Evde Düz Fön Nasıl Çekilir? Fön Çekmenin Püf Noktaları
Saç Bakımı

10 dk okuma

Düz, kıvırcık, ince ya da kalın telli saçlara sahip olmanız fark etmeksizin saçlarınıza kendiniz fön çekebilir ve kuaförden yeni çıkmış gibi parlayan saçlara sahip olabilirsiniz. Çünkü fön çekmek için profesyonel olmanıza ya da pahalı ekipmanlara sahip olmanız gerekmez. Saç kurutma makineleri ve fırçalarla herkes evde kendi saçına fön çekebilir. Bazı saçlar fön öncesi bakım gerektirebilir, ancak her tür saçın ihtiyacına göre bakım ürünleri de mevcuttur. Bu sayede saçlarınıza zarar vermeden çok kısa sürede düz fön yapabilir, parlayan saçlarla ofis, kampüs ya da özel davet kombinlerinizi şık bir şekilde tamamlayabilirsiniz. Gelin evde düz fön çekmek için sahip olmanız gereken ekipmanlara ve bilmeniz gereken tüm detaylara birlikte göz atalım.

Düz Fön Nasıl Yapılır?

Saçlarınıza düz fön çekmek için yapmanız gerekenler kuaförde uygulanan yöntemlerden çok farklı değildir. Ancak evinizin rahatında, size ait ekipmanlarla çok pratik bir şekilde ve en önemlisi bir başkasına ihtiyaç duymadan fön çekmeniz mümkündür. Düz fön çekme teknikleri herkes için oldukça pratik ve uygulanabilir yöntemlerden oluşur. Saçlarınıza zarar vermeden düz fön çekmeniz için yapmanız gerekenler ise şöyle sıralanabilir:

  • Saçlarınızı havluyla kuruturak başlayın: %80 oranında hafif nemli saçlara fön çekmek hem saçınızın zarar görmemesi hem de fönün daha kalıcı olması için dikkat etmeniz gereken en önemli detaylardan biridir. Bu aşamada havlunuzun çok sert olmamasına özen göstermeniz yeterlidir.
  • Saça fön çekmeden önce bir ısı koruyucu kullanın: Saç kurutma makinesini kullanmadan önce daima bir ısı koruyucu kullanın. Isıdan koruma spreyleri ve serumlar saçınıza koruyucu bir tabaka uygular, böylece saç kurutma makinesinin ısısı saçınızın iç kısmına kadar nüfuz etmez. Tabii ki saçınızı zarar vermeyen Xiaomi Water Ionic Hair Dryer H500 gibi iyon etkili saç kurutma makineleri vardır, ancak ikinci bir önlem almanız da fayda sağlar.
  • Fırça seçin: Düz fön için genellikle kalın ve yumuşak fırçalar tavsiye edilir. Örneğin Dyson 35 mm metal fön fırçası gibi elektronik olmayan fırçalar fön için idealdir. Ancak kendiliğinden hava üfleyen ve düz bir fön çekmeniz için son derece pratik olan Babyliss AS773E Hydro-Fusion döner başlıklı saç şekillendirici fırça gibi ürünler de mevcuttur.
  • Düz ve hacimli fön için saçınızı tarayın: Daha fazla hacim için saçı biraz taramak en iyisidir. Ayrıca fırçayı kısa bir süre saçınızda bırakabilirsiniz, böylece saçınız fırçanızın etrafında soğur ve daha kalıcı bir fön elde edebilirsiniz.
  • Saçlarınızı ayırın: Fön çekmek için enseden başlamak gerekir. Böylece fön çektiğiniz saçınıza müdahale etmemiş olursunuz ve yaptığınız işlem bozulmadan kalır. Saç tutamlara ayırarak devam edebilirsiniz.
  • Fön çekmeye başlayın: Fön çekmenin püf noktası saçı gergin tutmak ve fön makinesini saça en yakın mesafede tutmaktır. Bu sayede ısı etrafa yayılmadan direkt saçınız etki eder. Yukarıdan aşağıya, fırçayı fön makinesinin ucu ile aynı anda hareket ettirmeniz yeterlidir.

Fön Çekmek için Gerekenler

Fön çekmek için gereken malzemeler fön makinesi ya da saç kurutma makinesi, tarak, fırça, su spreyi gibi temel ekipmanlar olsa da saç şeklinize göre değişkenlik gösterebilir. Çünkü bazı saçların daha çok korunmasına ve fönün kalıcılığının artırılmasına ihtiyaç vardır. Bu nedenle fön çekmek için gereken tüm ekipmanlar şunlardır:

  • Hava akışını yönlendiren nozullu saç kurutma makineleri. Bu tür cihazlar saçın kabarmasını engeller ve sadece fırça üzerindeki saça etki ederek daha kalıcı fön sağlar.
  • Yakın aralıklı kıllara sahip yuvarlak veya düz, uzun bir fırça.
  • Saçınızı yumuşak ve düz hale getirecek bakım ürünleri.
  • Saçın hala fönle kurutulması gereken kısımlarını geçici olarak sabitlemek için büyük klipsler.
  • Saç koruyucular ve sabitleyiciler.  

