Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır?
Elektronik

9 dk okuma

Düdüklü tencereyi kullanmadan önce elinizde bulunan ürünün özelliklerini bilmek doğru bir adım olacaktır. Akıllı ve elektrikli düdüklü tencere kullanıyorsanız tek yapmanız gereken üzerinde yer alan düğmelerin anlamını bilmektir. Ancak eski tip düdüklü tencere kullanıyorsanız biraz daha dikkatli olmanızda fayda var.

  • Yiyecekleri koyduktan sonra düdüklü tencerenin kapağını kapatın. Düdüğü kaldırın ve yemeğinizi pişmeye bırakın.
  • Yemek kaynama noktasına ulaştığında düdük ötmeye başlar.
  • Ötme sesinin ardından düdüğü indirin ve ocağı söndürün.
  • Tencerenin içindeki buharın tamamen çıktığına emin olduktan sonra kapağı açabilir yemeğinizi afiyetle tüketebilirsiniz.

Eski tip düdüklü tencerenizi yukarıda verilen bilgiler ışığında kullanarak herhangi bir sorun yaşamazsınız. Eğer yeni nesil bir tencereye sahipseniz genellikle içerisinde bulunan kullanım kılavuzunda yardım alarak ilerlemeniz gerekir. Böylelikle akıtma, taşma veya pişirmeme gibi sorunlarla karşılaşmazsınız. 

Mutfakların Vazgeçilmezi Düdüklü Tencere Nedir?

Yemek hazırlama gereçleri arasında yer alan düdüklü tencere modelleri, geçmişten bugüne dek mutfakların bir numaralı yardımcısı hâline gelmiştir. Düdüklü tencere, en zorlu yemekleri oldukça kısa sürelerde, kendi buharında pişirmesi gibi özellikleriyle ön plana çıkar. Bu mutfak aletiyle hızlı ve sağlıklı yemekler pişirebilirsiniz.

Düdüklü Tencere Nasıl Çalışır?

Pişirici ürünler arasında yer alan düdüklü tencerelerin çalışma sistemi diğerlerine göre çok daha farklıdır. Düdüklü tencere, yiyecek ile birlikte konulan suyun buharlaşarak tencere içinde sıkışıp basınç oluşturmasını sağlar. Oluşan buhar basıncı ise yiyeceğin kısa sürede pişmesini sağlar. Düdüklü tencere bu yönüyle hem zamandan hem de yakıttan tasarruf etmenin alternatif bir yolu olarak tercih edilir.

Patlama Korkusu Olmadan Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır?

Tehlikesiz düdüklü tencere kullanımı için dikkat edilmesi gerekilen birkaç detay vardır ancak bu detaylar sanıldığı kadar yorucu değildir. Düdüklü tencere patlaması korkusu yaşamamak için şu maddeleri takip etmek size yardımcı olabilir:

  • Tencereyi ocağa almadan önce su miktarını yeterli düzeyde ayarlayın.
  • Tencerenin kapağını sıkıca kapattığınıza emin olun.
  • Kapağın üstünde yer alan düdüğün kalkık konumda olmasına özen gösterin.
  • Pişme noktasına ulaşınca düdüğü indirmeyi unutmayın.
  • Tencere içindeki basıncın tamamen çıktığına kanaat getirmeden kapağı açmayın.

Tüm bunlara rağmen yine de tencereniz patlayabilir. Bu durumun yaşanmaması için düdüklü tencere bakımını zamanında ve doğru bir şekilde yapmanız gerekir. Bakımlı ve temiz bir düdüklü tencere her zaman güvenilir bir kullanım sunar.

Ayar Düğmesi: Dereceli Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır?

2,5 lt, 3 lt, 4 lt ve 5 lt düdüklü tencerelerin kullanımı oldukça kolaydır. Özellikle yeni modellerde bulunan ayar düğmesi basit birkaç adımla yemeğinizi hazırlamaya yardımcıdır.  Otomatik düdüklü tencere kullanımı için yapmanız gerekli malzemeleri tencereye koymaktır. Otomatik modellerde düdük kendiliğinden indiği için ekstra bir eylemde bulunmak gerekli değildir.

Yukarı da mı Yoksa Aşağıda mı: Düdüğü Ne Zaman Kaldırmalısınız? Düdük Yönü Ne Olmalıdır?

Düdüklü tencere kullanımında en tedirgin edici nokta düdüğün pişirme esnasındaki konumudur. Tencerenin kapağını kapattığınızda düdüğün kalkık konumda olması gerekir. Yemek pişirme aşamasındayken düdük ötmeye başlar ve tam bu aşamada düdüğü indirmeniz gerekir. Düdüğü indirirken her zaman için dikkatli ve özenli davranmak sizin yararınıza olacaktır. Özellikle 2 lt küçük düdüklü tencereyle yemek pişiriyorsanız boyuttundan kaynaklı düdüğü kaldırken bir kaşıktan yardım almanız daha iyi olabilir. Böylelikle parmaklarınız veya eliniz yanmadan lezzetli yemekler yapabilirsiniz.

Eski Tip – Yeni Tip Ayrımı: Özelliklerine Göre Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır?

