Masaüstü Bilgisayar Satın Alırken Dikkat Etmeniz Gerekenler
Satın Alma Rehberi

11 dk okuma

Masaüstü bilgisayar, ayrı bileşenlere sahiptir. Kasa, monitör, klavye, fare, hoparlör ve diğer donanımlar münferit hâlde bulunur. Bu nedenle taşınması olanaksızdır. Tüm bileşenleri tek parçada toplanan hafif ve taşınabilir dizüstü bilgisayarlar yerine bu modellerin hala tercih ediliyor olmasının önemli sebepleri vardır. Ancak bu sebeplerin sonuca ulaşması için masaüstü bilgisayarın kaliteli özelliklere sahip olması gerekir. “İyi bir masaüstü bilgisayar nasıl olmalı?” sorusunun cevabını aşağıdaki listeye göz atarak bulabilirsiniz.

  • İşlemcisindeki çekirdek sayısı fazladır ve hızlı çalışır.
  • Grafik kartının bellek kapasitesi yüksektir.
  • RAM kapasitesi yüksek ve hızlıdır.
  • Depolama alanı geniştir ve artırılabilir özelliktedir.
  • Anakart uyumludur.
  • Güç kaynağı, tüketimi karşılayabilecek kapasitededir.
  • Kasası anakart ile uyumludur ve soğutma performansı yüksektir.
  • Monitörün çözünürlüğü yüksektir ve geniş görüş açısı sunar
  • Klavye ve fare tasarımı ergonomiktir ve hızlı tepki verir.
  • Ekran bileşenleri ve aksesuarlar için uyumluluğa sahiptir.

Belli bir seviyenin üstünde performans ihtiyacı olanlar bu özelliklere sahip bir masaüstü bilgisayar edinebilirler. Oyuncular, grafik tasarımcılar, video editörleri, mühendisler, bilim insanları, yazılım geliştiriciler, içerik üreticileri, yayıncılar, profesyonel fotoğrafçılar ve 3D modelleme uzmanları masaüstü bilgisayar tercih edebilirler. Eğitim ve araştırma alanlarında çalışan kimseler ve ofis sahipleri de tercihini masaüstü bilgisayardan yana kullanabilir. Siz de bu grupta yer alıyorsanız “Masaüstü bilgisayar alırken nelere dikkat etmeliyiz?” sorusuna cevap arıyor olabilirsiniz. Masaüstü bilgisayar alırken dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:

  • Kullanım amacına uygun olması
  • İşlemci özellikleri
  • Grafik kartı özellikleri
  • RAM kapasitesi
  • Depolama hizmetleri
  • Anakart tipi
  • Güç verimliliği
  • Fan gücü
  • Monitör özellikleri
  • Diğer donanımların ergonomisi ve uyumu

Masaüstü bilgisayar seçimini bu kriterlere göre yapmanız mümkündür. Farklı parça ve masaüstü bilgisayarlar özelliklerini incelemek için Pasaj’a gelebilirsiniz. Onlarca seçenek arasından kendinize en uygun olduğunu düşündüğünüz modeli tercih edebilirsiniz.

İşlemci Markaları ve Modelleri

İşlemci, bilgisayarın beyni olarak kabul edilir. Bilgisayar performansını belirleyen en önemli bileşenlerden biridir. İşlemcinin performansı, bilgisayarın hızını ve görevlerini yerine getirme kapasitesini gösterir. Çoklu görev yeteneğini belirler. Oyun performansına ve profesyonel programlarına kullanımını etkiler. Verimliliği ve cihaz ömrünü kontrol eder. Dolayısıyla masaüstü bilgisayar alırken dikkat edilecek hususların başında işlemci gelir.

Kalitesiyle ön plana çıkan ve yaygın olarak kullanılan iki işlemci markası vardır. İlki Intel markasının Core serisidir. i3’ten başlayan Core serisi i9’a kadar gelişen modeller üretir. Çekirdek sayısı ve performansına göre değişkenlik gösteren bu modellerin her biri farklı kullanıcılara hitap eder. Xeon serisi ise çok çekirdekli ve yüksek güvenilirliğe sahiptir. Bu işlemci modeli; sunucular, istasyonlar ve veri merkezleri tarafından tercih edilir.

