2023 Formula 1 Takvimi Nedir? Formula 1 Nerede İzlenir?
Kültür & Sanat

9 dk okuma

Dünya Motor Sporları Konseyi’nin onayı sonrasında 23 yarış içerecek şekilde düzenlenen 2023 Formula 1 Dünya Şampiyonası, her yıl olduğu gibi bu yıl da heyecanla bekleniyor. Adrenalinin bir an bile düşmediği Formula 1 yarışları, F1 hayranları tarafından sıkı bir şekilde takip ediliyor. 5 Mart’ta Bahreyn Grand Prix’si ile başlayan 2023 F1 takvimi, 26 Kasım’daki Abu Dabi Grand Prix’si ile sona eriyor.

2021 yılında ilk çıkışını yapan Katar, 2023 yılında da Doha’da düzenlenecek etkinlikle takvimdeki yerini alıyor. Monako ve Spa etapları da gelecekleriyle ilgili belirsizliğe rağmen takvimde kalmaya devam ediyor. 2023 F1 takviminde üst sıralarda yer alan Çin Grand Prix’sinin ise Covid etkisiyle üzerinin çizildiği görülüyor.

FIA Başkanı Mohammed Ben Sulayem, 2023 Formula 1 Dünya Şampiyonası takviminde farklı ülkelerden 23 yarışın yer almasını bu sporun küresel ölçekteki başarısıyla açıklıyor. Yeni mekanların eklenmesi ve geleneksel etkinliklerin sürdürülmesi de FIA’nın etkinliği sağlam bir şekilde yönettiğini gösteriyor.

2023 Formula Takvimi

5 Mart 2023 tarihinde başlayan ve 23 yarış şeklinde düzenlenen 2023 Formula 1 takvimi şu şekilde ilerliyor:

  • Bahreyn GP (Sakhir) 5 Mart
  • Suudi Arabistan (Cidde) 19 Mart
  • Avustralya (Melbourne) 2 Nisan
  • Azerbaycan GP (Bakü) 30 Nisan
  • Miami (Hard Rock Stadyumu) ​​7 Mayıs
  • Emilia Romagna (Imola) 21 Mayıs
  • Monaco (Monte-Carlo) 28 Mayıs
  • İspanya (Barselona) 4 Haziran
  • Kanada (Montreal) 18 Haziran
  • Avusturya (Red Bull Ring) 2 Temmuz
  • İngiltere (Silverstone) 9 Temmuz
  • Macaristan GP (Hungaroring) 23 Temmuz
  • Belçika GP (Spa) 30 Temmuz
  • Hollanda (Zandvoort) 27 Ağustos
  • İtalya GP (Monza) 3 Eylül
  • Singapur (Marina Bay) 17 Eylül
  • Japonya (Suzuka) 24 Eylül
  • Katar (Doha) 8 Ekim
  • Amerika Birleşik Devletleri (Austin) 22 Ekim
  • Meksika (Mexico) 29 Ekim
  • Brezilya (Sao Paulo) 5 Kasım
  • Las Vegas (Las Vegas) 18 Kasım
  • Abu Dabi (Yas Marina) 26 Kasım

Formula 1 2023 sezonunda birbirinden çekişmeli yarışlara tanık olacağız. Red Bull ve Mercedes arasında var olan takım rekabetinin bu yıl da süreceği bekleniyor. Usta pilotlar arasındaki rekabet tam gaz devam ediyor. Max Verstappen ve Mexico Sergio Perez sezonun en iddialı isimleri arasında yer alırken Lewis Hamilton da 8. şampiyonluğu alarak yeni bir rekoru isminin yanına yazdırmak istiyor. Aston Martin Racing, Ferrari ve McLaren de bu yılın orta sınıf takımları arasında boy gösteriyor.

2023 Formula Takviminde Yer Alan Grand Prix’ler

1) Bahreyn Grand Prix

Bahreyn Grand Prix’sine ev sahipliği yapan Bahreyn Uluslararası Pisti, yüksek hızlara ulaşmayı teşvik eden uzun düzlükleri ve keskin virajlarıyla biliniyor.

2) Suudi Arabistan Grand Prix

İlk kez 2021 yılında Suudi Arabistan Grand Prix’sine ev sahipliği yapan Cidde Sokak Pisti, heyecan verici meydan okumalara imkân tanıyan yüksek hızlı virajlar ve dar düzlüklerin bir karışımını içeriyor.

3) Avustralya Grand Prix

1985 yılında Formula takvimine dahil edilen Avustralya Grand Prix’si en ikonik yarışlara ev sahipliği yapmıştır.

4) Azerbaycan Grand Prix

İlk kez 2017 yılında düzenlenen Azerbaycan Grand Prix’si, başkent Bakü’de şehir pisti formatında organize ediliyor.

5) Miami Grand Prix

En yeni yarış alanlarından biri olan Miami Grand Prix’si, Hard Rock Stadyumu Pisti’nde gerçekleştiriliyor.

6) Emilia Romagna Grand Prix

İtalya Grand Prix ve San Marino Grand Prix isimleriyle de tertiplenen Emilia Romagna Grand Prix’si, Autodromo Internazionale Enzo e Dino Ferrari yarış pistinde gerçekleştiriliyor.

7) Monaco Grand Prix

Monaco Grand Prix’si dünyanın en ikonik pistlerinden biri olan Circuit de Monaco’da yapılıyor. Monte Carlo’da bulunan sokak pisti, dar virajları ve sokakları ile takvimdeki en zorlu etaplar arasında yer alıyor.

