Kahvaltıların Gözdesi Olacak: Kızarmış Ekmek ile Ne Yapılır?
Ev & Yaşam

10 dk okuma

Özellikte hafta sonu kahvaltıları ve özel günlerde ekmekleri kızartarak sofraya getirmek kahvaltıların olmazsa olmazıdır. Bunun yanında ekmeği kızartarak tüketmek uzmanlar tarafından da sürekli tavsiye edilen detaylardan biridir. Esasen ekmekleri kızartmak ekmeğin kalorisinde veya glüten seviyesinde bir değişikliğe sebep olmaz. Ancak bu yöntem ekmeğin glisemik indeksini düşürmeye yardımcıdır. Glisemik indeksi düşük olan besinler vücutta daha yavaş parçalandığı için glikoz miktarının daha dengeli bir şekilde salgılanmasını sağlar. Bu durum da kızarmış ekmek tüketimini daha sağlıklı hale getiren bir detaydır. Peki, kızarmış ekmek nasıl tüketilir, kızarmış ekmekle yapılan tarifler nelerdir? Gelin kızarmış ekmekle hazırlayabileceğiniz leziz yiyecekleri hep birlikte keşfedelim.

Ekmek Nasıl Kızartılır?

Çıtır çıtır kızarmış ekmekler hazırlamak için kaliteli bir ekmek kızartma makinesi satın alabilir, kahvaltılarınızda sofranızı sıcacık ekmeklerle donatabilirsiniz. Philips HD2581/90 Daily Collection ekmek kızartma makinesi, 8 farklı kızartma ayarı ile ekmeklerinizi damak tadınıza uygun olarak ve yakmadan kızartabilmenize imkan tanır. Dilediğiniz kızartma seviyesini seçerek ekmeklerinizi kolayca kızartabilirsiniz. Farklı büyüklükteki ekmek parçaları için 2 farklı ekmek yuvası olan ürün, otomatik ortalama fonksiyonu ile her türlü büyüklükteki ekmeğinizi ideal bir şekilde kızartmanıza yardımcı olur. Ekmek kızartma makinesi içinde çörek, poğaça ve sandviçlerinizi kolayca ısıtmanızı sağlayan bir çörek rafı da bulunur. Bu raf yardımıyla hamur işi ürünleri anında ısıtıp sıcak bir şekilde servis edebilirsiniz. Ayrıca makinenin yeniden ısıtma fonksiyonu sayesinde donmuş ekmek parçalarının buzunu çözebilir veya ekmeklerinizi yeniden ısıtmak için bu işlevi kullanabilirsiniz. Kızartma işlemini kısa sürede sonlandırmak isterseniz cihaz üzerindeki “Cancel” düğmesine basarak işlemi durdurabilirsiniz. Ürünü temizlemek istediğinizde ise çıkarılabilir tepsiyi kolayca yerinden çıkarıp içerideki ekmek kırıntılarını temizlemeniz mümkün.

Kızarmış Ekmekle Yapılacak Tarifler

Philips kızarmış ekmek makinesiyle hem tuzlu hem de tatlı tarifler yaparak misafirlerinizi ağırlayabilir ve ailenizle birlikte keyifli yemekler yiyebilirsiniz. Kızarmış ekmekle yapabileceğiniz tarifler hem pratik hem de son derece lezzetli. İşte evde deneyebileceğiniz bazı tarifler:

Yumurtalı Kızarmış Ekmek

Bu tarifle sabah kahvaltılarınızı tam bir şölene çevirebilirsiniz.

Malzemeler:

  • 2 tost ekmeği
  • 2-3 cherry domates
  • 1 yumurta
  • 1 tutam tuz

Yapılışı:

Ekmekleri ekmek kızartma makinesinde orta derece kızartın. Ardından üzerlerine biraz tereyağı sürün. Bir tavanın içerisine biraz tereyağı ilave ederek yumurta kırın. Yumurta iyice piştiğinde spatula yardımıyla tabaktaki iki dilim kızarmış ekmeğinin üzerine koyun. Ardından domatesleri dilimleyerek tabağın yanlarına yerleştirin ve üzerlerine biraz tuz serpin.

