Cilt Gözeneklerini Sıkılaştırmak İçin 10 Tavsiye
Cilt Bakımı

9 dk okuma

İnsan cildi bedenin en büyük ve en önemli organlarından biridir. Cilt bakımı bedensel sağlığınız için önemli olduğu kadar bilindiği üzere güzellik ve iyi bir görüntüye sahip olabilmek için de çok önemlidir. Sağlıklı ve iyi görünen bir cilde sahip olabilmek için öncelikle cildinizi iyi tanımalı ve cilt özelliklerinize göre gereken bakımları uygulamayı ihmal etmemelisiniz. Cildinizin üst katmanında yer alan gözenekler, cildin hava almasını sağlayan hücrelerdir. Gözenekler dolduğu zaman ciltte kirlenmeler ile birlikte yüzünüzde deliklerden oluşan bir görüntü meydana gelmeye başlar. Cildinizi temiz tutarak gözeneklerin genişlemesini önleyebilir ve cildinizin daha canlı görünmesini sağlayabilirsiniz. Fakati gözenekler genişlemeye başladıysa ve cildinizde adeta deliklerden oluşan bir görüntü oluştuysa, gerekli bakım ve çeşitli uygulamalarla genişleyen gözenekleri sıkılaştırmayı başarabilirsiniz.

Gözenek Sıkılaştırmak İçin Ne Yapılır?

Cilt bakım ürünlerini kullanmanın yanı sıra doğada ya da her evin mutfağında bulunan birçok malzemeden yararlanarak gözenekleri sıkılaştırmaya yönelik yöntemleri uygulayabilirsiniz. İşte tam da bunun için sizlere gözenekli yüz bakımı için gözeneklerinizi sıkılaştıracak 10 önemli tavsiyeyi, sizlere sunuyoruz:

  • Limon Suyu Yöntemi

Gözenekli cilt bakımı için kullanılan en doğal ve etkili yöntemlerden biri limon suyu yöntemidir. Uygulaması oldukça basit olan ve her evin mutfağında kolaylıkla bulunan limonu keserek direkt olarak cilt gözeneklerinin üzerinde gezdirmek suretiyle bakım işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Bu yöntem ile limon suyunun doğal gücü sayesinde gözeneklerinizi hem sıkıştırabilecek hem de temizlenmesine yardımcı olabileceksiniz.

  • Buz Yöntemi

Buz yöntemi de oldukça kolay bir şekilde uygulayabileceğiniz yöntemlerden biridir. Buzdolabınızdan aldığınız bir buzu temiz beze ya da poşete sararak cildinizin üzerinde gezdirerek işlemi uygulayabilirsiniz. Buzdan gelen soğukluk cilt gözeneklerinin sıkılaşmasına yardımcı olacaktır. Ayrıca kan dolaşımını hızlandıran buz yöntemi ile cilt hücreleri yenilenir ve canlanır. Düzenli bir şekilde haftada 2 – 3 defa bu buz yöntemi uygulamasını tekrarlayarak birkaç ay içinde gözeneklerin sıkılaştığını fark edeceksiniz.

  • Ölü Derileri Temizleyin

Cilt üzerindeki gözeneklerin genişlemesine sebep olan en önemli faktörlerden biri de ölü derilerdir. Cilt üzerinde biriken bu ölü deriler gözeneklerin nefes almasına engel olur ve genişlemesine neden olur. Bundan dolayı cildinizi düzenli olarak cilt temizleme yöntemleri yahut çeşitli ürünler ile temizlemeniz gerekmektedir. Haftada en az bir defa cilt üzerindeki ölü derileri temizleyerek gözeneklerin genişlemesinin önüne geçebilirsiniz.

  • Cilt Tipinize Uygun Tonikler Kullanın

Gözenek sıkılaştırma yöntemleri arasında en önemli yöntemlerden biri cilt temizleyici tonikler kullanmaktır. Cilt tipinize uygun bir tonik ile düzenli olarak cildinizi temizlerseniz gözenekleriniz fark edilir bir düzeyde ve kısa süre içerisinde sıkılaşmaya başlayacaktır. Tonik kullanırken en önemli faktör doğru toniğin seçimidir. Aslında birçok tonik farklı cilt tiplerinde kullanılabilir olmasına rağmen hassas ya da olgun cilt tipi gibi belirgin ihtiyaçlara yönelik seçenekleri tercih edebilirsiniz.

  • Yumurta Akı Yöntemi

Cilt tonunu açma, cildi ve gözenekleri de sıkılaştırma gibi özelliklere sahip olan yumurta akı yöntemi oldukça etkili doğal bakım uygulamalarından biridir. Bu yöntemde yumurta akının ana öğe olduğu bir tarif sayesinde kendi maskenizi yaparak cildinize uygulayabilirsiniz. Bir yumurta akı ile iki yemek kaşığı yulaf ezmesini, iki yemek kaşığı limon suyu ile iyice karıştırın. Daha sonra cildinize sürerek 30 dakika kadar bekleyin ve bol soğuk suyla durulama işlemini yapın. Bu yumurta akı maskesini haftada iki defa uygulayarak cildinizdeki ve gözeneklerde oluşan sıkılaşmayı rahatlıkla fark edeceksiniz. Aynı zamanda bu maske sayesinde aknelerden de kurtulabilirsiniz.

