Annelerin Hayatını Kolaylaştıran Bebek Kanguru Nedir? Nasıl Kullanılır?
Aile

10 dk okuma

Bebeklerin doğru bir biçimde taşınması ebeveynler için oldukça mühim bir konu olma özelliği taşıyor. Güvenli ve rahat bir araç kullanılarak taşınan bebeklerin sağlığından ödün verilmemiş oluyor. Kanguruların yavrularını taşıma şeklinden ilham alınarak üretilen bebek kanguruları, anneler için taşıma işini pratik bir hale getiriyor. Bebek ile anne arasındaki mesafenin açılmamasının yanında, anne diğer işlerini de daha kolay halledebilme fırsatı buluyor. Bebek arabasını taşırken efor harcamak yerine bebek kanguru ürünlerinden yararlanmak, hayatı ebeveynler için kolaylaştırıyor. Bebek kanguruların ne şekilde kullanıldığını, seçiminin nasıl yapıldığını ve bunlar gibi birçok başlığı beraber inceleyelim.

Kanguru Nasıl Kullanılır?

Kundak biçimde olan ya da çapraz bağlara sahip kanguruların kullanım şekilleri değişiklik gösterebiliyor. Bebek kangurusu kullanılmaya başlandığında ilk olarak bele düzgün bir şekilde takılması gerekiyor. Sonrasında ise bebek içerisine oturtuluyor. Kangurunun kol kısımlarının omzunuza doğru yerleştiğinden emin olmak, önemli noktalar arasında bulunuyor. Bebek kangurusunun arkasında güvenliği artırmak için bulunan klipsin kapatılması gerekiyor. Bebeği sıkıca tutması beklenen bebek kangurusunda bu sıkılığın aşırıya kaçmaması gerekiyor. Aksi takdirde bebek zor nefes alıyor ve huzursuzlanmasına neden oluyor. Bu durumun önüne geçmek için bebeğiniz ile vücudunuz arasına elinizi kullanarak kontrol sağlayabilirsiniz.

Kanguru ürünleri bebeğin kafasının geriye gitmesini engelleyen baş desteği bulunduruyor. Bu bandı kullanarak bebeğin kafasının geriye düşmesinin önüne geçebilirsiniz. Askı aparatı bulunan kangurularda, kanguruyu kullanan ebeveyn bebeğin rahatını sağlayacak şekilde askıları uzatabiliyor ya da kısaltabiliyor. Kanguru ayarlanırken ayna yansımasından yardım alınması işlemin daha doğru ve kolay yapılmasına imkan tanıyor. Bebeğin ağzının kapanmaması da oldukça önemli hususlar arasında yerini alıyor. Ayarlamalar yapılırken bebeğin nefes durumunun kontrol edilmesi gerekiyor. Kanguru kullanımında ideal pozisyon, bebeğin alnının ebeveynin dudak hizasına geldiği durum olarak belirtiliyor. Taşıma pozisyonunun bu şekilde ayarlanması hem ebeveyn hem de bebek için daha konforlu oluyor.

Bebek Kangurusu Ne İşe Yarar, Faydaları Nelerdir?

Ebeveynlerin kullandığı bebek taşıma araçları ağır ve yorucu durumlar yaratabiliyor. Bebek kangurusu ise bebeğin ağırlığının fark edilmemesini sağlayan bir taşıma ürünü olma niteliği barındırıyor. Bebek kangurusu kullanıldığında, ebeveyn ile bebeğin tensel teması daha yoğun olduğu için bu durum duygusal bağlılığa katkı sağlıyor. Bebek kangurusu, bebeğin her daim göz önünde olmasını ve ebeveyn kontrolü altında kalmasını sağladığı için güvenli bir bebek taşıma aracı oluyor. Bazı durumlarda farklı bebek taşıma araçlarından faydalanılamayan ortamlar ve zamanlara da yakalanmak mümkün. Bebek kangurusu ise bu noktada devreye giriyor. Kanguru aracının tek bağlantısı ebeveyn olduğu için giremeyeceği alan ve ortam bulunmuyor. Kangurular arasında askı ile taşınan bir tür kullanıldığında bebeğin iç kulak sisteminde fayda sağladığı biliniyor. Dengeyi sağlayan iç kulak, taşınma esnasında bebeğin hareketinin kesilmemesine yardım ettiği için uyarılmaya devam ediyor. İç kulak sistemin uyarılması durumu, bebeklerin rahat nefes almasına, gelişimlerine ve büyümelerine katkı sağlıyor.

