Hükümetin Müjdesini Verdiği Öğrencilere Özel Vergisiz Telefon Kampanya Şartları Nelerdir?
Mobil

11 dk okuma

Cumhurbaşkanlığı kararıyla öğrencilere cihaz desteği sağlamak için oluşturulan vergisiz telefon kampanyası, Türkiye’deki üniversitelerde ön lisans ve lisans düzeyinde eğitim görenlere büyük avantajlar sunar. Bu kampanyanın şartları ve detayları arasında ilk sırada öğrenci olmak yer alır. Yüksek lisans, açık öğretim ve doktora öğrencileri bu kampanyadan yararlanamaz. Geçerli öğrenci belgesine sahip olan ve Resmi Gazete’de yayımlanan aşağıdaki şartları sağlayan herkes öğrenciye vergisiz telefon desteğinden yararlanabilir.

Devletin Öğrencilere Sağladığı Vergisiz Telefon Alma İmkânının Şartları Nelerdir?

Yükseköğretim Öğrencilerine Teknolojik Cihaz ve İnternet Desteği Verilmesine İlişkin Karar kapsamında teknolojik cihaz desteğinden faydalanmak isteyenlerin;

  • a) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması,
  • b) Açık öğretim programları hariç bir yükseköğretim kurumuna kayıtlı öğrenci olması,
  • c) Satın alma tarihi itibarıyla 26 yaşından gün almamış olması,
  • ç) Teknolojik cihaz desteği başvurusunda bulunulan bilgisayar cihazı ile mobil telefon cihazının vergiler dahil nihai satış bedelinin 9.500,00 Türk lirasından az olması,
  • d) Satın alınan teknolojik cihazın ikinci el olmaması,
  • e) Satın alınan teknolojik cihaza ilişkin elektronik ortamda düzenlenen fatura olması ve faturanın desteği alacak öğrencinin Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarasını da içerecek şekilde adına düzenlenmiş olması,
  • f) Satın alınan teknolojik cihaz için bildirilen IBAN numarasının satın alan öğrenciye ait olması,
  • g) Satın alınan mobil telefon cihazı için kullanılacak telefon hattının satın alan öğrenciye ait olması,
  • ğ) Elektronik ortamda düzenlenen faturanın ilgili bölümlerine satın alınan cihazın Bakanlık tarafından talep edilen bilgilerinin yazılmış olması,
  • h) Elektronik ortamda düzenlenen faturada desteğe konu teknolojik cihaz dışında ürün olmaması, şartlarını birlikte sağlaması gerekir.

Yaş sınırı ise vergisiz telefon kampanyasında bulunan önemli bir diğer maddedir. İndirimli satıştan yararlanmak isteyenlerin 25 yaşını doldurmamış olması gerekir. Bu hesaplamayı gerçekleştirmek için doğum tarihiniz ile kampanyanın başlangıç tarihini karşılaştırabilirsiniz. İndirimden yararlanmak isteyen öğrencilerin uyması gereken bir başka koşul ise Türkiye’de üretilen veya montajlanan akıllı telefonları değerlendirmesidir. Vergisiz telefon şartları kapsamında yer alan Android telefonlar, kapsamlı seçenekler sunar.

Vergisiz Telefon ve Bilgisayar Kampanyası Nedir?

Türkiye Cumhuriyeti tarafından başlatılan vergisiz telefon ve bilgisayar kampanyası, 2023 yılına özel öğrencilere yönelik bir devlet desteği anlamına gelir. Bu indirimli dönemden yararlanmak isteyenler, teknolojik cihazlara daha kolay ve ekonomik bir şekilde erişim sağlayabilir. Özellikle üniversite dönemindeki öğrencilerin eğitimleri kapsamında ihtiyaç duyduğu cep telefonları ve bilgisayarlar için devlet desteği ile toplamda 5.500 TL’lik bir indirim uygulanır.

9.500 TL Altı Telefon Modelleri

Öğrenciye Devlet Destekli Telefon / Vergisiz Telefon Nasıl Satın Alınabilir?

