AirTag mi SmartTag 2 mi? Hangisini Almalısın?
Giyilebilir Teknoloji

9 dk okuma

Gelişen teknoloji ile birlikte birçok yenilikçi ürün insan yaşamının ayrılmaz bir parçası haline dönüştü. Bu cihazlardan biri de takip cihazlarıdır. Değerli eşyalar, sevdiklerimiz, küçük dostlarımız başta olmak üzere birçok farklı işlevi yerine getirmek üzere kullanılabilen takip cihazları, giyilebilir teknolojinin getirdiği yeniliklerdendir. Günümüzde giyilebilir teknolojiler denildiğinde ise akla ilk gelen markalar Samsung ve Apple’dır.

Airtag ve Smarttag 2, yeni nesil bluetooth bağlantılı takip cihazlarında en son teknolojiye sahip olan ürünlerdir. Her ne kadar benzer işlevi yerine getiriyor olsa da bu iki yenilikçi teknoloji ürünü, farklı özelliklerde üstün performansa sahiptir. Bu da AirTag SmartTag karşılaştırmasını kaçınılmaz kılar. Apple AirTag ivme ölçer ve kayıp modu gibi özelliklerle cihaz takibi yapmayı kolaylaştırır. SmartTag 2 ise kayıp modu ve geriye doğru takip yapabilme kolaylığıyla ön plana çıkar.

Öte yandan AirTag SmartTag karşılaştırması yaparken her iki cihazın da benzer özellikleri olduğunu belirtmek gerekir. Bunlardan en önemlisi ise tahmin edilebileceği üzere her iki ürünün de anlık takip yapabilme imkanı sunuyor olmasıdır.  Aynı zamanda SmartTag 2 ve Airtag, suya dayanıklılık özellikleri ile donatılmıştır. Dolayısıyla her iki cihaz da sıvı temasına karşı yüksek mukavemet özelliğine sahiptir. SmartTag 2’den farklı olarak AirTag, artırılmış gerçeklik (AR) ve NFC özelliklerine sahiptir.

AirTag Nedir?

AirTag, dünyanın en büyük teknoloji devlerinden olan Apple tarafından geliştirilen bir takip sistemidir. İlk olarak 2021 yılında Apple tarafından düzenlenen “Spring Loaded” isimli etkinlikle duyurulmuştur. Giyilebilir teknoloji ürünleri arasında yer alır. Bu tarz gelişmiş takip sistemleri, daha çok eşyalarda kullanılmak üzere tasarlanmıştır.

Özellikle cüzdan ve çanta gibi kaybolma riski yüksek eşyaların güvenli bir şekilde muhafaza edilmesi amacıyla Apple tarafından geliştirilen bu cihazların kullanılması mümkündür. Bununla birlikte evcil hayvanların ya da çocukların günlük aktivitelerin ebeveynlerce takip edilebilmesi amacıyla kullanılabilir.

AirTag bir dizi yenilikçi teknoloji ile donatılmıştır. Birçok özelliği bünyesinde barındıran bu ürün bazı önemli özellikleri ise şu şekildedir:

  • Sadece 11 gram ağırlığıyla kolaylıkla eşyaların üzerine konumlandırılabilir.
  • Yaklaşık 1 yıl boyunca kesintisiz olarak kullanılması mümkündür.
  • Bluetooth ve UWB (ultra geniş bant teknolojisi) teknolojilerini kullanarak çalışır.
  • Son derece hassas bir şekilde konum bilgisi verir.
  • Suya ve toz karşı dayanıklıdır.
  • Sesli talimat özelliğine sahiptir.

Bununla birlikte AirTag Apple tarafından üretilen mobil cihazlarla entegre çalışabilir. Ürünün kullanılabilmesi için iPad ya da iPhone model mobil cihazlara ihtiyaç vardır. Şimdi ise AirTag SmartTag karşılaştırması yapmak için diğer teknolojiyi yakından tanıyalım.

SmartTag 2 Nedir?

SmartTag 2 ise Apple’ın en büyük rakibi olan bir diğer teknoloji devi Samsung tarafından geliştirilen ve AirTag’e benzer özellikleri bünyesinde barındıran bir başka takip sistemidir. İlk olarak teknoloji tutkunlarının beğenisine sunulan SmartTag iki modelinin geliştirilmiş, üst versiyonudur. Dolayısıyla birçok yenilikçi ve gelişmiş özelliği ev sahipliği yapar.

Kullanım bakımından yüksek düzeyde kolaylık vadeden SmartTag 2, üst düzey dayanıklılığa da sahiptir. Tıpkı AirTag gibi suya ve toza karşı dayanıklıdır. Genel anlamda Samsung SmartTag 2’nin özellikleri ise şu şekildedir:

  • Son derece kompakt ve hafif bir tasarıma sahiptir. Kolaylıkla kontrol edilebilir ve kullanılabilir.
  • Bir yılı aşkın süre boyunca kolaylıkla kullanılabilir. İhtiyaç halinde pilinin değiştirilmesi mümkündür.
  • Titreşim özelliğine sahiptir.
  • Kayıp modu ve geriye dönük takip sistemi özellikleri ile donatılmıştır.
  • 14 gram ağırlığıyla her türden eşyada kullanım için uygundur.

Bunlara ek olarak SmartTag 2, Samsung tarafından geliştirilen SmartThings ekosistemi ile entegre olabilir. Bu ekosistemin bir parçası olan SmartThings uygulaması ile cihazın rahatlıkla kullanılması olanaklıdır.

