Bir Gamer Odası Nasıl Olur?
Oyun

10 dk okuma

Oyun endüstrisi şimdiye kadar ulaşamadığı bir büyüklüğe ulaştı. Video oyunlarının, oyuncu bilgisayarlarının ve oyuncu ekipmanlarının satış sayıları rekor üstüne rekor kırıyor. Endüstrinin bu denli bir büyüklüğe ulaşması, oyunculuk kavramının daha ön plana çıkmasını sağlıyor ve oyuncular için geliştirilen ekipmanlar kadar mobilyalarda da çeşitlilik gözlemleniyor. Tabii bu mobilyaların konumlandırılacağı özel alanlar da şekilleniyor, gamer odaları gibi. Önceleri oturma odası, salon ve çalışma odasında favori oyunlarıyla zaman geçiren oyuncular, artık oyun oynamak için müstakil odalar hazırlayabiliyor. Evinde fazla odası olmayan oyun tutkunları ise en çok kullandıkları odayı, camla kapattırdıkları balkonlarını, hatta yatak odalarının bir bölümünü gamer odası hâline getiriyor. Peki, bir gamer odası nasıl olmalı ve bu odanın nelerine dikkat edilmeli? Gelin, bu konunun ayrıntılarına birlikte bakalım.

Gamer Odasını Karartma ve Aydınlatma Konusuna Dikkat

Oyun oynama alışkanlıklarınız ve oyunlarınızı oynadığınız platformlar doğrultusunda dizayn etmeye başladığınız gamer odası içinde bir ya da daha fazla sayıda monitörün yanı sıra geniş ekranlı bir televizyon da bulunabilir. Güncel monitör ve televizyonların, ekran parlaklık değerleri, bugün HDR10 standartlarını karşılayacak düzeylere ulaşsa ve gündüz saatlerinde bile takip edilebilir görüntüler sağlasa da güneş ışığı nedeniyle odanızın ekstra bir aydınlanma yaşaması, ekrandaki bazı unsurları görememenize neden olabilir. Bu da doğrudan oyun sürecinizi veya multimedya takip deneyiminizi olumsuz yönde etkileyebilir. Buradan hareketle odanızın pencerelerinde, açık renkli standart perdeler kullanmak yerine, kalın dokulu ve koyu renkte üretilen blackout perdeler kullanabilirsiniz. Böylece günün hangi saatinde olursa olsun ideal aydınlık/karanlık dengesini kurarak ekrandan gelen görüntüleri kusursuz şekilde takip edebilirsiniz.

Aydınlatma konusu ise tamamen kişisel zevklerinize ve bütçenize bağlıdır. Oyun dünyasında popülaritesi azalmayan, aksine donanım bileşenlerinden bilgisayar çevre birimlerine kadar her yerde karşınıza çıkabilen RGB LED aydınlatma çözümlerini, odanızın dilediğiniz yerinde kullanabilir, rengi yazılımsal yöntemlerle ya da kumandayla değiştirilebilen aydınlatmaları, odanızın dilediğiniz köşelerine konumlandırabilirsiniz. Eğer odanızda şimdilik standart ampul duyları bulunuyorsa, akıllı cep telefonu ve tabletlerinizle sıcaklığını, rengini ve diğer tüm özelliklerini yönetebileceğiniz akıllı ampullerden edinebilirsiniz.

Oyuncular İçin Hazırlanan Mobilyalar, Gamer Odasının En Önemlilerinden

Teknoloji söz konusu olduğunda sıklıkla dile getirilen ergonomi meselesi, doğal olarak bilgisayar kullanıcıları ve oyun tutkunları için en önemli konulardan biri. Eğer hazırlayacağınız gamer odasında uzun süreler bilgisayar veya oyun konsolu karşısında kalmayı planlıyorsanız -ki muhtemelen öyle olacaktır- bilgisayar masası, oyuncu koltuğu, sırt ve boyun desteği gibi birimleri değerlendirmeye almanız yerinde olur.

Yüksekliği, genişliği ve üretildiği materyalden hareketle dokusu farklılık gösterebilen bilgisayar masaları, bileklerinizin uzun saatler temas ettiği eşyalardan biri olacaktır. Özellikle yanları ve köşeleri yumuşak hatlara sahip, monitör ve klavyeyi yerleştirmeniz için farklı katları bulunan masalar, kullanım sürecinde beklediğiniz konforu ve deneyimlemeniz gereken ergonomiyi size sunabilir. Konfor ve ergonomi sözcükleriyle birlikte anılan oyuncu koltukları ise gamer odasının belki de en dikkatle ve mümkünse deneyerek satın almanız gereken parçalarından biridir. Özel amortisör sistemlerine sahip olan, dokuları suni deri ya da kumaş olabilen oyuncu koltukları, kolçak desteği, yükseklik ayarı gibi imkânlarıyla size maksimum konforu sağlarken bilgisayar ve konsol karşısında geçirdiğiniz süreçte sırtınızın, boynunuzun ve kollarınızın yorulmasının önüne geçebilir. Tercih edebileceğiniz kimi modeller, özel sırt ve bel desteğiyle gelebilirken kimi koltukların arka kısımları tamamen düz olacak şekilde ayarlanıp dinlenme süreçlerinde tamamen uzanabilmenize de olanak tanıyabilir. Kullanım senaryonuz ve gamer odasında ne kadar süreyle kalacağınızı göz önünde bulundurarak ihtiyaçlarınıza yanıt veren bir oyuncu koltuğu edinebilirsiniz.

