Formunuzu Koruyacak Lezzetli 5 Fit Tatlı Tarifi
Formda Kal

10 dk okuma

Formunuzu korumak, yaptığınız sporu desteklemek ve daha fit bir görünüm kazanmak için çabalarken canınız tatlı çektiğinde kendinizi kısıtlamanıza gerek yok. Ev ortamında yapabileceğiniz pratik fit tatlılar sayesinde tatlı isteğinizi bastırabilirsiniz. Düşük kalorili olan tatlılar, diyetinizi ya da beslenme düzeninizi bozmadan öğünlerinize farklılık getirmenize yardımcı olur. Her ne kadar diyetinizi istikrarlı bir şekilde uygulamak isteseniz de bir yerden sonra canınız tatlı bir şeyler isteyebilir. Gelen bu tatlı isteğini bastırmak yerine doğru malzemelerle hazırlanan fit tatlıları deneyebilir, günlük hayatınıza hoş dokunuşlarda bulunabilirsiniz. Farklı tarzda tatlıların bulunduğu fit tarifleri inceleyerek hoşunuza gideni hazırlayabilir, formunuzu korurken tatlı isteğinizi de karşılayabilirsiniz. Fit tatlılar düşük kalorili olmasının yanı sıra pratik bir şekilde hazırlanabildiği için pek çok kişi tarafından tercih edilir. Birkaç malzemeden oluşan tatlılar, hemen hemen çoğu mutfakta bulunan malzemelerle hazırlanabilir. Karışıklıktan uzak, birkaç pratik adımla hazırlayabileceğiniz tarifler sayesinde günlük hayatınıza tatlı bir dokunuşta bulunabilir, tatlı krizi kaynaklı diyetinizi bozma olasılığınızı da ortadan kaldırabilirsiniz. Aşağıdaki 5 fit tatlı tarifi ve yapılışlarını inceleyerek damak zevkinize uygun olanı hemen yapmaya başlayabilirsiniz.

1. Fıstık Ezmeli Çikolata Parçacıklı Kurabiye

Fıstık ezmeli çikolata parçacıklı kurabiye, hem çocuklar hem de yetişkinler için ideal bir tatlıdır. İçinde un barındırmadığı için de diyet yapan kişilerce ideal bir seçim haline gelir. Oldukça pratik olması sayesinde ise herkes tarafından rahatlıkla yapılabilir. Az malzemeyle pratik bir şekilde yapılabildiği için amatör aşçılar tarafından da kısa süre içinde hazırlanabilir. Tatlının yumuşak yapısı ve çikolatanın eriyik kıvamı, kurabiyelerin öne çıkan detayları arasında bulunur.

Malzemeler

  • 1 büyük yumurta
  • ¼ çay kaşığı tuz
  • 1 su bardağı
  • 1 su bardağı şekersiz fıstık ezmesi
  • ½ su bardağı esmer şeker
  • ½ kahve fincanı %70 kakaolu çikolata parçaları (Damla çikolata kullanabilirsiniz ya da kare çikolatayı kendiniz de dilimleyebilirsiniz.)

Hazırlanışı

Tarifi hazırlamaya başlamadan önce fırını 180ºC’ye ayarlarsanız zamandan tasarruf edebilirsiniz.

İlk olarak orta boy bir kabın içine yumurtayı kırın. Ardından tuzu ekleyerek kremsi bir kıvam alana kadar karıştırın.

Yumurtalı karışım, istenilen kıvama geldikten sonra kalan malzemeleri kaba ekleyin. Malzemeler birbiriyle iç içe geçene kadar karıştırın.

Hamurunuzu hazırladıktan sonra top halinde elinize alarak yuvarlak şekiller vermeye başlayın. Ardından yağlı kağıt koyduğunuz fırın tepsinize kurabiyeleri yerleştirin.

Kurabiyeleri tepsiye yerleştirdikten sonra biraz şekil vermek için çatalla bastırabilirsiniz.

