Sonbaharda Saçlar Neden Dökülür? Çözümleri Nelerdir?
Saç Bakımı

9 dk okuma

Sonbaharda saçınızın yılın diğer zamanlarına göre daha fazla döküldüğünü fark ettiniz mi? Bu genellikle normal karşılanan bir durumdur ve birçok insan her yıl normalden daha fazla saçın döküldüğü bir dönem yaşar. Neyse ki, bu mevsimsel saç dökülmesi genellikle zararlı değildir.

Yapraklar dökülmeye başladığı zaman saç telleriniz de zayıflar ve dökülmeler başlar. Çünkü sonbahar sadece yaprakların ağaçlardan düştüğü zaman değil, aynı zamanda tekrar saç dökülmesi sorunuyla baş başa kaldığınız zamandır. Bu süre zarfında evinizin her yerinde ve çoğunlukla saç fırçanızda saç telleriyle karşılarsınız. Ancak bu bir sorun mudur? Neden olur? ve bununla nasıl başa çıkabilirsiniz?

İşte sonbaharda saçlarınızın dökülme nedenleri ve saç dökülmesine karşı savaşmanız için birkaç ipucu!

Saç Dökülmesi Mevsimsel midir?

Havalar değişip yeni mevsim kendini gösterdiği anda saçlarınızın fazladan döküleceğini tahmin edebilirsiniz. Bununla birlikte çoğu kişinin aklına şu sorular belirir: “Saç dökülmesi hava koşullarından nasıl etkilenir? Saç dökülmesini nasıl tedavi edebilir ve azaltabilirim?” Mevsimsel saç dökülmesi, hemen endişelenmeniz gereken bir şey değildir. Saç dökülmesindeki ani artış, genellikle başladığı gibi aniden sona erer. Özellikle erkek ve kadınlarda sonbaharda saç dökülmesinde artış görülür. Ağustos ayının sonundan Eylül ayının başlarına kadar günlük saç dökülmesi aniden artar. Saç dökülmesinin zirvesi Ekim ayıdır. Sonbahar, saç dökülmesinin özellikle yoğun olduğu yılın zamanıdır. Bunu Mart ve Nisan aylarından sonra bahar takip eder ve saçın dökülme derecesi büyük ölçüde değişir. Saç dökülmelerinin sebebi genellikle mevsimsel olsa da herkes bu hava değişimlerinden  farklı derecede etkilenir. Örneğin, bir başkası mevsim değişikliği sırasında saç dökülmesi yaşamazken siz saç dökülmesinde önemli bir artış yaşayabilirsiniz.

Sonbaharda Saçlarınız Neden Dökülür?

Her yıl saçınızın normalden daha fazla döküldüğü farklı dönemler vardır. Ancak bu genellikle endişelenmenizi gerektirmeyen tamamen doğal bir süreçtir. Sonbahar, kış, ilkbahar ve yaz aylarında saç dökülmesi farklı oranlarda yaşanabilecek bir durumdur. Her yıl, yılın geri kalanından daha fazla saçın döküldüğü 2 dönem vardır. Genel olarak, çoğu insan bunu sonbahar ve ilkbaharda fark eder. Ağustos ayının sonundan Eylül ayının başlarına kadar günlük saç dökülmesi artar. Daha sonra birkaç ay boyunca tekrar azalır, taa ki Mart ve Nisan aylarında ilkbaharda tekrar yükselene kadar. Genellikle belli bir mevsimde saç dökülmesinin neden arttığının açık bir açıklaması vardır.

Bunun nedeni saç uzama sürecinin farklı evrelerden oluşmasıdır. Yaz, büyüme evresi üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir, bu dönemde saçlar yılın geri kalanından biraz daha hızlı uzar. Ayrıca, saç derisini güneşten korumak için yaz aylarında daha az saç dökülür. Normalde saçların yaklaşık yüzde 90’ı büyüme aşamasında ve yaklaşık yüzde 10’u dökülme aşamasındadır. Ancak sonbaharda dökülen saç yüzdesinde çarpıcı bir artış olur.

Sonbaharda saç dökülmesi ise daha çok güneşle alakalıdır. Saç büyüme döngüsü, uykunuzu da etkileyen ‘melatonin’ hormonundan etkilenir. Bu hormon çok güneş olduğunda daha fazla salgılanır. Yani, günler ne kadar uzun olursa güneşte o kadar çok görünür ve saçlarınız daha iyi uzar. Sonbaharın başlamasıyla birlikte günler kısalır ve dolayısıyla daha az melatonin üretilir, bunun sonucunda saç büyüme hızınız düşer ve saç dökülmesi artar. Doğru ürünleri kullandığınız ve saçınıza iyi baktığınız sürece bu saç dökülmesinin hiçbir zararı olmaz.

Ancak saç dökülmesinin altında yatan bir başka neden olabilir. Hormon seviyelerinde değişim, tedavi sürecinde saçlarınızı zayıflatan uygulamalar ya da ilaçlar, stres, cilt hastalıkları gibi birçok dolaylı yoldan saç dökülmesini tetikleyebilir. Bu durumda ise doktorunuza başvurmanız ve saç dökülmesinin sebebini öğrenmeniz oldukça önemlidir. Çünkü sebebini bildiğiniz takdirde tedavileri uygulayabilir, sonbaharda saç bakımı ürünleri ile rutinlerinize özen göstererek saçlarınızın dökülmesini yavaşlatabilirsiniz.

