nin son aylarında buluştu. Bir dolu yeniliğin yanı sıra HyperMotion 2 teknolojisinden aldığı güçle daha da gerçekçi kılınan yapım, EA ile FIFA’nın iş birliğini sonlandırması nedeniyle EA imzalı son FIFA oyunu olma özelliği taşıyor. Dilerseniz gelin, oyunla ilgili ayrıntılara birlikte göz atalım.

FIFA 23 ile Gelen Yenilikler

Futbol meraklısı oyunculardan aldığı geri bildirimleri, yeni oyunlarını geliştirme aşamasında rehber edinen, oyun geliştirme takımından çıkan önemli fikirleri de bu rehberlikle bir araya getiren EA Sports, oyuncuları yine şaşırtmıyor ve harikulade bir futbol oyununa daha imza atıyor. 2022 yılında Katar’da gerçekleştirilen ve özellikle final karşılaşmalarıyla futbol tutkunlarını ekranlara kilitleyen 2022 FIFA Dünya Kupası için de bir mod bulunduran FIFA 23’te önemli yenilikler bulunuyor. Bunlar:

  • FUT Anları: FIFA serisini yakından takip eden oyuncuların şüphesiz en çok beğendiği yeniliklerin başında FUT Anları geliyor. Ultimate Team kapsamında yer alan futbolcular kullanılarak farklı senaryoların tamamlanarak yeni yıldızlar kazanılabilmesi sağlanıyor. Tek kişilik oyun modu olan FUT Anları’nda, hem EA Sports tarafından oluşturulan klasik senaryolar hem de karşılaşma zamanlarından gerçek sahneler ve efsanevi anlar arasından seçimler yapılabiliyor.
  • Güçlü Şut: Serinin önceki yapımlarında bulunmayan ve FIFA 23 için özel kılınan Güçlü Şut özelliği, oyuncuların şimdiye dek karşılaşmadıkları bir gol atma yaklaşımı sunuyor. Normal şut çekme animasyonlarından farklı olarak biraz daha uzun süren ve bilhassa hızlı defans oyuncularına karşı mücadele eden forvetler için ideal yapıdaki Güçlü Şut, oyuncular tarafından sıklıkla değerlendiriliyor.
  • AcceleRATE Sistemi: Ayrıntılarından az sonra bahsedeceğimiz HyperMotion teknolojisinin ikinci iterasyonundan gücünü alan ve futbolcu hareketlerinin, top sürme gibi süreçlerdeki animasyonlarının gerçekçiliğini artıran bu sisteme sırtını yaslayan AcceleRATE, futbolcuların üç ayrı kategoriden seçilebilmesini sağlıyor: Kontrollü, Patlayıcı ve Uzun. Kontrollü kategorisindeki futbolcular, kademeli şekilde ideal hızlarına ulaşırken Patlayıcı sınıfındaki oyuncular ise tam hızlarına kısa sürede ulaşıyor. Uzun oyuncuların ise hızlanması biraz daha uzun sürerken onların da oyun içinde kendilerine göre farklı avantajları bulunuyor.
  • Yapay Zekâ Taktik Farkındalığı: Yapay zekâya karşı gerçekleştirilen futbol karşılaşmalarının heyecan dozunun yükselmesini mümkün kılan en önemli FIFA 23 yeniliği, Yapay Zekâ Taktik Farkındalığı olarak değerlendiriliyor. Yapay zekâ yönetimindeki futbolcuların, maçın tamamlanmasına kalan süreyi bilerek hareket ettikleri, dahası, yine yapay zekânın yönetimindeki takımın teknik direktörünün, maçın seyrine göre oyuncu ve oyun planı değişikliğine gitmesi, Yapay Zekâ Taktik Farkındalığı ile sağlanıyor.

Bu yeniliklerin yanında; aynı nesilden olan oyun platformları arasında çapraz oyun imkânı (cross-play), FIFA tarihinde ilk defa eklenen kadın kulüp futbol takımlarıyla karşılaşmalara katılma olanağı, tamamının çalışma mantığı yenilenen serbest vuruşlar, köşe vuruşları ve serbest vuruşlar da yer alıyor. Oyunun teknik tarafındaki asıl yeniliği ise şüphesiz HyperMotion2 teknolojisi oluyor.

FIFA 23 HyperMotion Nedir?

EA Sports’un ilk defa FIFA 22 oyununda oyuncularla buluşturduğu HyperMoniton teknolojisi, esasen animasyon filmlerinde ve yeni nesil birçok video oyununda kullanılan hareket yakalama (capture motion) teknolojisinin, FIFA özelinde, daha kapsamlı şekilde kullanılmasını temsil ediyor. Hareket yakalama neticesinde elde edilen verileri, ileri teknolojiye sahip makine öğrenimi algoritmasına aktaran geliştirici ekip, yakalanan kareleri algılayan öğrenme sisteminin oyun için yepyeni animasyonlar yazıp oyundaki etkileşimlerde kullanmasını sağlıyor. Geliştirici ekibin, gerçek 11’e 11 maçlarla yakaladığı görüntüler, topsuz oyuncu animasyonlarının da alabildiğine gerçekçi görünmesine zemin oluşturuyor. Yalnızca erkeklerden oluşan futbol takımlarından değil kadınlar maçına özel 11’e 11 Maç Yakalama teknolojilerini de FIFA 23 için devreye alan EA Sports, bu sayede özgün ve doğal görünen animasyonlardan oluşan futbol karşılaşmaları yapılabilmesini temin ediyor. Makine öğrenimi algoritmasının 9,2 milyon kareden elde ettiği görsel veriler sonucunda ortaya çıkan HyperMotion2 teknolojisi; ultra hassas Teknik Dribling, Yakın Markaj, Hızlanma gibi yenilikleri beraberinde getirerek gerek animasyon tarafında gerekse oynanış cephesinde daha doyurucu bir futbol deneyimi yaşanabilmesine ortam hazırlıyor.