180ºC’deki fırında kurabiyeleri 8 ile 10 dakika arasında pişirin. Kurabiyeleriniz renk aldıktan sonra fırından çıkarın. Bu noktada tepside pişme işleminin devam etmemesi için kurabiyeleri tepsiden almanız gerekir.

Kurabiyeleri bir tabağın üzerine yerleştirebilirsiniz. Daha çabuk soğumasını istiyorsanız da kurabiyeleri fırın telin yerleştirerek 20 dakika soğumaya bırakabilirsiniz.

2. Tek Kapta Çikolatalı Kek

Oldukça kolay bir şekilde yapılan kek, fit tarif arayışında olan kişiler için pratik bir alternatiftir. Kekin çok fazla malzemesi var gibi gözükse de tek kapta kısa süre içinde hazırlanabilir. Bol malzemesi, keke farklı lezzetler kazandırır. Aynı zamanda yumuşak ve nemli bir kıvama sahip olan kek, tatlı krizinde olanlar için iyi bir seçenek haline gelir.

Malzemeler

  • ¾ su bardaki + 2 yemek kaşığı tam buğday unu
  • ½ su bardağı toz şeker
  • 1/3 su bardağı şekersiz kakao tozu
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • ¼ çay kaşığı tuz
  • ½ su bardağı yağsız ayran
  • 1 büyük yumurta
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 çay kaşığı vanilya özü
  • ½ fincan filtre kahve (İsteğe göre.)
  • Pudra şekeri (Üzerine serpmek için.)

Hazırlanışı

Fırında yapılan bütün tariflerde olduğu gibi keki hazırlamadan önce fırını açmanız önerilir. Fırını 180ºC’ye ayarladıktan sonra karışımını hazırlamaya başlayabilirsiniz.

Un, toz şeker, kakao, kabartma tozu ve tuzu büyük bir kapta çırpın. Kuru karışıma ardından ayran, esmer şeker, yumurta, sıvı yağ ve vanilyayı ekleyin.

Ardından çırpıcı yardımıyla karışımı orta hızda 2 dakika boyunca çırpın.

En son filtre kahveyi de ekleyerek karıştırma işlemine devam edin.

Bütün malzemeler birbiriyle bütünleştikten sonra hamurunuz hazır demektir.

Karışımı yağlanmış kek kalıbına döktükten sonra 180ºC sıcaklığa ulaşmış olan fırına aktarabilirsiniz.

Bu kekin pişme süresi 30 ile 35 dakika arasındadır. Kekin pişip pişmediğini ortasına kürdan batırarak da kontrol edebilirsiniz.

Keki pişirdikten ve biraz soğuttuktan sonra servis edebilirsiniz. İsterseniz servis ederken üzerine pudra şekeri dökebilirsiniz.

3. Çikolatalı Muzlu Yulaf Ezmesi

Hem kahvaltılarda hem de gün arasında yenebilecek bir tatlı olan muzlu yulaf ezmesi, tatlı ihtiyacını gidermek için sağlıklı alternatifler arasında bulunur. Fit tarifler arasında oldukça popüler olan yulaf, muz ve çikolatayla bir araya geldiğinde dengeli bir lezzet elde edilmesini sağlar. 10 dakika gibi kısa bir sürede hazırlanabilmesi ise tarifin öne çıkan tarafları arasında bulunur.

Malzemeler

  • 1 su bardağı su
  • Bir tutam tuz
  • ½ fincan yulaf ezmesi
  • ½ muz (Dilimlenmiş.)
  • 1 yemek kaşığı çikolatalı fındık ezmesi (Evde kendiniz hazırlarsanız kaloriden tasarruf edebilirsiniz.)

Hazırlanışı

Küçük bir tencerede suyu ve bir tutam tuzu kaynatın. Ardından yulafı içine ekleyin. Ateşi orta dereceye aldıktan sonra ara ara karıştırarak yulafın suyu çekmesini sağlayın.

