Kedi Maması Nasıl Seçilir?
Ev & Yaşam

10 dk okuma

Kediler de diğer canlılar gibi farklı beslenme ihtiyaçlarına sahiptir ve tüm yaşamları boyunca uygun mamalarla beslenmeleri önemlidir. Bu nedenle yavru, yetişkin ya da yaşı büyük kediler için hazırlanan mama içeriklerinde farklı oranlarda yağ, vitamin ve protein bulunur. Kedinin cinsi, sağlık durumu ve yaş aralığı gibi kedi maması seçimini etkileyen bazı püf noktalar vardır. Doğru seçilmiş ve ideal bir kedi maması, kedinizin sindirim ve boşaltım sisteminin düzgün çalışmasına yardımcı olur ve bunun gibi pek çok yaşamsal faaliyeti etkileyebilir. Aynı zamanda kedilerin günlük enerjisi ve tüy kalitesi de mama seçimi sounucu değişebilir. Bu nedenle kedi maması çeşitleri hakkında bilgi edinmek ve kedinizin ihtiyaçlarını bilmek mama tercihi konusunda size rehberlik edebilir. Kedi maması çeşitleri yaş, kuru, çiğ, glütensiz gibi farklı seçenekler sunar. Bu nedenle kediniz için iyi ve sağlıklı bir kedi maması bulmak zorlaşabilir.

İşte kedi mamaları hakkında bilmeniz gereken her şey ve kedi maması seçimini kolaylaştıran püf noktalar.

Kedilerin Yaşam Evreleri

Kediler de tıpkı köpekler gibi etobur canlılardır. Kediler doğal ortamlarında fare, kuş gibi küçük hayvanları yiyerek beslenir. Bu nedenle gerekli nem oranıyla birlikte protein miktarı kedi maması seçiminde önemli faktörler arasındadır. Ancak kediler hem cinsine hem de yaşına göre farklı besinlerle beslenmelidir. Doğru kedi maması seçimi için önce kendinizin yaşının özelliklerini bilmeniz gerekir. Kediler ortalama 14 yıl yaşar ve bir kedi, hayatında her biri kendine özgü özelliklere sahip farklı aşamalardan geçer. Bir kedinin yaşam evreleri şöyle açıklanabilir:

  • Yavru kediler: Yaklaşık 0 ila 6 aylık arasında bir kedi yavru olarak kabul edilir. Bu aşama hızlı büyüme ve gelişme ile karakterizedir.
  • Genç kediler: Kediler, yavru kedi evresinden sonra yaklaşık 2 yaşına kadar geçen sürede genç kedi olarak kabul edilirler. Bu aşamada kediniz büyümeye ve olgunlaşmaya devam eder.
  • Yetişkin kediler: Bir kedi yaklaşık 3 yaşındayken olgunlaşır. Bu türüne göre de değişir ancak ortalama 3 yaş olarak kabul edilir. Yetişkin kediler hâlâ çok aktiftir.
  • Orta yaş kediler: Yaklaşık 7 ila 10 yaş arası kediler orta yaş aralığındadır. Kediler bu dönemlerde diyabet, böbrek hastalığı ve yüksek tansiyon gibi yaşlılık rahatsızlıkları açısından risk taşır.
  • Yaşlı kediler: Yaklaşık 11 yaşından itibaren kediniz yaşa bağlı çeşitli rahatsızlıklardan muzdarip olabilir, daha az hareket edebilir ve çeşitli sağlık sorunlarıyla karşı karşıya gelebilir.

Evrelerden de anlaşılacağı üzere her yaş aralığı oldukça farklıdır. Yaşamın her evresinde doğru besinleri sağlayabilmek için farklı besin türlerini seçmeniz gerekir. Bu nedenle yavru, aktif ve kısırlaştırılmış kediler için genellikle tahılsız mama önerilirken yetişkin kedilerde tavuk ve balık ağırlıklı mamalar tavsiye edilir. Kedi maması nasıl seçilir? sorusunun yanıtını bulabileceğiniz öneriler ise şöyledir:

Yavru Kediler için Mama Önerileri

Bir yavru kedi, hayatının ilk haftalarında anne sütü içer. Ancak yaklaşık dört haftalıkken, kedinizi konserve mama ile beslemeye başlayabilirsiniz ve 6 ila 7 hafta arasında çoğu yavru kedi tamamen katı kedi mamasına geçebilir. Burada dikkat edilmesi gereken yavru kedilerin büyümesi ve sağlıklı gelişimi için N&d Tahılsız Yavru Tavuklu Narlı kedi maması gibi daha yüksek protein ve yağ içeriğine sahip mamaları tercih etmektir.

Yetişkin Kediler için Mama Önerileri

Yetişkin bir kedi için farklı kedi maması türleri arasından seçim yapabilirsiniz. Konserve ve paketlerde kuru ve ıslak mamalar mevcuttur. Kısırlaştırılmış kediler için özel kuru mama da bulunmaktadır. Kısırlaştırılmış kedilerin obezite olma riski daha yüksektir ve kedilerin gerekli besinler alması ancak yağ oranının artmaması için özel olarak geliştirilmiştir. Bununla birlikte ara sıra lezzetli ve sağlıklı bir atıştırmalıklarla kedilerinizi şımartabilirsiniz.

