iPhone 14 Ne Zaman Çıkıyor? Tasarımı Nasıl Olacak?
IOS

9 dk okuma

iPhone 13 serisi yeni gibi görünse de yeni iPhone 14 serisinin lansmanı çok uzak değil. iPhone 14, 2022’nin iPhone’u ve iPhone 13’ten oldukça farklı olmayı vadeden bir telefon. 7 Eylül Çarşamba günü lansmanı yapılacak olan iPhone 14 model telefonun tasarımı hakkında daha çıkmadan pek çok söylenti var. En son zamanlarda bu söylentiler bir hayli ivme kazandı. Söylenenler ve beklenenler resmi bir açıklama olmadığı için şu an varsayım ancak bazı sağlam kaynakların bildirdiği kesinleşmiş bilgiler de mevcut.

iPhone telefon serilerinde 11, 12, 13 olarak ilerlediği için beklenen seri tabii ki 14. Fakat Apple, cihaz bilgileri konusunda Samsung ya da Google kadar bilgi vermeyen bir şirket. Henüz iPhone 14’ün tasarımı tam olarak netleşmiş değil, ancak tasarım aşamasının tamamlandığı ve Apple sağlayıcılarının beta aşamasına geçtiği biliniyor.

Fiyatıyla ilgili yetkililer tarafından henüz bir bilgi paylaşılmayan iPhone 14 modelinin tasarımıyla ilgili sızan bazı söylentiler şu şekilde:

İşte Apple iPhone 14 serisinin tasarımına dair bilinen ve söylenen her şey!

Apple iPhone 14 Modeli ve Tasarımı

Apple, iPhone serisinin ilk telefonundan bu yana her sonbahar eylül ayında lansman yaptığı için iPhone 14 serisinin de bu zamanlar tanıtılması muhtemel. iPhone 14 birçok açıdan bir dönüm noktası olabilir. Söylentilere göre Apple’ın eksiksiz bir iPhone 14 serisini duyuracağını varsayabilirsiniz. Tıpkı 2020 ve 2021’de olduğu gibi dört model bekleniyor.

  • 6.1 inç iPhone 14 – temel model
  • 6,7 inç iPhone 14 Max – temel model ancak daha büyük
  • 6.1 inç iPhone 14 Pro – daha gelişmiş model
  • 6.7 inç iPhone 14 Pro Max – daha gelişmiş ancak daha büyük model

Apple’ı son yıllarda biraz takip ediyorsanız iPhone 14 mini’nin eksik olduğunu hemen fark edebilirsiniz. iPhone 12 ve 13 mini, Apple’ın umduğu satış başarısına ulaşmadığı için ve spekülasyonlara göre küçük 5.4 inç iPhone artık üretilmeyecek. Ancak temel modelin daha küçük bir versiyonu yerine Apple bu yıl büyük bir versiyonu tercih edecek. Bu aynı zamanda yeni iPhone’un sadece iki boyutta tasarlandığı anlamına gelir.

Apple iPhone 13 Pro modelleri, 6 serisinden beri bildiğiniz kavisli çerçevelere kıyasla daha düz kenarlı ve iPhone 4 ve 5’e benzer bir tasarıma sahip, iPhone 12 Pro modelleriyle ise aynı tasarım gibi görünüyor.

Söylentiler, iPhone 14 Pro modellerinin delikli bir ön kameraya geçişle tasarımı değiştirebileceği yönünde. Pro modelleri, ön kamera ve Face ID’nin ekranın altına yerleştirildiği bir tür hap şeklinde oyuğa sahip olabilir. Bu fikir, yeni tasarımı gösteren sızdırılmış ön panellerle daha da destekleniyor.

Ayrıca, bir sonraki iPhone’daki çıkıntılı arka kameranın sonunda telefonun arkası ile aynı hizada olacağına dair iddialar var, ancak bazı modellerin videosunda, çıkıntı biraz azaltılmış gibi görünse bile tam olarak bütünleşmeyecek gibi.

Önceki Face ID özellikli modellere göre iPhone 13 Pro modellerinin ekranın üst tarafında bir çentik mevcut. Bu nedenle daha önce çentiksiz bir telefon için girişimler yapıldığı aşikar, ancak bunun gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini iPhone 14’ün lansmanında görebilirsiniz.

Sonuç olarak, Pro modellerinin hala standart modellerden daha lüks ve gelişmiş olması beklenenler arasında ve çizilmeye karşı dayanıklı titanyum kasaya dair söylentiler var.

