Hangi Oyun Konsolu Size Uygun? PS5 vs. Xbox Series X Karşılaştırma
Oyun

9 dk okuma

Xbox Series X, Microsoft tarafından geliştirilen ve 10.11.2020 tarihinde piyasaya sürülen yeni nesil video oyun konsoludur. PlayStation 5 yeni nesil video oyun konsolu ise Sony Interactive Entertainment tarafından geliştirilmiş ve 12.11.2020 tarihinde piyasaya sürülmüştür. Aynı tarihlerde piyasaya sürülen ve benzer özellikler taşıyan bu konsollar, Xbox Series X vs. PS5 karşılaştırmasının doğmasına neden olmuştur. Birçok oyuncunun kafasını karıştıran bu kıyaslamayı objektif şekilde yaparak kendiniz için en doğru konsolu seçebilirsiniz.

PS5'in Teknik Özellikleri

PS5 oyun konsolu, gelişmiş teknik özelliklerle tasarlanır. Ekran kartından depolama özelliklerine göre tüm detayları daha iyi bir oyun deneyimi için düşünülmüştür. PS5’in teknik özelliklerini aşağıdaki listede bulmanız mümkündür:

  • 3,5 GHz hızında 8 çekirdekli AMD Zen 2 işlemci
  • 36 CU 2, 23 GHz 10, 28 TFLOP ekran kartı
  • RDNA 2 ekran kartı mimarisi
  • 16 GB GDDR6 / 256 bit bellek
  • 825 GB SSD dâhili depolama
  • NVMe SSD artırılabilir hafıza
  • USB HDD harici depolama
  • 4K UHD Blu-ray optik sürücü

PS5’te bu özeliklerin haricinde tüm yaşam döngüsüne şahit olabileceğiniz, sürekli olarak güncellenen oyun merkezleri bulunur. Kontrol merkezinden ise sistem özelliklerien ulaşabilirsiniz. Oyun tavsiyeleri alabilir ve meydan okuma etkinliklerine katılabilirsiniz. Nesiller arası çok oyunculu deneyimler yaşamanız da mümkündür.

Xbox Series X'in Teknik Özellikleri

Xbox Series X, üstün oyun deneyimi için sıfırdan tasarlanmıştır. Hız, performans, donanım ve yazılım özellikleri bilinçli bir mühendislik sonucunda bir araya getirilmiştir. Xbox Series X’in teknik özellikleri şu şekildedir:

  • 3,8 GHz hızında 8X çekirdekli özel Zen 2 CPU işlemci
  • 1,825 GHz hızında 12 TFLOP, 52 CU özel RDNA 2 GPU işlemci
  • 360,45 mm² yonga
  • 7 nm işlemci
  • 320 bit 16 GB GDDR6 bellek
  • 1 TB özel NVMe SSD dâhili depolama
  • 1 TB genişletme kartı desteği
  • USB 3.1 harici HDD desteği
  • 4K UHD Blu-ray optik sürücü

Xbox Series X, bu özelliklerinin yanı sıra ışık hızında yükleme süresi vaat eder. Beklemeden oynamanızı sağlar. Net görüntüler ve aydınlık detaylarla oyunun içine girmenize yardımcı olur. Görsel ve ses efektleriyle optimize edilmiş oyun deneyimi sunar.

PS5 vs. Xbox Series X Performans ve Grafik Güçleri

Oyun konsolları için performans ve grafik gücü son derece önemli unsurlardır. Bu iki unsur, kesintisiz ve doğala yakın hareketler sunarak akıcılık sağlar. Gerçekçi efektlerle sizi oyun dünyasına çekerek karakterlerle duygusal bağlantı kurmanıza yardım eder. Detaylı ve etkileyici grafiklerle görsel zenginlik sunar. Işıklandırma ve gölgelendirme gibi görsel efektlerle oyuna gerçeklik katar.

Üst düzey performans ve grafik gücü, yüksek kaliteli oyunları açmanızı sağlar. Daha geniş bir kütüphanede seçim yapma olanağı tanır. Rekabet oyunlarında performansınızı artırır. Tüm bu özellikler oyun deneyimini artırarak eğlenceyi ikiye katlar. PS5 vs. Xbox Series X performans karşılaştırması yaparak, bu özellikleri hangi ürünün daha iyi karşılayacağına karar verebilirsiniz.

PS5'in Performansı ve Grafik Gücü

PS5, RDNA 2 mimarisini kullanan grafik işlemciyle çalışır. GPU’su ise 36 işlem birimine sahiptir. Bu grafik işlemci 10.28 teraflop işlem gücüne sahiptir. Ultra yüksek hızlı SSD dokunsal geri bildirim sağlar. Uyarlanabilir tetik, oyun içindeki nesnelerle girilen etkilişime göre gerilimi ayarlar ve gerçekçiliği güçlendirir. 3D ses desteği, nefes kesici etkileyicilik sunar. 

PS5, ışın izleme özelliğine sahiptir. Bu özelliği destekleyen oyunlarda doğal gölgeler ve yansımalarla gerçeklik algısını artırır. Yüksek renk çeşitliliği sunan cihazla tüm ara tonları görmeniz mümkündür. PS5 ile tüm bu özelliklerin ve 4K grafiklerin desteğini alarak yeni dünyalara yolculuk yapabilirsiniz.