Patlamayan düdüklü tencere kullanımı için elinizdeki ürünün özelliklerine hâkim olmanız gerekir. Çünkü eski tip düdüklü tencere kullanımı ile yeni düdüklü tencere kullanımı arasında bazı temel farklılıklar bulunur. Eski tiplerin manuel bir kullanım gerektirirken yeni modellerde tek yapmanız gereken kapağı sıkıca kapatmaktır. Eski tip modellerde düdüğün ötme sesini duyduğunuzda düdüğü aşağı konuma getirmeniz gerekir. Ancak üç kademeli düdüklü tencere kullanımlarında bu durum gerekli değildir. Çünkü bu modeller, buharı otomatik olarak transfer eder.

Yemeğimiz Hazır: Düdüklü Tencere Nasıl Açılır?

Eğer tencereniz eski tip ise düdüğü iyice bastırarak buharın tamamen çıktığına emin olun. Ardından kapağı dikkatli bir şekilde açarak yemeğinizi afiyetle tüketebilirsiniz. Otomatik ve yeni model bir düdüklü tencereye sahipseniz üzerindeki düğmeyi çevirmeniz yeterli olur.

Düdüklü Tencere Ocaktan Hemen Alınır mı?

Düdüklü tencere kullanımında dikkat edilmesi gerekilen bir diğer husus tencerenin ocaktan hemen alınmaması gerektiğidir. Özellikle küçük düdüklü tencerelerde, içindeki sıcaklık ve buhar ile kaynama hâlâ devam ettiği için içindeki buhar tamamen dışarıya çıkmadan önce ocaktan alınmamalıdır.

Düdüklü Tencere Kaç Dakika Sonra Açılır?

Düdüklü tencerede yemeğinizin piştiğine emin olduktan sonra ocağın altını kapatın ve buharın transfer olmasını bekleyin. Yaklaşık 10-15 dakika sonra buhar tencereyi tamamen terk edecektir. Buharın çıktığına emin olduktan sonra kapağı güvenle açabilirsiniz.

Yeni Başlayanlar için Tavsiyeler: Düdüklü Tencere Kullanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Düdüklü tencere kullanımı genellikle endişe vericidir. Ancak sanıldığı gibi zor bir kullanım gerektirmez. Yalnızca belli başı unsurlara dikkat etmek hem güvenli hem de konforlu bir yemek pişirme süreci sunar. Yeni başlayanlar ya da doğru bir kullanım süreci edinmek isteyenler için bu yazı oldukça yararlı bilgiler ile donatılmıştır.

Eklenen Su Miktarı: Düdüklü Tencereye Ne Kadar Su Konur?

Düdüklü tencere buhar sistemiyle çalıştığı için suya ihtiyaç duyan bir yemek pişiricisidir. Ancak bu hususta dikkat edilmesi gerekilen nokta suyun miktarıdır. Düdüklü tencerenin modeline bağlı olarak içine koyacağınız miktar yarım su bardağının üzerinde olmamalıdır. Bu durum hem güvenli bir yemek pişirme süreci için hem de yemeğin lezzetli olması için önemlidir.

Yapılan Yemeğin Türü: Et, Nohut, Kuru Fasulye Kaç Dakikada Pişer?

Düdüklü tencere kullanımında öne çıkan en önemli özellik hemen her yemek türünün oldukça kısa süreler içinde pişmesidir. Ancak her yiyecek farklı pişme sürelerine sahiptir ve bu süreler, genellikle deneyimleyerek elde edilebilir. Fakat yeni başlayanlar kuru fasulye, nohut gibi kuru baklagiller düdüklü tencerenin modeline ve ocağın ısısına bağlı olarak 10-15 dakika gibi kısa bir süre içinde pişer. Sebzeler çok daha kısa sürede pişerken etler bu sürenin biraz daha üzerine çıkabilir.

Islık Sesi: Düdüklü Tencerenin Havası Nasıl Alınır?

Tencereyi düdüklü olarak nitelendiren şey aslında düdüğünden çıkan ıslık sesine benzer olan buharın transfer sesidir. Bu ses aslında bir tür alarm olarak değerlendirilebilir. Islık sesini duymaya başladıktan hemen sonra tencerenin düdüğü kapalı yani aşağı konuma getirilir ve yaklaşık 20 dakika kadar buharın tencereyi terk etmesi beklenir. Bu süre içinde düdüklü tencere içindeki hava alınmış olacaktır.

Düdüklü Tencere Bakımı: Lastik, Hava Çıkış Deliği ve Düdük

Düdüklü tencere kullanımı kadar bakımı da özen isteyen bir iştir. Çünkü pişirme esnasında çıkan buhar ile tencerenin kıvrımlı kısımlarına yemek parçaları sıkışabilir ve bu durum tencerenin düzgün bir şekilde çalışmasını engelleyebilir. Bu yüzden her pişirmenin ardından dikkatli bir temizlik sizin yararınıza olur. Özellikle hava çıkış deliği ile düdüğün içinde ya da yakın çevresinde bir kalıntı kalmamasına özen gösterin. Ayrıca düdüklü tencere tamirine ya da düdüklü tencere kapağı tamirine ihtiyaç duyduğunuz an bu ihtiyacınızı ertelemeden bir an önce yerine getirin. Aksi hâlde düdüklü tencereden aldığınız verim düşebilir ya da olumsuz sonuçlara neden olabilir.

scrolltotop svg