AirTag ve SmartTag 2 Arasındaki Farklar Nelerdir?

Samsung Galaxy SmartTag 2 vs Apple AirTag karşılaştırmasında her iki ürünün benzer özellikleri ön plana çıkar. Benzer zamanlarda geliştirilmiş olmaları nedeniyle gündelik yaşamın yeni yeni bir parçası haline dönüşen bu iki cihaz da benzer özelliklere sahiptir. Bu benzerlik en belirgin şekilde tasarımda ortaya çıkar.

AirTag SmartTag karşılaştırmasında ürünlerin dizaynına da bakmak gerekir. Her iki cihazın tasarımı da son derece benzerdir. AirTag 11 gram ağırlığa sahiptir. SmartTag 2 ise 14 gram ağırlığıyla dikkat çekicidir. SmartTag 2’nin genişliği 29 mm, AirTag’in ise 32 mm’dir. Yükseklik bakımından ise AirTag, kompakt detaylarıyla fark yaratır. AirTag’in yüksekliği 8 mm, SmartTag 2’nin ise 52 mm’dir.

AirTag SmartTag karşılaştırması kapsmından renk seçenekleri de önemli bir yer turur. SmartTag 2 bu konuda alternatifler sunar. Beyaz ve siyah renk seçeneklerine ev sahipliği yapan SmartTag 2’nin bu ayrıcalıkların karşın AirTag sadece beyaz renk alternatifiyle sunulmuştur. Ayrıca SmartTag 2, malzeme standartları ve kalitesi ile çizilmelere karşı dayanıklılık açısından AirTag’in önüne geçebilecek düzeydedir.

AirTag Kullanmanın Artıları Nelerdir?

Samsung SmartTag 2 vs Apple AirTag arasında seçim yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli noktalardan biri her iki ürünün vadettiği artılardır. AirTag, her şeyden önce Apple tarafından geliştirilmiş bir üründür. Diğer Apple marka teknoloji ürünlerinde olduğu gibi AirTag kullanıcılarının da ayrıcalıklı Apple ekosistemine dahil olması gerekir.

Keza AirTag’in aktif olarak kullanılabilmesi için iOs işletim sistemine ihtiyaç vardır. iPhone, iPad ve Mac gibi Apple cihazlarla kusursuz bir uyum ve entegrasyon kurar. Kompakt tasarımıyla dikkat çekicidir. Küçük ve ince tasarımı kolaylıkla muhafaza edebilme imkanı sunar. “Precision Finding” teknolojisi sayesinde hassas bir şekilde konum belirlemeyi mümkün hale getirir.

SmartTag 2 Kullanmanın Artıları Nelerdir?

SmartTag 2 tamamen Samsung ekosistemi ile entegre edilebilir özelliktedir. Samsung tarafından üretilen cep telefonları ile kullanılabilir. SamsungThings uygulaması aracılığıyla SmartTag 2’nin kolaylıkla kullanılması mümkündür. SmartTag 2’nin en büyük artılarından biri kullanım ömrüdür. Bu tarz cihazlarda önceliğinizi pil dayanıklılığı ise SmartTag 2, daha etkili bir performans sağlayacaktır.

AirtTag, yaklaşık olarak 1 yıl boyunca kesintisiz bir kullanım sunarken SmartTag 2’nin tek seferde vadettiği kullanım ömrü yaklaşık olarak 500 gündür. Bununla birlikte SmartTag 2’nin bir diğer artısı ise oldukça fonksiyonel bir şekilde kullanılabilen bir tuşa ev sahipliği yapmasıdır. Farklı görevlerin atanabildiği bu tuş, cihazı daha efektif şekilde kullanabilmenizi sağlar. AirTag’in dış yüzeyinde ise herhangi bir tuş ya da komut atanabilecek kontrol düğmesi yer almaz.

Kimler SmartTag 2 Tercih Etmeli?

SmartTag 2 ve AirTag arasından çok ciddi farklar ve özellikler bulunmamakla birlikte kullanmış olduğunuz cihazlar hangi ürünü tercih etmeniz konusunda belirleyici olmalıdır. AirTag SmartTag karşılaştırması, tam olarak bu neden önemlidir. Her iki takip sistemi de çok büyük oranda üretici markaları tarafından geliştirilen diğer teknolojiler ve mobil cihazlarla uyumludur.

Dolayısıyla SmartTag 2, daha çok Samsung tarafından geliştirilen teknolojileri yakından takip eden ya da sahip olan kişiler için uygundur. Özellikle Samsung Galaxy marka akıllı telefona ya da tablete sahipseniz öncelikli olarak SmartTag 2’yi değerlendirmeye almanız önerilir.

AirTag’i Kimler Tercih Etmeli?

AirTag Apple dünyası ile entegre edilebilen bir cihazdır. Cihazın aktif bir şekilde kullanılabilmesi için iPad, iPhone ve Mac marka cihazlara ihtiyaç vardır. Dolayısıyla AirTag tercihinde bulunmak istiyorsanız öncelikli olarak bu cihazlara sahip olmanız gerekir. Ek olarak AirTag, daha hassas konum belirleme özelliklerini bünyesinde barındırır. Bu doğrultuda takip sistemlerinden üst düzey hassasiyetle konum belirleme gibi özellikler talep ediyorsanız, yine AirTag sizin için iyi bir seçim olabilir.

scrolltotop svg