Youtube Music Web Sürümüne Yeni Özellik Eklendi
Slider

9 dk okuma

YouTube Music Ürün Müdürü Elias Roman’a göre Youtube Music, Youtube kullanıcıları için bir gereklilikti. Çünkü dahili verilere göre her ay bir milyardan fazla insan müzik ihtiyaçları için YouTube’a giriyor ve 2 milyonu aşkın yerleşik ve gelişmekte olan sanatçı şarkı yüklüyor. Bu nedenle daha kapsamlı bir şekilde kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılamak adına YouTube Music kuruldu ve hem app hem de web olarak çok yönlü kullanım imkanı tanıdı. Youtube Music uygulaması tam olarak 2018 yılının mayıs ayında Spotify, Apple Music, Fizy, Amazon Music, Tidal gibi müzik uygulamalarına alternatif olarak kullanıcılara sunuldu. Peki nedir bu YouTube Music?

Elias Romana göre “YouTube Music, müzik için yapılmış yeni bir müzik akışı hizmetidir. Lisanslı şarkılar, yayımlanmış/yayımlanmamış albümler, oldukça fazla be gelişen oynatma listeleri ve sanatçı radyosu ile başka bir yerde rastlayamayacağınız YouTube’un sahip olduğu muazzam remiksler, canlı performanslar, cover’lar ve müzik videoları kataloğu gibi bir şey. Ek olarak kullanıcı dostu bir arayüze sahip, çünkü mükemmel bir şekilde düzenlenmiş ve kişiselleştirmeye uygun hale getirilmiştir. Bu nedenle ilk defa, müziğin sizi hareket ettiren tüm yolları tek bir yerde bulunabiliyor.” Kısaca açıklamak gerekirse devasa bir müzik kataloğu.

Spotify gibi hem ücretsiz reklamlı hem de ücretli reklamsız ve ek özelliklere sahip üyelikleri mevcut. Yayınlandığı 22 mayıs 2018 yılından bu yana ise kullanıcı deneyimlerini iyileştirmek adına pek çok güncelleme söz konusu. Bu yeniliklerin birçoğu uygulama için yapılmış olsa da web kullanıcıları için de pek çok özellikler sunuldu. Ayrıca kullanıcı gereksinimleri doğrultusunda ortaya yeniliklerin yanı sıra YouTube Music olarak en iyisini sunmak için geliştirilmiş özellikler de mevcuttur.

İşte YouTube Music web sürümü için sunulan yenilikler!

YouTube Çoklu Seçim Özelliği

YouTube Music, uygulamasına eklediği yenilikleri çok geçmeden web sürümüne entegre eden bir müzik platformudur. Bu yeniliklerden biri de çoklu seçim özelliği. Bu özellik, tıpkı akıllı telefonlarınızda paylaşmak istediğiniz müzik, görüntü ya da video dosyalarını işaretleyip toplu aktarım yapabilmenize benzer. Bu sayede dinlemekte olduğunuz çalma listelerindeki parçaların tamamını ya da birkaçını kendi kütüphanenize ekleyebilirsiniz. Diğer popüler platformlarda bulunan bu özellik parçaları tek tek ekleme zahmetinden kurtarır ve dilediğiniz listeleri hazırlarken ya da favori parçalarınızı belirlerken büyük kolaylık sunar. Ayrıca bu özelliği kullanmanız için ekstra yapmanız gereken hiç bir şey yok. Herhangi imleci sürüklemeniz yeterli. Açılan menüde toplu seçim yapabilir, kütüphanenize eklemek istemediğiniz parçaların tiklerini kaldırabilirsiniz.

YouTube  Music’te Keşif için Yeni Seçenekler

Her dijital müzik ya da video yayın akış hizmeti gibi YouTube Music’te kullanıcı algoritmalarını kullanır. Diğer kullanıcılarla entegre bir şekilde çalışan platform bu sayede size beğenebileceğiniz parçalar, albümler, remiksler ve hatta podcast’ler önerir. Ancak ilk yayınlandığı günden beri egzersiz, yolculuk, dinlenme gibi farklı kategorilerde sunduğu parçalar mevcut. Buna ek olarak ilginizi çekebilecek müzik parçalarını sunmak için farklı kriterlerden yola çıkar. Bu güncelleme de tam olarak kriterlerle ilgili. Sizin tercihleriniz göz önünde bulundurarak YouTube algoritmaları sayesinde belirlenen ve önerilen oynatma listeleri, hem herkese açık hem de diğer kullanıcıların oynatma listelerine göre hazırlar. Bu aslında Netflix önerileri gibidir. Hoşlandığınız parçadan veya herhangi yayından yola çıkarak bu şarkının hangi listelerde hangi parçalarla birlikte dinlendiği tespit edilir ve size önerilerde bulunulur.

