Modeminizin de Güncellenmeye İhtiyacı Var! Modem Nasıl Güncellenir?
Slider

10 dk okuma

Modeminizi çok uzun süredir kullanıyor olabilirsiniz. Ancak güncellemeler konusunda yeterince bilgi sahibi olmayabilirsiniz. Cihazınızın çeşitli dönemlerde güncellemeye ihtiyacı olabilir. Modem üreten firmalar, bu modemlere yeni özellikler eklediğinde ya da mevcut hataları düzelttiğinde güncellemeler yapar. Modem yazılımınızı güncel tutmanız, modeminizden daha verimli bir performans alabilmeniz açısından önemlidir. Modeminizin güncellemek, güvenlik konusunda da pek çok avantaj sunduğu için özellikle verilerinizin sağlığı için güncellemelere önem vermelisiniz. Modem güncelleme işleminin nasıl yapıldığı, sunduğu faydalar ve ne kadar sürdüğü ile ilgili bilgileri bu yazımızı okuyarak öğrenebilirsiniz.

Modem Firmware Güncellemesi Ne Demektir?

Bilgisayarlarda bulunan özel donanım yazılımlar gibi modemlerde de bunlar vardır. Bu yazılıma ise firmware adı verilir. Firmwareler modemlere zarar verebilir; bunu önlemek için ise modem firmware güncellemesi yapmanız gerekir. Modemlerde bulunan güvenlik açıklarından girmeye çalışan kötü niyetliler, verilerinizi çalmak isteyebilir. Yapacağınız modem firmware güncellemesi ise tüm güvenlik açıklarını kapatarak bu duruma karşı önlem almanızı sağlar.

Modem üreten firmalar, düzenli olarak güvenlik güncellemeleri sunar. Bu güncellemelerin yapılması çok önemlidir. Güncellemelerden sonra oluşan değişimleri siz de fark edebilirsiniz. Sistem kendini geliştirerek zararlı içerikleri ve yazılımları engelleyebilir. Modem firmware güncellemeleri sayesinde pek çok açıdan modeminizin daha gelişmiş olmasını sağlayabilirsiniz.

Modem Neden Güncellenir?

Firmware olarak da bilinen modem güncelleme oldukça önemlidir. Bu güncelleme sayesinde modemde bulunan yazılımsal hatalar düzelebilir. Aynı zamanda güvenlik açıkları kapanır ve verileriniz daha korunaklı bir hale gelir. Tabi ki modem güncellendiğinde gelen yeni özellikler de modeminizi daha yüksek performansta kullanmanızı sağlar. Teknoloji geliştikçe bu güncellemeler gerçekleştirilmeye devam edecek ve modeminiz yazılımsal olarak gelişecektir.

Yeni kablosuz teknolojilere uyum sağlamak istiyorsanız, firmware güncellemesini kesinlikle yapmalısınız. Bu sayede çok daha yüksek hızda ve güvenli bir modem kullanım deneyimi elde edebilirsiniz.

Modem Güncelleme Ne İşe Yarar?

Modem güncellemesi pek çok avantaja sahiptir. Bu avantajlar sayesinde modeminizi her zaman en iyi şekilde kullanabilirsiniz. Modem güncellemenin ne işe yaradığı ile ilgili şunlar söylenebilir:

  • Modeminizi güncelleyerek hataları düzeltebilirsiniz. Modem yazılımında herhangi bir hata varsa, güncelleme bu hatayı kesin olarak çözer.
  • İşlevsellik kazandırmak için de modem güncellemesi yapabilirsiniz. Bazı modem güncellemeleri beraberinde ek özellikler getirir. Örneğin; misafir ağı, ebeveyn denetimleri, trafik sayaçları vb. Modem üreticinizin web sitesini ara sıra kontrol ederek yeni gelen güncellemeler hakkında bilgi edinebilirsiniz.
  • Güvenlik seçeneklerinin güncellenmesini de sağlar. Modeminizi satın alalı oldukça uzun zaman geçmiş olabilir. Güvenlik adına sürekli bir güncelleme olduğu için modeminizi güncellemek, yazılımdaki güvenlik açıklarını kapatabilir. Bu sayede verilerinizin daha güvende olmasını sağlayabilirsiniz. Örneğin; modemlerde ilk başlarda WEP ve WPA gibi güvenlik sistemleri varken son yıllarda WPA2 güvenlik seçenekleri gelmiştir.

Yukarıda sayılan avantajlar, modeminizden daha çok yararlanabilmenizi sağlar. Bu nedenle mevcut güncellemeleri düzenli olarak yapmanız oldukça önemlidir.

Modemimi Nasıl Güncelleyebilirim?

