Oyun Dünyasında Yenilikçi Adım: Blockchain Tabanlı Oyunlar
Oyun

9 dk okuma

Hızla gelişen teknoloji, dijital dünyadaki dinamikleri yeniden belirler. Bu dönüşümde ortaya çıkan blockchain ya da diğer adıyla blok zinciri teknolojisi, verilerin merkezî olmayan kayıt defterlerinde ve dağıtık ağlarda tutulmasını sağlar. Böylece kullanıcılar, verilerini güvenceye alabilir ve daha kolay kontrol edebilir. Kripto para ve NFT (Non Fungible Token) gibi alanlarda kullanılan blok zinciri, oyun dünyasında da her geçen gün daha fazla yer bulur. Blockchain tabanlı oyunlar, gelişmiş özellikleriyle dikkat çeker. Aktivite saatlerinizde bu yenilikçi oyunların tadını çıkarabilirsiniz.

Blockchain Tabanlı Oyun Nedir?

Eğlence anlarına eşlik eden blockchain tabanlı oyunlar, genel anlamda geleneksel alternatifleriyle benzer özellikleri taşır. Fakat blok zincirine özgü yeniliklerle zenginleştirilir ve güncel teknolojilere uyumlu hâle getirilir. Bu oyunlarda günlük hayatta geçerli olan ödeme yöntemleri yerine NFT ve kripto para gibi seçenekler kullanılır.

Blok zinciri tabanlı oyunların geçmişi, 2014 yılına dek uzanır. Yaklaşık 10 senede bu evrene ödeme şeklinden para kazanma ve saklama yöntemlerine kadar her detayında blockchain teknolojisini içeren çok sayıda oyun dâhil olmuştur. Bu oyunların temel prensibi, genel anlamda “oyna kazan” mantığına dayanır. Yani kullanıcılar, oyun içi varlıklarını gerçek dünya değerine dönüştürme ve ilgili sanal kıymetlerin ticaretini yapma imkânı bulur. Ayrıca oyunlardan elde ettiği varlıkları, blockchain tabanlı sanal cüzdanlarda saklayabilir ve staking kazancı sağlayabilir.

Play shiny vibrant typography vector

Blockchain Tabanlı Oyunların Avantajları Nelerdir?

Blok zinciri tabanlı bilgisayar oyunları hem geliştiriciler hem de kullanıcılar açısından oldukça avantajlıdır. Blockchain teknolojisi, oyun endüstrisinde önemli bir yere sahiptir. Yahoo Finance tarafından yayımlanan veriler, küresel oyun pazarındaki blok zinciri payının 2023’ten 2030’a kadar %63 oranında artarak 301 milyar dolara ulaşabileceğini gösterir. Blockchain tabanlı oyun geliştirmek isteyenler, bu dinamik ve yüksek potansiyelli pazarda yerini alabilir. Blok zinciri dünyasının oyunculara sunduğu avantajlar ise şunlardır:

  • Tam kontrol: Blockchain oyunları, sanal varlıklara eksiksiz erişim gibi benzersiz özellikler içerir. Bu sayede varlıkların üzerinde tam kontrole sahip olmayı mümkün kılar. Böylece varlıklar, kullanıcıların rızası olmadan değiştirilemez ya da onların elinden alınamaz.
  • Şeffaflık: Blockchain, dijital işlemlerde yüksek düzeyde şeffaflık sağlar. Aynı özellik, bu teknolojiyle zenginleştirilen oyunlar için de geçerlidir. Blok zinciri, oyuncuların ilgili tüm işlemlere erişmesine olanak tanır. Sınırsız erişim imkânı, bu tür oyunlara olan güven düzeyini artırır.

Blockchain tabanlı oyunlar, ödeme ve değer saklama aracı olarak kullanılan kripto tokenlerinin güvenliğini sağlayan gelişmiş önlemler içerir. Merkezî olmayan blok zinciri ağları, optimum veri depolama koşullarını koruduğu için bilgisayar korsanlarından kaynaklanan siber riskleri engeller. Böylelikle oyun geliştiricilerini ve kullanıcıları, siber tehlikelere karşı güçlü bir şekilde korur.

Blok Zincir Oyunları Nasıl Oynanır?

Blok zinciri oyunlarını ister bilgisayarlar ister cep telefonları ya da tabletler üzerinden oynayabilirsiniz. Blockchain tabanlı oyunlar, farklı cihaz türlerine uygun olarak geliştirilir. Bu teknolojiyle geliştirilen oyunlara erişim sağlamak için yerine getirilmesi gereken ilk şart, bir sanal cüzdan oluşturmaktır. Blok zinciri platformlarına uyumlu çalışan bu sanal cüzdanlar, kripto para gibi ödeme birimlerini oyunlarda kullanmanıza olanak tanır. Ayrıca oyunlardan elde edilen dijital varlıkları, güvenle ve uzun süre saklamanızı da mümkün kılar.

Blockchain Tabanlı Oyunlar Nelerdir?