Kızarmış Ekmek ile Pizza Yapımı

Gün içinde lezzetli bir atıştırmalık isterseniz kızarmış ekmekli pizza ile açlığınızı bastırabilirsiniz.

Malzemeler:

  • Birkaç adet bayat ekmek

Sos için:

  • 2 tane yumurta
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı un
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı

Üzeri için:

  • 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
  • 70 gram sucuk
  • 1 tane kapya biber
  • 2 tane yeşil biber

Yapılışı:

Öncelikle sos için verilen malzemeleri bir kap içinde karıştırarak hazırlamaya başlayın. Bayat ekmek dilimlerini bu sos karışımına arkalı önlü bir şekilde batırarak tüm ekmeklerin sosa bulanmasını sağlayın. Ardından soslu ekmekleri yağlı fırın kağıdı serili fırına yerleştirin. Ekmeklerin üzeri için verilen malzemeleri de bir kapta iyice karıştırıp ekmek parçalarının üzerine eşit bir şekilde paylaştırın. Ekmekleri önceden ısıttığınız 200 derece fırında ortalama 15 dakika kadar pişirin. Ekmeklerin üzerindeki kaşar eriyince ekmekleri fırından alın ve sıcak bir şekilde servis edin.

Peynirli Kızarmış Ekmek Tarifi

Peynirli kızarmış ekmek dilimleriyle sabah kahvaltılarına farklı bir hava katabilirsiniz.

Malzemeler:

  • 5-6 adet dilimlenmiş ekmek
  • Yarım kase çökelek (lor peyniri)
  • 1 kase kaşar peyniri
  • 2 adet yumurta
  • Maydanoz
  • Tuz
  • Sıvı yağ

Yapılışı:

İlk önce kaşar peynirini ve lor peynirini bir kapta rendeleyerek karıştırın. Daha sonra karışıma biraz tuz ekleyerek içine yumurtaları kırın. Ardından karışımın içine maydanozları doğrayıp üzerine biraz sıvı yağ ekleyin. Hazırladığınız karışımı ekmeklerin üzerine sırayla eşit şekilde paylaştırın ve 200 derecelik fırında ekmekleri pişirin. Fırından çıkardığınız ekmekleri sıcak olarak servis edin. Dilerseniz ekmeklerin üzerine biraz pul biber de serpebilirsiniz.

Bruschetta

İtalyanların en sevdiği atıştırmalığa siz de sofralarınızda yer açabilirsiniz.

Malzemeler:

  • 7 dilim ekmek
  • 150 gram mozzarella peyniri
  • 7-8 adet cherry domates
  • 2 diş sarımsak
  • 6 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 3-4 dal taze fesleğen

Üzeri için:

  • 2 yemek kaşığı balsamik sirke

Yapılışı:

Öncelikle domatesleri iri parçalar şeklinde doğramaya başlayın. Ardından mozzarella peynirlerini de domateslerin büyüklüğüne göre doğramaya devam edin. Fesleğenlerin yapraklarını ince biçimde kıyın ve sarımsakları güzelce rendeleyin. Hazırladığınız tüm bu malzemeleri bir kap içerisine koyun ve üzerine yeterli ölçüde tuz ile zeytinyağı ilave edin. Kap içerisindeki malzemeleri iyice karıştırın. Ekmekleri kızartma makinesinde kızartın. Ardından hazırladığınız karışımı ekmeklerin üzerine pay edin. Son aşamada ekmeklerin üzerine biraz balsamik sirke gezdirin.

Ekmek Üzeri Kavrulmuş Mısır ve Avokado

Avokado ve mısırın buluştuğu bu tarif vazgeçilmeziniz olacak!