Bir diğer marka ise AMD olarak karşımıza çıkar. Ryzen serisinde 3’ten 9’a kadar model üretimi yapan bu markada her kullanıcıya uygun bir işlemci bulmak mümkündür. Ryzen işlemciler; günlük kullanım, oyun veya editörlük gibi çeşitli kullanımlara hitap eder. Markanın Threadripper serisi ise çok çekirdekli ve ekstra yüksek performans özelliklerine sahiptir. İş istasyonlarında, render çiftliklerinde ve bilimsel araştırmaların yürütüldüğü yerlerde bu işlemcinin tercih edildiği görülür.

Bu iki işlemci dışında Apple da üretim yapar. Kendi cihazları için işlemci üreten Apple’ın kullanım alanı kısıtlıdır. ARM ve Qualcomm Snapdragon gibi işlemciler ise çoğunlukla mobil cihazlarda kullanılır.

RAM Kapasitesi

RAM, bilgisayarın geçici depolama birimidir. Aynı anda birden fazla uygulamanın sorunsuz şekilde çalışmasını sağlar. Aktif olarak kullanılan verilerin işlemci tarafından okunmasını sağlar. Sistemin çalışma hızını ve genel kararlılığını etkiler. Oyunların ve profesyonel uygulamaların kullanımında kritik önem taşır. Bu sebeple masaüstü pc alırken dikkat edilmesi gerekenler ikinci unsur RAM kapasitesidir.

RAM kapasitesini kullanım amacınıza göre seçmeniz tavsiye edilir. Örneğin genel kullanım için 8 GB RAM yeterlidir. Bu kapasite; web tarayıcılarını, ofis uygulamalarını ve medya oynatıcılarını yüksek performansta çalıştırır. Oyuncular için 16 GB RAM önerilir. Bu kapasite yüksek grafik ayarlarında oyun oynarken bile akıcı bir deneyim sunar. Eğer video düzenleme, grafik tasarım ve 3D modelleme gibi profesyonel kullanıma ihtiyacınız varsa 32 GB ve üzeri modellere yönelmeniz tavsiye edilir. Bilimsel araştırmalar ve veri analizleri için ise 64 GB ve üzeri RAM kapasitesi gerekir.

Depolama Hızı ve Performansı

Masaüstü bilgisayar alırken dikkat edilmesi gerekenler arasında depolama hızı ve performansı da yer alır. Çünkü hızlı bir depolama birimi, işletim sistemini kısa sürede başlatır. Uygulamaların daha hızlı açılmasını sağlar. Yüksek verileri hızla okuyup yazar. Büyük dosyaları kısa sürede kopyalar ve taşır. Oyunların, profesyonel uygulamaların ve genel sistemin performansını etkiler.

Piyasada birçok farklı depolama birimi mevcuttur. Bu seçenekler arasında kullanım amacınıza en uygun modeli bulmanız mümkündür. Örneğin işletim sistemi ve sık kullanılan uygulamaların rahat çalışması için en az SATA SSD önerilir. Oyunlar için ise NVMe SSD’ler ön plandadır. NVMe SSD, çok büyük dosyalarla çalışan profesyonel kullanıcılar için de iyi bir tercihtir. Büyük veri arşivleri ve yedeklemeler için ise yüksek kapasiteli HDD’lerin kullanılması mümkündür.

Ekran Boyutu ve Çözünürlüğü

Ekran boyutu ve çözünürlüğü bilgisayar kullanımını doğrudan etkiler. Yüksek çözünürlük, fazla piksel anlamına gelir. Böylece yüksek çözünürlüklü ekranlar net ve keskin görüntüler sunar. Ekran boyutu ise görüntüleri rahatlıkla ayırt etmenize yardımcı olur. Görsel işlemler yaparken, oyun oynarken veya film izlerken büyük ekran avantaj sağlar. Ayrıca doğru ekran boyutu ve çözünürlüğü, göz sağlığını koruması yönünden de önem taşır. Dolayısıyla masaüstü bilgisayar alırken dikkat edilmesi gerekenlerden bir diğeri, ekran boyutu ve çözünürlüğüdür.