Orta Yaş Üstü Kediler için Mama Önerileri

Kediler yaşlandıkça daha az aktif hale gelir ve daha yavaş bir metabolizmaya sahip olurlar. Daha az aktif hale geldikleri için daha az enerjiye ihtiyaç duyarlar. Kısırlaştırılmış kediler için tavsiye edilen tahılsız kuru mamalar daha düşük yağ içeriği nedeniyle yaşlı kediler için de uygundur. Tavuk ve balık aromalı yetişkin kuru mamaları da yaşlı kedilere verilebilir. Yaş mama, diş sağlığı iyi olmayan yaşlı kediler için uygun olabilir, çünkü yumuşak mamaların çiğnenmesi daha kolaydır. Kedinizin davranışlarına ve yeterince mama alıp almadığına da dikkat etmeniz gerekir. Bunun için ambalaj üzerinde bulunan yönergelerden kedi yaşı, kilosu gibi değerlere karşılık gelen mama miktarını ayarlayabilirsiniz. Bazı kediler diğerlerine göre daha fazla mamaya ihtiyaç duyabilir. Bu tür durumlarda veteriner hekimlere danışabilirsiniz.

Kedi Maması Çeşitleri ve Özellikleri

Kediler etobur oldukları için doğal besin kaynakları %65-%75 nem, çok fazla protein ve yağ içerirken karbonhidrat neredeyse yok denecek kadar azdır. Bu nedenle ihtiyaç duydukları bu içerikleri karşılamak için mama bileşenlerine dikkat edilmelidir. Kediler için hazırlanan kuru ve yaş mamaların içeriklerine bakarak en doğru seçimi yapabilirsiniz.

Kuru Kedi Maması

Kuru kedi mamaları, kuzu, tavuk, bıldırcın, balık, somon, hindi ve av hayvanları içerebildiği gibi meyve ve tahıl açısından da zengin içeriklere sahip olabilir. Kuru kedi mamalarının pek çok avantajı vardır. Örneğin raf ömrü uzundur, kedinizi beslerken mama kabına oldukça fazla mama koyabilir ve kedinizin istediği zaman yemesine izin verebilirsiniz. Bununla birlikte kuru kedi maması çeşitleri diğer türlere göre nispeten daha uygun fiyat aralıklarına sahiptir. Çok fazla lezzet çeşidi olduğu için ise kedinizin damak zevkine uyan bir mama bulmak daha kolaydır. Eksi yönü ise çok az nem oranına sahip olmasıdır. Kedilerin ihtiyaç duyduğu nemi kuru mamalardan alması oldukça zordur ve özellikle çok az su içen kedilerde takviye gıda gerekebilir.

Yaş Kedi Maması

Yaş kedi mamaları konserve ya da özel kutu ambalajlarda sunulur. Kedilerin ihtiyaç duydukları nem oranını karşılayan içeriklerden oluşur. Yiyecekler nemli ya da yarı nemlidir. Birçok yaş kedi maması genellikle %75’in üzerinde bir nem seviyesine sahiptir. Kuru mamalar kadar uzun bir raf ömrüne sahiptir, ancak açıldıktan sonra 2-3 saat içerisinde tüketilmeli veya kalan mama atılmalıdır. Bazı yaş mama çeşitlerinin kullanım önerilerinde buzdolabında saklanabileceğinden de bahsedilir. Kuru gıdalar kedilerinizin dişlerini temiz tutmaya yardımcı olurken yaş mamalarda diş kirlenmesi daha fazladır. Bu nedenle diş bakımı gerekebilir.

Yaş ve Kuru Kedi Maması Nasıl Seçilir?

Yaş ve kuru kedi mamaları marka ve içeriğine göre farklı oranlarda besleyici bileşenler içerir. Bu nedenle mama seçiminde yaş ve kuru olması fark etmeksizin en önemli detay içerikteki protein, yağ ve vitamin içeriğidir. Kedinizi haftada iki ila üç gün yaş mama ile besleyip diğer günlerde kuru mama ile beslemeye devam edebilirsiniz. Bu sayede kediniz her iki çeşit mamanın faydalarından yararlanabilir ve ideal bir beslenme yöntemi sayesinde tüm gereksinimlerini karşılayabilir.

Ambalaj Etiketlerinin Kontrol Edilmesi

Önemli olan sadece yemin şekli değil, aynı zamanda kalitesidir. Ayrıca hem kuru hem de yaş mama çeşitli kalitelere sahiptir. Kedinizi sağlıklı beslemek istiyorsanız kaliteli kedi mamasına önem vermeniz gerekir. Örneğin, düşük kaliteli kuru gıdalara genellikle patates, bezelye veya yonca gibi bileşenler eklenir. Tahılsız çeşitler bile çok fazla karbonhidrat içerebilir, çünkü bu şekilde sağlam ve rafa dayanıklı hale gelirler. Kediler için ise en önemli içerik proteindir. Bu nedenle pek çok bitkisel bileşenden ve %50’ye varan oranda karbonhidrattan oluşan kuru gıdaların sindirilme oranları düşüktür.

Ancak ıslak mama satın almak, kedinize yalnızca yüksek kaliteli mamalar verebileceğiniz anlamına gelmez. ‘Beyaz soslu tavuk filetosu’ ve ‘soslu biftek’ gibi ibareler bulunan mamalar da şeker veya sebze gibi yan ürünler içerebilir. Şeker ilaveli kedi maması veya yüksek glisemik indeksli tahıllı mamalar insülin artışı nedeniyle kedinin diyabet riskini artırabilir. Yüksek kaliteli ıslak mamalar büyük miktarda et, birçok sağlıklı protein ve az miktarda bitkisel içerik içermelidir. Bu bilgilere göre mamaların içeriklerini ve kedinizin ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak doğru bir mama seçimi yapabilirsiniz.

scrolltotop svg