Tasarım konusunda mart ayının başlarında iPhone 14 Pro’nun görüntüleri ortaya çıktı ve önceki söylentileri doğrular nitelikte tasarım detaylarına sahip. Ekranın tepesindeki fark yaratan çentik yok oluyor. Bu sefer küçük yuvarlak bir kamera açıklığı ve minik oval bir oyuk var. iPhone 14 Max tasarımı ise neredeyse aynı. iPhone 14’ün (Max) tepesinde hala Apple’ın selfie kamerası ve Face ID için TrueDepth sistemini barındırdığı çentik mevcut. Bu çentik, Eylül 2021’de lansmanı yapılan  iPhone 13 (mini) ile aynı ölçülere sahip.

iPhone 14 Tasarımında Belirtilen Küçük Farklar

iPhone 14 serisinde tasarım değişmeyecek mi? ya da görünürde ne gibi farklılıklar var? gibi sorular oldukça fazla.  MysmartPrice, arka kameranın “biraz farklı tasarlandığını” ve “kameranın daha kalın bir cam çerçeveye sahip olabileceğini” belirtti. Ancak bunlar bir hayli ufak değişiklikler.

Artık Çentik Yok

Birçok insan için son yıllarda iPhone’ların yan tarafında bulunan çentik ekranı azalttığı için gereksiz, diğerleri ise bu çentiği güzel bir tasarım öğesi olarak buluyor. Sızdırılan kılıf görsellerinden anlaşılana göre Apple’ın, iPhone 14 ile farklı bir yaklaşım benimsediği ve çentiği ortadan kaldırdığı  görülüyor. Muhtemelen sadece daha şık Pro modellerinde bu özellik mevcut ve bu, iPhone’un ön kısmının yakında tamamen ekran olacağı anlamına geliyor.

iPhone 14’te çentik yerine ‘delikli ekran’ adı verilen bir ekran bulunacak. Başka bir deyişle: bir kamera deliği. Ardından, ekranda ön kamerayı ve Face ID parçalarını içeren yuvarlak ve hap şeklinde  boşluklar var. Üstelik süper hızlı ProMotion ekranı bu yıl da Pro modellerine özel kalacak gibi görünüyor. Söz konusu ekranken Pro modelinin her zaman açık bir ekrana sahip olacağına dair birkaç söylenti bile var. Bunun için iOS 16’da göstergeler olabilir.

iPhone 14 Kamera Tasarımı ve Kasası

Çentiklerin ortadan kalkması, bekleyebileceğiniz tek tasarım değişikliği değil. Çünkü birbirini tamamlayan ya da oldukça farklı yönlerde söylentiler mevcut.

Bir yandan lensler, flaş ve LiDAR tarayıcının tümü arka camın arkasında olduğu için iPhone 14’ün kalınlaştığı ve kameranın artık dışarı çıkmadığı söyleniyor. Bu nedenle tasarım iPhone 4’e benzediği için biraz retro bir görünüme sahip. iPhone’un yuvarlak ses düğmeleri de geri dönüş yapıyor olabilir. Öte yandan sızdırılan CAD çizimleri, kameranın daha da ön plana çıkacağının bir kanıtı. Ancak daha büyük sensör nedeniyle daha da fazla çıkıntı yapabilir.

Pro modelleri, farklı malzemelerin kullanılması nedeniyle muhtemelen tamamen farklı bir görünüme kavuşacak. Çünkü iPhone 14 titanyum kasaya sahip olabilir. Titanyum her zamankinden daha şık ve çizilmeye karşı mükemmel bir korumaya sahip. Ayrıca çelikten çok daha hafif olması, yeni iPhone modellerini daha az ağır hale getireceği kesin. Bununla birlikte cihazın alt kısmındaki ayrı delikler yerine uzatılmış ağ oyuklarına sahip güncellenmiş hoparlör ve mikrofon ızgaraları da görmeniz olası.

iPhone 14 Ekranı ve SIM Yuvası Hakkında Beklenen Değişiklikler

iPhone 12 ve iPhone 13 modellerinin sahip olduğu gibi 2022’de çıkacak tüm iPhone modelleri büyük ihtimalle OLED ekranla tamamlanacak. ProMotion teknolojisi standart modellere uygulanabilecek ve söylentilere göre iPhone 13 Pro ve iPhone 13 Pro Max gibi yenileme hızları iPhone 14 modellerinde de isteğe göre uyarlanabilir olacak.

iPhone 14 fiziksel  SIM kart yuvasını kaldırabileceğine dair söylentiler mevcut. söylentiler de var. Apple bu konuda çalışmalarını sürdürüyor ve operatörlere bağlı olarak yeni bir gelişme ile karşınıza çıkacak gibi görünüyor. Ancak SIM ve telefonlar konusunda köklü bir değişikliğe sebep olabilecek bu modellerin çıkması, henüz çift SIM kart yuvalı telefonların üretimine devam edildiği için çok yakın değil.

iPhone 14 Renkleri

Apple her yıl iPhone’un renk paletini değiştiriyor ve şimdiden iPhone 14 renkleri hakkında birkaç şey ortaya çıktı. iPhone 14 serisinin beklenen renkleri ise şöyle sıralanabilir:

iPhone 14 (Maks)

  • Siyah
  • Zekâ
  • Mavi
  • Kırmızı
  • Mor

iPhone 14 Pro (Maks)

  • Grafit
  • Altın
  • Gümüş
  • Mor
scrolltotop svg