REsmi açıklamalara göre, öğrencilerin başvuru sırasında aşağıdaki adımlara dikkat etmesi gerekmektedir. Aksi takdirde başvuruları Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından reddedilecektir.

Teknolojik cihaz desteğinden faydalanmak isteyen öğrencilerin Bakanlık bilişim sistemi üzerinden başvuru yapması gerekir. Kimlik doğrulaması yapılmak suretiyle Bakanlık bilişim sistemi üzerinden yapılan başvuruda;

  • a) Kimlik bilgilerinin,
  • b) Fatura numarası, fatura tarihi ve teknolojik cihazın satın alındığı firmanın vergi kimlik numarası veya Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarasının,
  • c) Kendi adına kayıtlı telefon numarasının,
  • ç) IBAN numarasının,
  • d) Mobil telefon cihaz desteği için IMEI numarasının,
  • e) Bakanlık tarafından talep edilen diğer bilgi ve belgelerin, sisteme girilmesi zorunludur. Cihazın faturasında yer alan elektronik kimlik bilgisi veya bilgileri (IMEI) esas alınarak fatura tarihinden önce kullanılıp kullanılmadığı Mobil Cihaz Kayıt Sisteminden teknik imkanlar dahilinde kontrol edilir. Verilecek desteğe ilişkin ihtiyaç duyulan diğer bilgiler ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının sistemleri üzerinden elde edilir.

Başvurular sistem üzerinden değerlendirilir. Öğrenci tarafından girilen bilgiler ile birlikte başvurunun teknolojik cihaz desteği şartlarını sağlamaması halinde, başvuru sistem üzerinden reddedilir ve bilgilendirme sistem üzerinden sağlanır.

Başvurunun kabulü halinde; ilgili elektronik kimlik bilgisi veya bilgileri (IMEI), başvuru sahibinin adına kayıtlı hatlar ile eşleştirilerek Mobil Cihaz Kayıt Sisteminde tanımlanır.

Başvurunun kabul edilmesi üzerine mobil telefon cihazının nihai satış bedelinin yüzde 44,44’ü, bilgisayar cihazının nihai satış bedelinin yüzde 16,66’sı oranında hesaplanan teknolojik cihaz desteği tutarı Bakanlık tarafından öğrencinin bildirmiş olduğu IBAN numarasıyla hesabına aktarılır ve bilgilendirme sistem üzerinden sağlanır.

Aynı tip teknolojik cihaz için sadece bir defa başvuruda bulunulabilir. Farklı tip teknolojik cihazların aynı kişi tarafından satın alınması mümkündür. Satın alınan cihazlar için teknolojik cihaz destek tutarı toplamı 5.500,00 Türk lirasını geçemez.

Teknolojik cihaz desteği işlemleri, fatura kesim tarihini takip eden ayın yirmisi itibarıyla iptal veya iade işlemi bulunmayan cihazlara yönelik gerçekleştirilir.

telefon kullanan kız

E-Faturada Dikkat Edilmesi Gereken Detaylar Neler?

Devlet desteğinden faydalanmanız için e-fatura düzenlenmesi ve bu faturada başvuruyu yapacak öğrencinin adı ve soyadı bulunmalıdır. Ayrıca başvuru yapan öğrencinin telefon numarası kendi üstüne kayıtlı olmalıdır. Öğrencinin telefon numarası annesi veya babası dahil herhangi bir başka birinin üzerine kayıtlı olmamalıdır. Başka biri üzerine kayıtlı olan telefon numarası ile öğrenci cihaz desteğinden yararlanamaz. Ayrıca faturada telefon için MAC ve IMEI ve varsa 2. IMEI bilgisş, satıcı VKN/TCKN, fatura no/ettn, fatura tarihi olmalıdır.

