Evde Ses Kaydı Nasıl Yapılır?
Teknoloji

11 dk okuma

Evde ses kaydı yapmayı mı düşünüyorsunuz? Cevabınız evet ise, evde profesyonel ses kaydı yapmak için ihtiyacınız olan ses kayıt ekipmanlarını bilmeniz gerekir. Ses kaydı eğlenceli ve heyecan verici bir aktivitedir. Günümüzün sürekli gelişmeye devam eden güçlü teknolojisi, evinizde profesyonel ses kayıtları için ihtiyaç duyduğunuz araçlara sahip olabileceğiniz anlamına gelir. Ancak, sadece bu araçlara sahip olmak ses kaydı yapmak için yeterli değildir. Bu ekipmanları, nasıl doğru şekilde kuracağınızı ve kullanacağınızı da öğrenmeniz önemlidir.

Ses kaydı konusunda ne tür bir iş ile uğraşıyor olursanız olun, kayıt yaparken birçok zorluğa çözüm bulmak önemlidir. Peki, evde ses kaydı nasıl yapılır? Bir ev ortamında profesyonel kayıt yapmak, odayı doğru bir şekilde kurmak, en iyi başlangıç ​​ekipmanını kullanmak, sinyalinizi uygun seviyede kaydetmek ve enstrümanlarınızı doğru sırada kaydetmekten geçer. Ev kayıt stüdyonuzda doğru kararları vermeniz, özgüveninizi geliştirmeniz ve daha fazlasını başarmanız için gerekli önerileri aşağıda bulabilirsiniz.

Evde Profesyonel Ses Kaydı Nasıl Yapılır?

Evde profesyonel bir ses kaydı oluşturmak, genel maliyeti düşürmekle kalmaz, aynı zamanda bu işi yapanlara istedikleri hızda ve rahatlıkta kayıtlar  yaratmaları için zaman verir. Profesyonel ses kaydı yapmak için göz önünde bulundurulması gereken bazı ipuçlarını şu şekilde sıralayabiliriz:

Kayıt Odasının Hazırlanması: Odalar dinamiktir ve odanızın bazı bölümleri ses kaydı için diğerlerinden daha iyi olabilir. Başlamak için odanızın ses geçirmez olduğundan emin olmalısınız. Bir odayı ses yalıtımı yapmak zor bir iş olabilir, ancak kıyafetler ve çarşaflarla dolu bir dolabınız varsa, daha temiz, daha az yankılanan bir ses elde edebilirsiniz. Aynı zamanda halı ve mobilya gibi eşyalar, yansımaları sakinleştirmeye yardımcı olur. Odanızı doğru şekilde düzenlediğinizden emin olmalısınız. Bu aşamada boş bir oda ile başlamak daha kolaydır. Bu size çalışmak için boş bir tuval verir.

Hoparlörlerin Yerleşimi: Odanızın düzenini tasarlarken göz önünde bulundurmanız gereken en önemli şey hoparlörlerin konumudur. Birçok monitör hoparlörünün arkasında bas bağlantı noktaları bulunur. Hoparlör ve duvar arasındaki minimum mesafe için üretici yönergelerini kontrol etmelisiniz. Hoparlörler, duvarlara eşit uzakta olmalıdır. Eğer geniş bir mekânınız varsa en uzun duvar boyunca konumlandırma yapılmalıdır. Buradaki amacınız, hoparlörlerden kulağınıza gelen ilk yansımaların sesini azaltmaktır. Ayrıca hoparlörlerinizi kulak seviyesine uygun şekilde yerleştirmeye özen göstermelisiniz.

Eko ile uğraşıyorsanız, kaliteyi artırmak için yapabileceğiniz bazı şeyler vardır. Ses, yüzeylerden yansır ve mikrofona gider. Kitaplar, ortamınızdaki yankıyı azaltmaya yardımcı olmak için harika bir seçenektir. Kitaplar aynı zamanda ekstra sesleri de emer. Dilerseniz, duvarlara perde veya battaniye eklemek gibi basit önlemler de alabilirsiniz. Battaniye, kulağa gülünç gelse de, sesin odanın etrafında çok fazla sıçramasına izin vermeyen yumuşak bir yüzeyden bir bariyer oluşturur.  Biraz daha fazla profesyonellik için ses sönümleme paneli veya akustik köpük gibi malzemelerde kullanabilirsiniz.

