En İyi Oyun Performansı İçin Hangi Mouse Kullanılmalı?
Oyun

9 dk okuma

Oyun tutkunuysanız performanızın daha üst düzeye çıkması adına çeşitli donanımların ne kadar önemli olduğunu fark etmişsinizdir. Tabii ki oyuncuların yeteneği ve becerileri her zaman için ön planda ama kaliteli, uygun ekipmanlar ile aldığınız keyfi maksimum düzeye yükseltmeniz mümkün. Şüphesiz ki oyuncu ekipmanları denildiğinde akla ilk gelen ürünler arasında mouse (fare) yer alıyor. Özellikle son yıllarda gaming mouse ürünleri oldukça geniş bir yelpazede karşımıza çıkıyor. Birçok özellikle donatılan fareler farklı oyun stillerine, kullanıcı zevklerine ve bütçelerine göre çok çeşitli modellerle satışa sunuluyor. Tam da size ve oynadığınız oyuna uygun bir mouse seçmeniz ise performansınız üzerinde fark edilir oranda bir etki yaratıyor. Kaliteli, ideal bir oyuncu mouseu sayesinde beklentilerinizin üzerinde performans sergileyebilir, konforunuzun önemli oranda arttığını ve  oyunun her anının daha keyifli hale geldiğini hissedebilirsiniz.

Mouse Modellerinin Oyuna Etkileri Nelerdir?

İyi bir oyun mouse modeli ile performansın yükselmesi arasında güçlü bir bağlantı bulunuyor. Özellikle oyuncular gündelik ya da başka işler için uygun olan mouse türlerindense onlar için özel tasarlanmış mouse modellerini tercih ederek performansları ve aynı zamanda rahatlıkları açısından büyük yarar sağlıyorlar. Bunun yanı sıra oyunlar için özel dizayn edilmiş mouse türleri de birbirlerinden farklı özellikler taşıyor. Arasından en iyisini seçmek her zaman için kolay görünmese de bazı kriterleri göz önüne alarak kendiniz için ideal bir mouse tercihi yapmanız mümkün.

Öncelikle iyi bir oyuncu mouseu seçerken dikkat etmeniz gereken kriterleri aşağıda görebilirsiniz:

  • Mouse yazılımı
  • Tasarım
  • Tuş sayısı
  • Kablolu ya da kablosuz özellikte olması
  • DPI ölçüsü
  • Aydınlatma vb. özellikleri

Mouse yazılımı oyuncular için en çok avantaj yaratan özellikler arasında yer alıyor çünkü makro tuşlar işinizi oldukça kolaylaştırıyor. Mouse hassasiyetini ve diğer bazı kişisel özellikleri bu yazılımlar sayesinde kolaylıkla ayarlayabiliyorsunuz. Gelişmiş yazılımlar ile kendinize ve oynadığınız oyunun gerektirdiklerine uygun olarak özelleştirmeler yapma şansına sahipsiniz.

Tuş sayısı da oyuncuların mouse tercihi yaparken en çok dikkat ettikleri konulardan biri. Tuş sayısı fazla olan oyuncu mouse modelleri özellikle MMO ve MOBA gibi kısa yol tuşu ağırlıklı; aynı anda birçok tuşa hızlı şekilde basmayı gerektiren oyun türlerinde çok güzel sonuçlar verebiliyor. Böylece klavyede yapmanız gereken birçok işlemi tek bir tuşla gerçekleştirebiliyorsunuz. Pratik ve hızlı komutlar verebilmenin yanı sıra ayrıca tuşlar bazı mouse modellerinin daha estetik görünmesini de sağlıyor.

Bir ürünü satın alırken onun tasarım özellikleri de çok sayıda kişi için hem estetik hem fonksiyonellik bakımından önem taşıyor. Oyun performansı için tabii ki ergonomik özellikli mouse modelleri son derece faydalı. Bazı mouse modelleri daha çok sağ el için tasarlanmış olabilse de simetrik özellikli olanlarda solaklar için özel ayarlamalar yapılabiliyor. Ayrıca elinizin boyutuna uygun boyutta bir mouse seçmeniz gerekiyor. Yine mouse ağırlığı da özellikle uzun süreli oyun performansları için dikkate alınması gereken unsurlar arasında bulunuyor.

Tasarım açısından hemen her zevke uygun oyuncu fare modelleri üretiliyor. Aydınlatma özellikleri ise oyuncu mouse modellerinde en çok göze çarpan detaylardan biri. Oyun keyfini ve görselliği güçlendiren modeller için ürünün aydınlatma özellikleri de öne çıkıyor.

Çoğu oyuncu mouse modeli aynı zamanda ayarlanabilir ve yüksek DPI/CPI özelliğine sahip. Yüksek DPI’lı mouse türleri ile küçük hareketler yapsanız bile ekranda büyük bir alan kat etmeniz mümkün. Genellikle oynadığınız oyun stili DPI seçiminizde önemli bir etken oluyor. Buna örnek olarak ufak hareketler neticesinde imlecin çok uzak yerlere gitmesinin problem olabileceği CS:GO oyununu gösterebiliriz. Genellikle CS:GO oyuncuları düşük DPI ayarı ile oynamayı tercih ediyor. Birçok mouse modelinde bir tuşla iki DPI değeri arasında geçiş de yapılabiliyor.