Xbox Series X'in Performansı ve Grafik Gücü

Xbox Series X de RDNA 2 mimarisini kullanan grafik işlemciyle çalışır. GPU’su ise 52 işlem birimine sahiptir. Bu grafik işlemci 12 teraflop işlem gücüne sahiptir. DirectX ışın izleme ve özel SSD ile tasarlanır. Hızlı devam etme özelliğiyle oyunun her dakikasından yararlanmanızı sağlar.

Xbox Series X, donanım hızlandırmalı ray tracing özelliğine sahiptir. Bu özellik, oyunların gerçeklik düzeyini artırır. 4K görüntü kalitesi ve 3B uzamsal ses özellikleri de bu gerçeklik algısını destekler. Siz gerçek bir oyun deneyimi yaşarken hava akışı kanalları donanımı soğutur. Bölünmüş anakart iç kısımların sıcaklığını dağıtır ve eşitler. Buhar bölmesi çekirdek içindeki sıcaklığı yayar. Isı emici kasa ve fısıltı düzeyindeki fan, konsolun serin ve sessiz çalışmasını sağlayarak performansı korur.

PS5 vs. Xbox Series X Farkları Neler?

PS5 vs. Xbox Series X karşılaştırması yaparken farklara dikkat çekmek gerekir. Çünkü bu iki ürün, oldukça benzer özellikler taşır. Örneğin işlemci ve GPU özellikleri oldukça benzerdir. Cihazların bellek özellikleri, çözünürlükleri ve sürücüleri de aynıdır. Üstelik her iki konsol da çok sayıda oyuna sahip olmanıza imkân tanır. Ancak elbette bu cihazlar arasında küçük farklar mevcuttur. Bu farkları aşağıdaki tablodan inceleyerek karşılaştırma yapabilirsiniz.

 PS5Xbox Series X
Grafik gücü10.28 teraflop12 teraflop
Dâhili depolama825 GB1 TB
İşlemci hızı3,5 GHz3,8 GHz
KontrolPaylaş tuşuTetik tuşu
AksesuarKendi şirketinde üretilmiş geniş aksesuar seçenekleri3. parti şirketler tarafından tasarlanan uyumlu aksesuarlar

Microsoft Xbox Series X vs. PS5 karşılaştırması için yukarıdaki özellikleri kıyaslamak mümkündür. Siz seçim yaparken tasarım gibi farklı özellikleri de tabloya ekleyebilirsiniz. PS5’in ince tasarımıyla Xbox Series X’in sade görüntüsü arasında zevkinize uygun tercihi yapabilirsiniz.

PS5 vs. Xbox Series X Oyun Deneyimi ve Abonelik Avantajları

“PS5 vs. Xbox Series X, hangisi daha iyi?” sorusuna cevap ararken abonelik avantajlarını da göz önünde bulundurmak isteyebilirsiniz. PS5, Sony tarafından geliştirilen özel oyun serilerine ev sahipliği yapar. Çevrimiçi çok oyunculu oyunlara erişim sağlar. Aylık ücretsiz oyunlar ve indirimler sunar. Bulut tabanlı hizmetiyle geniş bir kütüphane sunar. DualSense teknolojisi, haptic feedback ve adaptif tetikleyicilere sahiptir. 3D ses teknolojisiyle immersif deneyim sunar. Böylece oyun deneyimini gerçek dokunsal ve işitsel hislerle birleştirir.

Xbox Series X, Game Studios’un geliştirdiği özel oyunlara ev sahipliği yapar. Game Pass aboneliği, 100’den fazla oyun içeren geniş bir kütüphaneye erişim sağlar. Geriye dönük yüksek uyumluluğa sahip olduğu için eski nesil konsollardaki oyunları bulmanıza olanak tanır. Bu konsol ile yine çevrimiçi çok oyunculu oyunlara ulaşabilirsiniz. Aylık ücretsiz oyunlar ve indirimlerle karşılaşabilirsiniz. Ultimate abone olduğunuz takdirde EA Play kütüphanesine de ücretsiz erişim sağlamanız mümkündür. Ayrıca uzamsal ses teknolojileri ve tetik tuşlu kablosuz kontrol cihazıyla Xbox Series X de oyun deneyimine destek olur.

PS5 vs. Xbox Series X Kontrol Cihazlarının Ergonomisi

Playstation 5 vs. Xbox Series X karşılaştırmasını kontrol cihazlarının ergonomisiyle sonlandırmak mümkündür. PS5 dual sense kontrol cihazı daha büyük bir kavrama yüzeyine sahiptir. Yuvarlatılmış kenarlar ve farklı ellere uygun tasarımıyla uzun süren oyun serüvenleri için konfor sağlar. Xbox Series X ise geniş ve düz bir yapıya sahiptir. Eller arası bağlantıyı mümkün kılar. Kavisli kenarlarıyla yüksek kavrama kapasitesi sağlar.

PS5 ve Xbox Series X cihazlarını Turkcell Pasaj’ın oyun konsolları kategorisinde bulabilirsiniz. Karşılaştırma aracını kullanarak ürünleri hızla kıyaslarsınız. Cihazların tüm özelliklerini inceleyebilir ve gerçek kullanıcı yorumlarını okuyabilirsiniz. Güvenli ve kolay ödeme yöntemleriyle dilediğiniz cihazı satın alır ve Pasaj garantisiyle hemen kullanmaya başlarsınız.

scrolltotop svg