Sosyal Medya Hesaplarında Mavi Tik Nedir ve Nasıl Alınır?
Mobil

9 dk okuma

Mavi tik, doğrulanmış hesap rozetidir. Birçok sosyal medya platformu, kullanıcıları için hesap doğrulama ayrıcalığı sunar. Bu rozete sahip olan hesapların gerçekliği kanıtlanır. Doğrulanmış hesaplar, keşfete daha fazla düşer. Bu hesapların sahteleriyle karışması önlenir ve güvenirliği artar. Ekstra koruma duvarı gibi ayrıcalıklara sahip olur.

En sık kullanılan sosyal medya platformları arasında yer alan Instagram ve Facebook, Meta şirketi altında birleşmiştir. Meta mavi tiki almak için bu hesapların birbirine bağlı olması avantaj getirir. Siz de hesabınızın doğrulanmasını istiyorsanız gerekli şartları karşılayıp ücretini ödeyerek mavi rozetinizi alabilirsiniz.

Mavi Tik veya Doğrulanmış Hesap Nedir?

Mavi tik emojisi, bazı sosyal medya platformlarında kullanıcı adının yanında görülen itemdir. Bu itemin amacı, hesapların taklit edilmesini engeller. Böylece kullanıcılar, güvenilir ve gerçek hesapları tanıyabilirler. Kişi ve kuruluşların orijinal hesaplarını takip ederek sahte paylaşımlar görmekten kurtulurlar. Nitekim mavi rozetin en büyük faydalarından biri, sahte hesapların dolandırıcılıklarından korunmaktır.

Mavi tik, zannedildiği gibi hesabın takipçi sayısıyla ya da kullanıcının popülerliğiyle alakalı değildir. Ancak elbette dikkate değer hesaplar önceliğe sahiptir. Dolayısıyla önemli bir kişi, marka veya kurumun hesabının mavi tik alma şansı daha yüksektir. Bazı sosyal medya platformları bu ayrıcalığı kendi seçtiği hesaplara sunar. Ücret karşılığında mavi rozet alabileceğiniz sosyal medya platformları da mevcuttur.

Hangi Sosyal Medya Hesaplarında Mavi Tik Bulunuyor?

Birçok farklı sosyal medya platformunda mavi rozetli hesaplar görmek mümkündür. Verified icon, yani bilinen adıyla mavi tik uygulaması, ilk olarak Twitter’da başlamıştır. Hesabın gerçek sahibi tarafından kullanıldığını vurgulamak amacıyla tasarlanan bu ikon, hızla diğer sosyal medya platformlarında da görülmeye başlanmıştır.

Instagram da doğrulanmış hesap itemini kullanan platformlardan biridir. Böylece girdiğiniz profilde paylaşılan fotoğrafların gerçek kullanıcıya ait olduğuna kanaat getirebilirsiniz. YouTube’un da kullandığı bu uygulama sayesinde gerçek hesapların videolarını izleyebilirsiniz. Facebook, TikTok, Snapchat, Pinterest ve LinkedIn gibi yaygın kullanılan diğer sosyal medya platformlarında da mavi rozet sayesinde güvenle gezinebilirsiniz.

Instagram’da Mavi Tik Nasıl Alınır?

Instagram hesabınız için mavi rozet almak istiyorsanız öncelikle başvuruda bulunmanız gerekir. Instagram mavi tik alma süreci, son derece hızlı ve zahmetsizdir. Üstelik tüm Instagram kullanıcıları, doğrulanmış hesap itemi alma şansına sahiptir. Ancak Instagram’dan mavi tik almak için aşağıdaki şartları sağlamanız gerekir:

  • Gerçek bir kişi, kurum veya kuruluş olmak
  • Özgün olmak
  • Biyografi ve profil fotoğrafı alanlarını doldurmuş olmak
  • En az 1 gönderi paylaşmak
  • Hesabın herkese açık olması
  • Taklit edilme riskine sahip olmak

Yukarıdaki şartları sağladığınızı düşünüyorsanız siz de mavi rozet için başvuru yapabilirsiniz. Başvurunuz onaylandıktan sonra doğrulanmış hesabınız ile Instagram kullanmaya devam edersiniz. Böylece Instagram’ın sağladığı ekstra koruma, etkileşim ve daha hızlı problem çözme olanaklarından faydalanırsınız.

Başvuru Adımları Nelerdir?

Sosyal medyada cep telefonunuz ile kolaylıkla hesabınızı doğrulayabilirsiniz. Instagram’da mavi tik almak için aşağıdaki başvuru adımlarını takip edebilirsiniz.

  • Instagram profilinize girin.
  • Sağ üstteki menüden ayarlar ve gizliliği seçin.
  • Hesap türü ve araçlara tıklayın.
  • Araçlar başlığı altında bulunan “Doğrulama talep et” seçeneğine basın.
  • Açılan sayfada güvenilirliğinizi onaylayın. (Bu işlem için istenilen resmî evraklardan birini dijital olarak ibraz etmeniz gerekir.)
  • Tanınırlığını onaylayın. (Hangi ülkede ve alanda tanındığınızı seçin.)
  • Gönder butonuna basın

Bu adımları tamamladığınızda başvurunuz Instagram tarafından alınmış olur. Ancak başvurunun onaylanması için bir süre beklemeniz gerekir. Bu süre, 30 günü bulabilir. Başvurunuz onaylandıktan sonra mavi tiki satın alma sürecine geçebilirsiniz. Bu süreçte takip edeceğiniz adımlar da şunlardır:

  • Profilinizdeki menüden ayarlara girin.
  • Hesapler Merkezi’nde daha fazlasını gör alanına tıklayın.
  • Meta Verified’ı seçin.
  • Mavi tiki almak istediğiniz hesabı seçin. (Cihazında veya e-postasında birden fazla hesap bağlı olanlar için)
  • Açılan sayfadaki Abone Ol butonuna tıklayın.
  • Sonraki sayfada Şimdi Öde butonuna tıklayın.
  • Sonraki App Store penceresinden tekrar ‘Abone Ol’a basın.