Uzun süreli oyun performanslarında bile rahat etmeniz ve etkinizin azalmaması için ergonomik mouse modelleri büyük bir fark yaratma potansiyeline sahip. Çoğu oyuncu kablosuz modellerle daha özgür ve rahat hareket edebildiğini ifade ediyor. Artık gelişen teknoloji kablosuz modellerin kablolu olanlara göre daha yavaş veri iletmesi ya da bağlantı kopması gibi dezavantajlarını da büyük oranda çözmüş durumda.

Özelliklerine Göre Mouse Çeşitleri Nelerdir?

Oyunu genellikle daha gerçekçi ve eğlenceli kılan oyuncu mouseları çeşitlerine göre kategorilere ayrılıyor. Mouse seçimi yaparken birbirinden değişik tasarımları aşağıdaki özelliklere göre de değerlendirebilirsiniz:

  • Kablolu ve Kablosuz (Bluetooth, Radyo Dalgalı ve Kızılötesi modeller) Oyuncu Mouseları
  • Sensöre göre Oyuncu Mouseları (Mekanik/Toplu Mouselar, Led Optikli Mouselar ve Lazer Teknolojili Mouselar)

Oyunculara özel tasarlanmış mouse türleri ani hareketler, hız/hızlı yanıt verme, isabet oranı, çoklu tuş kullanımı, keskin hakimiyet, çeşitli vuruş tipleri gibi birçok kritik noktada büyük avantajlar sağlıyor. Yukarıdaki mouse çeşitleri arasında da özellikle Bluetooth ve Lazer teknolojili modellerin oyuncular arasında oldukça popüler olduğunu söyleyebiliriz.

Lazer teknolojili mouseların hassasiyetleri yüksek olup altlarındaki lazer ışık kaynağından yaydıkları ışın ile çalışıyorlar. Kullanım açısından hem konforlu hem de oyun performansı açısından avantaj sağladıkları için oyuncuların favorisi durumundalar. Oyunlardaki hareketleri hızlı şekilde algılayabilmeleri bu kadar popüler olmalarındaki etkenlerden biri. Ayrıca minimum 2000 dpi çözünürlüğüne kadar keskin bir kontrol imkanı veren lazerli fareler optik farelere göre genellikle daha iyi bir ekran hakimiyeti sağlıyor.

Mekanik yani altında top bulunan mouseların kullanım alanı ise günümüzde biraz daha kısıtlı. Ayrıca LED’ın yaydığı ışın ile çalışan LED optikli mouse modelleri de bulunuyor. LED optikli mouseların en büyük avantajları arasında ise özellikle kurulum ve mousepad kullanımı gerektirmemesi yer alıyor. Bu modellerde genellikle kırmızı renkli bir LED ışık yanıyor.

Oyuncuların sıklıkla tercih ettikleri diğer bir mouse çeşidi de Bluetooth özellikli modeller oluyor. Bu mouselar Bluetooth dalgaları ile çalışıyor ve verileri bilgisayara aktarıyor. Farklı modellere göre algılama mesafesi de değişkenlik gösteriyor. Sizin için kullanım mesafesi önem taşıyorsa satın alma aşamasında Bluetooth oyuncu mouselarının algılama mesafesini kontrol etmenizi öneriyoruz.

Mouse Model Önerileri

Rol yapma oyunları (RPG), birinci şahıs nişancı oyunları (FPS), simülasyon ya da strateji ağırlıklı vb. oyunlar için özel tasarlanmış oyuncu mouse modelleri seçenek olarak önünüze sunuluyor. İşte Turkcell Pasaj üzerinden de ulaşabileceğiniz en iyi mouse modeli önerileri:

  • Lenovo Lecoo MG1102 8200 DPI 10 Macro Tuşlu Kablolu RGB LED Aydınlatmalı Oyuncu Mouse
  • Polosmart PGM 01 Oyuncu Mouse
  • Logitech G402 Hyperion Fury Oyun Mouse Siyah
  • HP 5JSO7AA Pavilion 200 Oyuncu Mouse
  • Steelseries Rival 3 RGB Oyuncu Mouse
  • Excalibur GX21 RGB 16.000 DPI Optik Oyuncu Mouse
  • Asus ROG Strix Evolve P302 Çift El Oyuncu Mouse
  • HP 2B349AA Omen Vector Kablosuz Şarj Edilebilir Oyuncu Mouse
  • Asus TUF Gaming M3 Oyuncu Mouse
  • HP 8DX48AA X220 Oyuncu Mouse Siyah

Siz de bir oyun tutkunuysanız hangi oyun stiline, tasarım zevkine ve beklentiye sahip olursanız olun geniş bir oyuncu mouse yelpazesi içinden ideal ürününüzü bulup oyun performansınızda zirve deneyimini tadabilirsiniz.

scrolltotop svg