Saç Dökülmesiyle Nasıl Başa Çıkarsınız?

Hava koşullarına ya da mevsimlere müdahale edemezsiniz, ancak saçınıza en iyi şekilde bakarak daha iyi, sağlıklı ve parlak görünmesini sağlayabilirsiniz. Örneğin sağlıklı ve çeşitli besinler içeren bir diyet yapabilir ve saçınızı yıkarken çok sıcak su kullanmamamaya dikkat edebilir ya da sıcak kurutuculardan uzak durabilirsiniz. Saçları taramamak veya fırçalamamak işe yaramaz, çünkü saç telleri kendiliğinden dökülür. Mevsimsel saç dökülmesi hem erkekleri hem de kadınları etkiler ve bu dökülme tamamen önlenemese de saçınızın durumunu korurken saç dökülmesini en aza indirmek için yapabileceğiniz çok şey vardır. Saçınıza ekstra özen göstermek ve sağlıklı besinler tüketmek iyi bir başlangıçtır. Saçınıza ara sıra ek vitamin ve mineraller içeren besleyici maskeler uygulayabilirsiniz. Sıcak şekillendirme cihazlarının kullanımını minimumda tutuabilir ve saç dökülmesi azalıncaya kadar saçınızı boyatmayı veya perma yapmayı erteleyebilirsiniz. Ayrıca doğal saç düzleştirme yöntemleri yazımıza göz atabilirsiniz.

Saçlarınızı Sağlıklı Tutmak için Püf Noktalar

Saç büyüme döngüsü, büyüme evresi, ara evre ve dinlenme evresi olmak üzere üç aşamadan oluşur ve bu son evrede saçlarınız dökülür. Bu evrede günlük olarak yaklaşık 100 saç telinin dökülmesi olağandır. Saç dökülmesi konusunda güneşle alakalı bir başka teori ise yaz aylarında kafa derinizi güneşten korumak için daha fazla saç tutmanız, sonbahar ve kış aylarında daha az ihtiyaç duyulduğunda daha kolay dökülmeleridir. Ancak sebep ne olursa olsun bu süreci daha az saç dökülmesiyle atlatabileceğiniz birkaç püf nokta vardır.

1. Saç derinize iyi bakın

Saçınıza iyi bakmak için başlangıç noktasından başlamanız gerekir ve o da tabii ki saç derisidir. Bu nedenle, B6 vitamini, çinko sülfat ve azelaik asit içeren ürünler gibi saç derisi için iyi  bileşenler içeren ürünleri seçebilirsiniz.

2. Çok fazla stres yapmamaya çalışın

Stres sadece sağlığınız için kötü değildir, aynı zamanda saçlarınızın dökülmesine de neden olur. Mümkün olduğunca stresten uzak durmaya çalışın.

3. Diyetinizi izleyin

Belli bir şekilde mi yiyorsunuz ve kendinizi çok fazla saç kaybediyor mu buluyorsunuz? O zaman diyetinize bakmanın zamanı gelmiş olabilir. Saç dökülmesinin bir nedeni besin eksikliğidir. Ayrıca ıspanak gibi yapraklı sebzeleri yemeye devam ettiğinizden emin olmak da akıllıca olacaktır. Çünkü ıspanak saçlarınız için yararlı olan demir alımınızı artırır.

4. Şekillendirme ürünlerinizle rahatlayın

Saç düzleştirici ve çok sıcak saç kurutma makinesi kullanmanın saçlarınız için iyi olmadığını genellikle bilinen bir şeydir. Bununla birlikte saçınızı kurutmanın yanı sıra saç derinizi de yakabilirsiniz. Ancak profesyonel, iyonik etkili ve saçlarınızın kütiküllerine zarar vermeyen saç kurutucular ve şekillendiriciler de mevcuttur. Saç derinize yaklaşmayan bukle cihazları da seçenekleriniz arasında.

Ayrıca bu tür ürünlere hemen veda etmek zorunda değilsiniz, çünkü Dyson Airwrap Complete Uzun Multi-Style gibi düşük ısılarda şekillendirme yapan cihazları tercih edebilir ve saçlarınızın zarar görmesini önleyebilirsiniz.

5. Doğru fırçayı kullanın

Saç tipinize uygun olmayan bir fırça saç tellerinize daha çok zarar verir. Saçınızı açmak için çok fazla taramanız ve sert müdahale etmeniz gerektiğinde, genellikle saç telinin kütikülüne zarar vererek saçınızın sonunda kopmasına neden olursunuz.

Doğal olarak duştan çıktığınızda saçınızı taramak isteyebilirsiniz, ancak bu da ıslak, şişmiş saç liflerinin kolayca gerilmesini sağlayarak dökülmelerine neden olabilir. Bu esnada ise yumuşak saç fırçaları ya da taraklar devreye girer. Saçlarınıza nazik davranan bir fırça ile telleri germeden tarayabilir, inatçı dolaşıklar için tarama sularını tercih edebilirsiniz.

scrolltotop svg