Merkezî olmayan bir modelle çalışan blockchain tabanlı oyunlar, elde edilen kazançları gerçeğe dönüştürme ve farklı alanlara aktarma imkânı verir. Bu temel prensiple işleyen oyunlar, kendi içinde kategorilere ayrılır. Örneğin arazi mülkiyetine dayanan ve bu varlıkları sanal ikincil piyasalarda alınıp satılmasını sağlayan alternatifler bulunur. Benzer şekilde oyun içi karakterlerin NFT’ler üzerinden oluşturulduğu seçenekler vardır. Takip eden başlıklarda bu gibi özellikleriyle ön plana çıkan bazı blok zinciri tabanlı oyunları görebilirsiniz.

Voxie Tactics

Blockchain oyunları listesinin ilk sırasında Voxie Tactics ya da diğer adıyla VOXEL yer alır. VOXEL, 90’lı ve 2000’li yıllardaki oyunlardan izler taşır. Hem retro hem de modern detaylara sahip bir taktik oyunudur. Voxie Tactics’te keşif ve savaş olmak üzere iki ayrı mod bulunur. Bu ana oyun modlarına ilişkin detaylar ise şöyledir:

  • Keşif modu: Keşif modu, oyuncuların Voxie Tactics dünyasını tanımasına olanak verir. Oyunun arka planını incelerken çeşitli sürprizlerle karşılaşmanızı sağlayan, hikâye ve macera odaklı bir deneyim sunar.
  • Savaş modu: Oyuncular, VOXEL’de 3B blok tabanlı bir harita etrafında hareket edeceği ve tüm düşmanları yenmek gibi belirli koşulları yerine getirmeye çalışacağı bir savaş moduyla karşılaşır.

Oyuncular, PvP (insana karşı insan) modlarında canavarlar, haydutlar, kötüler ve diğer kullanıcılar ile savaşır. Bu mücadelelerin gerçekleştiği alanlarda onları çeşitli zorluklar da bekler. VOXEL oyunları, bu güçlüklerin üstesinden gelmek için farklı taktiklerden ve RPG (rol yapma) stratejilerinden destek alır.

Axie Infinity

Axie Infinity hem bilgisayarlardan hem de iOS ve android telefonlardan oynayabileceğiniz bir oyundur. Bu “play to earn” yani “oyna kazan” mantığına dayan blockchain oyununda keyifli zaman geçirirken gelir de elde etmek mümkün olur. Ethereum blok zinciri destekli Axie Infinity, oyunculara aksiyon ve macera dolu bir dünya sunar. Axie Infinity’de küçük aşk iksirleri olarak adlandırılan “SLP” oyun için para birimleri yer alır. Oyuncular, SLP kazanmak için Axie ismi verilen canavarları satın alıp yetiştirir. Sağlık, moral, hız ve beceri gibi yeteneklere sahip olan Axie’ler, oyun stratejilerine göre tercih edilir. Ayrıca oyun dışında NFT olarak alınıp satılabilir.

Gods Unchained

Gods Unchained (GODS), “oyna kazan” mantığında çalışan bir sanal stratejik kart oyunudur. Oyuncular, kendi kart destelerini oluşturup savaş stratejilerini belirleyerek diğer kullanıcılarla mücadele eder. GODS token ile Immutable X’in NFT pazar yeri üzerinden Gods Unchained kartlarının veya diğer oyun içi varlıklarının ticaretini yapabilir. Ayrıca sahip olduğunuz GODS tokenler ile NFT yaratabilir ya da varlıklarınızı sanal cüzdanınızda bekleterek staking ödüllerinden faydalanabilirsiniz.

CryptoKitties

CryptoKitties, bir Kanada startup’ı olan Axiom Zen tarafından Aralık 2017’de çıkarılmıştır. Bu blockchain oyununda Sire (dişi) ve Dame (erkek) olmak üzere iki tür sanal kedi bulunur. Oyuncular, bu türlerin çiftleşmesini sağlayarak benzersiz sanal kediler meydana getirir. CryptoKitties’te kedilerin eşsiz özelliklere sahip olması için Genetic Algorithm adında bir teknolojiden yararlanılır. Ethereum blok zincirinde yer alan CyrptoKitties, üçüncü parti borsalarda diğer tokenler ya da coinler ile takas edilemez. Fakat parayla satın alınabildiği için bir blockchain varlığı olarak geçer.

Cryptopop

Yarım milyondan fazla kullanıcısı bulunan Cryptopop oyunu, tarz olarak Candy Crush ile benzerlik taşır. Bu nedenle çok sevilen blockchain tabanlı oyunların başında gelir. Bu oyunda tek seferde attığınız jeton kadar puan kazanırsınız. Söz konusu puanlar, paraya yani kazanca dönüşür. Ardından gelirlerinizi ister sanal cüzdanda bekletebilir ister başka amaçlarla kullanabilirsiniz.

Blankos Block Party

Blankos Block Party, içerisinde pek çok NFT türünü barındırır ve oynadıkça kazan mantığına dayanır. Bu oyundaki temel amaç, sanal varlıklarla donatılan yeni bir dünya inşa etmektir. Sanal dünyanın inşası için Blankos adı verilen küçük oyuncuları toplamanız gerekir. Her Blankos, blok zincirinde yaşayan bir NFT’yi temsil eder.

scrolltotop svg