IPL kelime anlamıyla ‘’yoğun atımlı ışık’’ teknolojisi anlamına gelir. Evde kullanılan IPL cihazları ile tüy köküne çok hafif olmak üzere ışık darbeleri uygulanır. Bahse konu ışık darbeleri saçın dinlenme evresine girmesine yol açar. Böylece sahip olunan saçlar dökülür ve vücudunuz zamanla bahse konu bölgede daha az saç çıkarır. Lazer epilasyon vücudunuzdaki ve yüzünüzdeki tüy büyümesinin yavaşlaması ve azalması için konsantre ışık enerjisi kullanılması prensibinden yararlanılarak oturtulmuş bir yöntemdir.
IPL Tekniğinin Tarihçesi
Lazer kullanımına ilk kez 1960 yılında Theodore Maiman tarafından başlandı. O günden bu yana lazer çok farklı alanlarda insanlığın yararına kullanıldı. Konu üzerinde çalışan bilim insanları hastalar üzerinde çeşitli dermatolojik çalışmalar yaparken, lazer kullandıklarında hastalarda yan etki olarak saç dökülmesi gözlemlediler. Böylece 1970’li yıllarda lazerin tüyleri almada işe yaradığı keşfedildi.
Lazerin böyle bir özelliği olması fark edildikten sonra, güzellik endüstrisi de bu konu ile yakından ilgilenmeye başladı. Böylece çeşitli araştırmalar finanse edildi ve cihazlar geliştirildi.
2020’lerden yaklaşık 20 yıl kadar önce 1990’larda lazer epilasyon halka açıldı ve güzellik salonlarında profesyonel kullanıma geçildi. 1990’lı yıllardan bu yana yüzlerce klinik, bu uygulama üzerinde hasta güvenliği, konforu ve tedavi sonuçlarında iyileştirmeler yapmak için çalıştı. Günümüzde uygulanan profesyonel tedaviler için çeşitli kozmetik klinikleri, SPA’lar ya da dermatolog ofisleri kullanılmaktadır. IPL ile epilasyon çok tercih edilen, popüler bir kozmetik tedavisidir.
IPL Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Öncelikle bir klinikte 4 ile 6 hafta ara ile 6 ay da 8 seanstan oluşan bir uygulama zamanına ihtiyacınız olabilir. Tedavinin toplam maliyeti, uygulama yapılan bölgeye ve kliniğe göre değişiklik gösterir.
Yeni piyasaya sürülen evde lazer epilasyon cihazları ile yoğun atımlı ışık teknolojisi kullanılarak tüylerin hafifletildiği alanlarda elde edilen pürüzsüz yumuşaklık, yaklaşık 8 hafta kadar sürebilir. Evde lazer epilasyon uygulaması, yalnızca bacaklar için değil aynı zamanda koltuk altları, bikini bölgesi ve yüz bölgesinde de güvenle kullanılabilir.
IPL’nin yavaş yavaş tıraş makinelerinin, ağda tedavilerinin ya da epilasyonun yerini almaya başladmıştır.
IPL Lazer Çalışma Prensibi Nasıldır?
Lazerin tüy dökücü etkisinin incelenmesi için en önemli mekanizma lazerin monokromatik odaklı bir ışık enerji demeti olmasıdır. Monokromatik terimi, ışığın yalnızca bir dalga boyuna ya da tek bir renge sahip olduğu anlamına gelir.
IPL lazerin çalışma prensibi, saçta bulunan melanin pigmenti ile yakından ilgilidir. Lazer epilasyon için saçta bulunan melanin önemli bir maddedir. Melanin yaklaşık 600 ile 1100 nm boyundaki ışını emer. Melanin bu özelliği sayesinde sıcak bir günde saçta yer alan koyu renkli bir tabaka gibi saçın ışığı emmesine yardımcı olur. Böylece saçı dinleme evresine geçmesi için uyarır. Saç dinleme evresinde uzamayı bırakır. Böyle hallerde uygulanan IPL işlemi sonucunda, pürüzsüz ve tüysüz bir cilt bölgesi elde edilir.
IPL Epilasyon Evde Nasıl Yapılır?
Evde lazer uygulaması yapmak aslında çok kolaydır. Bu amaç için takip edilmesi gereken basamaklar şunlardır:
- Öncelikle IPL uygulayacağınız bölgedeki tüyleri alın. Bunun için bahse konu bölgeyi tıraş edin, epilasyon yapın ya da ağda yapın.
- Epilasyon ya da ağda yapmayı seçerseniz, bu işlemi IPL uygulamasından 1 gün önce yapın.
- Kullanacağınız cihazdan gelecek doğru ışık yoğunluğunu, cilt tonunuza göre seçmeye özen gösterin.
- Işın atımını gerçekleştirin.
- Bir sonraki atım noktasına geçin.
