Akıllı Telefonlarınızı Nasıl Temizleyebilirsiniz?
Mobil

9 dk okuma

En sevdiğiniz fotoğrafları ya da uygulamaları silmek istemiyor ama hafızanın dolu olması yüzünden sorun yaşıyorsanız sizin için mükemmel ipuçları ile geldik. Önbellek ve gereksiz yer kaplayan dosyalardan kurtulmak için bu yöntemler oldukça işinize yarayacak.

Telefon temizliği yaparken farkında olmadan önbellek bilgilerini geride bırakıyor olabilirsiniz. Uygulamaları direkt olarak ana ekrandan silmek geride bazı verilerin kalmasına neden olur ve hafızada yer kaplar.

Akıllı Telefonu Virüsten Korumanın Yolları

Teknolojinin kâbuslarından biri de virüsler ve çalınan verilerdir. Her işlemi yaptığınız ve bütün bilgilerinizi sakladığınız cep telefonunuzu zararlı yazılımlardan kurtarmak için bellek ve önbellek temizlemenin yanı sıra sıfırlama yapabilirsiniz. Peki, virüslerden korunmak için hangi yöntemleri uygulayabilirsiniz?

  • Uygulama izinlerini kontrol etmek basit gibi görünen ama oldukça etkili bir yöntemdir. Uygulamanın fotoğraf, ses, kişiler ve takvim gibi farklı izin istekleri eğer yapısına uygun değilse ve sizden izin istiyorsa verileriniz çalınabilir. Her daim hangi izinleri verdiğinizi kontrol ederek verilerinizi koruyabilirsiniz.
  • Uygulama içine girdiğinizde önünüze çıkan ilk seçenek sizi farkında olmadan satın almaya teşvik edebilir. Faturanızda sürpriz kalemlerle karşılaşmak istemiyorsanız önünüzde açılan ekrana ve reklam yolu ile yönlendirme yapılan sitelere dikkat edin.
  • Yayıncıları kontrol edin. Herkes tarafından bilinen bir uygulamayı kopyalayarak verilerinizi çalmaya çalışıyor olabilirler. Uygulamaları indirmeden önce yayıncının kim olduğuna ve yorumlara bakmak bu konuda sizi sahte yazılımlardan uzak tutar.
  • İndirilen her uygulamayı kontrol altında tutun. Çocuğunuz siz farkında olmadan oyun zannederek yüksek paralara bir dolandırıcı uygulamayı indirebilir ve verilerinizin çalınmasına neden olabilir.
  • Ütopik vaatlere inanmayın. Bilgilerin gizliliğini esas alan sosyal medya uygulamalarında takipçi artırmak, stalk yapanları görmek ve kapalı hesapları takipsiz izlemek gibi vaatlerde bulunan uygulamalardan güvenliğiniz için uzak durun.
  • İnternette dolaşırken sitelerin yönlendirmeleri karşınıza “Virüs bulaşmıştır.” yazısı çıkarırsa endişelenip hemen uyarılara tıklamayın. Korkutma yolu ile dolandırıcılar verilerinize ulaşmaya çalışıyor olabilir.
  • Spam e-posta, mesaj ve benzeri iletilerde bulunan linklere tıklamadan önce iki kere düşünün!

Apple Telefonların Bellek Temizliği

Apple cep telefonu modeliniz artık eski performansı ile çalışmıyorsa hafıza sorunu yaşıyor olabilirsiniz. Aşırı yükleme nedeniyle yaşanan performans kaybı akıllı cihazların en büyük sorunlarından biridir. Donma yüzünden işlemleriniz gecikiyor ya da yeni programlar için yer bulamıyorsanız işte size çözüm…

  • iPhone bellek temizliği için ana ekran düğmesi olmayan modellerde Ayarlar / Erişilebilirlik / Assistive Touch özelliğini aktif hale getirebilirsiniz. Açma/kapama tuşuna basılı tutarak “Kapat” yazısının çıkmasını bekleyin. Yazı çıktığında ana ekran / Assistive Touch tuşuna basarak bir süre bekleyin. Ana ekran tekrar karşınıza çıktığında bellek temizliği bitmiş olacak.
  • iPhone önbellek temizliği için sırası ile takip etmeniz gereken komutlar; Ayarlar / Safari / Tarihçe –  Web Sitesi Verilerini Sil olarak sıralanır.  Bu işlemde şifrelerin de silinebileceğini aklınızdan çıkarmayın! Uygulama önbellekleri, fotoğrafların saklanma formatını düzenleme, gereksiz mail, dosya, mesaj ve fotoğrafları silmek de temizleme yöntemlerindendir.

Samsung Telefonların Bellek Temizliği

Android telefon temizliği yaparken farklı yollar izlemeniz gerekebilir. Samsung cep telefonu modeliniz varsa kullandığınız cihaza göre farklı adımları takip etmeniz gerekebilir. Genellikle benzer menüler arasından takip edebileceğiniz bazı yöntemler bulunur:

Ayarlar / Uygulamalara giriş yaptıktan sonra temizlemek istediğiniz programı seçmelisiniz. Depolama / Ön Belleği Temizle / Veriyi Sil / Sil sıralamasını izleyerek dilediğiniz uygulamaya ait önbellek verilerinden kurtulabilirsiniz. Verilerinizi silerken şifrelerinizi bir yere kayıt etmenizde fayda vardır. Önbellek temizliği haricinde telefonu sıfırlamak da hafızayı ilk haline getirmek için etkili bir yöntemdir.

