Bütün Kış Kendinizi Geliştirin! İşte Bu Kış Yapabilecekleriniz!
Ev & Yaşam

9 dk okuma

Yaz biterken havaların da serinlemeye başlamasıyla birlikte evlerde geçirilen saatlerin de süresi artmaya başladı. Vaktin büyük bir kısmı kapalı mekanlarda geçerken kendinizi geliştirmek için bir şeyler yapmaya başlamanın tam zamanı! Bütün kış kişisel gelişim için çalışmalar yapmak ve zamanı verimli geçirmek isterseniz sizi bekleyen bir çok alternatif mevcut. Hadi bu kış yapabileceklerinizi içeren başlıklara göz atmaya başlayın!

Kendini Geliştirme Hedefiniz için Önce Kendinizi Tanıyın

Kişisel gelişim bir süreçtir. Bu sürecin en doğru şekilde başlaması ise kendinizi tanımakla olur. Etrafınızda güvendiğiniz kişilerden eleştiriler ve geri bildirimler alın. Eksik yönlerinizi keşfedin. Geliştirilmesi gereken noktalarınızı bulup iyileştirmeye çalışın. İyi olduğunuzu gördüğünüz alanları da ayrıca beslemeye devam edin.

Yapılacaklar listesi ile başlayın. Kendinizi tanıma adımından sonra yapılacaklar listesine geçin. Bu listede neler olacağı tam olarak sizin ne istediğinize bağlı. İsterseniz yapmayı planladığınız seyahatleri isterseniz de kendinizde değiştirmek istediğiniz olumsuz bir davranışı düzeltmeyi ekleyin. Listeyi hazırlarken uygulama sırasını da göz önüne alın. Aşama aşama ilerlemek, sizi daha iyi motive eder. Basit maddelerle başlayıp zor olanlara doğru ilerlemek de bir seçenektir. Yapmayı başardığınız maddelerin listede yanına işaret koydukça gelişimi görmek sizi mutlu eder.

Kişisel Gelişim Planlarınıza Sadık Kalın

Sosyal medya detoksu yapın. Yazın tatilde sosyal medyada yeterince vakit geçirdiğinizi düşünüyorsanız kışın bazı günlerini sadece kendinize ayırın. Sosyal medya hesaplarınıza ait bildirimleri kapatın ve başka şeylere odaklanın. Yürüyüş yapın, sokak hayvanlarına mama dağıtın ya da saksı bitkilerinize bakım yapın. Ev dekorasyonunuzda yenilikler yapın. Sosyal medyadan kısa bir süre için de olsa uzak kalmak size iyi hissettirir.

Evde sinema geceleri düzenleyin. Bağımsız sinema filmleri, ödüllü filmler ya da çocuklarınız için animasyon filmleri izlemek için evde organizasyon planlayın. Film izlemenin keyfini televizyonda izlemeye göre bir üst seviyeye çıkarmak isterseniz projeksiyon cihazları tam size göre. Haftada bir yapacağınız bu etkinlik ile hem genel kültür seviyenizi korur hem de sevdiklerinizle ortak bir etkinlikte bir araya gelmiş olursunuz.

Meditasyona başlayın ve bunu sürdürün. Kış aylarında gün ışığından daha az faydalanılır ve bu durum zaman zaman karamsarlığa sebep olur. İskandinav ülkelerinde hep yaşanan bu duruma karşı yerel halkın geliştirmiş olduğu yöntemleri uygulamayı deneyin. Evinizde mumları yakın ve kısa çalışmalarla meditasyon yapmayı öğrenmeye başlayın. Getirdiği sakinlik ve iyimserliği gördükten sonra meditasyon ritüelinizi düzenli bir şekilde sürdürmeye devam edin.

Yazı yazmaya başlayın. Yazmak, en güzel kendini geliştirme yöntemlerinden biridir. İlginiz varsa kısa hikayeler yazın, günlük tutun, okuduğunuz kitapların kısa özetlerini yazın. Kış boyunca yapacağınız yazma aktiviteleri size hem kendinizi iyi hissettirir hem de kişisel gelişiminize olumlu katkı sağlar. Gelecekteki kendinize mektup yazın. Ne yapmak istediğinizi, hedeflerinizi, duygularınızı anlatın. Yazdığınız notları gelecek yıllar için saklayın.

Dil öğrenmeye başlayın. Hangi yabancı dile ilginiz varsa öğrenmeye çalışın. İleri seviyeye taşımasanız bile en azından kendinizi tanıtabilecek seviyeye kadar bir yabancı dil öğrenin. Hatta kendinizi bir dil öğrenmek ile de sınırlamayın. Merak ettiğiniz yabancı dillerde adres tarif etmek, kendinizi tanıtma aşamasına kadar geldiğinizi görmek size ciddi bir özgüven kazandırır. Dil öğrenmek yaşayan bir süreç olduğu için başlayıp bırakmayın ve olabildiğince günlük hayatınıza entegre edin.