Oda Boyutu ve Koşullarının Bilinmesi: Bazı durumlarda küçük alanlar iyi olsa da, odanın büyük olması özellikle müzik aletleri ile müzik kaydı yapmayı planlıyorsanız, daha fazla alan anlamına gelir. Kare odalar, dalga birikimi yarattığı için bu tarz odalardan kaçınmak en iyisidir.

Çok fazla yansıtıcı, sert yüzeye sahip odalardan kaçınmaya çalışmalısınız. Boydan boya penceresi veya tüm duvar boyunca aynası olan bir oda kötü bir seçim olur. Tavan çok alçaksa, dikey yansımalar çok daha fazla sorun haline gelebilir. Örneğin, vokal kaydederken, tavandan gelen güçlü bir yansıma, tarak filtrelemesine neden olabilir.

Gürültünün Önlenmesi: Dışarıdan gelen sesleri minimumda tutmalısınız. Gürültünün en aza indirilmesi önemlidir. Burada klimalar son derece etkilidir. Havalandırma yoluyla bir odaya itilen hava, gürültü miktarını büyük ölçüde artırabilir. Diğer gürültü etkenleri ise, buzdolapları, floresanlar, açık pencereler, telefonlar ve diğer elektronik ev aletleridir.

Örnek Kayıt Oluşturulması: Herhangi bir ortamda kayıt yapmadan önce, deneme kaydı yapmanız kulağa nasıl geldiğini duymanız açısından önem taşır. Alıştırma seanslarını kaydederseniz, sesinizin geliştirmek istediğiniz yönlerini fark edebilir ve  ardından bu sorunları çözmeye odaklanabilirsiniz. Bu sayede gelecekte aynı hataları yapmadığınızdan emin olarak yolunuza devam edebilirsiniz. Eğer kaydettiğiniz sesten memnunsanız, düzenleme yaparak bu sesi kullanabilir ya da beğenmediyseniz kayıta bir gürültü giderme efekti uygulayabilirsiniz. Bu efekt yüksek sesleri ortadan kaldırmasa da, sesinizin biraz daha iyi duyulmasına yardımcı olabilir.

Mikrofon Tekniği Tercihi: Kullandığınız mikrofon tekniği her zaman önemlidir. Doğrudan mikrofona konuşursanız, istenmeyen yüksek frekanslı sertlik veya ses duyulabilir. Bunun için bir mikrofon ön camı almayı düşünebilirsiniz.

Evde Ses Kaydı Yapmak için Gerekenler

Ev stüdyonuzu kurarken, satın alabileceğiniz ekipmanın kalitesinde bir sınır yoktur. Profesyonel ekipmanlar kullanmak, yüksek kaliteli ses kayıtlarına sahip olmanızı sağlar. Ancak bütçeniz kısıtlıysa bile makul miktarda ödemelerle de son derece harika ekipmanlar alabilirsiniz. Bu anlamda, bilgisayarınızın yanı sıra ihtiyaç duyacağınız dört ana ekipman parçası aşağıdaki gibidir:

Müzik Kayıt & Yapım Ürünleri

Bilgisayar: Bilgisayarınız, kayıt stüdyonuzun merkezidir. Evde kayıt yapmaya yeni başlayanlar, ne tür bir bilgisayar satın almaları gerektiği konusunda endişe duysalar da, şu an için ellerinde olan bilgisayarla başlamaları iyidir.

Kayıt Arayüzü: Evde kayıt yapmak için çok önemli ve gerekli olan bu araç, birden fazla cihaz görevi görür. Harici bir ses kartı olan ses arayüzü, mikrofonlar ve müzik aletleri için gerekli bir donanımdır. Bir ses arabirimi, oldukça basit bir şekilde, bilgisayarınıza ses almak ve çıkarmak için ihtiyacınız olan şeydir. Sesinizin kaliteli bir kaydını yapmak, kayıtlarınızı mikslemek ve mastering yapabilmek için sonuçları duymak istiyorsanız, bir ses ara yüzüne ihtiyacınız olur.

Mikrofon: Mikrofonlar kaliteli sesin en önemli unsurudur. Evde bir odada monolog veya röportaj tarzı bir podcast kaydetmeyi planlıyorsanız, ihtiyacınız olan şey dinamik bir mikrofondur. Diğer mikrofonlarda çalışır ancak iyi bir ses elde etmek için daha fazla kaynağa ihtiyaç duyabilirler. Bilgisayarınızda veya tabletinizde kayıt yapmak için mikrofon kullanmak söz konusu olduğunda üç temel seçeneğiniz vardır. Şunları yapabilirsiniz: bilgisayarınızdaki harici mikrofon bağlantı noktasına doğrudan bağlanabilir,  bir ses arabirimi aracılığıyla kayıt yapabilir veya bir USB mikrofon satın alabilirsiniz.