Telefonunuzu Temizleyerek Performansını Artırın

Sürekli elinizde olan akıllı telefonun temiz olduğunu mu düşünüyorsunuz? Cevabınız “Evet” ise çok yanılıyorsunuz. Sadece dışını silerek cihazınızın temiz olmasını sağlayamazsınız. Ses, kamera, tuş ve ekran performansını düşüren kirlerden doğru yöntemlerle hızlı bir şekilde kurtulun.

Telefonunuzu Hijyenik Kullanabilmenin Yolları

Cep telefonunuzu hiç yanınızdan ayırmak istemiyor ve tuvalete bile beraberinizde taşıyorsanız gerçekten büyük bir sorun var demektir. Vücudun en kirli yerlerinden biri olan ellerde olan mikrop, virüs ve bakterilerin tamamı cep telefonuna geçiyorken bir de ortamda asılı zararlı organizmalara onu maruz bırakıyorsunuz. Tuvalete telefonla girmek acilen terk etmeniz gereken bir alışkanlıktır.

Hijyeni sağlamak için başvurabileceğiniz yollardan biri de cep telefonu kılıfı kullanmaktır. Bu alışkanlık hem cihazınızın dış yüzeyini korur hem de temizlenmesini kolaylaştırır. Belirli aralıklarla kılıfınızı temizlemek ve yenilemek cihazın donanımlarını korumak, hijyen sağlamak için önemlidir.

Toplu taşıma içinde cep telefonu kullanmak ve kamuya açık alanlarda cihazı bir yüzeyin üzerine bırakmak da oldukça önemlidir. Kalabalıkların yarattığı kirlilik ve virüsten korumak için cihazınızı her yerde ortaya çıkarmayın.

En etkileyici fotoğraflar için terli halde spor yaparken cep telefonunuzu elinize mi alıyorsunuz? Unuttuğunuz tarife bakmak için yağlı elinizle ekrana mı dokunuyorsunuz? Bu tarz alışkanlıklar telefonu hijyenik tutmak için acilen terk edilmesi gereken davranışların başında gelir.

Telefonlar Nasıl Dezenfekte Edilir?

Telefon dezenfekte etme işlemi bazılarınız için gereksiz görünebilir. Tüm gün telefona, sonra yüzünüze dokunduğunuz ve aramaları cevaplarken cihazı direkt kulağınıza temas ettirdiğiniz düşünülürse bu hiç de abartılı bir önlem değildir.

Cihazınızı dezenfekte ederek kullanım kılavuzlarını dikkate almalısınız. Çoğu modelde ağartıcı ve ağır kimyasal içermeyen dezenfektanlara izin verilir. Cilt için kullanılan dezenfekte ürünleri yüzey üzerindeki organizmalarda etkili değildir. Her daim yüzey için olan dezenfekte malzemelerini kullanmalısınız. Mikrofiber bez üzerine püskürtülen sıvı temizleyiciler ya da dezenfektan mendilleri ile işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Cihazın her köşesini ve kılıfını büyük bir titizlikle temizlemeniz önemlidir.

Küçük bir tüyo! Cep telefonu, kulaklık tarzı aksesuarları ya da küçük eşyaları hijyenik tutmanın bir yolu daha var. Taşınabilir sterilizatör ile UV-C ışınları sizin yerinize organizmaları uzaklaştırsın.

Telefon Ne ile Temizlenir?

Telefon dezenfekte işlemi kadar önemli adımlardan biri de doğru temizlemektir. Mikrofiber yumuşak temizlik bezleri her iki işlem için de kurtarıcınız olur. Yüzeyden zararlı organizmaları bir süreliğine uzaklaştırır, toz tutma sıklığını azaltır ve yumuşak yüzeyi ile çizilme yapmaz. Temizlik sırasında arı su ve sabun gibi doğal temizleyici ile hazırladığınız karışımları kullanabilirsiniz. Islak temizleme sırasında aşırı nemlilik konusuna dikkat etmeli, cihazın açık donanımlarını korumalısınız.

Kulaklık ve şarj girişi olan telefonlarda bu bölgelerde toz ve kir tabakası katman halini alabilir. İnce ve sivri olmayan bir çubuğun ucuna sarılan pamuk yardımı ile bu bölmeleri dikkatli bir şekilde temizleyebilirsiniz. Düzenli temizlik donanımların performansını korumasına yardım eder. Ses ve açma kapama tuşlarının kenarlarına dolan kirler için de tırnağınızın ucu ve mikrofiber bezi kullanabilirsiniz.

Telefon Nasıl Temizlenir?

Telefon temizleme işlemine başlamadan önce cihazın prizden çekili ve kapalı olduğundan emin olmalısınız. Mikrofiber bez ve temizleyiciler ile oval hareketlerle, çok bastırmadan her yeri silebilirsiniz. Nemli bezle sildikten sonra ardından kuru bezle mutlaka ıslaklığını gidermelisiniz. Cep telefonunuz suya dayanıklı olsa dahi direkt olarak musluğun altına tutmak ve deterjanlı suya atmak gibi yöntemlerden uzak durmanız gerekir.

scrolltotop svg