Her gün mutlaka kitap okuyun. Polisiye, bilim-kurgu, edebiyat, tarih ya da çizgi roman… Hangi türde olursa olsun gün içinde en az elli sayfa kitap okumaya çalışın. Özellikle sevdiğiniz bir konu üzerinde okumalar yaparak kendinizi o alanda derinleştirin. Düzenli kitap okuma alışkanlığınız yoksa günlük kısa okumalarla pratik yaparak bu süreci geliştirin. İhmal etmeyin ve her gün okumanızı tamamlayın. Böylece bir süre sonra bilgi derinliğinizle beraber kütüphaneniz de büyümeye başlamış olur.

Yeni bir hobi edinmeye zaman yaratın. Hobi için zaman bulmaya çalışmayın, onun için zamanı kendiniz yaratın. Örgü örmek, resim yapmak, açık havada doğa yürüyüşleri yapmak, herhangi bir müzik aleti çalmayı öğrenmek isterseniz bunların hepsine zaman yaratabilirsiniz. Bütün kışı evde, kapalı alanda geçirmek istemezseniz doğada kamp yapmak ya da doğa yürüyüşleri yapmak kendinizi geliştirmek için ideal bir deneyim olur. Mesela hayatınızda daha önce hiç yapmadığınız bir kış sporunu yapmayı deneyin. Hobilerine zaman ayıran kişilerin stresten korunma oranları da yüksek olur. Bu nedenle özellikle yoğun tempolu bir hayatınız varsa kendinize basit de olsa bir hobi edinin.

Kendinize Hedefler Belirleyin

Kendinize kısa, orta ya da uzun vadeli hedefler koyun ve kendinizi nereye taşımak istediğinize karar verin. Konfor alanınızdan çıkın. Gelişimin en önemli başlangıç noktası konfor alanından çıkmakla başlar. Uzun vadeli hedefler gözünüzü korkutuyorsa kısa vadeli hedefler koyun. Bütün kışı verimli geçirmek için yapabileceklerinizi yapmaya çalışın ve kış bittikten sonra listenizi gözden geçirin. Kendinizdeki farkları görmeye başlayın. Yapamadığınız maddeler için endişelenmeyin. Yeni hedefleriniz onları gerçekleştirmek olsun.

Öğrenmeye devam edin. Öğrenmenin yaşı olmadığı herkes tarafından bilinen bir gerçek. Tarihe ilginiz varsa tarih öğrenmeye başlayın. Arabalara meraklıysanız o konuya dair araştırmalar yapın. Sadece ilgi alanı değil mesleki anlamda da sizi ileriye götürecek bilgiler öğrenmeye devam edin. Kendinizi bilgi anlamında ne kadar çok alanda derinleştirirseniz o kadar faydasını görürsünüz.

Spor yapın. Havaların soğumasıyla ve evlere kapanmayla birlikte hareketler de yavaş yavaş azalmaya başlar. Hareketliliği geri kazanmak ve sağlığı korumak adına evde spor yapın. Hafif bir egzersiz programı ile başlamak için spor ekipmanları temin edin. Evinizin yakınlarında park varsa uygun hava koşullarında sporunuzu parkta yapın. Beden ve ruh sağlığı için son derece önemli olan spora başlayın ama daha da önemlisi buna devam edin. Bir spor salonuna kayıt olmak size disiplin sağlayacağı için salon sporlarına da bir şans verin.

Tek başınıza seyahat edin. Şehri ve sorumluluklarınızı bir kaç gün geride bırakma şansınız varsa tek başınıza seyahat planlayın. Gözünüzü korkutuyorsa rotayı yakın yerlere de çevirmeniz uygun olur. Kışın kendi başınıza yaptığınız kısa bir tatil size mental açıdan düşündüğünüzden de iyi gelir. Yaşadığınız yerin veya yakınlarınızdaki bir şehrin hiç gitmediğiniz yerlerine gitmeyi de deneyin. Kendi şehrinizde turist olmanın keyfini çıkarın.

Yeni bir yemek yapmayı öğrenin. Türk mutfağından ya da uluslararası mutfaklardan merak ettiğiniz bir tarifi pişirmeyi deneyin. İlk denemede sonuç istediğiniz gibi olmasa da motivasyonunuzu kaybetmeyin. Denemeye devam ettiğinizde sonuçlarda zamanla iyiye gitmeye başlar. İlgi alanınızda İtalyan yemekleri varsa önce en bilinen tarifleri pişirmeyi öğrenin. Bir süre sonra ne kadar güzel yemekler yapmaya başladığınızı gördüğünüzde yaşayacağınız keyfi düşünün! Eğer yemek pişirmek ilginizi çekmezse baristalık eğitimleri alın. Online kanallardan alabileceğiniz eğitimler sayesinde kahve kültürünüz gelişir ve yeni deneyimler kazanırsınız.

scrolltotop svg