5 dakika kadar pişirdikten sonra ocağın ateşini kapatın ve tencerenin üzerini örtün. 2 ile 3 dakika arasında bekleyin.

En son muz ve çikolatalı fındık ezmesini ekleyerek servis edebilirsiniz.

Bu tarifi aynı zamanda yulafı geceden hazırlayarak da yapabilirsiniz. Sabah kahvaltılarınızı tatlıyla yapmak istiyorsanız yulafı geceden hazırlayabilirsiniz.

½ su bardağı yulaf ezmesini ½ su bardağı su ve bir tutam tuzla kasede ya da kavanozda birleştirin. Üzerini gece boyunca örtün ve soğutun. Sabah geri kalan malzemeleri ekleyerek yiyebilirsiniz. Sıcak tüketmek isterseniz muzu ve çikolatalı fındık kremasını eklemeden önce yulafı biraz ısıtabilirsiniz.

4. Limonlu Kavanozda Cheesecake

20 dakikadan kısa sürede hazırlanabilen limonlu kavanozda cheesecake, fit tarifler içinde ekşi dokusuyla öne çıkar. Tatlının içinde hafif ekşilikten hoşlanıyorsanız bu tarife şans verebilirsiniz.

Malzemeler

  • 2/3 fincan ezilmiş yulaflı bisküvi
  • 1 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı (Ya da 1 yemek kaşığı süt.)
  • 60 ml krem peynir
  • 2 yemek kaşığı limon suyu
  • ¼ çay kaşığı vanilya özü
  • ¼ su bardağı pudra şekeri
  • 2 bardak
  • İnce bir şekilde dilimlenmiş misket limonu

Hazırlanışı

Karışımı hazırlamaya başlamadan önce fırını ayarlamanız önerilir. Fırını 180ºC’ye getirdikten sonra karışımı yapmaya başlayabilirsiniz.

Ezilmiş bisküviler ile tereyağını (süt de kullanılabilir.) küçük bir kapta iç içe geçene kadar birleştirin. Sonrasında kurabiyeli karışımı bölümlere ayırın. Tatlıyı yapacağınız kavanozların dibine bisküvileri yerleştirin.

Peynirli karışım için ilk olarak krem peyniri büyük bir kapta orta hızda karıştırın. Ardından içine limon suyunu ve vanilyayı katın. Sonrasında pudra şekerini ekleyin. Pürüzsüz bir kıvam alana kadar çırpma işlemine devam edin.

Hazırladığınız peynirli karışımı kurabiye parçalarını yerleştirdiğiniz kaplara bölün. Bu tarif, genellikle 4 tane kap için yeterli olsa da tatlıyı koyacağınız kapların boyutuna göre bu miktar değişkenlik gösterebilir.

Son olarak süslemek için üzerine misket limonlarını ekleyin.

Tatlıların üzerini kapatıp buzdolabına koyduktan sonra 24 saat boyunca soğutun.

5. Vişneli Dondurma Tarifi

Yaz aylarında sizi hem ferahlatacak hem de tatlı isteğinizi ortadan kaldıracak bu dondurma, sadece üç malzemeden oluşur. Dondurma bölümü sayılmazsa 5 dakika içinde hazırlanabilir.

Malzemeler

  • 4 su bardağı dondurulmuş ve çekirdeği çıkarılmış vişne
  • 1 su bardağı su
  • 3 yemek kaşığı çekilmiş şeker

Hazırlanışı

Vişneleri pürüzsüz bir kıvama gelene kadar blenderdan geçirin.

Diğer malzemeleri de ekleyerek karıştırma işlemine devam edin.

Karışım pürüzsüz bir kıvama gelince dondurmayı hazırlamak istediğiniz kaplara alın ve buzluğa yerleştirin.

Karışım donduktan sonra servis edebilirsiniz.

Farklı tarzdaki fit tatlı tarifleri sayesinde istediğiniz lezzeti kısa süre içinde elde edebilirsiniz.

scrolltotop svg