Saça Zarar Vermeden Saç Düzleştirici Kullanmanın Yolları
Saç Bakımı

9 dk okuma

Saçların bakımlı görünmesi herkesin arzusu ancak her zaman kuaföre gidecek zamanı ve bütçeyi bulmak maalesef mümkün değil. İşte o anlarda, evlerinizi kuaför salonuna dönüştüren saç düzleştirici ürünleri imdada yetişir. Fakat onların da sürekli kullanımı saç sağlığı konusunda endişe doğurabilir. Oysa, ısı yayan saç şekillendirici ürünlerin saçı kurutacağına, kıracağına dair kaygıları hafifletmenin basit yolları var. Siz de kolay ipuçlarını uygulayarak saça zarar vermeden saç düzleştirici kullanma yollarını keşfedebilirsiniz.

Düzleştiricinin Saça Zarar Vermemesi için Ne Yapılmalı?

Isı yayan ve bu şekilde saçları pürüzsüzleştiren düzleştiricinin zararlarından korunmak için yapacaklarınız çok basit. Bakım alışkanlıklarınızda yapacağınız ufak değişikliklerle saçlarınızı özgürce düzleştirebilirsiniz. Korkmadan düz ve pürüzsüz saçlara kavuşmanız için tüyolarımız sizinle:

  • Düzleştiricinin zarar vermemesi için saçlar iyice kurutulur ve sonrasında şekillendirmeye geçilir. Duştan çıktıktan sonra, saçın nemini bir havlu yardımıyla iyice almalı, taramalı ve ardından orta düzeyde ısı yayan bir saç kurutma makinesi ile kurutmalısınız. Bu sırada kesinlikle herhangi bir krem, köpük veya yağ sürmemelisiniz. Yalnızca saçı ısıl işlemden korumak üzere tasarlanan serumlardan yararlanmak uygundur. Saç iyice kuruduktan sonra düzleştirici sahne alır.
  • Saçınızı banyoda, duştan hemen sonra düzleştirmemelisiniz. Nemli bir alanda yapılan işlem, daha çok elektriklenmeye ve saçın bir türlü şekil almamasına neden olur. Bu nedenle, saçı kuru ve serin ortamlarda düzleştirmek avantajdır.
  • Düzleştirme işlemine başlamadan önce cihazın ısı derecesini ayarlamalısınız. Bu noktada dikkat etmeniz gereken 200 derecenin üzerinde bir seçim yapmamak olmalı. İdeal şekillendirme ısısının 150 ile 180 derece olduğunu aklınızda tutabilirsiniz. Eğer saçlarınız çok kıvırcıksa en fazla 200 derecede işlem yapılır.  
  • Düzleştirme için saçlar küçük tutamlar halinde alınır. Her tutam ortalama 3 parmak genişliğinde olmalı ve yavaş yavaş düzleştirilmelidir. Bir yerin üzerinden art arda defalarca geçmek yerine tutam soğuduktan sonra yeniden düzleştirilebilir.
  • Özellikle saçın ön kısmında yer alan bebek saçları çok daha ince tellidir. Bu nedenle bu bölümler ayrıca, aynı kalınlıktaki tellerden oluşan küçük tutamlar halinde düzleştirilir.
  • Düzleştirme işleminin son aşamasında saç, sprey kullanılarak sabitlenir. Ancak saçı sabitlemenin bir yolu daha var. Özellikle havalı görünüm sevenler, saç kurutma makinesinin soğuk hava üfleme fonksiyonunu kullanarak şeklin kalıcı olmasını sağlayabilir. Bu sırada, makinenin iyonik özelliğini açmayı unutmamak önemlidir. Yoksa, saçların elektriklendiğine şahit olabilirsiniz.  

Düzleştiricinin zarar vermemesi için işlemlerin nasıl yapıldığının yanı sıra, ne sıklıkla yapıldığı da mühim. Saçları düzleştirdiğiniz günler arasında boşluk bırakarak tellerin daha az zarar görmesini sağlayabilirsiniz. Elbette aynı gün içinde birden fazla kez ısıl işlem uygulamamalı, iki düzleştirme işlemi arasında en az 1 gün bırakmalısınız. (Tabii, eğer 3-4 gün boşluk bırakırsanız çok daha iyi olacaktır.) Fakat her gün duş alırken saçınızı nasıl düzleştirmeyi erteleyeceğinizi düşünebilirsiniz. Bu durumda, duş alırken saça bone takarak, gece yatarken saten bonelerden kullanarak elektriklenmenin önüne geçebilir. Böylelikle düzleştirilen saçı iki gün rahatlıkla kullanmak sorun olmaz.  Düz saçların daha kalıcı olması için saça toka takmamayı, kulak arkasına almamayı deneyebilirsiniz. Eğer saçınızı kulak arkasına itme alışkanlığından vazgeçemiyorsanız, vücudun en yağlı bölgelerinden biri olan kulak arkasını, bir tonik ile iyice temizleyerek güne başlamalısınız. Böylelikle yağ nedeniyle saçın bozulma sorunu azalır. Tüm bunların yanında, gece yatarken saten yastık kılıfı kullanmak da bozulmayı azaltır.

