Vücut Yağ Analizi Yapan Tartılar Hakkında
Formda Kal

9 dk okuma

Teknolojide devam eden gelişmelerle birlikte “akıllı” olarak nitelendirilen tartılar, kilo ölçümünün yanı sıra vücudunuz hakkında birçok bilgi verecek özelliklerle donatılır. Oldukça pratik kullanım sunan bu vücut yağ analizi yapan tartılar, sporcular ve günlük hayatta vücut değerlerini takip etmek isteyen kullanıcılara hitap eder. Akıllı tartılarla anlık analiz yapabilir ya da periyodik olarak vücut değişikliklerinizi takip edebilirsiniz. Her bir vücut analizi yapan tartı markaya bağlı olarak farklı özellikler ve işlevlere sahip olabilir. Bu nedenle takip etmek istediğiniz vücut değerinize ve bağlantı seçeneklerine göre bir tartı seçerek vücudunuzdaki değişimleri takip etmeye başlayabilirsiniz.

Vücut kitle endeksini analiz edip yağ oranını ölçen akıllı tartılar hakkında bilinmesi gereken her şeyi sizin için inceledik. Gelin “Yağ ölçer tartı çalışma prensibi nedir? Vücut analizi yapan tartılar güvenilir mi?” gibi sıkça sorulan soruların yanıtlarını birlikte inceleyelim!

Akıllı Tartılar Nedir? Ne İşe Yarar?

Vücut yağ ölçüm özellikli tartılar, bir kişinin evde kilosunu ve bazı vücut değerlerini ölçmek için kullanabileceği cihazlardır. Vücuttaki yağ, kemik, su miktarı ve kas kütlesini ölçebileceğiniz bu cihazlar, genellikle bir ekrana sahiptir. LED ya da LCD ekran üzerinden bilgilerinizi takip edebileceğiniz gibi Bluetooth ya da hem Bluetooth hem de Wi-Fi ile akıllı saat ya da bilekliklere bağlanarak ölçümlerinizi görüntüleyebilirsiniz. Vücudu ne kadar yağ ve kasın oluşturduğunu anlamak, genel sağlıklarını izlemek isteyen insanlar için önemli bir araç olabilir.

Vücut yağ ölçüm cihazı modelleri, hedef belirlemenize, zaman içindeki ilerlemenizi grafiklendirmenize ve istatistiklerinizi diğer uygulama ve hizmetlerle paylaşmanıza olanak tanır. Farklı birçok uygulama ile bağdaştırarak kilonuzu veya vücut yağ yüzdenizi telefonunuzdan takip edebilirsiniz. Birçok akıllı terazi sadece ağırlığa odaklanır, ancak bu modeller size vücut yağ yüzdesi, kas kütlesi ve kemik kütlesi gibi her türlü istatistiği söyler. Bu sayede vücudunuzda meydana gelen değişiklikleri göstererek kilonuza yansımayan değerlerinizi de görmenize yardımcı olur.

Gelişmiş tartılar, fitness uygulamaları ile eşleştirilerek antrenmanın vücudunuzda meydana getirdiği değişiklikleri görebilmenizi sağlar. Tüm aile bireylerini ve daha fazlasını kaydederek hem genel sağlık durumunu hem de kilo verme/kardiyo çalışmalarının sonuçlarını takip edebilirsiniz.Akıllı Tartılar Neleri Ölçebilir?

Akıllı basküller, standart tartılar gibi ağırlığınızı ölçmeye devam eder ve otomatik olarak kaydeder. Ancak marka ve yazılım kapasitelerine bağlı olarak vücut yağ yüzdesi, su dengesi, BMI (Vücut Kitle İndeksi), kas ağırlığı, kemik kütlesi, metabolik yaş ve viseral yağ değerlerini de gösterebilir. Ttec 2AT01 gibi tüm bu analizleri yapan yağ analizli baskül modelleri birden fazla kullanıcıya izin verir ve çeşitli uygulamalarla akıllı cihazlarınıza bağlanarak anlık takip yapmanızı sağlar. Hatta evinizin hangi üyesinin tartıya çıktığını anlayabilir ve sonuçlarını bir uygulamaya gönderebilir. Yağ oranı ölçen tartılar ile elde edebileceğiniz bilgiler ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Vücut Kitle İndeksi (BMI): Kilonun boya oranı olarak basitçe açıklanabilen BMI, kişinin genel sağlık durumunu belirlemek için kullanılan bir değerdir. BMI, genellikle birinin fazla kilolu olup olmadığını belirlemek için tercih edilir. Ancak yağsız kütle değerini ölçtüğü için normalden fazla kas kütlesine sahip insanlar kilolu olarak nitelendirilebilir. Neyse ki vücut analizi yapan tartılar kas kütlesini de ayrı ölçerek daha doğru değerler elde etmenize yardımcı olur.
  • Vücut Yağ Yüzdesi (BFI): Vücut yağ yüzdesi, toplam ağırlığınızın ne kadarının yağ dokusundan oluştuğunun bir ölçüsüdür. Buna esansiyel yağlar ve depolanmış yağlar dahildir. Yağ ölçümü, genel sağlığınızı ya da aktivitelerinizden aldığınız verimi takip ederken dikkate almanız gereken bir değerdir. Erkek ve kadınlarda olması gereken yağ kütlesi farklılık gösterdiği için akıllı tartı uygulamalarında cinsiyet belirtmeniz tavsiye edilir. Bununla birlikte diyet ve egzersiz seçimlerini yönlendirmeye yardımcı olmak için hem BFP değerlerini hem de BMI değerlerini kullanabilirsiniz.

