Akıllı Telefonuzu Nasıl Sıfırlayabilirsiniz?
Mobil

11 dk okuma

Akıllı telefonlar uzun ve yoğun kullanımın ardından performans düşüklüğü gösterebilir ve çok fazla uygulamaya sahip olabilir. Eski performansını artık gösteremeyen akıllı telefonu fabrika ayarlarına döndürme ve telefon sıfırlama bu sorunları çözmek için etkili bir yöntemdir. Telefonu sıfırlamak hem performans artışına neden olur hem de çok etkili bir güvenlik önlemidir.

Telefon sıfırlama, bir akıllı telefonun tüm verilerini ve ayarlarını fabrika varsayılanlarına geri döndürmek anlamına gelir. Bu işlem, telefonunuzdaki kişisel verileri siler ve cihazı ilk aldığınız duruma geri getirir. Sıfırlama genellikle telefonun performansını artırmak, hataları düzeltmek, satış öncesi veya sonrası hazırlık yapmak, güvenlik nedenleriyle eski verileri silmek veya cihazı başka biriyle paylaşmadan önce temizlemek için yapılır.

Akıllı telefonlar farklı modellerde ve özellikle üretilir, bu nedenle her cihazın kendine özgü telefon sıfırlama yöntemleri bulunur. Samsung telefonları sıfırlama ve iPhone telefonları sıfırlama için farklı adımlar atılır. Ayrıca telefonu fabrika ayarlarına döndürme ve telefonu sıfırlama (hard reset) arasında verilerin ve profilin tamamen silinmesi açısından fark vardır.

Bu yazımızda akıllı telefonların nasıl sıfırlandığını açıklayacak, telefonu sıfırlama ile telefonu fabrika ayarlarına döndürme arasındaki farkları anlatacak ve Samsung ile iPhone telefonlarını sıfırlama adımlarını aktaracağız. Bu sayede telefonlarınızı sıfırlayabilir, güvenle başkasına devredebilir, telefonlarınızda performans artışı sağlayabilirsiniz.

Telefon Sıfırlamaya Neden Gerek Duyulur?

Teknolojik cihazlar kullanıldıkça ve zaman içerisinde aynı performansı vermemeye başlar. Akıllı telefonunuz bir süre sonra yavaşlama ve donma gibi olumsuz durumlar ile karşı karşıya kalabilir. Bu sıkıntı veren durumla karşılaştığınızda telefonu fabrika ayarlarına döndürme en etkili yöntemlerden biridir. Bu sayede akıllı telefon ilk satışa sunulduğu andaki ayarları ile çalışacak ve performanslı olacaktır. Taze bir başlangıç yapmak ve gereksiz uygulamalardan toplu bir şekilde kurtulmak istiyorsanız telefonu fabrika ayarlarına döndürme ve telefon sıfırlama iyi bir seçimdir.

Telefonu fabrika ayarlarına döndürme ve telefonu sıfırlama şu durumlarda yapılabilir:

  • Virüslü dosyaları silme, kaldırılması zor uygulamaları kaldırmak için
  • Yazılımsal sorunları gidermek istediğinizde
  • Akıllı telefonu ilk günkü ayarlarına geri getirmek amacıyla
  • Depolama alan kapasitesini artırmak için
  • Kişisel verileri silmek istediğinizde

Akıllı telefonlarda karşılaşılan her sorun için telefonu fabrika ayarlarına döndürmek gerekmez. Ancak sorunları gideremiyor ve kesin çözüm bulmak istiyorsanız telefonu fabrika ayarlarına geri döndürebilirsiniz. Bu işlem tamamen güvenlidir ve birçok problemi çözebilir.

Fabrika Ayarlarına Döndürmek ve Format Atmak Aynı Şey mi?

Telefonu fabrika ayarlarına döndürme ile telefon sıfırlama farklı işlemleri ifade eder. Fabrika ayarlarına geri döndürme işlemi cihazınızda oluşan profil kaynaklı hatalar, uygulama hataları ve performans düşüklüğü nedeniyle tercih edilir. Bu işlemle telefon ilk günkü ayarlarına geri döner, bazı kişisel veriler korunur.

