AirTag Nedir? Detaylı İnceleme ve Kullanım Önerileri
Giyilebilir Teknoloji

9 dk okuma

AirTag, yeni nesil bir takip sistemidir. Gündelik yaşamı kolaylaştırmak amacıyla geliştirilen yenilikçi giyilebilir teknoloji ürünleri arasında yer alır. Apple tarafından geliştirilen bu yeni nesil takip sistemi, bir takip cihazı olmaktan çok daha fazlasıdır. Son derece gelişmiş ve dikkat çeken özellikleri bünyesinde barındıran AirTag, aynı zamanda özel tasarımıyla da fark yaratır. Kompakt, ergonomik ve minimal bir tasarıma sahip olan cihaz, hemen her türden eşyaya kolaylıkla konumlandırılabilir.

Eşyaların yanı sıra AirTag, en sevdiğimiz minik dostlarımızı takip etmek ve gün içerisinde aktivasyonlarını incelemek amacıyla da kullanım için uygundur. İlk olarak 2021 yılında teknoloji tutkunlarının beğenisine sunulan bu yenilikçi ürün, klasik konum bulma cihazlarından farklı çalışır. Keza AirTag, bluetooth sinyalleri ile çalışır. Gizlilik açısından da mükemmel sonuçlar vadeden bu yenilikçi ürün, yerleştirildiği eşyayı belirgin bir konumla bulmanızı sağlar.

AirTag, tasarımı ve teknolojik özelliklerinin yanı sıra güçlü pil ömrüyle de dikkat çekicidir. Muadili olan diğer konum bulma cihazlarından farklı olarak gelişmiş bir pil ömrü vadeden cihaz, her türden kullanım talebinize maksimum verimlilikle cevap verebilir. AirTag nedir, AirTag kullanımı nasıldır? merak ediyorsanız; işte detaylı AirTag incelemesi ve bu yenilikçi cihaz hakkında bilmeniz gereken bütün detaylar!

AirTag Nedir?

AirTag, ABD menşeili teknoloji devi Apple tarafından geliştirilen, yenilikçi teknolojileri ve özellikleriyle fark yaratan bir kullanım sunan takip cihazıdır. Klasik takip cihazları gibi eşyaların yerini bulmayı kolaylaştıran özellikle donatılmıştır. Güçlü pil gücü ile uzun süreler boyunca kesintisiz bir kullanım vadeder. Dolayısıyla AirTag pil ömrü beklentilerinize fazlasıyla cevap verebilir.

AirTag kurulum oldukça basittir. Tek bir dokunuşla kurulum işlemini tamamlamak ve cihazı aktif hale getirmek mümkündür. Bunun dışında AirTag sahip olduğu teknolojiler ve özelliklerle de fark yaratır. AirTag özellikleri ve öne çıkan teknolojileri genel hatlarıyla şu şekildedir:

  • Oval hatlara ev sahipliği yapan minimalist ve küçük bir tasarıma sahiptir. Her türden eşyaya kolaylıkla takılabilir.
  • iPhone 11 modeliyle birlikte Apple’ın kullanmaya başladığı U1 çipe ev sahipliği yapar. Bu, en genel anlamıyla hassas bir şekilde konum tespiti yapmanızı sağlar.
  • Apple tarafından geliştirilen iPhone ve iPad gibi mobil cihazlar aracılığıyla son derece net bir yön bulma komut sistemine sahiptir.
  • Suya ve toza karşı dayanıklılığı ifade eden IP67 standardına sahiptir.
  • Apple yapay zeka asistanı Siri desteğine ve sesli uyarı sistemine ev sahipliği yapar.
  • Eşleşme kullanım bakımından son derece kolaylık vadeder.

Bunun yanı sıra pil kullanım süresinin tamamlanmasıyla birlikte AirTag pil değişimi yapmak da mümkündür. AirTag’ın herhangi bir pil değişimi gerektirmeden kullanım ömrü yaklaşık olarak bir yıldan fazladır.

Apple AirTag Nasıl Çalışır?

AirTag inceleme yazılarında en çok merak edilen konulardan biri bu minimal yenilikçi teknolojik ürünün çalışma prensibidir. Bu yenilikçi cihazı kullanabilmeniz için öncelikli olarak Apple tarafından geliştirilen bir iPad ya da iPhone cihaza ihtiyacınız vardır. Bu cihazlar ile AirTag’i bağlamanız ve eşleştirme yapmanız gerekir.

Daha sonra ise yine Apple’ın bir ürünü olan “Find My” uygulaması aracılığıyla cihazı kontrol edebilirsiniz. Cihazın çalışma prensibi bluetooth LE (Düşük Enerjili Bluetooth) teknolojisi ve UWB (Ultra Geniş Bant Aralığı) teknolojilerine dayanır. Uygulama üzerinden daha önce eşleştirdiğiniz AirTag cihazınızı inceleyerek konum tespiti yapmaya başlayabilirsiniz.

AirTag mesafesi, bağlantı sürecinde genellikle 10-30 metre aralığındadır. Çevrede bulunan ve bluetooth sinyallerini engelleyebilecek çeşitli unsurlar bu mesafede değişkenliklere neden olabilir. Bununla birlikte AirTag takip cihazı, “Bul” ağı içerisinde yer alan aygıtların algılayabildiği bir bluetooth sinyali göndererek eşyalarınızı bulmanızı sağlar.

