Apple Watch 8’de Hangi Yenilikler Olacak?
Giyilebilir Teknoloji

9 dk okuma

Apple Watch 8’in çıkış tarihi tam olarak belli olmasa da her zamanki Apple Watch serileri gibi kesin olmamakla birlikte Eylül ayında kullanıcılara sunulabilir. Çünkü Apple Watch genellikle Eylül ayında yeni iPhone’un da duyurulacağı etkinlik sırasında tanıtılır. Lansmandan hemen sonra da online mağazalarda olur. Apple Watch Series 8 hakkında hâlâ nispeten az söylenti var ve Apple yeni bir modelin geleceğine dair bir imada bulunmadı. Ancak, Apple Watch her sonbaharda yenilendiği için 2022’de de bunun böyle olacağı varsayılabilir.

Apple Watch 8 serisinde bulunan akıllı saat modellerinin tasarım ve işlevleri hakkında ise pek çok söylenti mevcut. Düz kenarlı yeni bir tasarımdan sağlık işlevlerine kadar pek çok özelliğin yenilenmesi kullanıcıların beklentileri arasında. Bununla birlikte bazı kaynaklardan edinilen bilgiye göre ise kesin gözüyle bakılan birkaç değişiklik var. İşte Apple Watch 8 ile gelmesi beklenen özellikler ve bilinen işlevler!

Apple Watch 8 Tasarım

Geçen yıl Apple Watch Series 7’nin, 6 serisine göre olduk.a farklı bir görünüme sahip olması bekleniyordu. Ancak ekran boyutu biraz artmasına rağmen bu beklentileri karşılamadı. Çünkü Seri 7 ile kenarlara kadar uzanan biraz daha büyük bir ekran tasarlandı fakat gözle görülür bir değişiklik yok. Bununla birlikte, düz bir Apple Watch hakkındaki söylentiler hiçbir zaman son bulmadı. Bu nedenle Apple Watch Series 8 tasarımının düz olabileceği yüksek bir ihtimal. Watch 8 ile gerçekten düz kenarlara sahip daha radikal bir yeniden tasarım gelebilir.

Buna ek olarak Bloomberg’e göre sporculara ve akıllı saatlerini aşırı koşullarda kullanan diğer kişilere yönelik ekstra sağlam bir versiyon tasarlanabilir. Çünkü söylentiler Apple Watch 8’in üzerinde çalışmalar yaptığı yönünde. İşlevsellik, standart Apple Watch ile aynı, ancak geliştirilmiş kırılma direncine ve daha iyi korumaya sahip olabilir. Fakat bunun Apple Watch Series 8’in bir varyantı mı yoksa farklı modeli mi olduğu henüz bilinmiyor.

Apple Watch 8 Üç Farklı Boyuta Mı Sahip?

Şimdiye kadarki Apple Watch serilerini her zaman iki boyutta satın alabilirsiniz. Seri 7, 41 mm, 44 mm ve 45 mm seçenekleri sunar. Apple’ın üretim zincirinde kaynakları olan analist Ross Young’a göre 2022’de üç farklı boyutta bir Apple Watch beklenebilir. 41 mm ve 45 mm seçeneklerine ek olarak Apple’ın, biraz daha büyük bir model çıkarması muhtemel. Apple’ın hangi formatı seçeceği henüz bilinmiyor, ancak 48mm veya hatta 50mm söylentiler arasında. Daha büyük bir ekran, Apple Watch’un “sağlam” spor versiyonuna da uygundur. Daha büyük ekranın okunması daha kolay olabilir, bu da ekstrem sporlarla ilgileniyorsanız kullanışlıdır.

Farklı ve Sağlam Bir Sürüm

Ekstrem bir sporla ilgileniyorsanız Apple Watch 8 sizi bu sefer daha çok etkileyebilir. Çünkü Apple Watch Series 8’in ekstra sağlam bir ‘explorer sürümü’ ile gelmesi beklenenler arasında. Saatlerini daha zorlu koşullarda kullanmak isteyen sporcular, yürüyüşçüler ve diğerleri için tasarlandığı sızan bilgilerden yalnızca biri. Örneğin, kordon tasarımında katı kauçuk kullanmak gibi. Bu değişiklikler ise kayak yaparken, sörf yaparken veya futbol oynarken de ‘Apple Watch Sports’ sürümünü takabileceğiniz anlamına gelir.

S8 Çipi ve Yazılım Yenilikleri

Apple Watch Series 8, bir S8 çipi alabilir. Bildirildiğine göre geçen yılki S7 ile aynı özelliklere sahip ve aslında önceki yılki S6 ile aynıydı. Bu yüzden hız ve verimlilikte büyük sıçramalar beklememek gerekir, ancak Apple Watch Series 9 muhtemelen gelecek yıl daha hızlı bir çip alacak.

Yazılımda ise Apple Watch Series 8’in watchOS 9 üzerinde çalıştığı bir gerçektir. Her yeni Apple Watch nesli kendi yazılım sürümünü alır. Apple Watch Series 7, watchOS 8 üzerinde çalıştığından gelecek yıl 9 sürümü kullanılabileceği sürpriz değil.