Kanguru kullanım esnasında bebeğinizin de her yere sizinle birlikte gidiyor olması, aranızdaki yakınlığın artmasına neden oluyor. Bebeğin size karşı beslediği güven duygusunda artış gözlemlenebiliyor. Ebeveynine daha yakın olan bebeğin huzursuzlanmaları azalıyor ve sakinlik kazanıyor. Kanguru içerisindeki bebekler, çevrelerinde ne olup bittiğini daha iyi gözlemlemeye başlıyor. Kanguru ebeveynler için de faydalı bir araç. Kullanımın oldukça kolay olması ebeveynlerin kanguru seçiminde öncelikli sebepler arasında yer alıyor. Ayrıca bebeğin ağırlığının dengeli olarak dağıtılıyor olması ile taşımanın kolaylaşması sağlanıyor. Anne-babalar kanguru kullanırken el ve kollarını farklı işler için kullanmaya devam edebiliyor. Bebeğin güvenliği düşünülerek tasarlanması, bebek kangurusunun öne çıkan avantajları arasında kendisine yer ediniyor.

Kanguru Bebek Kaç Aylıkken Kullanılır?

Kanguru bebek taşıma araçları, bebek doğduğu andan itibaren kullanılmaya başlanabiliyor. Bebeğinizin ilk 3 ayı boyunca yenidoğan aparatına sahip olan modellerin kullanılması gerekiyor. Yenidoğan aparatı bebeğinizin boyunun yükselmesini sağlayarak oturma pozisyonu içerisinde durmasına destek sağlıyor. 3 ay dolana kadar bebeğinizi bu aparat yardımıyla kanguruda taşıyabilirsiniz. Yenidoğan kanguru kullanım sürecinde özellikle 2 aylık bebeklerin yüzünün kendisini taşıyan ebeveyne dönük olması önemli bir nokta. Doğrudan aparatsız olarak bebek kangurusu kullanmak isteyen ebeveynler, kullanıma 3 ay dolduktan sonra başlayabiliyor. Kanguruda önde içe doğru dönük taşıma, yenidoğanlar için uygun bulunuyor. Daha çok küçük olan bebekler dış dünyaya değil annelerini görmeye ve hissetmeye ihtiyaç duyuyor. Taşıyıcı olan anne-babaya dönük şekilde kullanılan bu pozisyon, 0-4 aylık bebekler için tercih edilebiliyor. Bebek üç ayı geçtikten sonra yenidoğan kanguru, bebeğin yüzü dışarıya dönük olacak şekilde kullanılabiliyor. 4 aydan sonra 6 aya kadar olan bebekler için önde dışa dönük taşıma yönteminden ebeveynler yararlanabiliyor. Dış uyaranlardan etkilenen 4-6 ay aralığındaki bebeklerin dışa dönük oturması, çevreyi keşfetmesine destek oluyor. Başlarını dik tutmaya başlayan bebekler dışa dönük olarak kanguruda oturup çevreyi gözlemlemeye başlayabiliyor. 6 aylık süreci dolduran bebekler, sırtta taşınabiliyor. Bu pozisyon bebek kangurusunu ebeveynlerin konforlu bir şekilde kullanmasına olanak sağlıyor. Kangurudan yararlanmaya devam edilebilmesi için bebeğin 12-15 kilo aralığına ulaşması beklenebiliyor. 15 kiloyu geçtiğinde ebeveyn sağlığı açısından bebeklerde kanguru kullanımının sonlandırılması gerekiyor. 15 kilodan fazlası ebeveynlerin vücudunda omurga, bel, sırt bölgelerinde sorunlar oluşturabiliyor. Tercih ettiğiniz bebek kangurusu modelini, bebeğinizin ay-yaş-kilo değerleri ile uyumlu olduğundan emin olarak değişik pozisyonlarda kullanabilirsiniz.