Ayrıca bir mikrofon seçmenin çoğunlukla kişilik ve zevkle ilgili olduğunu unutmamalısınız. Mikrofonun size, sesinize ve markanıza uygun olup olmadığını kendinize sormalısınız. Benim için en iyisi nedir sorusuna yanıt vermenin en ideal yolu, profesyonel bir kayıt stüdyosunda rezervasyon yaptırmak ve çeşitli mikrofonları denemektir.

Mikrofon Kabloları ve Standları: Bu, genellikle gözden kaçan  bir ekipman parçasıdır.  iyi bir mikrofon kablosuna sahip olmak inanılmaz derecede önemlidir, çünkü düzgün şekilde korunmayan bir kablo gürültü ve elektriksel parazit seviyelerini etkileyebilir. Harika sese sahip mikrofonlar ve ön amplifikatörler bile iyi olmayan bir mikrofon kablosuyla bağlandığında, ortalamanın altında ses verebilir. Ek olarak, hatalı bir mikrofon kablosunun mikrofonunuza zarar verme potansiyeli vardır.  Son olarak, iyi bir mikrofon kablosu, düzenli olarak değiştirmeniz gerekmeyeceğinden uzun vadede maliyetlerinizi düşürebilir.

Mikrofon kullanıyorsanız mikrofon sehpası gereklidir. Çünkü, bilgisayarınızda el mikrofonu ile kayıt yapmaya çalışmak ve aynı anda yazılımı çalıştırmayı denemek pratik değildir. Eğer USB mikrofon kullanıyorsanız, USB mikrofonlar genellikle bir stand ile birlikte gelir. Tam zeminde duran bir stand yerine sağlam bir masaüstü standı tercih edebilirsiniz.

Pop Filtresi: Vokal kaydetmeyi planlıyorsanız, bir pop filtresine ihtiyacınız vardır. Ses kayıtlarınızın bozulmasını ve patlamasını önleyen pop filtreleri son derece önemli bir kullanım alanına sahiptir.

Kayıt Cihazı: Bazen bilgisayarlar, güç kesinti ya da başka arızalar nedeniyle kayıt işleminizi olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle küçük bir kayıt cihazına sahip olmak oldukça avantaj sağlar.

DAW: Kayıt ihtiyaçlarınız basit olsa bile, profesyonel bir DAW kullanmak, evden daha profesyonel bir ses elde etmenize yardımcı olabilir. Profesyonel bir DAW, daha yüksek bit derinliklerinde ve örnekleme oranlarında kayıt yapmanızı sağlar. Başlangıç ​​niteliğindeki DAW’lar, yeni başlayanlar için yararlı olabilecek olsa da, deneyimli kişilere yeterli gelmeyebilir.

Kulaklık ve Hoparlör: Sesi bilgisayarınıza aldıktan sonra, tekrar çıkarmanız gerekir. Düzgün duyamıyorsanız, bilgisayarınızda mükemmel ilk kaydınızı oluşturmanın hiçbir faydası yoktur. Stüdyo hoparlörleri, miksinizi mükemmelleştirebilmeniz ve doğru bir şekilde değerlendirebilmeniz için nötr, renksiz bir ses sağlar. Ancak, iyi hoparlörler maliyetli olabilir, bu nedenle kısıtlı bir bütçeniz varsa, işe kulaklıklara yatırım yaparak başlayabilirsiniz.

Dosya Dönüştürme Yazılımları: Çoğu kayıt yazılımının ses dosyasını başka bir formata dönüştürmek için seçenekleri olsa da, bazen desteklenmeyen bir dosya formatı oynatmanız veya oluşturmanız gerekebilir. Bu tarz programlarla dosyada küçük değişiklikler yapabilir ve kayıtlarınızı çok çeşitli ses formatlarına dönüştürebilirsiniz.

Kısaca, evde stüdyo kalitesinde ses kaydı yapmanızı etkileyen en önemli şey, dinleyicilerin mesajınızla bağlantı kurabilmeleri için sesinizin yüksek ve net olmasını doğru yöntemleri uygulayarak sağlamanızdır.

scrolltotop svg