Bahar için Mükemmel DIY Projeleri
Ev & Yaşam

9 dk okuma

İlkbahar ayları gelmeye başladığında ısınan havalar, canlanan doğa birçok insanın içinde kış boyu uykuya dalan enerjiyi uyandırır. Soğuk havalarda evin içinde vakit geçirirken artık zamanın çoğunu dışarıda ve temiz havada geçirmek isteyebilirsiniz. Evinizin balkonu ve bahçesini güzelleştirerek açık havada vakit geçirirken yenilenmiş atmosferin göze hoş gelen etkisinden yararlanabilirsiniz. Makul bedellere kendi aksesuarlarınızı yapabilmeniz için en güzel DIY fikirlerini bir araya topladık.

İlkbahar DIY Projeleri ile Süslediğiniz Balkonu Kullanma Zamanı!

Sabah kahvaltılarını artık balkonda yapmak istiyor, arkadaşlarınızla kahvenizi keyifli bir ortamda açık havada içmek istiyorsanız evinizin balkonunu ilkbahar DIY projeleri ile cennete dönüştürebilirsiniz. Büyük ve küçük çapta değişiklikler ile uygun bir ücrete balkonunuzu yenilemenin yolları;

Konforlu Bir Oturma Mekânı

Balkon masa ve sandalyesi kullanmaktan sıkıldıysanız ama mobilyalar da pahalı geliyorsa kendiniz oturma alanı yapabilirsiniz. Bunun için inşaatlardan uygun fiyata ikinci el palet alarak balkonunuza göre kesmeniz yeterlidir. Palet kıymıklarının batmaması için vernik ve ahşabı uygunsa zımpara yapabilirsiniz. Paletleri boyayabilir, üzerine uygun renklerde minderler koyarak keyifli bir alan yapabilirsiniz. Oturma alanı için eski araba lastiklerini boyadıktan sonra üst üste koymak, içindeki boşluğu da ters çevrilmiş 5 litrelik pet şişeyle doldurmak da yaratıcı ve uygun fiyatlı bir fikirdir. Yenileme için kullandığınız mobilyaları da akrilik ve sentetik bazlı boyalarla yenileyip üzerlerine stencil ile rengarenk desenler yapabilirsiniz. Bu öneriler sadece balkonda değil bahçe ve verandalarda da uygun fiyata yeni mobilyalar için birebir!

Yepyeni Bir Zemine Kavuşun

Balkon zemini eskidiyse ya da renginden sıkıldıysanız ilkbaharın renklerine uygun canlı bir görüntüye tek başınıza ulaşabilirsiniz. Seramik zeminler için aklınızdaki dekorasyona uygun bir renk seçin ve uygun boyalar ile boyayın. Derz aralarını farklı renk yaparak ya da stencil desenleri ile sıradan karolarını zevkinize uygun bir dönüşüme uğratabilirsiniz. Balkon zemini için yapay çim halılar kullanmak da özellikle çocukların seveceği bir ortam yaratır. Kapalı bir balkon değilse seçimlerinizde suya dayanıklı ve dış mekâna uygun ürünler kullanmanızı öneririz.

Evinizde Bahar Dalları Açsın

Bahar dallarını ve mis kokulu rengârenk çiçekleri balkonunuza taşıyabilirsiniz. Çevrede biraz dolaşıp kurumuş ve kopmuş dalları toplayarak işe başlayabilirsiniz. İstediğiniz sayıda dalı topladıktan sonra sağlam ipler ve halatlar kullanıp, yatay olarak belli aralıklarla birbirine bağlayın. Kenarlardan ve ortadan üç ip sırası yapabilir ya da simetrik olmayan bir düzen kullanabilirsiniz. Önemli olan duvara astığınız zaman dalların sabit kalması. Ardından o dallara yapay çiçekler sarıp asılabilecek harika bir aksesuar yapabilirsiniz. Yapay çiçek kullanmak istemezseniz 0,5 litrelik pet şişeleri kesebilir, kumaşla kaplayarak ya da boyayarak canlı çiçekler için saksı yapabilirsiniz. Bu mini saksıları dallara asmak için bükülebilir orta ve sert dirençte tel ya da ip kullanabilirsiniz.

Geceleri Loş Atmosfer

Bahar geldiğinde ortaya çıkan kanatlı böcekleri kendinize çekmeden akşamları balkonda oturmak istiyorsanız loş aydınlatma lambalardan daha avantajlı iken ortama da hoş bir görünüm kazandırır. Mum ve LED aydınlatma için ilkbahar DIY fikirleri ve önerilerinden yararlanıp şık masa üstü lambaları yapabilirsiniz. Eski ahşap mandalları üst üste yapıştırarak ortası boş bir kule inşa edebilir ya da eski metal kutuları desenli bir şekilde delerek mumların ışığını şekilli dağıtan mumluklar yapabilirsiniz. Bu mumlukları asılabilir formda sıralayarak bahçenizde de aydınlatma için kullanabilirsiniz. Mumla uğraşmak zor geliyorsa LED lambalar tam size göredir. Sadece şerit olarak ya da jüt, kozalak ve yaprak LED süslemelere sahip olanlardan edinebilir, dallara ve mobilyalara sararak kullanabilirsiniz. Pille çalışan LED lambalar mum gibi oksijene ihtiyaç duymadığı için boyayla renklendirdiğiniz ağzı kapalı büyük kavanozların içine koyarak açık hava lambaları yapabilirsiniz.