FIFA 23 Oyun Modları

Futbolsever video oyunu meraklılarının gerek kendi başlarına gerekse arkadaşlarıyla ya da çevrim içi eşleştiği oyuncularla keyifli zaman geçirebilmeleri adına çok sayıda oyun moduyla güçlendirilen FIFA 23’te sayısı 10’u aşan oyun modu bulunuyor. Bunlar:

  • FIFA Ultimate Team (FUT)
  • Kariyer Modu
  • VOLTA
  • Dünya Kupası Modu
  • UEFA Şampiyonlar Ligi
  • Pro Kulüpler
  • Kick Off
  • Turnuvalar
  • İdman Alanı
  • Çevrim İçi Sezonlar
  • Eşli Sezonlar
  • Çevrim İçi Dostluk Maçları

FIFA 23 Dünya Kupası

FIFA serisinin, Dünya Kupası etkinliklerine denk gelen sürümlerinde, genellikle ayrı bir oyun olarak sunulan Dünya Kupası oyunları, bu defa FIFA 23’te bir oyun modu olarak kullanılabiliyor. Oyuncuların, 2022 FIFA Dünya Kupası Finalleri’ne katılamayan ülkeleri de ekleyerek kendilerine özgü bir Dünya Kupası gerçekleştirebilmelerine izin veren FIFA 23, daha gerçekçi bir oyun deneyimi yaşamak isteyenlere ise bu turnuvaya gerçekten katılma şansı yakalayan 32 ülkeden dilediklerini seçerek oynamalarına imkân tanıyor. FIFA 23’e sahip olan oyun tutkunları için gerçek maç zamanlarında, hangi karşılaşmalar gerçekleşecekse buna uygun 11’ler sunan oyun, gerçek dünyadaki kupa heyecanının çevrim içi oyun dünyasında da yaşanabilmesini sağladı. Ancak Dünya Kupası tamamlanmış olsa da geçmişe dönük maçları oynamayı arzu edenler, FIFA 23’ün geniş oyun olanaklarından yararlanarak ilgili maçları gerçekleştirebiliyor.

FIFA 23 Sistem Gereksinimleri

Güncel sayılabilecek bilgisayarlarda oldukça akıcı şekilde oynayabileceğiniz, yüksek çözünürlükte ve ileri seviye grafik detay seviyesinde, gerçek bir futbol müsabakasından ayırt edemeyeceğiniz görsellere kavuşan FIFA 23’ün resmî sistem gereksinimleri şu şekilde:

Minimum Sistem Gereksinimleri

İşletim Sistemi: Microsoft Windows 10 (64-bit)

İşlemci: Intel Core i5-6600K ya da AMD Ryzen 1600

RAM: 8 GB

Ekran Kartı: NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti ya da AMD Radeon RX 570

Depolama Alanı: 100 GB

Önerilen Sistem Gereksinimleri

İşletim Sistemi: Windows 10 (64-bit)

İşlemci: Intel Core i7-6700 ya da AMD Ryzen 7 2700X

RAM: 12 GB

Ekran Kartı: NVIDIA GeForce GTX 1660 ya da AMD Radeon RX 5600 XT

Depolama Alanı: 100 GB

FIFA 23 Oynanışı

Sunduğu zengin içerik ve HyperMotion2 teknolojili altyapısı ile FIFA 23 fiyat – performans bakımından en iddialı spor oyunları arasında yer alıyor. Yapımın oynanış mekanikleri de oyuna ayrı bir değer katıyor.

Uzun yıllardır Konami’nin Pro Evolution Soccer (PES, yeni adıyla eFootball) adlı futbol oyunu serisiyle kıyasıya karşılaştırılan ve önceleri, gerçekçi oynanış noktasında PES’in, genellikle FIFA’yı alt etmesi durumu, son birkaç yıldır FIFA’nın oynanış geliştirmeleri sayesinde geride kalıyor. Zira top fiziğinden oyuncu animasyonlarına kadar pek çok noktada işi oldukça ciddiye alıp oyuna önemli düzeyde yatırım yapan EA Sports, bunun meyvelerini toplamaya başladı. FIFA 22 ile kıyaslandığında özellikle oyuncuların, toplu ya da topsuz anlardaki hareketleri, gerçek hayattaki futbolcularla büyük benzerlikler gösteriyor ve yıllar önce FIFA’ya getirilen “arcade türü futbol” eleştirileri, birkaç yıldır kesinlikle dile getirilmiyor. Kısacası FIFA 23 oynanış konusunda futbolseverlerin yüzünü güldürüyor.

scrolltotop svg