Telefonda NFC Nedir? Nasıl Çalışır?
Mobil

12 dk okuma

NFC aslında yeni bir teknoloji olmasa da akıllı telefonlara entegre edilmesiyle giderek daha fazla duyulmaya başladı. Banka kartlarında, reklam panolarında ve hatta süpermarkette kullanılan NFC, pek çok kolaylığı beraberinde getiren bir yakın alan iletişim teknolojisidir.  Peki NFC nedir? Nasıl çalışır? ve NFC nerelerde işinize yarar?

NFC (Yakın Alan İletişimi) ile güvenli ve hızlı veri alışverişi yapabilirsiniz. NFC basitçe Bluetooth bağlantı teknolojisi ile karşılaştırılabilir, ancak menzil daha azdır. NFC sayesinde temassız ödeme yapabilir veya en sevdiğiniz mağazanın üye kartını akıllı telefonunuza tanıtabilirsiniz. Bu yazıda NFC’nin ne olduğunu, nasıl çalıştığını ve onunla neler yapabileceğinizi öğrenebilirsiniz.

NFC Nedir?

NFC (Near Field Communication), yakın alan iletişimi anlamına gelir ve kablosuz veri transferi için kullanılır. Bu teknoloji, iki cihaz arasında kısa mesafelerde (genellikle 4 cm veya daha az) veri aktarımını sağlar.

Yakın Alan İletişimi (NFC), iki akıllı telefon arasında yakın mesafeden bilgi (dosyalar gibi) aktarmak için kullanılan yerleşik bir işlevdir. Bu özellik aynı zamanda hızlı temassız ödemeler ve uygulama paylaşımını mümkün kılar ve günümüzde iPhone 11 ve diğer serilerde olduğu gibi çoğu telefon tarafından desteklenir. Başka bir ifadeyle NFC, bu teknolojiyi destekleyen tüm cihazlar arasında kablosuz olarak bilgi alışverişi yapmanızı sağlayan bir teknolojidir. NFC’yi diğer şeylerin yanı sıra toplu taşımada check-in yapmak için de kullanabilirsiniz.

NFC desteği, yakın alan iletişimi teknolojisini ifade eder. Bu teknoloji, kısa mesafelerde kablosuz veri transferi sağlar ve genellikle mobil cihazlar arasında dosya paylaşımı, ödeme işlemleri ve otomasyon için kullanılır.

Menzil en fazla 10 santimetreye kadardır. Kısa menzili sayesinde Bluetooth’a kıyasla daha az veri kaybı olur, çünkü NFC bağlantısı kolaylıkla kesilmez. Ayrıca NFC, bağlantıları daha hızlı hale getirir ve daha az enerji tüketir. NFC ile gizli verileri şifrelersiniz, güvenli bir şekilde paylaşım yapabilirsiniz. En sevilen özelliği ise telefonunuz çalındığında NFC çipi sayesinde GPS üzerinden izlenebilir olmasıdır.

NFC Nasıl Çalışır?

NFC (Yakın Alan İletişimi), cihazların birkaç santimetre yakınlıkta olduğunda kablosuz olarak veri alışverişi yapabilmesini sağlayan bir teknolojidir.

Yakın Alan İletişimi’nin en güzel yanı, çok basit bir şekilde çalışmasıdır. NFC’yi çalıştırmak için akıllı telefonların kilidi etkin bir ekranla açılmalı ve diğer cihazdan 10 santimetre uzakta tutulmalıdır. Uygun mesafe sağlandığında bağlantı otomatik olarak kurulur. Bilgilerin eşleşmeden gönderilip alınabilmesi için her iki cihazın da NFC işlevini desteklemesi gerekir. Kablosuz iletişim sayesinde veriler gerçek zamanlı olarak aktarılır. NFC, tıpkı Bluetooth gibi çalışır. Tek fark, Bluetooth ile cihazların daha fazla mesafeye sahip olabilmesi ve yan yana tutulmalarına gerek olmamasıdır.

NFC Özelliği Nasıl Açılır?

  • Ayarlar Menüsünü Açın: Cihazınızın ayarlar menüsünü açın. Bu genellikle ana ekranınızda bulunan bir dişli simgesi veya “Ayarlar” yazısıyla temsil edilir.
  • Bağlantı Ayarlarını Bulun: Ayarlar menüsünde, kablosuz bağlantılar veya benzer bir ad altında NFC’yi etkinleştirebileceğiniz bir bölüm olmalıdır.
  • NFC’yi Etkinleştirin: NFC’yi etkinleştirmek için ilgili seçeneği bulun ve üzerine dokunun. Bu seçenek genellikle bir anahtar veya kaydırma düğmesi şeklinde olabilir.
  • Varlığı Doğrulayın: Bazı cihazlarda NFC’yi etkinleştirdikten sonra bir onay istenebilir. Bu onay genellikle bir pencere veya uyarı ile belirtilir. Etkinleştirmek için “Tamam” veya benzer bir seçeneği seçin.
  • NFC Kullanımı: NFC artık etkinleştirilmiş durumda olmalıdır. Başka bir NFC cihazı ile veri paylaşmak veya başka NFC işlevlerini kullanmak için cihazınızı kullanabilirsiniz.