Malzemeler:

  • 2 dilim tost ekmeği
  • 1 yemek kaşığı limon suyu
  • 1 adet avokado
  • 1 diş sarımsak
  • 1 adet soğan
  • 5-6 dal maydanoz
  • 1 kutu mısır
  • Zeytinyağı
  • Tuz
  • Tereyağı
  • Karabiber

Yapılışı:

Öncelikle avokadoyu ezmekle işe başlayın, ardından bu karışımın üzerine tuz ve karabiber ekleyerek karıştırın. Bu karışıma limon suyu ve zeytinyağını ilave edin. Bir tavada tereyağını ve mısırları sotelemeye başlayın ve üzerine sarımsakları ezip ilave edin. Tost ekmeklerini ekmek kızartma makinesinde kızartın. Daha sonra ekmeklerin üzerine hazırladığınız avokadolu karışımı sürün ve sotelenmiş mısırları ilave edin. Ekmeklerin üstüne ise ince ince kıydığınız soğanları ve maydanozları ekleyerek ekmek dilimlerini servise hazır hale getirin.

Ekmek Üstü Caprese

İtalya’nın öne çıkan tariflerinden capreseyi denemek ister misiniz?

Malzemeler:

  • 5-6 dilim ekmek 
  • 12 dilim mozzarella peyniri
  • 2 diş soyulmuş sarımsak
  • 1 su bardağı cherry domates
  • Taze fesleğen yaprağı
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Biraz balzamik sirke
  • Tuz ve karabiber

Yapılışı:

Önce ekmek dilimlerini makinede kızartın, ardından ekmek dilimlerinin her iki tarafını da soyulmuş sarımsağa bulayın. Her bir ekmeğin üzerine sırayla 1-2 parça mozzarella peyniri, biraz domates ve biraz fesleğen yaprağı ilave edin. Ardından ekmeklerin üzerine istediğiniz kadar zeytinyağı, balzamik sirke, karabiber ve tuz ekleyin.

Ekmek Üstü Çırpılmış Yumurta

Sabah kahvaltılarınızı şenlendiren ekmek üstü çırpılmış yumurta tarifini pratik bir şekilde hazırlayabilirsiniz

Malzemeler:

  • Birkaç dilim tost ekmeği
  • 4 adet yumurta
  • 2 yemek kaşığı süt
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı
  • 1/2 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
  • Tuz ve karabiber

Yapılışı:

Önce yumurtaları geniş bir kapta çırpın. Karışıma süt, karabiber ve tuz ekleyerek tekrar çırpın. Aynı esnada tavaya tereyağı koyarak eritin. Sonra yumurtalı karışımı tavaya dökün. Kısık ateş üzerinde yumurtaları tahta bir spatula ile kenarlardan ortaya doğru karıştırarak pişirin. Yumurtalar piştikten sonra ocağın altını kapatın ve üzerine rendelenmiş peynir ekleyip tekrar  karıştırın. Tost ekmeklerini makinede kızartın ve çırpılmış yumurtayı üzerine ekleyip servis edin.

Ekmek Üstü Elma ve Fıstık Ezmesi

Kızarmış ekmekle yapılan tatlılar arasında olan bu lezzetle tatlı krizlerinizi bastırabilirsiniz.

Malzemeler

  • Kızarmış tost ekmeği
  • 1 tane elma
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı bal
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • Biraz tarçın
  • 2 yemek kaşığı fıstık ezmesi

Yapılışı:

Ocağı orta ateşte ayarlayarak tavaya tereyağı ekleyin. Ardından üzerine doğranmış elma, bal, şeker ve tarçın ilave edin. Bunları güzelce karıştırıp yumuşayana kadar pişirin. Ekmekleri kızartın ve fıstık ezmesini kızarmış ekmeklerin üzerine iyice yayın. Pişirdiğiniz elma karışımını da ekmeklerin üstüne koyup servis edin.

Siz de yukarıdaki tarifleri uygulayarak kızarmış ekmekle günün her saatinde farklı lezzetler deneyebilirsiniz. Eğer ekmek kızartma makinesine ihtiyacınız varsa Turkcell Pasaj üzerinden en yeni modelleri hemen inceleyerek beğendiğiniz ürünü sipariş edebilirsiniz.

scrolltotop svg