  • Kas Kütlesi: Kas kütlesi, vücut yağ yüzdesinin tam tersidir ve toplam vücut ağırlığınızın ne kadarının kas dokusundan oluştuğunu bildirir. Bu ölçüm, hacim kazanmaya ve kas kazanmaya çalışan insanlar için son derece faydalıdır. Akıllı teraziler size ne kadar yağsız kütleniz olduğuna dair bir tahmin verebilir. Ayrıca kas kütlesi hedeflerinize ulaşıp ulaşmadığınızı görmek için uygulamalar aracılığı ile belirli bir zaman aralığını takip edebilirsiniz.
  • Yağsız Vücut Ağırlığı: Yağsız vücut ağırlığı (yağsız vücut kütlesi olarak da bilinir), toplam vücut ağırlığınızdan yağ ağırlığının çıkarılmasıdır. Bu kulağa kas kütlesi gibi gelebilir, ancak aynı zamanda kemik ağırlığı ve su ağırlığı gibi değerleri de içerir. Xiaomi Mi Body Composition Scale 2 gibi bazı cihazlar, kemik kütlesi ve su ağırlığı arasında ayrım yapabilir.Su kütlesi: Vücudunuzdaki (dokular dahil) su yüzdesidir. Spor yaptıktan sonra terle atılan su miktarını ölçebilir, hidrasyon oranınızı takip edebilirsiniz.

Vücut Analizi Yapan Tartı Yağ Oranını Nasıl Ölçer?

Yağ ölçen tartılar, BIA (Biyoelektrik Empedans Analizi) temelinde çalışır. Tartıya çıktığınız an tüm vücuda küçük bir elektrik akımı gönderilir. Temel olarak, terazinin vücudunuzun bir elektrik darbesine ne kadar direndiğini ölçebileceği anlamına gelir. Akıllı tartılar, vücudunuza gönderilen düşük dereceli elektrik sinyalinin ne kadar hızlı hareket ettiğini algılar. Böylece akımın hızı, yağ, su, kas ve kemik yüzdesini tespit eder. Akım, su ve kastan daha kısa zamanda geçerken kemik ve yağ dokularında elektrik iletkenliği daha zayıf olduğu için daha uzun sürer.

Akıllı yağ ölçüm cihazı olarak nitelendirilen tartılarda genellikle iki veya dört elektrot bulunur. Elektrotlar, akımı ayağınızdan alt bedeninize gönderir ve ardından sonuçları analiz eder. Akımın ne kadar hızlı hareket ettiğine bağlı olarak vücudunuzda ne kadar yağ, kemik ve kas kütlesi olduğunu tahmin etmek için farklı denklemler kullanılır. Bu değerler belirlendikten sonra tartınız bu bilgileri depolama ve takip için kullandığınız herhangi bir fitness uygulamasına gönderebilir. Çoğu terazi, üzerine her bastığınızda otomatik veri analizi ve gönderimi yapar. Uygulamalar ise zaman içinde bu verilerdeki değişiklikleri izlemenize ve kendiniz için hedefler belirlemenize izin verir.

Yağ Ölçer Tartıların Doğruluk Oranı Nedir?

Her akıllı tartı markasının ölçüm parametresi ve ölçüm değeri birbirinden farklı olacağı için arada küçük farklılıklar olabilir. Bu nedenle her bir yağ ölçen tartı aynı özelliklere sahip değildir. Elektriğin hareket hızına bağlı olan ölçümlerin doğruluk oranı ise “tahmin” olarak adlandırılabilir. Yüksek doğruluk payına sahip olsalar da sonuçları etkileyebilecek faktörler vardır.

Sonuçlar çoğunlukla su içeriğine dayandığından susuz kalmak değerleri etkileyebilir. Susuz kaldığınızda elektrik akımı biraz daha yavaş hareket eder, aksine çok fazla su içtiğinizde ise yağ oranınız daha az görülebilir. Yemek yemek de vücuttaki sıvı oranını artıracağından yağ oranınız daha az çıkabilir. Egzersiz ise elektrik akımının iletkenliğini artıracak bir aktivite olduğu için yine yağ kütlesi eksik tahmin edilebilir.

Tüm bunlara rağmen her seferinde aynı saatte ya da aynı aktivite öncesi/sonrasında ölçüm yapmak değerlerinizi takip etmenizi kolaylaştırır. Kısaca ister günlük ister haftalık tartılıyor olun koşullarınızı aynı tuttuğunuzda daha doğru veriler elde ederek tartınızdan daha yüksek verim alabilirsiniz.

scrolltotop svg