Telefon sıfırlama işlemi ise hard reset olarak anılır, cihaz giriş şifresi unutulduğunda, telefon bir başkasına satıldığında kullanılan bir yöntemdir. Bu işlem sonrasında akıllı telefonlar tüm verileri siler ve profil ayarlarını sıfırlar. Telefon sıfırlama (hard reset), telefonu fabrika ayarlarına döndürme işleminden bir tık daha üstü bir işlemdir. Akıllı telefonunu bir tanıdığına veren veya satmak isteyen kişiler, telefonda hiçbir kişisel verinin kalmamasını ister. Bu durumlarda fabrika ayarlarına dönmek bazen yetersiz kalabilmektedir. Telefonu sıfırlama ile her türlü kişisel verinizi tamamen silebilir, telefonunuzu güvenle bir başkasına devredebilirsiniz.

Her iki işlemde de veri yedeklemesi yapılmalı, cihazın yeterli şarjı olduğu kontrol edilmeli, mümkünse telefon şarja takılmalıdır. Telefonu fabrika ayarlarına döndürme veya telefonu sıfırlama işlem adımları sırayla uygulanmalı ve dikkatli olunmalıdır. Eğer işlem sırasında bir olumsuz durum yaşanırsa bu konuda uzman kişilere danışmak doğru olacaktır.

Telefon Nasıl Sıfırlanır?

Telefon sıfırlama işlemi akıllı telefon markalarına ve modellere göre değişir. Android işletim sistemi kullanan telefonlar ve iOS işletim sistemi kullanan telefonlarda farklı yollar izlenir. Eğer akıllı telefonunuzdaki tüm verilerin tamamen silinmesini istiyorsanız telefonu sıfırlama işlemini gerçekleştirmelisiniz. Hard reset denilen bu işlem öncesinde telefonunuzun şarjının %50’den fazla olmasına dikkat etmelisiniz. İşlem sırasında telefonunuzu şarj cihazına takmak yerinde olacaktır. Telefon sıfırlama işlemi öncesinde saklamak istediğiniz verilere tekrar ulaşabilmek için akıllı telefonunuzu yedeklemeniz gerekir.

Android işletim sisteminde telefon sıfırlama işlemi şu şekilde yapılır:

  • Öncelikle telefon kapatılmalıdır.
  • “Power+Home+ses açma” tuşlarına aynı anda basılmalıdır. Bu tuşların yeri akıllı telefon markasına ve modeline göre değişebilir.
  • Ekranda cihazınızı üreten markanın logosu göründüğünde parmağınızı “Power” tuşundan çekin.
  • Ses açma tuşuna basarak “wipe data / factory reset” üzerine gelin ve power tuşuna yeniden basın.
  • Ses açma tuşuyla “yes delete all user data” seçeneğine ulaşın ve power tuşuna basın. Power tuşuna basmak onay verdiğiniz anlamına gelir.
  • Telefonunuz verileri silmeye başladığında bilgilendirme yapacaktır. İşlem sona erdiğinde “recovery” menüsüne ulaşın  “reboot system now” seçeneğine power tuşuna basarak onay verin, cihazınız yeniden başlatılacaktır.
  • Akıllı telefon sıfırlama sona erdiğinde otomatik olarak açılacaktır. Telefonu sıfırlama işleminden sonra cihazların açılması biraz daha uzun sürmektedir.

En iyi Android telefon modelleri ve fiyatlarını karşılaştırabilirsiniz. En çok kullanılan iki telefon markası iPhone ve Samsung modellerinde telefon sıfırlama işlemi farklı yöntemlerle yapılabilir.

