Airbnb ile İlgili Merak Edilenler: Nedir? Nasıl Kullanılır?
Gezi Rehberi

8 dk okuma

Airbnb, bulunacağınız her konum için ihtiyaçlarınıza ve isteklerinize yönelik ev seçenekleri sunan bir uygulamadır. Bu yönüyle herkesin beklentisine uygun seçenekler sunarken aynı zamanda ev konforunda hizmet almak isteyenler için de oldukça idealdir.

Airbnb Nedir?

Airbnb, evini kiralamak isteyen ev sahipleri ile ev kiralamak isteyen konukları bir araya getiren yeni nesil bir uygulamadır. Airbnb bu yönüyle kullanıcılarına güven sağlamakla birlikte alternatifler arasında seçim yapma fırsatı sunar. Airbnb kullanıcıları ise genellikle kısa süreli ve uygun fiyatlı konaklama talebinde olan kişilerdir. Airbnb evlerinde yalnızca  mutfak gereçleri gibi temel ihtiyaçlara yönelik eşyalar olmasının yanı sıra jakuzi gibi imkânlar da sunulabilir.

Airbnb Türkiye’de Yasal mıdır?

Airbnb her ne kadar ev sahipleri ile konuklar arasında bir iletişim sağlıyor gibi görünsede aslında turizm sektörü içinde yer alan bir uygulamadır. Bu nedenle de ülke sınırları içinde yasal olması en gerekli özelliğidir. Airbnb Türkiye’de yasal olmasıyla oldukça güven verici bir uygulama olarak ön plana çıkar.

Türkiye’de Airbnb Yapmanın Cezası Var mı?

Airbnb ev kiralama, devlete karşı tüm yüküm ve sorumluluklarını yerine getiren bir uygulamadır. Bu nedenle de Airbnb yapmanın herhangi bir cezasının olması mümkün değildir. Airbnb cezasına yönelik olarak içinizi rahatlatması tercih ettiğiniz evin sahibiyle iletişime geçebilirsiniz. Airbnb yapacağınız ev sahibi ile detaylı olarak görüşebilir, ruhsat ve yasal belgelere sahip olup olmadığına dair güvence alabilirsiniz. Ancak Türkiye’de Airbnb yapmanın herhangi bir yasal yaptırımı söz konusu değildir.

Airbnb Vergisini Kim Öder?

Vergi devlete karşı temel bir vatandaşlık görevidir. Bu yüzden de gerek otel konaklamalarında gerekse Airbnb aracılığıyla yapılan konaklamalarda vergi ödemeyle ilgili dikkat edilmesi hususlar vardır. Airbnb kullananların vergileri ev sahibine ödenen ücret üzerinden tahsil edilir. Ancak bazı durumlarda Airbnb vergi indirimi ya da muafiyeti gibi durumlar söz konusu olabildiği için bu noktada ev sahibi ile iletişime geçmek yerinde bir hareket olur.

Airbnb Hakkında En Çok Merak Edilenler: Airbnb Nasıl Kullanılır?

Airbnb ev kiralama uygulamasına dair kafanızda oluşan soruların cevaplarına bu yazımızda ulaşabilirisiniz. Airbnb’i kullanmadan önce ilk yapmanız gereken nerede ve ne zaman konaklayacağınızı belirlemektir. Ardından Airbnb ev kiralama sitesine girip üyelik oluşturarak dilediğiniz konuma göre filtreleme yapabilirsiniz. Aklınızdaki evin temel özelliklerini göz önünde bulundurarak filtre aralığını genişletebilir ya da daraltabilirsiniz. Örneğin beyaz eşyalı bir evde kalmak istiyorsanız bu seçeneği ilgili yerden işaretleyebilirsiniz. Ardından evinizi seçip ödemenizi güvenli bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Bu aşamada dilerseniz ev sahibi ile de iletişim kurabilirsiniz.

Airbnb’de Ev Sahipliği Nasıl Yapılır?

Ev sahipliği yapmadan önce konutuzun Airbnb kullanımına açmak için ruhsatınız olması gereklidir. Ardından evinizin konumunu ve tüm özelliklerini Airbnb kullanıcılarına doğru ve açık bir şekilde sunmak üzere sıralamalısınız. Ardından uygulama üzerinden evinizi ve konumunuzu kaydedin ve ilk misafirlerinizi beklemeye başlayın. Ancak bu noktada dikkat edilmesi gereken husus, ne şekilde ev sahipliği yapılacağıdır.