Önerileri çalma listelerinizin en alt kısmında rahatlıkla görebilir ve listenizi tamamladıktan sonra yeni parçalar keşfetmek için önerileri oynatmaya başlayabilirsiniz. Ancak bu hizmet YouTube Music’i ne kadar çok kullanırsanız o kadar daha iyi önerilerde bulunabilir. Özellikle farklı tarzlarda içeriklerle ilgileniyorsanız farklı çalma listeleri oluşturduktan sonra oldukça fazla öneri almanız mümkün. Arama  motoruna iyi bir alternatiftir ve sizi tanıdıktan sonra oldukça başarılı öneriler sunar.

YouTube Music Web Sürümü için Şarkı Sözü Entegrasyonu

YouTube Music uygulamasından aşina olduğunuz şarkı sözü özelliği artık webde de kullanılabilecek. Bu size yeni bir özellik gibi gelmeyebilir ancak web kullanıcılarını Google’da şarkı sözü aramaktan kurtaran mükemmel bir güncelleme. Web sürümündekim kullanıcı arayüzü mobil uygulamadaki ile neredeyse aynıdır ve çalan parçanın altında iki adet sekme bulunur. Bu sekmelerden biri şarkıların listesini gösterirken diğer seçenek şarkı sözlerini gösterir ve tamamını görmek için aşağı kaydırmanız gerekir. Sözler üçüncü taraf kaynaklardan alındığı için tüm parçalarda bu özelliğin bulunup bulunmadığı doğrulanmadı ancak gün geçtikçe güncelleneceği kesin.

YouTube Music kullanıcıları, nihayet dikkatlerini web sürümüne çevirdiği için Google’ı da takdir ediyor ve gelen yorumlar neticesinde kullanıcılar bu yeni özellikten oldukça memnun. YouTube Music kullanıcıları için harika bir özellik çünkü Google’da ekstra şarkı sözü araması artık ortadan kalktığı için karaoke geceleri artık daha eğlenceli olabilir.

YouTube Music Entegrasyonu

Uygulamayı daha kullanıilı hake getirmeye çalışan Google, bazı özelliklerde geç kalsa da bir şekilde kullanıcılarına kolaylık sağlayan başarıyor. Bu özelliklerden biri de YouTube üzerinden dinlene bir parçanın tek tuşla Music uygulamasında ya da web’de dinlenebilmesi. Bu kısayol tuşu aslında iki yıldır beklenen bir özellik ancak daha gelişen bir platform olduğu için gelmesi zaman alan uygulamalar mevcut. Klasik YouTube üzerinden dinlediğiniz ya da izlediğiniz videoların karşılığı Music uygulamasında bulunmuyordu, fakat artık tek bir tıklama ile bu parçaları Music uygulamasından dinleyebilir ve favori parçalarınızın arasına ekleyebilirsiniz.

YouTube Web’de Albüm ve Parçalar için Güncellenen Kaydırma Seçeneği

Ana sayfadaki önerilen, yeni çıkan, popüler, Hit parçalar ve albümlerin yatay düzlemde kaydırılarak listelenmesi aynı, ancak albümleri sağ ve sol oklarıyla kontrol etmek geride kaldı. Bu oklar sayfanın sağ üst köşesine yerleştirildi ve göz yormayan silik bir ton ile kullanıcılara sunuldu. Artık müzik albümlerini ve parçalarını Netflix önerilerinde bulunan en çok izlenen diziler ya da filmler gibi sağ üst köşeden sağa ve sola kaydırarak inceleyebilirsiniz.

“Unutulan Favoriler” Üzerinde Yapılan Çalışmalar

YouTube Music, kullanıcıların geçmiş dinlemelerine geri dönmelerini sağlayan yeni bir “Unutulan Favoriler” özelliği üzerinde çalışıyor.

YouTube Müzik, son zamanlarda birçok değişiklik geçirdi ve Google, müzik akışı pazarında pazar payı kazanmaya çalışıyor. Spotify ile rekabet etmek, Google’ın YouTube Music’i sürekli güncellemesi için iyi bir teşvik. Ancak bir Reddit kullanıcısı, YouTube Music uygulamasında daha önce dinlediği bir şarkıyı dinlemenin yolunu açan yeni bir bölüm keşfetti. Eski şarkılarına flashback yapmak isteyen kullanıcılar için bu çok pratik bir özellik olabilir. Bazen güzel bir şarkıyı dinler ve sonra onu çalma listenize eklemeden tamamen unutursunuz. “Unutulan Favoriler” bu tür şarkılara sorunsuz bir şekilde erişmenizi sağlar.

“Unutulan Favoriler”, geliştirilmekte olan ve önümüzdeki aylarda YouTube Music’e gelebilecek yeni bir bölümdür. Özellik, hem albümleri hem de şarkıları içerir. Ayrıca sizi geçmişin anılarına taşımak ve kısa bir nostalji yaşatmak için faydalı bir özellik olabilir. YouTube Music şu anda “Ana Sayfa” akışının üst kısmında bir “Favorileriniz” bölümü sunuyor. “Unutulan Favoriler”in klasik “Favorileriniz”in yerine mi geçeceği ya da her ikisinin de platformda kalıp kalmayacağı henüz bilinmiyor.

scrolltotop svg