Vizesiz Gidilen Ülkeler Hangileridir?
Kültür & Sanat

8 dk okuma

Vize, ülke sınırları dışında bir seyahatte bulunmak üzere kullanılan ve ilişkileri kontrol altında tutan yasal bir belgedir. Vize sayesinde hem turistik hem de iş amaçlı seyahatler gerçekleştirmek mümkündür. Ancak bazı ülkelerde konuklara vizesiz giriş imkânı sunulduğu gibi belirli bir süre kalma izni de sağlanır. Bazı ülkeler ise “kapı vizesi” ile gidilebilir. Hangi ülkelerde bu fırsatların sunulduğunu ve vizesiz gidilen ucuz ülkeleri öğrenmek istiyorsanız bu yazıyı okuyabilirsiniz.

Vizesiz Yurt Dışı Tatil Nasıl Yapılır?

Yurt dışında tatil yapabilmek için atılacak belki de ilk adım gidilecek olan ülkenin vizesini edinmektir. Ancak bazı ülkeler vizesiz giriş hakkı ile bu süreci hızlandırırlar ve böylece vizesiz yurt dışı tatiline dair yapmanız gereken tek şey planlamadır. Tatil planınızı oluşturduğunuz ülkenin misafiri olabilmek için her ne kadar vize gerekmiyor da olsa o ülkenin yasal koşullarını öğrenmelisiniz.

Ülkeler arasındaki herhangi bir anlaşmazlık vatandaşlarının seyahat imkânlarını kısıtlayabilir ya da tamamen sonlandırabilir. Vizesiz ülkelere seyahat etmeden önce en güncel vize haberlerini takip etmeniz önemlidir. Böylelikle valizinizi hazırladıktan sonra bütün rezervasyonlarınızı iptal etmek zorunda kalmazsınız.

Bordo Pasaportla Vizesiz Gidilen Ülkeler Hangileridir?

Yorucu bir yılın ardından dinlendirici bir tatile ihtiyaç duyduğunuzda vizesiz gidilen en güzel ülkelerde bir tatil planı organize edebilirsiniz. Üstelik bir de bordo pasaporta sahipseniz tatiliniz boyunca sınırların çok ötesine geçebilirsiniz. Bordo pasaport ile vizesiz gidilen ülkeler arasında yer alan Arjantin, Botsvana, Dominika, Ermenistan ve Malezya yurt dışı tatili için oldukça keyifli ve eğlenceli ülkelerdir. Bu ülkelere vizesiz giriş yaptıktan sonra bir süre konakla izni de ülkeler tarafından sunulur. Bu ülkeler aynı zamanda bordo pasaport ile vizesiz gidilen İngilizce konuşulan ülkelerdir.

Yeşil Pasaporta Vize İstemeyen Ülkeler Nelerdir?

Yeşil pasaport, ülkeler arası seyahatte en fazla avantaj sunan pasaport türlerinden biridir. Eğer ki yeşil pasaporta sahipseniz dünyanın birçok ülkesine vizesiz giriş yapabilir; yurt dışı tatilinizi uzun ve keyifli bir zamana yayabilirsiniz.  Birleşik Arap Emirlikleri, İsrail, İran, Katar, İtalya, Umman, Almanya, Rusya, Danimarka, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, Yunanistan ve Mısır yeşil pasaportla vizesiz gidilen ülkeler arasındadır. Bu ülkelere giriş yaptığınız andan itibaren eğlencenin ve huzurun keyfini sürmeye başlayabilirsiniz.

Avrupa’da Vizesiz Tatil: Balkanlar ve Daha Fazlası

Batı’ya gitmek için yapmanız gereken ilk şey Türkiye’den vizesiz gidilen Avrupa ülkelerini öğrenmek olacaktır. Ukrayna, Belarus, Karadağ, Sırbistan, Makedonya; Avrupa’nın ve Balkanların vizesiz giriş yapılan ülkeleridir. Yeni yerler keşfetmek, birbirinden güzel manzaralara şahit olmak ve bu anları unutulmaz kılmak için fotoğraf makinesi veya selfie çubukları almak yeterlidir. Böylece vizesiz giriş yapılan ülkeleri gezerken bu güzel anları sonsuza kadar saklayabilirsiniz. Anı defterinizi bu ülkelerdeki hatıralarınız ile doldurmak için bir an önce yola koyulabilirsiniz.

Avrupa Birliği Vize Politikası Nasıldır?

Avrupa Birliği’nin 27 üye ülkesi Schengen Alanı’nın parçası olmakla birlikte bu ülkelerin hepsi standart bir vize politikasına sahiptir. Bununla beraber Avrupa Birliği dışında yer alan Norveç, İsviçre, Lihtenştayn ve İzlanda Avrupa Birliği ile aynı vize politikasını benimser. Ayrıca İrlanda ve Avrupa Birliği eski üyesi Birleşik Krallık kendi istekleri doğrultusunda Schengen Alanı dışında yer alırlar. Bu nedenle de Avrupa Birliği ülkelerinden farklı bir vize politikası uygulamalarına sahiptir.

