Yeni Başlayanlar için LoL TFT Rehberi
Oyun

10 dk okuma

Riot Games, en popüler MOBA League of Legends oyunlarından ayrılmaya karar verdiğinden bu yana FPS Valorant, Legends of Runeterra ve Teamfight Tactics (TFT) ile hayranlarını mutlu etmeyi başarır. Teamfight Tactics, 26 Haziran 2019’da piyasaya sürülen auto battle yani  otomatik savaş oyunu, sanal bir satranç oyununa benzetilebilir, ancak bunun yerine 8 oyuncuyla oynanan uzun bir satranç turudur. Oyuncular, takımlarını düşmana karşı kurmak için birimleri stratejik olarak altıgen tahtaya yerleştirmelidir.

TFT, Riot’a Dota’nın Auto-Chess oyununa benzer yepyeni bir oyun türü sağlar. İlk yılında, oyunu destekleyen Riot hayranlarının sayısı nedeniyle oldukça başarılı olmuştur. Başarısını ve popülerliğini sürdüren TFT, basit temel bilgiler çerçevesinde oynanabilir. Ancak TFT, daha çok oynadıkça kendinizi geliştirebileceğiniz ve yeni taktikler oluşturabileceğiniz türden bir oyundur.

TFT Nedir? Nasıl Oynanır?

Twitch’in en çok oynanan oyun listelerinin başında gelen Teamfight Tactics, kısaca 8 kişiyle oynanabilen otomatik savaş oyunu olmakla birlikte, aynı zamanda taktiklerin savaştığı bir oyundur. TFT içindeki amacınız ise altınları, eşyaları toplayarak ve birimlerinizin her birinin birlikte nasıl sinerji oluşturduğuna dair bilgi sahibi olarak 8’in dışında kalan son oyuncu olmaktır. TFT, çalışma prensibi oldukça benzersizdir. Oyuncular, ögeleri ve birimleri alacakları bir satranç tahtasında başlarlar. Oyun devam ederken ise oyuncular dükkandan savaşa yardımcı olmak için tahtaya eklenebilecek veya çıkarılabilecek birimler satın alabilir ve satabilir. Takım güçlendikçe bu yapı eşyaları da kazanmanız için daha fazla katkıda bulunur. EXP satın almak veya kazanmak, daha güçlü bir ekip sağlayan tahtaya daha fazla birim yerleştirilebileceği anlamına gelir.

Sinerjik birimleri bir araya getirmek, takımınızdaki istatistikleri artırmak için size gelişmiş güçlendirmeler sunar. Bu güçlendirmeler, bir birimin AD’sini (Saldırı Hasarı) veya AP’sini (Yetenek Gücü) artırarak gelişmenize katkı sağlar. Herhangi bir oyunda hangi birimlerin birlikte iyi çalıştığını bilmek oldukça faydalıdır. TFT’de ise gerçek hasar veya kritik vuruş gibi yüzdeler güçlendirilebileceğinden oyunda gelişiminiz ve ekstra yapı eşyaları bir hayli önemlidir.

Oyun Tahtası

TFT tahtası altıgenlerden oluşur. Bir oyuncunun 4×7 altıgen bir tahtası ve diğer 9 şampiyonu barındıran yedek bir sırası vardır. Tahta, ekstra şampiyonlarınızı ızgarada ihtiyaç duyulana kadar tutar ve tahtanızda sahip olabileceğiniz birim sayısı oyuncu seviyenizle aynıdır. Yani, dördüncü seviye bir oyuncunun sadece dört şampiyonu olabilir.

Şampiyonlar ve Özellikler

Diğer birçok Runeterra yan ürününde olduğu gibi birlikte oynanan karakterlere şampiyon denir ve her şampiyon doğrudan League of Legends’ten alınır. Jhin, Irelia ve Tahm Kench gibi tanıdık yüzler alınabilir. LoL oynamaya aşinaysanız TFT’de daha rahat yol katedebilirsiniz.

Şampiyonunuzun özellikleri, kökenler ve sınıflar arasında kategorize edilir. Her şampiyon, bir kökene ve bir sınıfa ait olabilir ve burada sinerji devreye girer. Çünkü tahtanızdakilerle farklı özelliklere sahip şampiyonlarla oynamak size ek avantajlar sağlar. Kombinasyonlar oldukça farklıdır ve her defasında farklı güçler elde edebilirsiniz.

Seviye Atlama

TFT’de seviye atlama, EXP çubuğunda bulunan EXP kazanılarak yapılır. Küreniz dolduğunda seviye atlarsınız. Oyuncular turun başında EXP kazanırlar veya dört altını dört EXP karşılığında takas ederek de satın alınabilirler. Daha önce de belirtildiği gibi bulunduğunuz seviye, tahtanızda sahip olabileceğiniz birim sayısını belirler.

İtemler

İtemler, şampiyonlara oyunlarını iyileştirecek efektler sağlar. Oyuncular, stat boosts sağlayan itemlerin bileşenlerini satın alabilir ve bunları, şampiyon üzerinde aktif bir etkisi olan tamamlanmış bir ögeye dönüştürebilir. İtemler sadece iki şekilde elde edilebilir. Tarafsız minik efsanelerden düşebilir ya da item listesinden alınabilir. Eşyaların birleşme özelliği olduğu için daha çok alım yaparak elinizdekileri geliştirmeniz de mümkündür. Sadece Lol oyunlarında geçerli RP oyun pinleri sayesinde eşya alım satım işlemlerinizi hızlandırabilir, karakterinizi ve şampiyonlarınızı geliştirebilirsiniz.

