Elektrikli / Şarjlı Diş Fırçaları Diş Minesine Zarar Verir mi?
Sağlık & Bakım

9 dk okuma

Her şarjlı diş fırçası, üretici tarafından eklenen bir kullanım kılavuzu ile birlikte satışa sunuluyor. Söz konusu kullanım kılavuzunun en etkili sonuçlar ve güvenlik için dikkate alınması gerekiyor. Elektrikli diş fırçası modelleri, doğru bir şekilde kullanıldığında diş fırçalamanın faydalarını önemli oranda artırıyor. Siz de elektrikli diş fırçalarını tercih ediyorsanız, belirtilen talimatları dikkate almanız oldukça önemli. Aksi halde elektrikli diş fırçalarını yanlış kullanılabiliyor ve diş minesine zarar verebiliyor

Elektrikli diş fırçası kullanımı, dişlere zarar vermiyor fakat elektronik diş fırçalarını yanlış bir şekilde kullanmak diş hassasiyeti ve diş eti çekilmesi gibi durumlara neden olarak dişlerde önemli zararlara neden olabiliyor. Elektrikli diş fırçası ile bir iki hafta boyunca aşırı yoğun veya aşırı sert bir şekilde diş fırçalamak problem olmayabiliyor fakat birkaç ay ve hatta bir yıl boyunca bu şekilde diş fırçalamak, önemli zararlara yol açabiliyor. Bu nedenle eğer şarjlı diş fırçası almayı düşünen kişilerin şarjlı diş fırçası kullanım önerilerine ve kullanım esnasında yapılan hatalara da bir göz atması gerekiyor.

Şarjlı Diş Fırçası ve Faydaları

Elektrikli diş fırçaları, dönerek ve titreşim özelliği ile diş ve diş etlerinde biriken plakların daha kolay bir şekilde temizlenmesini sağlıyor. Şarjlı diş fırçaları, her dişinize değdiğinde titreşim özelliği sayesinde daha çok mikro hareket yaratıyor. Yapılan araştırmalar, elektrikli diş fırçası kullanımının plak oluşumu ve diş eti iltihabı riskini de önemli oranda azalttığını ortaya koyuyor. 3 aylık bir kullanımdan sonra plak oluşumu ve diş eti iltihabı riski önemli miktarda azalıyor.

Elektrikli diş fırçası modelleri, kısıtlı hareket kabiliyetine sahip kişiler için de son derece uygun bir yapıda bulunuyor. Özellikle karpal tünel sendromu, artrit rahatsızlığı ve gelişimsel yetersizliklere sahip bir kişiyseniz, elektrikli diş fırçaları sizin için doğru bir tercih gibi görünüyor. Elektrikli diş fırçası kullanımı esnasında diş fırçasının değişmesi gerektiğinde sadece başlığı değiştirmeniz yetiyor. Öte yandan tek kullanımlık elektrikli diş fırçalarını tercih ediilyorsa, diş fırçasını komple değiştirmek gerekiyor. Ayrıca elektrikli diş fırçası kullanımı, diş teli ve benzeri araçları kullanan kişilerin dişlerini fırçalamasını kolaylaştırıyor. Diğer bir deyişle ortodontik bir tedavi görüyorsanız, şarjlı diş fırçası kullanmak ağız bakımınızı daha iyi bir noktaya getiriyor.

Şarjlı diş fırçaları ile dişler, daha iyi bir şekilde fırçalanabiliyor. Elektrikli diş fırçaları sayesinde manuel diş fırçaları ile ulaşamayacağınız yerlere ulaşmak mümkün oluyor. Bu sayede diş eti iltihapları ve plak oluşumu gibi durumlarla daha kolay mücadele edilebiliyor. Öte yandan şarjlı diş fırçalarını kullanarak plakların ve gıda artıklarının neden olduğu ağız içindeki kötü kokudan hızlı bir şekilde kurtulmak da mümkün olabiliyor.  

Elektrikli diş fırçası kullanmak, çocukların diş fırçalama alışkanlığını daha kolay bir şekilde kazanmasına da yardımcı oluyor. Böylelikle çocuklar ağız hijyenini daha kolay sağlayabiliyor ve diş fırçalama alışkanlığı kazanabiliyor.

Çoğu şarjlı diş fırçasının üzerinde yer alan zamanlayıcı ile kullanıcılar, dişlerini ne kadar süre boyunca fırçaladığını da rahatlıkla görebiliyor. Böylelikle elektrikli diş fırçaları, en az iki dakika boyunca diş fırçalamaya da olanak sağlıyor. Üstelik süre dolduğunda diş fırçasının zamanlayıcısı bir uyarı da veriyor.

