Hava Temizleme Cihazı Filtresi Nasıl Temizlenir?
Elektronik

9 dk okuma

Temiz bir havaya sahip olmak için işyeri ve evlerde kullanılan cihazların belirli aralıklar ile bakımının yapılması gerekir. Hava iklimlendirme sistemlerinde olduğu gibi hava temizleyici cihazlarda da eğer filtre temizliği doğru ve zamanında yapılmazsa mekânın atmosferine zarar verebilir. Toz ve alerjenlerden havayı arındırmak için kullandığınız cihazın filtresi sayesinde zararlı organizmalar dışarıya tekrar saçılmaz. Bu parça temizlenmediğinde ise biriken toz ve kir tekrar havaya karışabilir.

Hava temizleme cihazları temizlenirken filtreler atlanmamalıdır. Basit ama etkili bir temizlik cihazınızın uzun ömürlü olmasını da sağlar. Tıkanan filtre sadece havayı kirletmekle kalmaz aynı zamanda cihazın aşırı ısınmasına ve düşük performansla çalışmasına da neden olabilir. Uzun ömürlü ve sağlıklı bir kullanım için düzenli ve doğru filtre temizliğini atlamamalı, belirli periyotlarda bu parçayı yenisi ile değiştirmelisiniz.

Kullanım süresi dolduğunda değiştirilmeyen ve temizlenmeyen filtreler güç kaybı, cihaz ömründe kısalma ve havayı kirletmenin yanı sıra yüksek elektrik tüketimi ile faturalarınıza olumsuz yansıyabilir.

Hava Temizleme Cihazları Hangi Aralıklarla ve Nasıl Temizlenir?

Temiz ve ferah bir havaya sahip olmak için kullandığınız cihaza özen göstermezseniz alerjik hastalıklarla baş başa kalabilirsiniz. Temiz filtre size alerjenden ve tozdan uzak rahatlatıcı bir atmosfer sunarken kirli olanlar tam aksine sebep olabilir. Peki, sahip olduğunuz hava temizleme makinesi ve filtresi nasıl temizlenir?

Markaya ve modele göre hava temizleyici cihazların tasarımı değişiklik gösterdiği için en doğru bakım yöntemini kendi kılavuzunda bulabilirsiniz. Filtre sayısı, yeri, şekli, türü ve tasarımı değişken olduğundan detaylı olarak genel bir anlatım yapmak mümkün değildir. Yine de çoğu ürün için geçerli olan birkaç basit öneriyi bilmek işinize yarar.

Genellikle bu cihazlarda üç farklı türde filtre ile karşılaşırsınız. Ön filtre dışarı ile ilk bağlantı kuran parçadır ve kaba partiküllerden havayı arındırır. Tüy, saç, polen ve büyük toz parçalarını arındırdığı için 15-30 gün aralıklarla temizlenerek cihazın performansını koruması sağlanmalıdır. Diğer filtrelere oranla büyük boyutlu parçaları tuttuğundan daha sık dolar.

Koku filtresi genellikle sigara dumanı, yemek kokusu gibi odanın içindeki rahatsız edici kokuları ortadan kaldırır. Zararlı gazlar ve kötü kokuları gideren bu filtrenin yıkanabilir oluşu modele göre değişse de genellikle sadece değişime uygundur.

Birçok farklı üründe kullanılan HEPA filtre mikro partiküller için geliştirilen yeni nesil bir teknoloji olduğundan hassas bir parçadır. HEPA filtrenin yıkanabilir parçaları modelde kullanılan türüne göre değişir. Bazı modellerde hiç yıkanabilir parça olmazken bazılarında çıkarılabilir tasarıma yer verilir. Filtre sayısı ve çeşidi cihaz modeline ve markasına göre değiştiği için işleme başlamadan önce kullanma talimatına mutlaka göz atmalısınız. Yıkanabilir parçaları ılık suda çitilemeden temizleyebilir, bazı parçalarda elektrik süpürgesi ile düşük ayarda tozu çekebilirsiniz.

Dyson Hava Temizleyici Filtre Temizliği

Şık görüntüsü ile dikkat çekerken başarılı hava temizleme performansı ile mekânın yıldızı haline gelen Dyson hava temizleme cihazı sahibiyseniz filtre temizliği konusunda kafanız karışabilir. Tasarımı açısından farklı görünen Dyson Purifier Cool hava temizleme cihazı dahil tüm modellerde belirli bir standardı izleyebilirsiniz.

Düzenli aralıklarla temizlik yapmak ve fanı tıkayan bir kalıntının varlığını kontrol etmek cihazın çalışma başarısı için önemlidir. Makineyi temizlemeden önce mutlaka kapatıp elektrik bağlantısını kesmelisiniz. Makinenin toz toplama olasılığına karşı filtre temizliğinden önce gövdesinin ele alınması önerilir. Toz ve hav bırakmayan mikrofiber bezler gövdenin ve fan girişinin tozunu almak için idealdir. Filtre üzerinde yer alan hava giriş deliklerini gözle tıkanıklık için kontrol edebilirsiniz. Purifier Cool modelinde yumuşak kıllı bir fırça hava deliklerini temizlerken kullanılabilir. Çıkarılabilir filtreli modellerde bu parçanın önce makine gövdesinden ayrılması gerekir.