Avrupa Birliği’ne üye olan ülke vatandaşları Norveç, İzlanda, Lihtenştayn ve İzlanda dışındaki diğer üye ülkelere vizesiz giriş yapabilme hakkına sahiptir. Bu durum ise Avrupa Birliği üye ülkeler arasında vize koşulunun aranmadığını ortaya koyar.

Avrupa’da Vize İstemeyen Ülkeler Hangileridir?

Avrupa’da vize istemeyen ülkelerin başında AB’ye bağlı ülkeleri gelir. Ancak bu ülkeler, yalnızca Avrupa Birliği üyelerine karşı vize muafiyetine sahiptir. Örneğin Malta’nın vatandaşı Polonya’ya vizesiz bir şekilde seyahat ederken Romanya’da yaşayan bir kişi Yunanistan’a vizede muaf bir şekilde seyahat edebilir.

Avrupa’nın Türkiye vatandaşlarına karşı vizeyi muaf tuttuğu ülkeleri ise Bosna Hersek, Arnavutluk ve Sırbistan’dır. Ayrıca Moldova, KKTC, Ukrayna, Gürcistan ve Azerbaycan yeni T.C kimlik kartı ile vizesiz gidilen ülkelerdir. Her biri birbirinden güzel olan bu ülkelere giderek tarihî ve doğal güzellikleri gezebilirsiniz. Sıcak ve misafirperver halkı sayesinde ülkelerin kültürleri hakkında bilgilere de kolaylıkla sahip olabilirsiniz. Bu ülkelerde stresli ve telaşlı günlük yaşantıyı geride bırakıp zihninizi ve bedeninizi dinlendirecek etkinliklere katılabilir, tazelenmiş bir şekilde seyahat edebilirsiniz.

Asya’yı Keşfetmek: Vizesiz Seyahat Edebileceğiniz Ülkeler

Asya’da vizesiz gidilen ülkeler aynı zamanda vizesiz gidilen balayı ülkeleri olarak da ön plana çıkar. Bu ülkeler, kıtayı baştan aşağı gezme fırsatı sunarken dolu dolu bir tatil geçirmenizi sağlar. İran, Filipinler, Kırgızistan, Kazakistan, Japonya, Sri Lanka, Katar ve Endonezya eşsiz kültürleri ile konuklarını kucaklayan ülkelerdir. Ayrıca bu ülkelerde balayının keyfini çıkarmak için keyifli aktivite imkânları da mevcuttur. Bu ülkelerde bulunan milli parklar, mimari eserler, ülkelerin ve kentlerin ruhunu yansıtan dokular tatilinize renk katar.

Safariden Çölde Konaklamaya Türlü Maceralar Sunan Vizesiz Afrika Ülkeleri

Türkiye pasaportu ile vizesiz gidilen ülkeler arasında yer alan Afrika kıtası ülkeleri, birbirinden eğlenceli etkinlik fırsatları ile unutulmaz bir tatil imkânına sahiptir. Fas, Güney Afrika Cumhuriyeti, Libya, Tunus, Zambiya, Kenya, Prinsipe, Seyşeller ve Sao Tome devasa büyüklükteki çölleri ve ekstrem aktiviteleri ile maceraseverlere uygun tatil imkânı sunar. Hayvan çeşitliliği ile ön plana çıkan bu ülkelerde egzotik ve endemik bitkiler de bulunur. Kültürel dokusu ile bambaşka bir dünya sunan Afrika ülkeleri, klasik tatillerin çok daha ötesinde bir deneyim fırsatı sunar. Ayrıca bu ülkelerde yerel kültürün eşsiz lezzetlerini tadabilir, geleneksel dansların ritimlerine de ayak uydurabilirsiniz.

Uzak Diyarları Gezmek İsteyenlere Özel: Amerika Kıtasında Bulunan Vize İstemeyen Ülkeler

Brezilya, Kolombiya, Bolivya, Peru, Paraguay, Trinidad, Uruguay, Şili ve Venezuela Amerika kıtasını baştan sona gezebilme fırsatı sunan ülkelerdir. Bu ülkelerde düzenlenen çeşitli festivaller, etkinlikler ve geleneksel aktiviteler, yurt dışı tatilinizi eğlenceli hâle getirmenin en güzel yoludur. Bu ülkelere bireysel gidebileceğiniz gibi vizesiz gidilen ülkelere tur organize eden firmalar ile de gidebilirsiniz. Ayrıca turlar sayesinde daha verimli bir tatil geçirebilir, daha avantajlı fırsatlara sahip olabilirsiniz. Amerika kıtasının öne çıkan özelliklerini, doğal güzelliklerini ve beşeri değerlerini yakından incelemek ve doyasıya vakit geçirmek için bir an önce yurt dışı tatil planınızı oluşturabilirsiniz.

scrolltotop svg