Enerji Tasarrufu Modu

Apple Watch Series 8 için beklenen özelliklerden biri, diğerlerinin yanı sıra iPhone’dan zaten bilinen güç tasarrufu modudur. Arka plandaki görevler geçici olarak durdurulur ve pil şarjı ile daha uzun süre devam edebilirsiniz. Mevcut kaydetme modundan çok daha iyi, çünkü hala görünür durumdayken saatinizi kapatabilirsiniz.

Yeni Sağlık Özellikleri

Tıpkı diğer teknolojik ürünler gibi Apple Watch’un giderek daha fazla özellik kazandığı bir gerçek. Ancak her zamanki gibi beklentilerin daha fazlasını karşılamayı hedefleyen Apple, Watch 8’de sağlık özelliklerini geliştirmeye odaklanmış görünüyor. Bu nedenle Apple’ın Watch Series 8 için yeni sağlık işlevleri üzerinde çalıştığı popüler söylentiler arasında. Söylentilerden biri Apple’ın uyku apnesinin tespit edilmesine yardımcı olacak bir teknoloji eklemeyi planlaması.

Diğer söylentiler ise kan şekeri seviyelerinin ölçülmesinden ve diyabetin tespit edilmesinden bahseder. Bu nedenle Apple Watch Series 8 ile vurgu esas olarak sağlık üzerinde olacaktır, ancak gerekli sensörlerin hepsinin zamanında hazır olup olmayacağı hala merak konusudur. En son söylentiler ise Apple Watch 8 için yeni sağlık özelliklerinin ertelendiğini belirtir. Kan şekeri ölçüm teknolojisi yakın görünmemekle birlikte bu yıl da sıcaklık ölçer gelmeyebilir. Beklenen ve gelmesi muhtemel sağlık işlevleri ise şöyle sıralanabilir:

1-Sıcaklık Sensörü

Apple Watch Serisinin bir termometre özelliği kazanması sağlık yönünde yapılacak yeniliklerden biri. Isı ölçer, vücut ısınızdaki dalgalanmaları kaydedebilir. Bu özelliğin öncelikle kadın doğurganlık planlamasına yönelik olduğu söylenir. Ancak Apple Watch, yumurtlama ve diğer doğurganlık değerlerinizi izlemek için yararlı olabilse de vücut sıcaklığınızı henüz bildirmez. Watch 8’de beklenen sıcaklık göstergesi ise uyku ve ateşi ölçerken de yararlı olabilir.

2- Daha Fazla Uyku Özelliği

Apple Watch serilerinde bulunan uyku özellikleri oldukça yüzeysel. Çünkü yaklaşık olarak ne kadar uyuduğunuzu görebilirsiniz, ancak bir uyku puanı veya farklı uyku evrelerini gösteren bir grafik alamazsınız. Apple Watch 8 için düşünülen yeni özellik ise uyku apnesini tespit etmek. Ancak bu, çok fazla pil ömrü tüketeceğinden Apple’ın daha büyük bir pile ihtiyacı olabilir.

3-Kan Şekeri Ölçümü

Apple’ın kan şekeri seviyenizi Apple Watch ile ölçmek için birkaç biyomedikal mühendisi tuttuğu söylentileri mevcut. Tıbbi bir işlev olduğu için Apple’ın bu özellik üzerinde yıllardır çalıştığı ve kısa dalga kızılötesi sensörler kullanmak istediği biliniyordu. İğneler ve kan örnekleri olmadan non-invaziv bir yöntemle gerçekleşmesi planlanan bu özellik kanınızdaki glikoz seviyesini kontrol etmek için optik sensörler kullanılır. Kilo vermek isteyen kişiler için kullanışlı ve diyabet hastalarına da yardımcı olabileceği aşikar.

4- Kan Basıncı Ölçümü

Apple tedarikçisi Rockley Photonics’in optik sensörlerle her türlü biyolojik değeri ölçebileceğiniz gelişmiş bir sensör üzerinde çalıştığı bilinen bir şey. Ancak bu sadece tansiyonla ilgili değil, aynı zamanda vücut ısısı, alkol, laktat, glikoz değerleri ve vücudunuzun nem içeriği ile de ilgilidir. Apple’ın, Rockley ile çalıştığı için bu tür sensörleri Watch 8’e ekleme ihtimali yüksek.

Böyle bir kan basıncı monitörü, örneğin yüksek kan basıncı durumunda uyarı verebilir ama bu o kadar da basit değil. Normalde bunun için üst kolunuzu sıkıştıran bir manşete ihtiyacınız vardır. Apple, bir kalp atışından sonra kanın hızını ölçmek için sensörler kullanabilir ve buna göre sonuçlar elde edebilir. Ancak şüpheli anormallik durumunda ölçüm yapmak için yine de ‘gerçek’ bir tansiyon aleti kullanmanız gerekir.

5- Biyometrik Sensör

Bahsedilen bir diğer yeni özellik, parmak izi tarayıcısına benzer şekilde cildinizdeki benzersiz desenleri tespit etmektir. Apple Watch 8 bir PIN girmek zorunda kalmadan sizi tanımlayabilir. Apple’ın ayrıca Watch 8 için Touch ID’yi veya bir ekran altı kamerası da ekleyeceği söyleniyor.

scrolltotop svg