Her faturada yalnızca 1 adet cihaz bulunmaldır ve tek seferde bir cihaz için cihaz desteği başvuru yapılmalıdır. Yeni bir telefon ve bir bilgisayar alınmak isteniyorsa tek seferde alınmamalı, 2 ayrı satın alma süreci olarak tamamlanmalı ve 2 ayrı faturası olmalıdır. 2 ayrı başvuru yapılması gerekmektedir. Faturalarda cihazların yanında sarj aleti, bilgisayar çantası, telefon kılıfı gibi herhangi başka bir ürün bulunmamalıdır. Yalnızca cihaz desteği alınması istenen ürün tekil olarak faturada yer almalıdır.

Vergisiz Telefon ve Bilgisayar Kampanyasından Kimler Yararlanabilir?

Öğrencilere vergisiz telefon imkânından yararlanabilmek için Türkiye’deki üniversitelerin herhangi birinde eğitim görüyor olmak gerekir. Ön lisans veya lisans düzeyindekileri kapsayan bu indirim, yüksek lisans, açık öğretim ve doktora öğrencileri için geçerli değildir. Bu noktada önemli olan bir detay ise eğitim görülen üniversitenin, Yükseköğretim Kurulu tarafından tanınmış bir kurum olmasıdır. YÖK‘ün resmî internet sitesinden Türkiye’deki üniversitelerin listesini inceleyebilirsiniz.

Geçerli bir indirim için gereken bir diğer koşul ise eğitim görülen üniversite tarafından düzenlenen ve içerisinde kimlik bilgilerinin yer aldığı belgeye sahip olmaktır. Daha önce bu kampanyadan faydalanmayan herkesin bir defaya özel olduğunu göz önüne alarak alışverişini tamamlaması gerekir. Bu şartları sağlayan öğrenciler, devlet desteğinden yararlanarak sunulan teknolojik aletlerden birini satın alabilir.

Öğrenciler için Vergisiz Telefon Kampanyası Ne Zaman Yürürlüğe Girecek?

Öğrenciye vergisiz telefon desteği 1 Kasım 2023 itibariyle yürürlüğe girmiştir. Bu tarihten itibaren satın alınan ve belirli şartları sağlayan teknolojik cihazlar için Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın https://gsbbiz.gsb.gov.tr/ web sitesinden başvuru süreçlerini başlatabilirler. Öğrenciye devlet desteği ile ilgili tüm gelişmeleri bu siteden takip edebilirler.

Bu destekten yararlanmak için 9.500 TL altındaki cihazları inceleyerek ihtiyacınız olan ürünleri değerlendirebilir ve uygun şartları sağlayarak devlet desteğinden yararlanabilirsiniz.

Turkcell Öğrenci Desteğine Uygun 9.500 TL Altı Telefonlar

android telefon

Hangi Markalardaki Telefon ve Bilgisayarlar Kampanya Kapsamında Alınabilir?

Üniversite öğrencilerine vergisiz telefon adayı olabilecek çeşitli modeller mevcuttur. Birçok markaya ait birçok cihaz, 2023 yılındaki vergisiz telefon ve bilgisayar kampanyası kapsamında yer alabilir. Bilgisayarlar ve tablet modellerinin de dâhil edilmesi planlanan bu indirimde yer alabilecek bazı markalar şunlardır:

  • Samsung
  • Xiaomi
  • General Mobile
  • Vivo
  • Reeder
  • Casper
  • Vestel
  • POCO
  • Realme
  • Hometech
  • TCL
  • i-Life
  • Dell
  • Casper
  • Huawei
  • Lenovo

Bu markalardaki telefonların 9.500 TL altındaki modelleri devlet desteğinden yararlanmak için değerlendirilebilir. Satın alma sürecinden önce hangi modele veya markaya ilgi duyduğunuza dair karar vermek satın alma sürecinde avantajlı bir pozisyon elde etmenizi sağlar. Öğrenciler için bu tür teşvikler önemli bir fırsat olduğu için kampanyayı yakından takip ederek uygun bir cihazı edinme fırsatını kaçırmamış olursunuz. Dolayısıyla güncel bilgilere erişim sağlamak için duyuruları sıkı bir şekilde takip etmeye devam edebilirsiniz.

scrolltotop svg