NFC Nasıl Kullanılır?

NFC, birçok akıllı telefonda bulunan bir çiptir. Yani kullanmak için bir uygulama yüklemeniz veya başka herhangi ürün için ödeme yapmanız gerekmez. Yeni bir akıllı telefon alırken cihazda bir NFC çipi olduğundan emin olmanız yeterlidir. iPhone 13 gibi Apple markalı telefon serilerinin birçoğunda bulunur. NFC, iPhone telefonlarda her zaman açıkken Android akıllı telefonların ayarlarından açıp kapatmanız gerekir. Temassız ödeme yapmak için hangi uygulamaları kullandığınızı da bu ayar menüsünden seçebilir, kullanımı kısıtlayabilir ya da hepsi için kullanıma açabilirsiniz. Temassız ödemeden süper hızlı veri alışverişine kadar birçok yararlı olanak sunan NFC örnekleri ise şöyle sıralanabilir:

  • Temassız ödeme: Muhtemelen NFC’yi zaten kullandığınız en sık alan temassız ödemedir. Çoğu banka ve kredi kartında NFC etiketi bulunur. Bu özellik, süpermarkette kablosuz olarak ödeme yapmayı mümkün kılar. Banka kartınızı okuyucunun sadece birkaç santimetre yakınında tutmanız yeterlidir. Aynı şeyi akıllı telefonunuzla da yapabilirsiniz. Örneğin Google Pay, Apple Pay veya Samsung Pay’de banka kartınızın yalnızca dijital bir sürümüne ihtiyacınız vardır.
  • Toplu taşımada check-in yapma: Teknoloji aynı zamanda toplu taşıma için de kullanılır. İstanbulkart gibi bazı yolculuk kartları, küçük bir çip içerir. Böylece ödeme, yükleme, check-in gibi işlemleri temassız yapabilirsiniz. NFC bu nedenle otobüs, tren veya metro yolculuklarında avantaj sağlar.  
  • Veri alışverişi: Yakın Alan İletişimi ile ilgili bir başka harika şey süper hızlı veri alışverişi yapılmasına izin vermesidir. Fotoğraflardan videolara ve dosyalara kadar birçok şey paylaşılabilir. NFC aracılığıyla akıllı telefonunuza görüntü gönderebileceğiniz fotoğraf kameraları bile mevcuttur. Tek tıkla çektiğiniz resmi telefonunuza gönderebilir ve Instagram’da paylaşabilirsiniz.
  • Elektronik kartlar: Anahtar veya oda kartı taşımak istemezseniz otel odalarının kapısını açmak için akıllı telefonunuzu kullanabilirsiniz.

iPhone’da NFC Özelliği

Apple, bu akıllı teknolojiyi 2014 iPhone 6 serisindeki tüm telefonlara eklemişti. Ancak iPhone X’e kadar yalnızca Apple Pay ile NFC kullanılarak temassız ödeme gerçekleştirilebilir. X serisinde daha yeni bir cihazınız varsa örneğin iPhone 11 veya iPhone 14 o zaman çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Bu yeni telefonlarda tüm NFC etiketlerini akıllı telefonunuzla tek seferde okuyabilirsiniz. Bir posterdeki bir etiketten otelinizin kapısındaki bir etikete kadar geniş bir alanı kapsar. Sadece iPhone’unuzu etikete tutmanız bilgilerin otomatik olarak okunması için yeterlidir. Etiket (NFC tag) ayarlarını, NFC tools gibi akıllı bağlantı uygulamaları aracılığı ile yapabilirsiniz.

Samsung ve Diğer Android Telefonlarda NFC Özelliği

Ayrıca çoğu Samsung, örneğin Samsung Galaxy S21 ve diğer Android telefonlarda NFC mevcuttur. NFC’ye sahip olup olmadığınızı telefonunuzun ayarlarına bakarak kontrol edebilirsiniz. ‘Bağlı cihazlar’ altında NFC bulunmalıdır. İşlem öncesi açmak istediğinizde de bu kısımdan ayarlamanız gerekir. Bazı uygulamalar işlem öncesi “NFC açılsın mı?” diye sorabilir. Açtıktan sonra ise temassız ödeme yapmak ve diğer NFC etiketlerini okumak için teknolojiyi kullanabilirsiniz. Yeni bir elektronik veya bir gıda ürünün ambalajındaki bir etiketi okutabilirsiniz. Böylece sadece telefonunuzu kullanarak daha çok bilgiye erişebilirsiniz.