Ekran boyutunu ve çözünürlüğünü kullanım amacınıza göre belirleyebilirsiniz. Genel kullanım için 21-24 inç boyutunda FHD çözünürlüğe sahip bir ekran yeterli olur. Oyunlar için 24-27 inç genişliğinde ve 4K çözünürlüklü ekranlar tercih edilebilir. Grafik tasarımı ve video düzenleme gibi profesyonel kullanımlarda 27-32 inç boyut aralığı tavsiye edilir. Bu bilgisayarların da 4K UHD ekran çözünürlüğüne sahip olması gerekir.

Ön Yüklü İşletim Sistemi ve Sürücüler

Masaüstü bilgisayar alırken dikkat edilmesi gerekenlerden biri de ön yüklü işletim sistemi ve sürücülerdir. Ön yüklü işletim sistemi ve sürücülerle gelen bir bilgisayar, doğrudan kullanıma hazır olur. Bu durum, teknik bilgiye sahip olmayan kullanıcılar için büyük bir avantajdır. Üstelik doğru sürücüler, bilgisayar donanımının tam potansiyelinde çalışmasını sağlar. Güncel işletim sistemi ve sürücüler ise güvenlik açıklarını kapatır ve sistem kararlılığı sunar. Minimum kullanıcı müdahalesi gerektirecek şekilde tasarlanan sistem ve sürücüler, zaman ve çabadan kazandırır ve konforlu bir deneyim yaratır.

Yedek Parça ve Onarım İmkanları

Masaüstü bilgisayar alırken dikkat edilmesi gerekenlerden biri de yedek parça ve onarım imkânlarıdır. Çünkü bilgisayarlar zamanla çeşitli sebeplerden arızalanabilir. Yedek parça temini kolay olan bilgisayarlar, bu gibi durumlarda hızla onarılır. Bilgisayarın garanti süresi ve kapsamı da bu konuda avantaj sağlar. Dolayısıyla ek garanti yaptırmak faydalı olabilir. Markanın müşteri dostu olması ve hızlı öneriler sunabilmesi mağduriyeti minimum düzeye indirir. Aynı zamanda bilgisayarın standart parçalara uyumlu olması da sizi endişelerden kurtarır. İhtiyacınız olan farklı bilgisayar bileşenleri için Pasaj’ı ziyaret edebilirsiniz. Yüzlerce parça arasından bilgisayarınıza ve ihtiyacınıza uygun seçeneği bulabilirsiniz.

Grafik ve Oyun Performansı

Grafik ve oyun performansı, masaüstü bilgisayar alırken dikkat edilmesi gerekenler arasındadır. Söz konusu performansın yüksek olması, akıcı kareler sunar. Oyunları keyifli ve gerçekçi hâle getirir. Profesyonel uygulamalar için önizleme kalitesini ve verimliliği artırır. Öyleyse “Masaüstü oyun bilgisayarı alırken nelere dikkat edilmeli?” sorusunun cevabı bellidir. İstenen performansın sağlanlanması için cihazın CPU, GPU ve RAM kapasitelerinin yüksek, depolama biriminin hızlı ve soğutma sisteminin kaliteli olması gerekir. Ayrıca monitör kalitesi de görsel deneyimi destekler.

Tüm bu özelliklere ve daha fazlasına sahip bileşenler ve masaüstü bilgisayarlar için Turkcell Pasaj’ı tercih edebilirsiniz. Pasaj’daki yüzlerce farklı ürünü karşılaştırarak en doğru seçeneği bulursunuz. Güvenli ve kolay ödeme yöntemleriyle hızla satın alırsınız. Birkaç gün içinde elinize ulaşan ürünü Pasaj garantisiyle kullanırsınız.

scrolltotop svg