8) İspanya Grand Prix

Bir asrı aşkın tarihi ile en köklü organizasyonlardan biri olan İspanya Grand Prix’si Formula 1’in unutulmaz yarışlarına ev sahipliği yapıyor.

9) Kanada Grand Prix

1961 yılından beri düzenlenen Kanada Grand Prix’si, Pist Gilles Villeneuve‘de gerçekleştiriliyor. Montreal’de bulunan Gilles Villeneuve pisti, heyecan verici yüksek hızlı virajların ve dar dönüş noktalarının mükemmel bir karışımını içeriyor.

10) Avusturya Grand Prix

İlk kez 1963 yılında organize edilen Avusturya Grand Prix’si en önemli Formula 1 yarış etapları içinde gösteriliyor.

11) Britanya Grand Prix

Dünyaca ünlü Silverstone Pisti’nde düzenlenen Britanya Grand Prix’si en köklü ve eski yarış etaplarından biri olarak dikkat çekiyor.

12) Macaristan Grand Prix

Hungaroring, Budapeşte’de organize edilen Macaristan Grand Prix’si geniş düzlükleri sayesinde hız tutkunu pilotlara hitap ediyor.

13) Belçika Grand Prix

Tarihi 1925 yılına kadar uzanan Belçika Grand Prix’si, ikonik pistlerden bir diğeri olan Circuit de Spa-Francorchamps de düzenleniyor.

14) Hollanda Grand Prix

Hollanda Grand Prix’si, sıra dışı bir pist olan Circuit Park Zandvoort’da düzenleniyor.

15) İtalya Grand Prix

Yüzyılı aşkın süredir İtalya’nın Monza kenti yakınlarındaki Autodromo Nazionale di Monza pistinde düzenlenen İtalya Grand Prix’si, geleneksel Formula 1 yarış organizasyonunun mükemmel bir örneğidir.

16) Singapur Grand Prix

Marina Bay Sokak Pisti’nde organize edilen Singapur Grand Prix’si Formula 1 tarihinin ilk akşam yarışıdır.

17) Japonya Grand Prix

Suzuka pistinde koşulan Japonya Grand Prix’si farklı zorluk seviyelerine sahip 18 virajı ve keskin üç sektör yapısıyla dikkat çekiyor.

18) Katar Grand Prix

İlk olarak 2021 yılında Luseyl Uluslararası Pisti’nde düzenlenen Katar Grand Prix’si 2022 yılını es geçtikten sonra 2023’te tekrar takvime dahil ediliyor.

19) Birleşik Devletler Grand Prix

ABD’nin Austin kentinde düzenlenen Formula 1 yarışı, aynı kentte yapılan diğer araba yarışları gibi büyük bir ilgiyle karşılanıyor.

20) Meksika Grand Prix

1962 yılında Autodromo Hermanos Rodriguez Pisti’nde koşulan Meksika Grand Prix’si en heyecan verici etaplar arasında yer alıyor.

21) Sao Paulo Grand Prix

Brezilya’nın Sao Paulo kentindeki Autodromo Jose Carlos Pace yarış pistinde düzenlenen Sao Paulo Grand Prix’si iki hızlı ve bir yavaş sektörden oluşuyor.

22) Las Vegas Grand Prix

İlk kez 2023 Formula 1 sezonunda takvime alınan Las Vegas Grand Prix’si heyecanla beklenen etaplar arasında bulunuyor.

23) Abu Dabi Grand Prix

İlk olarak 2009’da Yas Marina Pisti’nde düzenlenen Abu Dabi Grand Prix’si geniş sektör aralıkları sayesinde Formula 1 pilotlarının yüksek hızlara çıkabilmesine olanak tanıyor.

2023 Formula 1 Nereden izlenir?

2023 Formula 1 yarışları, S Sport+ ve TV+ üzerinden takip edilebiliyor. FIA’nın güncel düzenlemeleri ile yeni bir çehreye kavuşan 2023 Formula 1 sezonu, TV Plus ayrıcalığıyla akranlara taşınıyor. Formula 1’in yeni sezonu, canlı yarışlar ve F1 hakkındaki tüm gelişmeler Turkcell’in TV+ platformunda da bulunan S Sport 2 kanalından izlenebiliyor. Pratik ve kullanışlı bir TV BOX olan TV+ Ready sayesinde canlı yayınlara, yüzlerce dizi, film ve belgesele tek bir noktadan ulaşılabiliyor. Ayrıca S Sport 2 kanalına erişim imkanıyla Formula 1’i yakından takip etmeniz ve kaçırdığınız yarışları geriye sararak günün her vaktinde izleyebilmeniz de mümkün oluyor.

TV Plus Üyelik Paketleri Turkcell Pasaj’da!

Spor, belgesel, canlı yayın, dizi ve film seçeneklerini tek bir platformda sunan TV+ yayın paketleri şunlardır:

Siz de Turkcell Pasaj tarafından sunulan Spor paketlerini detaylı olarak inceleyebilir, TV+ aboneliği ile bütçenizi yormadan Formula 1 keyfini yaşayabilirsiniz. TV Box seçeneğine ek olarak kısa dönem abonelik satın alma işlemini de Turkcell Pasaj kolaylığıyla gerçekleştirebilirsiniz.

scrolltotop svg