Bu, genel olarak AirTag’in Apple tarafından geliştirilmiş iPhone ve iPad gibi cihazları kullanarak AirTag’in konumunu tespit etmesi anlamına gelir. Sinyal gönderme süreci ise gelişmiş güvenlik özellikleriyle donatılmıştır. Dolayısıyla AirTag cüzdan gibi önemli eşyalara yerleştirildiğinde maksimum güvenlikle ilgili eşyanızı bulmanız kolaylaşır.

AirTag Hangi Cihazlarda Kullanılabiliyor?

AirTag, günümüzde yaygın olarak kullanılan Apple cihazların önemli bir bölümünde kullanılabilir. Bununla birlikte 2021 yılında tanıtımı yapılan cihaz, daha çok ilgili tarihten sonra üretilen ve geliştirilen Apple mobil cihazlar için uygundur. iPhone 11, iPhone 11 Pro ve iPhone 11 Pro Max gibi 2019 yılında geliştirilen mobil cihazlarda da yine AirTag kullanılabilir.

AirTag incelemesinde bu teknolojinin kullanılabildiği Apple marka teknolojik ürünleri genel olarak şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • iPhone 12, iPhone 12 Mini, iPhone 12 Pro Max
  • iPhone 13, iPhone 13 Mini, iPhone 13 Pro, iPhone 13 Pro Max
  • iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro, iPhone 14 Pro Max
  • iPhone 15, iPhone 15 Plus, iPhone 15 Pro ve iPhone 15 Pro Max
  • iPad Pro (3. nesil ve sonrası)
  • iPad Air (4. nesil ve sonrası)
  • iPad (8. nesil ve sonrası)
  • iPad Mini (5. nesil ve sonrası)
  • iPod Touch (7. nesil)

Bunların yanı sıra AirTag, Apple tarafından geliştirilen eski nesil diğer cep telefonları ile de uyumludur. Fakat bu tarz geçmiş modellerde ürünün tüm özelliklerden faydalanmak mümkün olmayabilir.

AirTag Kurulumu Nasıldır?

AirTag incelemesinde kurulum işleminden de bahsetmek yerinde olur. Birkaç adımdan oluşan işlemleri tamamlayarak cihazı aktif hale getirmeniz mümkündür. AirTag kurulum süreci şu şekildedir:

  • İlk olarak cihazı açın.
  • iPhone ya da iPad üzerinden “Find My” uygulamasını indirin ve açın.
  • Daha sonra ise “Ekle” (Add) butonuna tıklayın.
  • Eşya Ekle (Add Item) seçeneğine tıklayarak “+” dokunun.
  • Bu aşamada AirTag otomatik olarak iPhone ya da iPad cihazınızla eşleşecektir.

Son aşamada “devam” seçeneğine tıklayarak cihazı kullanmaya başlayabilirsiniz. Kullanım öncesinde AirTag’inizi kişiselleştirmek için isim vermeniz de mümkündür.

İsimlendirerek birden fazla AirTag’i tek bir uygulama üzerinden herhangi bir karmaşa yaşamadan kullanabilirsiniz. AirTag sıfırlama işlemi içinse cihazda yer alan pili değiştirmeniz gerekir. Bunun için paslanmaz çelikten imal edilen pil kapağını açmanız ve pili çıkarmanız yeterlidir.

AirTag Kullanım Alanları Nelerdir?

AirTag inceleme yazılarında en çok merak edilen konulardan biri de cihazın kullanım alanlarıdır. Bu yenilikçi takip cihaz, birçok nesneden kullanılabilir. Kaybolmasını önlemek istediğiniz her eşyaya, cihaza ya da nesnele AirTag’i rahatlıkla konumlandırabilirsiniz. Bisiklet, anahtarlık, çanta, cüzdan gibi gündelik yaşamın önemli parçası olan eşyalar da AirTag önemli bir avantaj sunacaktır.

Bununla birlikte AirTag şarj süresi, farklı türden kullanımları da mümkün kılacak ölçüde geniştir. Bir yılı aşkın süre boyunca kesintisiz bir şekilde kullanılabilen cihaz, evcil hayvanlarda ya da çocukların eşyalarında da verimlilikle kullanılabilir. Evcil hayvanların tasmasına, çocukların ise çanta ya da benzeri türden eşyalarına yerleştirilerek, olası kaybolma risklerinin önlenmesi mümkündür.

Kaybolan Eşyalar AirTag ile Nasıl Bulunur?

AirTag ile eşya bulmak, çok ama çok kolaydır. Yakınlık bulma özelliği, sesli komut kullanarak AirTag’in takılı olduğu eşyayı bulabilirsiniz. Hassas bulma özelliği ise UWB teknolojisini kullanarak çalışır. iPhone 11 ve üzeri cihazlarda bulunan bu teknoloji ile “Hassas Bul” komutu üzerinden metre cinsinden olacak şekilde AirTag’in konumunu tespit etmeniz mümkündür. Ayrıca son olarak “Kayıp Modu” gibi seçeneklerle AirTag’in takılı olduğu eşyalara ulaşabilirsiniz. AirTag inceleme yazılarından da sıkça vurgu yapılan bu özellik, başka bir Apple kullanıcısının ilgili eşyanın konumuna dair size bilgi vermenizi sağlar.

scrolltotop svg