Modem yazılım güncelleme işleminin nasıl yapıldığı oldukça merak edilen bir konudur. Bu işlemi yapmadan önce çok dikkatli olmanız gerektiğini bilmelisiniz. Öncelikle modeminiz ile bilgisayarınız arasında kablolu bir bağlantı kurmalısınız. Kablosuz ağlarla yapılan güncellemelerde sonrasında problem yaşama riski oldukça yüksektir. Kablolu bağlantı sağladıktan sonra şu adımları izleyebilirsiniz:

  • Modeminizin arayüzüne bağlanmalısınız. Bunun için web tarayıcınızı açıp adres çubuğuna modeminizin IP numarasını yazmalısınız. IP numarası ise modemin altında yazılıdır. Ayrıca çoğu modemin arayüzüne ulaşmak için 192.168.1.1 – 192.168.2.1 – 192.168.0.1 gibi adresler kullanılır.
  • Arayüze girdikten sonra “Durum” sayfasından kullandığınız yazılım sürümünü bulmalısınız. Ürün Yazılımı Sürümü olarak da bilinen bu sürümü, girdiğiniz sayfada görebilirsiniz. Modeminizin donanım yazılımı sürümü ise sayfanın sağ üst köşesinde yer alır. Aygıt yazılımı sürümünü ve yönlendirici model numarasını bir yere yazmalısınız.
  • Ardından modeminizin arayüzüne tekrar girmeli ve firmware yazılımını bulmalısınız. Sayfanın solundaki Yönetim seçeneğine tıklamalı ve sonrasında Firmware Yükseltme seçeneğini bulmalısınız.
  • Bu seçeneğe tıklandıktan sonra modem üreticinizin web sitesinden indirdiğiniz dosyayı seçip onay vermelisiniz. Ardından “Güncellemeyi Başlat” seçeneğine tıklamalısınız.

Modem güncelleme işlemi esnasında elektrik kesintisi yaşanırsa, modeminiz firmware uçması gibi sorunlar yaşayabilir. Bu nedenle güncelleme esnasında kesinlikle elektrikle ilgili bir iş yapmamalısınız. Modem yazılımınızı güncelledikten sonra modeminizi yeniden başlatmalısınız. Yeniden başlatma işleminden sonra modeminizin durum sayfasını kontrol ederek yazılım sürümünüzün değiştirip değiştirilmediğini görebilirsiniz.

Telefon Modem Güncelleme Nasıl Yapılır?

Modeminizin güncel yazılımını öğrenerek güncelleme yapmaya gerek olup olmadığına karar verebilirsiniz. Cihaz güncel yazılımlarına modem üreticinizin web sitesinde kolayca ulaşabilirsiniz. Modeminizin modeline ait klasöre eriştikten sonra ilgili dokümanları bulabilirsiniz. Cihazınızın donanım versiyonunu ise direkt modeminizin altına bakarak ya da arayüze girerek öğrenebilirsiniz.

Web tarayıcısından modeminizin arayüzüne ulaştıktan sonra önce “Bakım”, ardından “Yazılım Güncelleme” adımlarını takip etmelisiniz. Ekranda yazan yazılım sürümü, daha öncesinde bulmuş olduğunuz güncel yazılımlardan farklı ise modeminizin yazılımı güncel değildir. Açılan sayfadan modem yazılım güncelleme adımlarını takip ederek güncelleme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Modem Yazılım Güncelleme Ne Kadar Sürer?

Her modem için mutlaka gerçekleştirmeniz gereken modem güncelleme işlemi, oldukça basittir. Güncelleme esnasında çok dikkatli olmanız gerekir; ancak bu işlem birkaç dakika süreceği için kolayca işinizi bitirebilirsiniz. Yazılım güncelleme işlemi esnasında kesinlikle cihazınıza herhangi bir müdahalede bulunmamalısınız. Aynı şekilde bilgisayar bağlantısını ya da elektriği kesmemelisiniz. Modeminizin tüm ışıkları yandıktan sonra cihazınıza erişim sağlayabilirsiniz. Bu sayede oldukça basit ve güvenli bir şekilde modeminizi güncelleyebilirsiniz.

Modeminizin daha iyi çalışması için bu güncellemeye ihtiyacı vardır. Birkaç dakikada işlemi tamamen halledebileceğiniz için evinizde ya da iş yerinizde bulunan modemlerin hepsine bu güncellemeyi yapmanızda fayda var. Modem ve network ürünleri, bu güncellemeler sayesinde daha kaliteli çalışabilir.

Modem Güncellemesi Tehlikeli mi?

Modem güncellemesi, modemlerin sağlıklı bir şekilde çalışması açısından büyük bir öneme sahiptir. Özellikle yeni gelen özelliklerden faydalanmak, güvenlik düzeyini artırmak ve sistemdeki hataları düzeltmek için modem güncelleme şarttır. Modeminizde ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız güncellemenizde fayda vardır. Firmware güncelleme sırasında çok dikkatli olmanız gerektiği için eğer koşullarınız buna uygun değilse, güncelleme yapmamalısınız. Aksi takdirde modeminizi geri dönüşü olmayan bir yola sokabilirsiniz. Tamamen çalışmaz hale gelen modeminizi kullanamayabilirsiniz. Güncelleme esnasında yaşanacak olan elektrik kesintisi gibi durumlar sonucu modeminiz işe yaramaz hale gelebilir. Bunu yaşamamak adına da modeminizi en uygun koşullarda ve zamanda güncellemelisiniz.

Modem üretici firmanız tarafından gönderilen güncellemelerin hepsi modeminizin çok daha iyi bir performansla çalışması içindir. Bu güncellemeleri takip ederek düzenli bir şekilde gerçekleştirmek size avantaj sağlar. Eğer bir kablo kullanarak bu işlemleri gerçekleştirirseniz, güncelleme esnasında oluşabilecek tehlike riskini de minimuma indirgeyebilirsiniz. Tabi ki doğru firmware dosyasını kurmanız da oldukça önemlidir. Aksi takdirde modeminiz çalışmaz. Aslında modemleri birer bilgisayar gibi düşünebilir ve yanlış adımların izlenmesi durumunda çalışmayacaklarını bilmelisiniz.

scrolltotop svg