NFC ile Ödeme Kolaylığı

Banka kartınızla zaten temassız ödeme yapıyor olabilirsiniz, ancak NFC ile akıllı telefonunuzu da kullanabilirsiniz. Hemen hemen tüm bankaların mobil ödeme yapabileceğiniz bir uygulaması vardır. Temassız ödeme ile süpermarkette kasada banka kartınızı aramanız gerekmez. Akıllı telefonunuzu ATM’ye tutarak yıldırım hızında ödeme yapabilirsiniz. Apple Pay, Android Pay ve Google Pay gibi mobil ödeme yöntemleri sayesinde ister iOS ister Android kullanıcısı olun telefonunuzla da hızlı ve kolay bir şekilde ödeme yapabilirsiniz.

NFC Ne Kadar Güvenli?

Akıllı telefonunuzdaki NFC çipi, banka kartınızdaki ile tamamen aynıdır. Bu nedenle akıllı telefonunuzla ödeme yapmak, banka kartınızla temassız ödeme yapmak kadar güvenlidir. Ödeme yapmak için kullandığınız uygulama, bir parmak izi veya PIN ile güvence altına alınır. Güvende olmak için ihtiyacınız olmadığında Android akıllı telefonunuzdaki NFC işlevini kapatabilirsiniz. Ödeme sırasında NFC’yi tekrar açarak rahatlıkla kullanabilirsiniz.

NFC ile telefonunuzda kablosuz veri transferi nasıl yapılır?

Telefonunuzun NFC özelliğini kullanarak kablosuz veri transferi yapmak için şu adımları izleyebilirsiniz:

  • Telefonunuzdaki Ayarlar veya Kablosuz Bağlantılar menüsüne gidin.
  • NFC veya Kablosuz İletişim seçeneğini bulun ve açın.
  • İki cihaz arasında veri transferi yapmak istediğinizde, NFC’yi kullanarak cihazları birbirine dokundurun veya yakınlaştırın.
  • Cihazlar birbirini tanıdığında, veri transferi başlayacaktır.

Telefonunuzdaki NFC özelliğiyle mobil ödemeler nasıl yapılır?

Telefonunuzdaki NFC özelliği ile mobil ödemeler yapmak için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:

  • Bankanızın veya ödeme sağlayıcınızın desteklediği bir mobil ödeme uygulaması indirin ve kurun.
  • Uygulamayı açın ve gerekli kart bilgilerinizi veya banka hesabınızı ekleyin.
  • Ödeme yapmak istediğinizde, mağaza POS cihazına veya ödeme noktasına yaklaştırarak telefonunuzu NFC özelliği ile iletişim kurun.
  • Ödeme onaylandığında işlem tamamlanır.

NFC etiketleriyle telefonunuzda neler yapabilirsiniz?

Telefonunuzdaki NFC özelliği sayesinde NFC etiketleriyle çeşitli işlemler gerçekleştirebilirsiniz. Örneğin:

  • Evde, iş yerinde veya arabanızda NFC etiketleri kullanarak Wi-Fi ağlarına otomatik bağlanabilirsiniz.
  • Telefonunuzun ses profillerini değiştirebilir, belirli uygulamaları başlatabilir veya belirli bir konuma navigasyon başlatabilirsiniz.
  • NFC etiketlerini kullanarak belirli saatlerde alarmı ayarlayabilir veya telefonunuzu sessize alabilirsiniz.
  • NFC etiketlerine özel komutlar atayarak telefonunuzun farklı özelliklerini etkinleştirebilirsiniz.

NFC’nin Artıları ve Eksileri

NFC işleviyle artık tüm kartlarınızı yanınızda taşımak zorunda değilsiniz. Ödeme yapmanız için gereken tek şey telefonunuz. Cüzdanınızı evde ya da herhangi bir yerde unutsanız bile tüm ihtiyaçlarınız için bankamatiğe gitmeden ödeme yapabilirsiniz. Öte yandan bir diğer artısı ise hızlı olmasıdır. İster bir cihazdan diğerine bilgi aktarmak ister satın alımlarınız için ödeme yapmak isteyin, süreç her zaman hızlı ve kolaydır. Tek eksi yönü ise NFC’nin artan popülaritesine rağmen özellik ne yazık ki her akıllı telefonda mevcut değildir, yalnızca daha yeni modellerde ve bu ödeme yöntemini sistemine tanıtan işletmelerde geçerlidir. Ancak her geçen gün kullanımı ve avantajları artan bir teknolojidir. Siz de NFC teknolojisine sahip bir akıllı telefon edinebilir ve hayatınızı kolaylaştıran özelliklerinden faydalanmaya başlayabilirsiniz.

scrolltotop svg