Mükemmel Oyun Seansları İçin Ses İzolasyonu Şart

Oyun süreçlerinde ve multimedya takibi esnasında oyuncu kulaklıkları kullanıyor olabilirsiniz. Ama kendinizi, tüm oyunculuk hayatınız boyunca kulaklıklara hapsetmek size de çok doğru gelmiyor ve stüdyo monitörlerinden çok kanallı ses sistemlerine dek devasa sürücüleri bulunan ses ekipmanlarıyla sesi gerçekten hissetmeyi hedefliyorsanız, odanızdaki seslerin dışarı çıkmasını engellemeyi düşünebilirsiniz. Zira kendinizi oyun ve filmlere kaptırmışken ev ahalisini veya komşularınızı rahatsız etmeniz, isteyeceğiniz son şey olabilir. Profesyonel ses kayıt stüdyolarındaki gibi yüzer oda gibi kapsamlı inşaat işlerine girişmeden odanızın duvarlarına, zeminine ve hatta tavanına ses yalıtım materyalleri uygulayabilir ya da bunun için işin uzmanlarından yardım alabilirsiniz. Düşük masraflı ve pratik uygulamanın sonrasında ses sisteminizin limitlerini zorlayabilir, oyun ve filmlerdeki ses efektlerini, tüm ayrıntılarıyla duymaya başlayabilirsiniz.

Konu izolasyona gelmişken oyunculuk kariyeriniz kapsamında oyun yayınları yapmayı planlıyorsanız, odanızın duvarlarında seslerin yansımasını engelleyen akustik süngerlerden kullanmayı isteyebilirsiniz. Bu sayede yayın yaparken sesiniz, duvarlara çarpmayacağı için karşıya daha net sesler ulaştırabilir, aynı zamanda ses sisteminizden çıkan farklı frekanslardaki sesleri en doğru şekilde duyabilirsiniz.

Gamer Odasında Bağlanabilirlik ve Kablolamaya Özellikle Vakit Ayırın

Hazırlayacağınız gamer odasında yer alan bilgisayardan oyun konsoluna, akıllı televizyondan Bluetooth hoparlöre kadar hemen her aygıt, kablosuz iletişimle dünyaya açılabilir. Evinizde kullandığınız modemin kablosuz iletim gücü, gamer odası için yeterli olmayabilir. Bu noktada menzil genişletici özelliğine sahip router cihazlarından destek almak isteyebilirsiniz. Wi-Fi 5 ve Wi-Fi 6 gibi yeni nesil bağlantı modellerini destekleyen router’lar, modemden aldığı internet sinyalini kesintiye ve azalmaya maruz bırakmadan doğrudan doğruya bilgisayar gibi birimlerinize iletir. Böylece Ethernet kablolarıyla boğuşmak yerine gamer odanıza yer vereceğiniz ve internete çıkabilen her türlü cihazı, evinizdeki yüksek hızlı internetle buluşturabilirsiniz.

Bağlanabilirlikle birlikte dikkat etmeniz gereken unsurlardan biri de kablolamadır. Şık görünen ve kablo karmaşasından uzak bir gamer odası dizayn etmeyi hedefliyorsanız, prizden cihazlarınıza kadar uzanan kabloları, saklama yoluna gidebilirsiniz. Kabloların görünmesini engelleyen kablo kanallarını, zemine yakın, süpürgelikler üzerinden sürebilir, aygıtlarınızın sorunsuz çalışmasını sağlarken kabloların odanızda yaratabileceği kötü görüntünün önüne geçebilirsiniz. Sahip olduğunuz cihazların sağlıklı çalışması için ve şehir şebekesinde meydana gelebilecek dalgalanmalardan, frekans değişimlerinden etkilenerek arızalanmasını engellemek adına UPS ve voltaj regülatörlerine de yatırım yapabilirsiniz. Genellikle kompakt yapıda olan voltaj regülatörlerini, gamer odasının az dikkat çeken yerlerine konumlandırarak odanızın görsel bütünlüğünü korumuş olursunuz.

Oyuncu Ekipmanlarına Yatırım Yapmaktan Çekinmeyin

Oynadığınız oyunlardan keyif alabilmenizi sağlarken aynı zamanda el göz koordinasyonunuza en iyi tepkiyi verebilen oyuncu aksesuarlarına yatırım yapabilir, özellikle; klavye, fare, mousepad, direksiyon seti, gamepad gibi bilgisayar çevre birimlerini edinebilirsiniz. Görsel açıdan marka ve model özelinde büyük değişiklik gösteren ürünler, genellikle RGB LED aydınlatma ile gelir. İlgili aydınlatmaları, hem odanızda yer verdiğiniz LED’lerle hem de bilgisayarınızdaki donanım bileşenlerinde yer alan ışıklandırmalarla paralel şekilde çalıştırabilir, aynı renkte kullanabilirsiniz.

Hayalinizdeki gamer odasını kurmanız umduğunuzdan daha kısa sürebilir ve beklediğinizden çok daha iyi sonuçlara ulaşabilirsiniz. Odanızın ayrıntılarına ne kadar odaklanabilirseniz, elde edeceğiniz netice, o derece iyi olur. Gamer odasındaki tüm unsurları aynı dönemde almak zorunda değilsiniz, zaman içinde eksikleri giderebilir, kısa ve orta vadede hedeflediğiniz tüm ürünleri odanıza kazandırabilirsiniz.

scrolltotop svg