  • Bal Yöntemi

Balın mucizeleri ve faydaları gerçekten de saymakla bitecek gibi değil.  Cilt bakımı ve gözenekleri sıkılaştırma için uygulanan yöntemler arasında balın da çok önemli bir yeri var. Organik balların içerisinde yer alan antibakteriyel ve antimikrobiyal özellikler sayesinde neredeyse bütün cilt tedavileri için önerilen tariflerin içinde mutlaka balın da olduğunu görebiliyoruz. Balı cildinize sürerek ve gözeneklerin üzerine hafif masaj yaparcasına ovarak 5 – 10 dakika kadar kurumasını bekleyin. Yüzünüzde yeterince beklettikten sonra ılık su ile iyice durulayarak bal yöntemi uygulamasını tamamlamış olursunuz. Bal yöntemini cildiniz için her gün uygulayabilirsiniz. Aynı zamanda balı yiyerek tüketmek dahi yine cilt için oldukça faydalıdır.

  • Salatalık Suyu Yöntemi

Salatalık suyu yöntemi tarifini uygulayarak da cilt gözeneklerini sıkılaştırmayı başarabilirsiniz. Bu tarif için salatalık suyu dışında bir de mısır ununa ihtiyacınız olacak. Salatalık suyunu mısır ununa karıştırın ve kalın bir kıvama gelene kadar karıştırmaya devam edin. İstenilen kıvama geldikten sonra da yüzünüze eşit bir şekilde yayarak sürün ve 15 dakika boyunca yüzünüzde bekletin. Beklettiğiniz 15 dakikanın ardından yüzünüzü bol su ile durulayın. Salatalık suyu yöntemini dilerseniz üç günde bir tekrarlayarak uygulayabilirsiniz. Düzenli olarak uyguladığınızda ise cilt gözeneklerindeki farkı kısa bir zaman sonra göreceksiniz.

  • Domates Suyu Yöntemi

Yine doğal yöntemlerden biri olan domates suyu yöntemi de evinizde kolayca hazırlayarak uygulayabileceğiniz yöntemlerden biridir. Bu yöntemi uygulamak için önce domatesin kabuklarını soyarak domatesleri robotta çekiyorsunuz ve ardında bir kaba aktarıyorsunuz. Kaba aktardığınız bu domates suyunu yüzünüze sürerek 15 – 20 dakika kadar bekliyorsunuz. Ardından da son olarak bol ılık suyla durulama işlemini yaparak cilt bakım uygulamanızı tamamlıyorsunuz. Domatesin içerisinde yer alan yüksek seviyedeki asit ve potasyum sayesinde cilt gözenekleri ciddi oranlarda sıkılaşma yaşıyor. Hatta cildinizdeki ufak lekelerin dahi yok olduğunu bu yöntem sonrası görebilirsiniz. Bu uygulamayı bir hafta boyunca her gün yaptığınız takdirde gözeneklerin üzerinde oluşan sıkılaşmayı fark edeceksiniz.

  • Yoğurt Yöntemi

Gözenek temizleme ve sıkılaştırma yöntemlerinden biri de yoğurt yöntemidir. Belki bu uygulamayı daha önce birçok kez duymuş olabilirsiniz. Öncelikle organik olmasına dikkat edeceğiniz yoğurdu biraz çırpmalısınız ve ardından da yüzünüze sürerek 20 dakika kadar bekletmelisiniz. 20 dakikanın sonunda uygulamayı yaptığınız bölgeyi bol ılık suyla güzelce durulamalısınız. Bu şekilde tamamlamış olacağınız yoğurt yöntemini, haftada iki defa uygulayarak cilt üzerindeki gözeneklerin sıkılaşmasını sağlayabilirsiniz. Bu işleme ek olarak da yoğurdun içerisine birkaç damla limon suyu da katarsanız sivilcelerin yok olmasına da katkı sağlayabilirsiniz. Organik yoğurt hem gözenek sıkılaştırıcı hem de sivilce önleyici gücüyle doğal nimetlerden biri olarak oldukça etkilidir.

  • Maden Suyu Yöntemi

Gözenekli cilt sorunu yaşayanlar için en popüler yöntemlerden biri de maden suyu yöntemidir. Maden suyu içerisinde barındırdığı mineraller ile birçok faydası bulunan bir su türüdür. Cilt sağlığı için de çok önemli faydaları olan maden suyu gözenekleri sıkılaştırmak için de ideal araçlardan biridir. Bu yöntemini uygulamak için yapmanız gereken sadece maden suyunu yüzünüze sürmeden önce gazını almak olacaktır. Maden suyunun gazını aldıktan sonra yüzünüzü bu suyla yıkayarak düzenli aralıklarla cilt bakımınızı yapabilirsiniz.

scrolltotop svg