Düzleştiricinin Zarar Vermemesi için Cihaz Seçimi Önemli

Saç düzleştirici ürünler üç farklı plaka kullanır. Titanyum, seramik ve turmalin plakalar bulunur. Düzleştiricinin zarar vermemesi için hangi saç bakım ürünü modellerini almanız gerektiğine ürün özelliklerini inceleyerek karar verebilirsiniz. Titanyum plakalar hızlı ısını ve ısıyı iletir. Özellikle kalın telli ve kıvırcık saçların kısa sürede düzleşmesini sağlayan titanyum plakalı düzleştiriciler, dikkatli kullanımla saça zarar vermeden düzleşmeye imkan tanır. Bunun yanında seramik plakalar, ısıyı tüm plaka yüzeyine eşit dağıtır. Bu sayede saçın zarar görme olasılığı azalsa da, seramik hassas olduğu için dikkatsiz kullanımda kaplaması kırılabilir ve saç telleri aşınan yüzeylerden zarar görür. Fakat, dikkatli ve doğru kullanımda saçların sağlıkla düzleştirilmesi mümkündür. Ayrıca, keratinli seramik plakalar da çeşitler arasında bulunabilir. Saçın protein kaybetmeden düzleşmesini sağlayan bu ürünler, seramik plakalı modellerin en yeni sürümüdür. Son olarak turmalin plakalar karşımıza çıkar. Bir çeşit kristal mineral olan turmalin, çok hasar görmüş, yıpranmış ve kuru saçları sağlıkla düzleştirmek için görev başındadır. Saçların düz ve yumuşak olmasını sağlar.

Saçların sağlıkla düzleşmesi için plaka kalınlığı da önemlidir. Yanlış kalınlık seçimi, saç tellerinin fazla ısıya maruz kalmasına neden olabilir. Düzleştiricinin zarar vermemesi için plaka kalınlığına da özen göstermelisiniz.

  • Çok kısa saçlar için 19 mm saç düzleştiriciler yeterlidir.
  • Kalın telli ve kısa saçlar için 22 mm önerilir.
  • Omuz hizasında olan ve orta kalınlıktaki saç telleri 25 mm plakalı saç düzleştiricilerle düzleştirilebilir.
  • Daha kalın telli veya kıvırcık saçlar, 28 mm plakalarla daha kolay düzleşir.
  • Çok uzun ve çok kalın telli saçlar için en iyi seçim ise 32 mm plakalardır. Çok kalın plakalı düzleştiricinin zararlarından korunma için saçlarınızın yeterince uzun olduğundan emin olmalısınız.

Düzleştiricinin Saça Zarar Vermemesi için Bakım Şart

Düzleştirilen ve düzenli olarak ısıya maruz kalan saçların sağlığını korumanın yolu, doğru bakımdan geçer. Düzleştirici kullanımı hakkında ipuçlarının yanında saç bakımı hakkında tüyolarla sizi aydınlatabiliriz. Öncelikle, saçlarınızın daha sağlıklı olmasını isterseniz mutlaka ayda bir saçlarınızın uçlarını kestirmelisiniz. Böylelikle saçlarınızın daha güçlü ve sağlıklı uzamasını sağlayabilirsiniz. Bunun yanında, saçları her gün yıkamamaya özen göstermek gerekir. Mümkünse gün aşırı saçları yıkamak, saç tellerinin beslenmesine katkı sağlar. Yıkama sırasında çok soğuk veya sıcak değil, ılık su kullanmak gerekir. Ayrıca, saçları sadece bir kez şampuanladıktan sonra durulamak ve ardından krem kullanmak tavsiye edilir. Elbette tüm kimyasalların nazikçe saçtan durulanması ile yıkama süreci tamamlanmalıdır. Buna ek olarak, haftada bir kez saç uçlarına doğal yağlarla bakım yapmalı, ara ara saç bakım maskelerini kullanarak saçın nem desteği almasını sağlamalısınız.

Düzleştiricinin saça zarar vermemesi için ne yapılmalı artık hakimsiniz, düzleştirme ve bakım sürecine dikkat ederek, şekillendirici kullandığınızda dahi saçlarınızın daha az zarar gördüğüne şahit olabilirsiniz. Eğer mümkünse, saç boyası, şampuan, saç kremi, maske gibi ürünlerin bitkisel olmasına ve zararlı kimyasal içermemesine dikkat etmek bakımın daha etkili olmasına yardımcı olur. Ek olarak, saç bakımında kullanılacak badem yağı, argan yağı ve Hindistan cevizi gibi yağların soğuk sıkım olmasına özen gösterilir.

Sağlıkla şekillendirilen, güçlü saçların bir sırrı da beslenmedir. Saçlarınızın sağlıklı uzaması ve şekil almasını isterseniz, vitamin ve mineral eksikliğinizin olmaması gerekir. Tüm çabanıza rağmen saçlar çabuk hasar görürse, uzman bir doktordan yardım alabilirsiniz. Ayrıca, saçlara gerekli besin desteğini sağlanması ve düzleştiricinin zararlarından korunmak için öğünlerinizde demir, omega 3, çinko, selenyum, A vitamini, B vitamini, C vitamini, folik asit ve biotin bulunmasına özen gösterebilirsiniz. Bunun için bol miktarda sebze, su, meyve ve yeterli miktarda protein tüketimine yönelmek yeterlidir.

scrolltotop svg