Şarjlı Diş Fırçası Kullanım Önerileri

Birçok kişi dişlerini ne kadar sert fırçalarsa, o kadar plağın yok olacağını ve dişlerinizin de daha temiz olacağını düşünüyor. Öte yandan şarjlı diş fırçası ile diş fırçalarken dişlerinize geri dönüşü mümkün olmayan zararlar vermemek için dişlerinize fazla baskı uygulamaktan kaçınmak gerekiyor. Özellikle elektrikli diş fırçaları ile diş fırçalarken fırçanın elinize rehberlik etmesine ve tüm işi halletmesine izin vermek büyük önem taşıyor. Elektrikli diş fırçası ile diş fırçalarken fırçayı dişinize bastırmak yerine fırçayı dikkatlice yönlendirmek ve dişlerinize masaj yapar gibi diş fırçalamak önemli bir husus olarak dikkat çekiyor. Öte yandan elektrikli diş fırçalarını kullanırken yukarı aşağı fırçalama hareketi yapmanıza da gerek kalmıyor. Çünkü elektrikli diş fırçalarının titreşim özelliği bu işi kendiliğinden yapıyor.

Diş minesine zarar verme olasılığı daha az olan ve dişlere çok fazla baskı yapmayan şarjlı diş fırçası modellerini öncelikli olarak tercih etmek gerekiyor. Ayrıca bazı elektrikli diş fırçası modellerinde dişinizi çok sert fırçaladığınızda sizi uyaran sensörler de bulunuyor. Böylelikle uyarı ışığı yandığında dişlerinizi daha yumuşak bir şekilde fırçalamanıza imkan tanınıyor.

Elektrikli Diş Fırçası Kullanırken Yapılan Hatalar

  • Elektrikli diş fırçası kullanımı, dişlerinizi daha temiz kılabiliyor fakat elektrikli diş fırçalarını hatalı bir şekilde kullanırsanız dişlerinize zarar vermeniz de mümkün görünüyor. Şarjlı diş fırçası kullanımı esnasında sıkça yapılan bazı hatalar şu şekilde sıralanabiliyor;
  • Yanlış diş fırçası seçmek: Tüm elektrikli diş fırçası modelleri aynı olmuyor. Satın almak istediğiniz elektrikli diş fırçasının elinize ve ağzınıza uygun olduğundan emin olmak gerekiyor. Yumuşak kıllara sahip elektrikli diş fırçalarını tercih ederek dişlerinizi daha rahat bir şekilde fırçalayabiliyor ve böylelikle diş etlerinize zarar vermemiş oluyorsunuz.
  • Yeteri kadar uzun diş fırçalamamak: Doktorların birçoğu yetişkinlerin tam 2 dakika boyunca diş fırçalamasını öneriyor. Elektrikli diş fırçalarının üzerinde bir adet zamanlayıcı yer alıyor. Bu sayede dişlerinizi rahatlıkla 2 dakika boyunca fırçalayabiliyorsunuz.
  • Çok sık veya çok sert diş fırçalamak: Günde 3 defadan fazla diş fırçalamak uygun olmayabiliyor çünkü günde 3 defadan fazla diş fırçalamanın dişlerinize faydasından çok zararı bulunuyor. Aşırı miktarda diş fırçalamak, diş minesine ve diş etlerine zarar verebiliyor. Öte yandan sert kıllara sahip diş fırçasıyla veya çok bastırarak diş fırçalamak da diş etlerinin zarar görmesine neden oluyor.
  • Diş fırçası başlığının aşırı kullanımı: Elektrikli diş fırçası kullanımı konusunda bir diğer önemli nokta ise diş fırçasının başlığının her 3 ayda bir değişmesi gerektiği olarak biliniyor. Diş fırçasının yıprandığını veya kılların bazılarının kırıldığını görürseniz, bu durumda diş fırçasının başlığını değiştirmeniz lazım geliyor.

Elektrikli Diş Fırçası Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Diş fırçalarken sertçe bastırmak yerine hafifçe bastırmak, diş fırçasının kıllarının dişlerin arasında daha rahat gezmesine olanak sağlıyor. Böylelikle dişler, zarar görmeden daha rahat bir şekilde temizlenebiliyor.
  • Elektrikli diş fırçalarının yeterli güce sahip olduğundan emin olmak gerekiyor. Böylelikle şarjlı diş fırçası dişleri doğru bir hızda fırçalayabiliyor ve fırçayı bastırmanıza lüzum kalmıyor.
  • Silikat, kömür, pomza, bazı karbonatları ve bazı fosfat tuzlarını içerek diş macunu çeşitlerini elektrikli diş fırçaları ile birlikte kullanmak uzun vadede dişlere önemli zararlar verebiliyor. Diş macunu seçerken yukarıda yazılan maddeleri içeren diş macunlarına dikkat etmek gerekiyor.
  • Şarjlı diş fırçasının başlığını bir dişin üzerinde en azından 2 saniye tuttuktan sonra diğer dişe geçmek büyük önem taşıyor. Manuel diş fırçalarında olduğu gibi elinizi ileri geri hareket ettirmenize gerek kalmıyor.

Elektrikli diş fırçaları, doğru kullanıldığında diş minesine zarar vermiyor. Daha beyaz bir gülüşe ve daha sağlıklı dişlere sahip olmak istiyorsanız, manuel diş fırçaları yerine elektrikli diş fırçalarını kullanmayı tercih etmek doğru bir tercih gibi olabiliyor.

scrolltotop svg