TFT Hakkında Bilmeniz Gereken Ögeler ve Kullanımı

TFT, popüler hale gelen oyun tarzında heyecan verici gelişmeler getirmeye devam eden bir oyundur. Bu nedenle oyun içinde birçok sürprizle karşılaşmanız mümkündür. Oyunun karmaşık doğası, hayranlara kazanma konusunda daha derin bir başarı duygusu sağlar ve bu yüzden bu kadar popülerdir.

Oyuna başladığınız anda direkt şampiyon seçimine yönlendirmeyen TFT, sizi anında diğer 7 kişiyle birlikte oyun tahtası üzerine yerleştirir ve şampiyon seçmenize, item almanıza izin verir. Oyunun başlangıcı için şampiyon seçmeniz zorunludur. Daha sonra seçtiğiniz şampiyonun özellikleri ve sahip olduğunuz güçlerden yola çıkarak bir taktik oluşturmanız gerekir. Stratejiler ise ekonomik ve reroll olarak ikiye ayrılır. Bu iki strateji üzerinden oynayacağınız TFT biraz kafa karıştırıcı olabilir ancak temelleri basittir.

Minyon Turları

Şampiyon ve item seçimleri tamamlandıktan sonra iki minyon (bot) ile karşı karşıya gelirsiniz. Bu minyonları yendiğiniz takdirde eşya düşürebilirsiniz. Bu eşyalar avatarınızın sol alt köşesinde görüntülenebilir. Bu eşyaları ise alım satım işlerinde rahatlıkla kullanabilirsiniz. Bu minyonların da kökeni ve sınıfı vardır. Siz de şampiyonlarınızı bu sınıflandırmalara göre seçersiniz. Aynı sınıf ve köken seçtiğiniz takdirde daha az güç elde edebileceğiniz gibi farklı aileye ait birim ya da şampiyon seçtiğiniz takdirde ekstra güç bonusu kazanabilirsiniz. Farklı eşleştirmeler tatiklerin büyük bir parçasıdır ve kazanıp kaybetmenizi büyük ölçüde etkiler. İkinci ve üçüncü tur da bu şekilde oynanır ve amaç item toplamak ve en az üç birime sahip bir ekip oluşturmaktır.

Şampiyon Yükseltme

Aynı köken ve sınıfa ait şampiyon almanız size fazla güç kazandıramayacağnı biliyorsunuz, ancak aynı şampiyonlardan elinizde 3 tane olursa, daha fazla sağlık, güçlü vuruş ve yeteneklerinin seviye artmasını sağlayabilirsiniz. Tek yıldızlı bir şampiyondan iki yıldızlı bir şampiyona dönüşerek sizi daha fazla destekleyebilir. Ancak şampiyonun 3 yıldıza ulaşması için 9 tane şampiyon daha gereklidir.

Ekonomi

TFT ekonomisi oyunun geneli gibi oynadıkça öğrenilebilecek türdendir. Ancak temel adımlarla başlayabilir, kendinizi geliştirmek için ilk üç turu dikkatli bir şekilde tamamlayabilirsiniz. Burada elde ettiğiniz eşyalar oldukça değerlidir. Çünkü 3. turdan sonra artık botlara karşı değil gerçek rakiplerinize karşı oynamaya başlayacaksınız. Bu nedenle eşyaları kısa sürede kullanmanız ve tüketmeniz pek de yararınıza olmayabilir.

Oyunun başında her tur için 2 gram altın verilir, daha sonraki PvE turlarında ise 3 gr, 4 gr, 5 gr şeklinde tur başına değişerek devam eder. Kazandığınız 10. altından sonra ise bir adet ekstra altın kazanabilirsiniz. Art arda alınan galibiyetler ise siza daha fazla kazandırır. Şaşırtıcı gelebilir ancak TFT’de art arda kaybettiğiniz takdirde oyun başına aldığınız altından daha fazla altın verilir. Kısaca ardışık olmak kaydıyla kazanmanız ya da kaybetmeniz size her zaman daha fazla kazandırır.

Altınlar ise sadece üç şey için kullanılabilir. 1 -5 gram altın arasında değişen şampiyon alımı, deneyim (XP) alımı, reroll mağazanızı yenilemek için altın harcayabilir, elinizdeki şampiyon ya da eşyaları satarak altın kazanabilirsiniz.

Carousel Round- Atlı Karınca Turu

Botla oynadığınız turlardan sonra gerçek oyuncularla karşılaştığınız ana kadar 30 altın kazanabilirsiniz. İlk bot  ve PvP turundan sonra atlı karınca turuna ikinci kez dönmüş olursunuz. Ancak oldukça farklı özellikler görebilirsiniz. Burada seçim aşaması artık tahta üzerindeki yerleşim yerine göre yapılır. Ayrıca skorunuz düşük ise seçim süreniz kısıtlıdır ve hasar aldığınızda rütbeniz düşer. Burada şampiyonları beğenmeyebilirsiniz, fakat eşyalarını beğendiğiniz şampiyonları alıp sonra satabilirsiniz. Bunların hepsi TFT stratejilerine dahildir ve siz de kendinizi geliştirerek farklı taktikler uygulayabilirsiniz. Daha önce LoL oynamadıysanız karakterler hakkında bilgi almak için “LoL Evreni ve En Güçlü Karakterleri” içeriğine göz atabilirsiniz.

scrolltotop svg