Xiaomi Hava Temizleyici Filtre Temizliği

Xiaomi markasının akıllı hava temizleme cihazlarında genellikle birden fazla filtre bulunduğundan temizliğin de buna göre yapılması gerekir. Modele göre değişen parça çıkarma ve temizleme yöntemlerini kılavuzda detaylı olarak bulabilirsiniz. Genel olarak hava temizleme cihazı filtre temizliği yaparken iki parça karşınıza çıkar. Ön filtre dışarının havası ile bağlantı kuran dış parça olduğundan her ay temizlenmesi gerekir. Ortamın durumuna göre ön filtreyi daha sık temizleyebilirsiniz. Yıkanarak temizlenebilir bir parça olduğundan fırça, ılık su ve sabun işlem için yeterli olur. HEPA filtreyi ise tozunu alarak ya da belli parçalarını yıkayarak temizleme imkanınız vardır. HEPA filtre türüne göre bunu kılavuzdan detaylı olarak öğrenebilirsiniz. HEPA filtrenizi 6-12 aylık periyotlarda tamamen yenilemeniz de cihaz ömrünü uzatmak için tavsiye edilir.

Philips Hava Temizleyici Filtre Temizliği

Philips hava temizleme cihazlarını temizlerken ön filtre, filtre ve kalite sensörünü dikkatli bir şekilde kirlerden arındırmak gerekir. Modele göre değişmekle beraber genellikle temizlik için şu adımları takip edebilirsiniz.

Temizlik işlemi yaparken elektrik süpürgesi, çamaşır makinesi gibi cihazları kullanmamak gerekir. Elde ve hassas hareketler ile temizlik yapmalısınız.  Filtre değişim zamanı geldiği zaman ışıklı gösterge ile bunu size gösteren modeller vardır. Bu özelliğe sahip bir cihazınız varsa doğru zamanı bu şekilde belirleyebilirsiniz. Çoklu bakım filtresi, HEPA filtre ve aktif karbon filtresini değiştirip, temizlemeniz gerekir. Hava kalitesini belirleyen ön filtrenin her ay temizlenmesi tavsiye edilir. Aşırı nemli ve toza maruz kalan mekanlarda iki haftada bir temizlik yapılması cihazın ömrünü ve başarısını artırır.

Genellikle markanın cihazlarında ön filtre temizliği için “F0” ibaresi belirir. Bu ibare ile karşılaştığınız zaman cihazı önce kapatmanız sonra da prizden çıkararak elektrik bağlantısını kesmeniz gerekir. Ön ya da arkada bulunan filtre panelini çekerek cihazdan tamamen ayırmalısınız. Klipsleri bastırarak ön filtreyi kendinize çekmek yapılması gereken ikinci işlemdir. Ön filtre musluk suyu, yumuşak kıllı bir fırça ve az miktarda doğal sabun ile temizlenebilir. Detaylı temizliği tamamladıktan sonra tamamen kurumuş olduğundan emin olmadan filtreyi geri takmak cihazınızı bozabilir.

Çıkarılmayan Hava Temizleyici Filtre Temizliği

Bazı markaların hava temizleme cihazı modellerinin filtresi temizlemeye uygun değildir. Bu tip bir cihaza sahipseniz temizlik yerine değişim yapmanız gerekir. Günlük 24 saatlik kullanımda bu türdeki filtrelerin maksimum 12 ayda bir değiştirilmesi gerekir. Hava temizleyici filtre temizliği yapılmayan bir modele sahipseniz değişimi kendiniz bir usta çağırmadan yapabilirsiniz.

Filtre değişimi yapmak içi cihazın gövdesine klipler yardımı ile sabitlenen parçayı yerinden sökmeniz gerekir. Kilit tipi model ve markaya göre değişse de genellikle bastır-çek sistemli kilitler yaygındır. Kilit açıldıktan sonra dişleri kırmadan filtreyi kendinize doğru çekerek çıkarabilirsiniz.

Yeni filtre ambalajından dikkatli bir şekilde çıkarılmalı ve hasarlı bir yeri var mı diye kontrol edilmelidir. Hasarlı parçaları kullanmadan iade etmelisiniz. Tam ve eksiksiz filtreler eski parçanın çıkarıldığı şekilde geri yerine takılır. Kullandığınız makinenin ekstra kapağı varsa bunu da filtre yerleşiminden sonra takmalısınız.

Birbirinden başarılı ve yüksek performanslı hava temizleme cihazlarına Turkcell Pasaj’ın sunduğu avantajlı fiyatlarla sahip olmak için modellere şimdi göz atabilirsiniz.

https://www.turkcell.com.tr/pasaj/elektrikli-ev-aletleri/hava-temizleme-cihazi

scrolltotop svg