Düz Fön Çekmenin Püf Noktaları

Düz fön çekmek, saçları tutamlara ayırarak fön makinesi ile ısıtmak olarak basit bir şekilde ifade edilebilir. Ancak kuaförlerde de gördüğünüz gibi bundan daha fazlasıdır. Çünkü fırçanın yönü, tutuş, fön makinesinin gücü, ısı derecesi, saça yönlendirilmesi, saçların fön için ayrılması ve ilk nerden başlanacağı gibi bilinmesi gereken püf noktalar vardır. Bu temel noktaları öğrendikten sonra ise çok kısa sürede profesyonel gibi fön çekmeye başlayabilir ve her gün işe ya da okula gitmeden saçlarınızı kendiniz yapabilirsiniz. İşte bilmeniz gereken düz fön ipuçları:

  • İlk olarak özellikle birkaç gün daha aynı görünümde kalmak istiyorsanız yeni yıkanmış saçlarla başlamak önemlidir. Saçınız nemli kalana kadar kurulayın.
  • Daha sonra özel saç koruyucularla saçlarınıza masaj yapın ve bir süre bekleyin. Bu sayede saçlarınız ısıdan etkilenmez.
  • Önce ense üzerinizdeki saçlarla başlayın ve kalan saçlarınızı bir toka ile hava akışından ve ısıdan uzak tutun.
  • Düz fön için kökten uca hareketlerle fön çekmeye başlayın. Çünkü fön çekme teknikleri de oldukça önemlidir. QU – 5 profesyonel fön makinesi gibi özel fön makinesi kullanarak saçlarınıza daha kısa sürede şekil verebilirsiniz.
  • Saçın veya derinin yanmasını önlemek için saç kurutma makinesinin sıcaklığının çok yüksek olmadığından veya makinenin saç teline veya saç derisine çok yakın tutulmadığından emin olun.
  • Tamamen düz saçlar için saçınız kuruyana kadar fön çekmeye devam edin. Çünkü nemli kalan bölgeler serbest bıraktığınızda farklı şekiller alabilir.

Evde Kısa Saça Fön Nasıl Çekilir?

Kısa saça fön çekmek için öncelikle saçınıza uygun bir fön fırçası seçmeniz gerekir. Çünkü büyük ve hacimli fırçalar saçınızın tamamını sıkıca tutamayacağı için başarısız olabilirsiniz. Saç uzunluğunuza göre fırça seçtiğinizde ise uzun saçta olduğu gibi nemli saçınızı fırçanın üzerine alarak fön çekmeye başlayabilirsiniz. Kısa saçlarınızı düz hale getirmek için saç düzleştiriciler ve şekillendirici cihazlardan da yardım alabilirsiniz. Örneğin, Babyliss HSB101E Smoothing Brush ısıtmalı düzleştirici saç fırçası gibi ürünler kullanabilirsiniz. Hacimli fön için ise geleneksel fırçalı düzleştirici ya da manuel fön için saç kurutma makineleri tercih edebilirsiniz.

Islak Saça Düz Fön Nasıl Çekilir?

Tamamen ıslak saça fön çekmek saç tellerinizin incelmesine ve kopmasına neden olabilir. Bu nedenle saçlarınız ıslakken şekillendirmemeniz tavsiye edilir. Saçlara fön çekme yöntemlerini uygulamak için en ideal nem oranı %20, yani saçın ıslaklığının giderilmiş olması gerekir. Bunun için ise saç kurutma makinesi yerine havlu kullanmanız daha uygundur. Saç fön makinesi ile yeterince ısıya maruz kalacağı için bu aşamada bir cihaz kullanmamanız önerilir. Islak saçlarınıza evde kolay fön çekmek isterseniz havlu ile kurulayarak işe başlayabilir ve nem oranını dengelediğinizde yine fırça ve fön makinesi yardımı ile saçlarınızın dip noktasından yumuşak ve ağır hareketlerle ısı uygulayarak fönü tamamlayabilirsiniz.

Düz Fön Nasıl Kalıcı Olur?

Saçlarınız doğal olarak kabarık, kıvırcık ya da dalgalı olabilir ve bu tür saçlarda düz fönün kalıcılığı daha azdır. Bu nedenle yaptığınız mükemmel fönün daha kalıcı olmasını isteyebilirsiniz. Bunun için öncelikle fönden önce ısı koruyuculu şekillendiriciler kullanabilirsiniz. Saçınızı fönlerken daha az saç tutamları almanız da daha kalıcı olmasına yardımcı olabilir. Bununla birlikte işlem öncesi sadece ısı koruyucu kullandıysanız, fön sonrası saç sabitleyicilerden yardım alabilirsiniz. Unutmamanız gereken en önemli nokta ise saçlarınız henüz sıcakken çok fazla hareket etmemek. Saçlarınız tamamen soğuyana kadar beklerseniz fönünüz daha kalıcı olabilir.

Fön Çekmeden Önce Saça Ne Sürülür?

Fön çekmeden önce saçınızın yapısına göre şekillendirici, ısı koruyucu ve diğer saç bakım ürünleri uygulanabilir. Ancak her birinin uygulama ve kullanım şekli birbirinden farklı olabilir. Bu nedenle kullandığınız bakım ürünlerinin kullanım talimatlarına dikkat etmeniz oldukça önemlidir. Çünkü bazı bakım ürünleri nemli bazıları ise kuru saça uygulanır. Nemli saçlarınıza uyguladığınız tüm saç bakım ürünleri fön öncesinde kullanılmaya devam edilebilir. Evde fön çekmeden saçınıza sürmeniz gereken en önemli ürün ise tabii ki ısı koruyucudur.

scrolltotop svg