Bütün bu işlemler toplam olarak yaklaşık 8.5 dakikadan daha az sürer. Tüylerinizin uzaması bir kez durduktan sonra düzenli tıraş aşamasını atlayarak, cildinizi güzel ve pürüzsüz tutmak için IPL yöntemini düzenli olarak uygulamaya devam edebilirsiniz. Olumlu sonuçlar elde etmek için ilk 4 haftalık tedavi boyunca IPL cihazını 2 haftada bir kullanmanız önerilir. Daha sonra her 4 ile 8 haftada bir küçük rötuşlar yapmak yeterlidir.
IPL Lazer Yönteminden Neler Beklersiniz?
Genellikle yeni nesil IPL cihazlarını kullanımı ile oldukça hızlı sonuçlar elde edilebilir. Evde IPL cihazı ile lazer epilasyon uygulayan kullanıcıların çoğu, ilk 4 uygulama sonrası uzun süreli pürüzsüzlük kazandıklarını bildirmektedir.
Kullanıcılar yalnızca 3 uygulama sonrası %92 oranında tüy azalması yaşadıklarını da ifade ederler. İlk 4 tedavi sürecini atladıktan sonra yaklaşık 8 haftaya kadar tüy sorunu yaşanmaz. Diğer yandan tekrar çıkmaya başlayan tüyler de daha ince ve yumuşak olacaktır.
IPL Lazer Yöntemi Vücudun Hangi Bölgeleri için Kullanılabilir?
Evde IPL lazer uygulamasını bacaklarınız, koltuk altlarınız, bikini bölgesi ve yüzünüzdeki tüyleri almak için kullanabilirsiniz. Vücudunuzun farklı bölgeleri için kullanacağınız cihaza ait farklı kavisli başlıklar yardımı ile farklı bölgeler için IPL işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
IPL Nasıl Bir Uygulamadır IPL Zarar Verir mi?
“IPL uygulaması cilde zararlı mıdır?” sorusuna verilecek cevap çok kolay olup, kesinlikle ‘’Hayır’’dır. Ayrıca IPL lazer uygulaması da kesinlikle acı veren bir işlem de değildir. Bu amaçla piyasaya sürülen cihazların nazik ve kullanımı kolay ürünler olduğunun kanıtlanması için piyasaya çıkmadan önce yaklaşık 2000 den fazla kadın üzerinde denenmiştir. Bu denemeler sırasında kadınların çoğu hafif bir sıcaklık hissettiklerinden bahsetmişlerse de, başka herhangi bir şikayet bildirmemişlerdir. Tüm dünyada 1.5 milyondan daha fazla kadın, istenmeyen tüylerden kurtulmak için IPL lazer ile epilasyon yönteminden yararlanır.
Evde Lazer Uygulaması ve Epilasyon Güvenli Midir?
Evde lazer uygulaması için IPL cihazlarını kullanırken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, doğru ışık yoğunluğu ayarını seçebilmektir. Genellikle seçim yapılabilecek 5 ayrı ayar bulunur. Evde IPL lazer uygulaması için cilt tonunuza ve saç renginize göre doğru ayarı bulmak için kullandığınız ekipmanla birlikte verilen kullanma kılavuzlarını incelemenizde yarar vardır.
Evde lazer uygulaması tıpkı profesyonel merkezlerde uygulanan tedavi gibi, kısırlık ya da kansere yol açan uygulamalar değildir. Evde uygulanan lazer tedavisinin profesyonel merkezlerde yapılan uygulamalardan farkı evde lazer uygulaması sırasında, profesyonel merkezlerde uygulandığından daha düşük yoğunlukta ışın demetinin kullanılmasıdır. Böylece çok çeşitli yoğunluk seviyeleri, farklı cilt tonlarına hitap etmektedir.
Evde lazer uygulaması ile epilasyon için piyasaya sürülen cihazlar değişik güvenlik özelliklerine sahiptir. Bu özellikler şunlardır:
- IPL cihazlarında cildinizi korumak için dahili UV filtreleri bulunur.
- Her flaştan önce uygun yoğunluk seviyesinin seçilmesi için otomatik cilt tonu sensörleri vardır.
- Cihazda bulunan cilt sensörleri ile kazara olabilecek flaşlar önlenir. Bu nedenle ekstra göz koruması için sakınmaya gerek yoktur.
- Eğer çok koyu tonda bir cilt üzerinde çalışılırsa, cilt tonu sensörü yanıp sönmeyi durdurur.
Bütün bu güvenlik önlemlerine rağmen uygulama sırasında, evde kullandığınız cihazın cilt tonu kılavuzunda yazılan önerilere ve kontrendikasyon uyarılarına karşı dikkatli olmanız şarttır. Siz de evinizin konforunda lazer epilasyon yapmak isterseniz Turkcell Pasaj ürün seçkisi içerisinde lazer epilasyon cihazlarına göz atabilirsiniz.