Güzel Bahçeler için İlkbahar Kendin Yap Projeleri

Bahar gelip havalar ısındığında bahçeyle ilgilenmek ve orada hoş vakit geçirmek istiyorsanız ilkbahar DIY projeleri ile hem kışın stresini atacak keyifli bir aktivite yapabilir hem de şık bir dekorasyon oluşturabilirsiniz.

Bahçede Mini Göl Yapımı

Su enerjisini bahçeye taşıyarak elementlerin mistik havasından yararlanabilirsiniz. Bahçenizde ya da evinizin yakınında bir su kaynağı yoksa bu element eksik demektir. Süs havuzu ve havuz yaptırmak maliyetli bir işlem olsa da bunu kendi başınıza ilkbahar kendin yap projeleri ile halledebilirsiniz.

Bahçenizde uygun bir alanda eski bir leğenin gireceği kadar yer kazmakla işe başlayabilirsiniz. Leğen yerine geniş ağızlı su geçirmeyen kaplar da kullanabilirsiniz. Öncelikle kazdığınız alana leğeni yerleştirip içine su geçirmeyen bir brandayı bol bir şekilde yerleştirin. Kenarlarını toprak doldurarak ağız seviyesinden beş cm aşağıya kadar içi topraksız olacak şekilde gömün. Zeminden beş cm (daha fazla olabilir) yukarda kalan leğen ve brandanın kenarlarına taş dizebilir, ardından içine su doldurabilirsiniz. Bu hem suyun içine toprak girmesini ve bulanmasını engeller hem de güzel bir görüntü oluşturur. Gömülme için alanınız yoksa Büyük saksıların içini branda kaplayarak mini bir göl yapabilirsiniz. İçine su, taşlar ve yapraklar koyarak zambaklarla dolu bir göl efekti verebilirsiniz.

Kendin Yap Bahçe Taşları

Bahçe güzelleştirme fikirleri arasında yer alan ve büyük maliyetten kurtaran bir önerimiz var. İlkbaharın yağmurlu günlerinde çamurlu bahçeden geçmek zor geliyorsa oldukça uygun fiyata zemine kendi taşlarınızı döşeyebilirsiniz. İhtiyacınız olan çimento, su ve büyük yapraklar… Kabak yaprağı, lahana yaprağı gibi büyük yaprakların yanı sıra eski dantellerinizi de kullanabilirsiniz. Yaprak ya da dantel gibi pürüzlü yüzeyi ile şeklini verebilecek bir malzeme seçtikten sonra üzerine beton harcı dökerek desenli taşlar yapabilirsiniz. Beton kurumaya yakınken bunları çıkararak baskı desenler oluşturabilirsiniz. Yaprak ya da geometrik şekilde hazırladığınız taşları geçiş yolunuza toprağı hafif kazarak yerleştirdiğiniz zaman, bahçeniz hem güzelleşir hem de bütçenize uygun bir yenilik yapabilirsiniz. Bu yöntemle ürettiğiniz desenli taşları ateş alanı yaparken de kullanarak uyum yakalayabilirsiniz.

Bonus! Çocuklarla Birlikte İlkbahar Kendin Yap Projeleri

Çocuklarınızla birlikte güzel havaların tadını çıkarırken yaratıcılığını da kullanacağı bir uygulama yapmak istiyorsanız hayvanlar için mama ve su kabı yaparak işe başlayabilirsiniz. Bu şekilde hem onlara hayvan sevgisi aşılamış olur hem de yardım etmenin değerini öğretirken keyifli zaman geçirirsiniz.

Köpek ve kediler için bahçeye açık olarak koyduğunuz mamalar ıslanabilir ya da sık sık bitebilir. Bu nedenle siz olmadan hayvanların kendi mamasını alabileceği basit bir düzeneği çocuğunuzla birlikte kurabilirsiniz. DIY projesinde plastik su borulardan bir düz, iki dirsek ve bir kapak kullanmanız yeterlidir. Düz borunun ucuna iki dirsek ekleyerek uca doğru kıvrılan bir düzenek kurabilirsiniz. Duvara monte edeceğiniz düzeneğin üst kısmından mamaları döküp ardından kapağını kapatabilirsiniz. Hayvanlar beslendikçe mama yukarıdan aşağı doğru bitene kadar dolmaya devam eder ve korunaklı bir alanda dağılmadan saklanır. Düzeneği bahçeye monte etmeden önce çocuğunuzla üzerine dilediği desenleri yapmasına izin verebilirsiniz. Boru üzerine boyaya batırdığınız avuç içlerinizi bastırarak “İyiliğin Eli” desenleri yapabilirsiniz.

scrolltotop svg