Samsung Telefonları Sıfırlama

Samsung telefon modelleri Android işletim sistemi kullanır. Samsung kullanıcıları gerektiğinde telefon sıfırlama işleminin nasıl yapıldığını merak eder. Samsung telefonları bu konuda gelişmiş özellikler sunar, daha kolay bir şekilde Samsung telefonu fabrika ayarlarına döndürme ve telefonu sıfırlama işlemi yapabilirsiniz.

Samsung Galaxy modellerinde telefon sıfırlama işleminin adımları şöyledir:

  • Samsung telefonunda bulunan menü kısmından “Ayarlar” bölümüne ulaşın.
  • Ayarlar menüsünden “Telefon Hakkında” seçeneğini seçin.
  • Açılan menüde altta görülen “Sıfırla” butonunu tıklayın.
  • “Fabrika ayarlarına dön” ve “Fabrika ayarlarını sıfırla” seçeneklerini göreceksiniz. Telefonu tamamen sıfırlamak istiyorsanız “Fabrika Ayarlarına Sıfırla” seçeneğini seçin.
  • Uyarıları okuyun ve işleme onay verin.

Telefonunuz kapanacak ve telefon sıfırlama işlemi başlayacaktır. Telefon yeniden açıldığında ekranda gördüğünüz yönlendirmeleri takip ederek Samsung telefonunuzun yapılandırılmasını tamamlayabilirsiniz. En yeni Samsung telefon modellerini inceleyebilir, uygun koşullarla satın alabilirsiniz.

iPhone Telefonları Sıfırlama

iPhone telefonunuzu başkasına vermeden, takas etmeden veya satmadan önce telefon sıfırlama işlemi yapmalısınız. Böylece kişisel bilgilerinizi eski aygıtınızdan kaldırabilir, güvenle telefonunuzu elinizden çıkarabilirsiniz. iPhone telefonunuzda iCloud hesabınızdaki bilgileri elle silmemeniz çok önemlidir, aksi durumda verileriniz sunuculardan ve iCloud’a giriş yapan tüm cihazlarınızdan silinir.

iPhone telefonunuzu sıfırlamak için şu adımları izlemelisiniz:

  • Tüm kişisel bilgilerinizi yeni aygıtınıza aktarın. iOS 11 ve sonrası sürümlerde bu işlem otomatik olarak yapılabilir, iOS ve önceki sürümlerde iTunes, iCloud veya Finder kullanmalısınız.
  • Kişisel bilgilerinizi eski cihazınızdan kaldırın, telefonu sıfırlama işlemini başlatmak için bu adımı uygulamalısınız. Apple Watch eşleşmesini kaldırın, cihazınızı yedekleyin, iCloud, App Store ve iTunes’dan çıkış yapın. Apple olmayan bir telefona geçiş yaparsanız iMessage kaydınız silinmelidir.
  • iPhone ayarlara dönüp “Sıfırla>Tüm İçerikleri ve Ayarları Sil”e basın. Apple kimliğinizi ve parolanızı girmeniz istenebilir. Telefonda eSIM kullanıyorsanız sorulduğu anda eSIM profilini ve aygıtınızı silme seçeneğini seçin.
  • Cihaz parolası ya da sınırlamalar parolası sorulursa bilgilerinizi girin, sonra “Aygıtı Sil”e dokunun.
  • Eski cihazınızı güvenilir aygıtlar listesinden kaldırın.

Bu adımların ardından iPhone telefon sıfırlama işlemi tamamlanacak, Aygıtımı Bul ve Etkinleştirme Kilidi kapanacaktır. Artık iPhone telefonunuzu güvenle takas edebilir, başkasına verebilir veya satabilirsiniz. iPhone modellerini karşılaştırabilir, dilediğiniz modele rahatça ulaşabilirsiniz.

Telefonu fabrika ayarlarına döndürme, telefon sıfırlama, Samsung-iPhone telefonu sıfırlama konusunda bütün bilgilere sahipsiniz. Telefonunuzun performansını artırmak, güvenle bir başkasına devretmek veya satmak istediğinizde bu bilgileri kullanarak telefonunuzu kolayca sıfırlayabilirsiniz.

scrolltotop svg