Tüm bu adımları tamamladıktan sonra açılır pencerede “Artık hazırsınız” bildirimini almanız gerekir. Bu bildirimi gördükten sonra 48 saat içinde mavi tikinize kavuşmuş olursunuz.

Başvurunuza Red Gelirse Ne Yapılmalıdır?

Yapmış olduğunuz mavi rozet başvurusuna red gelme ihtimali de mevcuttur. Red alırsanız yeniden başvuru yapmanız mümkündür. Başvuru adımlarını tekrarlamadan önce mavi tik alma şartlarına uygunluk düzeyinizi yeniden gözden geçirebilirsiniz. Eksik veya hatalı olduğunuz noktalarda düzeltmelere gidebilirsiniz.

Twitter’da (X) Mavi Tik Nasıl Alınır? Türleri Nelerdir?

Twitter (X), mavi tik alma uygulamasını başlatan ilk sosyal medya platformudur. Twitter’ın yaptığı bu yenilik sayesinde tüm kullanıcılar, parayla mavi tik alma şansına sahip olur. Doğrulanmış hesap itemine halk arasında mavi tik dense de bu ikon, aslında beyazdır. Mavi olan, beyaz tikin arka plan rengidir. Twitter’da 3 farklı renkte doğrulanmış hesap ikonu bulunur.

  • Mavi tik: Tüm Twitter Blue abonelerinin sahip olabileceği ikondur. Uygun kriterleri karşılayan kişisel hesaplara verilir.
  • Sarı tik: Resmî işletmelere verilen ikondur. Bu altın rengi rozet, doğrulanmış kuruluşlar tarafından kullanılır. Ayrıca bu kuruluşlar, profil fotoğrafının çerçevesini yuvarlak yerine kare formda kullanabilmektedir.
  • Gri tik: Devlet kuruluşlarına verilen ikondur. Devlet kurumlarındaki ileri düzey çalışanlar tarafından kullanılabilir.

Kişisel hesabınız adına mavi rozet almak için bilgisayarınızdan veya mobil cihazınızdan Twitter profilinize girin. Sol menüdeki Twitter Blue simgesine tıklayın. Belirli ücret karşılığında Blue’ya abone olun. Sol menüdeki “Onaylanmış” sekmesine tıklayın. “Bireyim” veya “Kuruluşum” seçeneklerinden uygun olana basın. Abone Ol butonuna bastıktan sonra başvurunuz tamamlanmış olur. Bekleme süresinin ardından mavi tiki alabilir veya yeniden başvurabilirsiniz.

Twitter’da Mavi Tik Ücreti Nedir?

Twitter (X) mavi tik ücreti, cihazınızın işletim sistemine göre değişkenlik gösterir. Çünkü Twitter Blue’nun AppStore ve PlayStore ücretleri farklıdır. Masaüstü kullanıcıları için Twitter Blue ücretleri daha uygundur. Açılan ödeme sayfasında aylık veya yıllık abonelik seçeneklerinden size uygun olanı tercih edebilirsiniz. Böylece yalnızca doğrulanmış hesap olmakla kalmaz, Twitter (X)’in sunduğu ekstra hizmetlerden faydalanabilirsiniz.

Diğer Sosyal Medya Hesaplarında Mavi Tik Başvurusu Nasıl Yapılır?

Instagram ve Twitter haricindeki sosyal medyalarda da mavi tik alabilirsiniz. Örneğin Facebook mavi tik almak için şu şartları sağlamanız gerekir:

  • Platformun hizmet şartlarına uymak
  • Platformun topluluk standartlarının dışına çıkmamak
  • Gerçek bir kişi veya markayı temsil etmek
  • Benzersiz olmak
  • Profil bilgileri alandaki tüm bilgilerin dolu olması
  • En az 1 gönderide yer almak
  • Arama hacmi yüksek bir hesap olmak

Bu şartları sağladıktan sonra mavi tik için başvuru yapabilirsiniz. Facebook hesabında bulabileceğiniz başvuru formunu doldurmanız yeterlidir. Bekleme süresinin ardından uygun bulunursanız mavi tiki alabilirsiniz.

Tiktok mavi tiki için de karşılamanız gereken bazı şartlar vardır. En az 1000 takipçiye sahip olmanız, tutarlı ve viral içerikler paylaşmanız gerekir. Başkalarıyla etkileşim sağlamanız ve hesabınızı diğer sosyal medya profillerinizle eşlemeniz de önemlidir. TikTok, bu şartları sağlayan kullanıcılara mavi tiki kendisi verir. Henüz TikTok’ta para karşılığı hesap doğrulama uygulaması yoktur.

scrolltotop svg