Bebeğim için En İyi Kanguruyu Nasıl Seçebilirim?

Kanguru kullanımının daha iyi yapılabilmesi ve bebeğin rahat etmesi için bazı kriterlere önem vermek gerekiyor. Bebeğin bel bölgesini destekleyen kanguru kısmının bebeğinizin vücuduna uyumlu olmasına özen göstermelisiniz. Kanguru askılarının ergonomik bir dizaynda bulunması önemli hususlar arasında bulunuyor. Ebeveynlerin bel ve boyun kısımlarından güç alan kanguru ürünlerinin ağırlığı eşit şekilde dağıtması konusu büyük önem taşıyor. Kangurunun üretim materyallerinin bebeğin sağlığını olumsuz etkilemeyecek yapıda olması gerekiyor. Ebeveynler kaliteli ve hava geçiren bir yapıda kumaşlardan faydalanılarak elde edilen kangurular arasından tercih gerçekleştirmeye özen gösteriyor. Nefes alan kumaştan üretilen Babybjörn Kanguru Mini 3D Cotton, bebeğin terlemesinin önüne geçilmesine yardım ediyor.

Bebeğiniz için uygun bir kanguru seçimi sırasında önemli noktalardan biri de baş desteği oluyor. Bebeğinizin ergonomisine uyumlu olarak seçtiğiniz kanguru modeli aynı zamanda boyun bölgesi için destek sağlayabiliyor. Kangurunun amacı, bebeğin bacaklarını aşağı sarkıtmak değil destekleyici bir biçimde tutmasıdır. Bebeğin ellerinin kanguru içerisindeyken havada kalmaması da önemli bir özellik olarak yer ediniyor. Bebeği sıkıca sarmalayan bebek kanguruları, bebeğin sallanmaması düşünülerek tasarlanıyor. Tercih sırasında bebeğinizin doğal haline uyumlu olan kanguru modellerini tespit etmeniz önem arz ediyor. Bebeğin vücut yapısına uygun kangurular, bebeğin omurga sağlığını destekleyerek gelişim sürecine yardımcı olma görevini üstleniyor. Kangurunun takılırken ve çıkarılırken pratik bir kullanım sağlaması ebeveynler tarafından kontrol edilebiliyor. Anne-baba yalnızken kanguruyu rahat biçimde kullanabilmesi ve bebeği kolaylıkla araca yerleştirebilmesi gerekiyor. Kangurunun ebeveynler için değerlendirilmesi gereken özelliklerden bir diğeri de hem önde hem de arkada taşınabilirlik sunması oluyor.

Yenidoğan kanguru kullanımı için farklı modellerden faydalanılabiliyor. Büyüyen kangurular ise bebeğin gelişimine uyumlu olacak şekilde kullanılmaya devam edilebiliyor. Kanguru tasarımları değişkenlik gösterebiliyor. Cep bulunduran kanguru türleri ebeveynlerin ihtiyaçları doğrultusunda tercih edebileceği modeller arasında sayılıyor. Bebekleriniz ve sizin için vücut yapınıza uyumlu olacak birçok kanguru modelinin taşıdığı özellikleri inceleyebilir ve Turkcell Pasaj ayrıcalığıyla dilediğiniz ürünü satın alabilirsiniz.

scrolltotop svg