Misafirlere sunulacak imkânlar, ne zaman süreyle konaklama sağlanacağı, misafirin yararlanabileceği hizmetler ev sahibi tarafından belirtilmesi gereken noktalardır. Örneğin misafirlerinize ev içinde modem imkânı sunacaksanız bunu ilgili özellikler kısmında belirtmeniz hem konuk için hem sizin için artı bir durum olur. Ayrıca kendinize özel bir takvim oluşturmak, rezervasyonları almak ve ödeme yöntemlerini Airbnb’de belirtildiği üzere kullanmak işinizi kolaylaştırır. Airbnb komisyon ücretleri ise kendi politikalarına bağlı olarak değişiklik gösterir ancak bu ücret oldukça cüzi bir miktardır.

Airbnb Ödemeleri Nasıl Olur?

Airbnb, ödeme işlemlerini banka ve kredi kartı aracılığıyla gerçekleştirir. Böylelikle hem ev sahibi hem de misafiri güven altına tutmayı amaçlar. Ayrıca bu ödeme yöntemi ile zamandan tasarruf etmek de mümkündür. Ödemenin gerçekleştirildiği an para ilk olarak Airbnb bünyesinde muhafaza edilir ve eve girişten itibaren 24 saat sonra para aktarılır. Bir aydan daha uzun süre Airbnb kullanımlarında ise ödemeler taksitlendirilerek otomatik bir şekilde çekilir. Ödeme yöntemleri, ev sahibinin ve Airbnb’nin koşullarına göre değişiklik gösterebilir.

Airbnb’yi Güvenle Kullanabilmek için Dikkat Etmeniz Gerekenler Nelerdir?

Airbnb’yi kullanırken dikkat edilmesi gerekenleri özenli bir şekilde uygulamak keyifli ve konforlu bir seyahat süreci için oldukça yararlıdır. Airbnb kullanıcısı olurken aşağıda yer alan maddeleri göz önünde bulundurabilirsiniz:

  • Filtreleme yaparken ihtiyacınız olan özellikleri işaretlediğinizden emin olun.
  • Evi, size en uygun olacak konumda aratın.
  • Evin özelliklerini ve fotoğraflarını dikkatli bir şekilde inceleyin.
  • Ev sahibi ile iletişime geçip gerekirse detaylı bilgiler edinin.
  • Evde daha önceden kalan kişilerin yorumlarını tarayın ve bu yorumları göz önünde bulundurarak fikirlerinizi şekillendirin.
  • Size en uygun olduğunu düşündüğünüz evi seçerek ödeme aşamasına geçin.
  • Ödeme yöntemini güvenli ve kısa sürede yapabilmek için banka ya da kredi kartınızın bilgilerini airbnb ödeme sistemine girerek ödemenizi gerçekleştirin.
  • Airbnb evinize varınca evi kontrol edip vadedilenleri karşılıyor mu kontrol edin.
  • Aksi bir durum söz konusu olursa ev sahibi ve Airbnb yetkilileri ile doğrudan iletişime geçerek sorunu çözebilirsiniz.

Bu konulara dikkat ederek Airbnb gibi uygulamaları da güvenle kullanabilirsiniz. Yukarıda yer verilen maddeler hariç aklınıza takılan herhangi bir durumda ev sahibiyle uygulama üzerinden iletişim kurabilirsiniz.

Airbnb’de Ev Kiralamak Güvenli midir?

Airbnb ev kiralama konusunda konukları memnun edecek bir uygulama olmasına karşın bu hususta en büyük pay konut sahiplerine düşer. Uygulama güvenirliği ve donanımı ile her ne kadar ön plana çıkıyor da olsa konuklar ile doğrudan iletişim kuracak olan kişi Airbnb ev sahibidir. Bu nedenle de Airbnb evleri arasından en çok puan alan ve en çok tercih edilen evleri göz önünde bulundurmak, yorumlara göre hareket etmek Airbnb evi kiralamak için çok daha güvenli ve yön verici olacaktır. Airbnb ev kiralama aşamasında ödeme yöntemleri ile konukların bütün endişelerini ortadan kaldırır. Çünkü yasal ve sistemli bir ödeme yöntemine sahip olmasıyla güven sağlar.

Airbnb için Ruhsata Gerek Var mıdır?

Airbnb Türkiye’de kullanılacak ise ruhsat gereklidir. Türkiye sınırları içinde yasal kabul edilebilmesi için ruhsat ve yasal bilgilendirme zaruridir. Airbnb ile para kazanma eylemi vergilendirme gerektirdiği için hâliyle ruhsata ihtiyaç duyulur. Yasal ve prosedürlere uygun bir konaklama hizmeti sunabilmek için devlet tarafından sunulan şartların yerine getirilmesi en önemli hususların başında gelir. Airbnb, ruhsat ve yasal bilgilendirme sürecinin başarıyla tamamlanmasının ardından hem ev sahipleri için hem de misafirler için oldukça pratik, güvenilir ve kullanışlı bir uygulamadır. 

scrolltotop svg