Biberon Nasıl Temizlenir?
Aile

7 dk okuma

Gözünüz gibi baktığınız bebeğinizin hastalıklardan korunması için biberon ve emzik gibi direkt ağız teması olan ürünleri temizlemeniz bir zorunluluktur. Temizlenmemiş biberonlar bakterilerin üremesi için ideal bir ortam yaratır ve düşük bağışıklığa sahip bebekleri hasta eder. Biberonlar sadece yıkanarak temizlenmemeli steril olması için de ekstra işlemden geçirilmelidir. Anne ve babalar için biberon temizleyici ürünlerin ve kullanım ipuçlarının önemi büyüktür.

Bakteriler bebeğin midesini bozabilir, ishal ve karın ağrısı gibi sorunlar yüzünden sürekli ağlamasına neden olabilir. Bebeğinizin sürekli ağlaması yüzünden endişe ediyorsanız biberonunu yeterince iyi temizlemediğiniz için karın ağrısı yaşadığını da ihtimaller arasına koyabilirsiniz. Bebeğinizin biberonunu steril hale getirmek için bu amaçla üretilen cihazları kullanabilir ya da pratik önerilerden faydalanabilirsiniz.

Sıcak su ile beraber kaynatma işlemi bebek eşyalarının üzerinde bulunan zararlı organizmaları yok etmek için çok eski dönemlerden beri kullanılan bir yöntemdir. Malzemesi izin veren tüm emzik ve biberonlarda yarım saatlik bir kaynatma yeterli olur.

Bebek bakım ürünleri arasında yer alan biberon sterilizasyon makineleri de bu amaca özel olarak üretilmiştir. Genellikle buhar ısısı ile beraber neredeyse tüm uygun bebek eşyalarını steril hale getirmek için kullanılır. Su kaynatmak ile uğraşmak zor geliyorsa ve vakitten tasarruf etmek istiyorsanız bu üründen tam da sizin ihtiyaçlarınızı karşılar.

Beslenme saatinden önce ve sonra bebeğinizin biberonunu sterilize etmeniz gerekir. Bu işleme başlamadan önce tamamen temiz olduğundan emin olmalısınız. Daha önce yıkanmış ve sterilize hale getirilmiş olsa dahi yeniden yıkamanız ilk şarttır. Sıcak su ve bebeğe zararı olmayan organik temizleyiciler kullanarak şişeyi iç ve dışardan iyice yıkamalısınız.

Biberonların tasarımı ince ve uzun olduğundan parmaklarınız içine yeterince girmez ve yıkamak zordur. Bu durumda imdadınıza biberon temizleme fırçası yetişir. Bu fırçayı kullanarak en dipten en uca, tüm kıvrımlara özen gösterecek şekilde mama kalıntılarını temizleyebilirsiniz. Temizliğin ardından defalarca kez bol su ile durulanmalı, herhangi bir kalıntı olmadığından emin olmalısınız. Biberonun tamamen temizlendiğinden eminseniz sterilizasyona başlayabilirsiniz.

Biberon temizleme işlemi sonrasında sterilizatöre yerleştirebilirsiniz. Bu ürünlerin çoğu yüksek ısıda buhar salınımı yapan bir hazneye sahiptir. Hazne içine şişeyi ve ağızlık kısmını yerleştirdikten sonra çalıştırabilir, süre sonunda tamamen hijyenik bir şekilde cihaz içinden çıkarabilirsiniz. Birden fazla biberonu aynı anda alan modeller ile bebeğinize ait eşyaları bir arada hijyenik hale getirebilirsiniz. Saklama haznesi bulunan bir üründe uzun süreli muhafaza sağlayabilir kullanacağınız zaman direkt içinden alabilirsiniz.

Biberon Sterilizasyonu Gerekli mi?

Bebeğinizin beslenme saatinden önce biberonu steril bir hale getirmeniz sağlığı için büyük önem taşır. Sadece yıkanmış ve temizlenmiş bir biberon açıkta kaldığı zaman içinde üzerine konan partiküller yüzünden bakteri yuvasına dönüşebilir. Her kullanımdan önce mutlaka ürünü hijyenik bir hale getirmeli ve bekletmeden kullanmalısınız. Yani biberon sterilizasyonu bir tercih değil gerekliliktir.

Her ne kadar temizlendiğini düşünseniz de gözle görülemeyecek kadar küçük noktalarda mama kalıntısı olabilir. Küçük kalıntılar çıplak gözle algılanmayan organizmalar için ideal yaşam alanını sunar ve kısa süre içinde çoğalırlar. Bu nedenle gözünüze temiz geliyor olsa dahi bebeğinizin eşyalarını hijyenik olması için sterilize etmelisiniz.

Biberon sterilizatörü bu anlamda işinizi kolaylaştırır. Hazne içine yerleştirdikten sonra birkaç dakika içinde biberonu kullanıma hazır hale getirir. Bu tarz bir ürün kullanarak içinizin rahat etmesini sağlayabilir, geçmişte kalan kaynatma yöntemi ile vakit kaybetmekten kurtulabilirsiniz.

Bazı ebeveynler kullanmadan önce biberonu musluktan akan sıcak su altında tutup steril hale getirmeye çalışır. Oysaki bu çok yetersiz bir uygulamadır. Musluktan akan sıcak su, hiçbir zaman kaynar suyun yüksek sıcaklığını taşımadığı için başarı oranı düşüktür. Hatta sıcak ortamı seven bakteriler için çoğalmalarını sağlayan koşulları da yaratabilir. Bebeğinizin sağlığı için her zaman güvenilir olan sterilizasyon yöntemlerini tercih etmeniz tavsiye edilir.

Bebek Sterilizatör Makineleri ve Faydaları

Eski dönemlerde kalan kaynatma, karbonat ve sirke ile steril hale getirme işlemlerinin yerini alan biberon sterilizatörü fiyatları ve özellikleri ile beğeninizi kazanır. Bu cihazları kullanmanın başlıca avantajı size vakit kazandırmasıdır. Suyu tencereye koy, kaynamasını bekle ve biberonları yerleştir derken zamanı tüketen eski işlemleri rafa kaldırır. Sadece birkaç dakika içinde bebeğin beslenme eşyalarını kullanmaya hazır hale getirir. Özellikle küçük bebeği olanların çektiği zaman sıkıntısını çözmesi ile hayatınızda önemli bir yer tutar.

Ürün avantajlarından bir diğeri de yaklaşık %99.9 oranında bakteri yok etme becerisine sahip olmasıdır. Bebeğinizin eşyalarının temiz olduğundan emin olmanızı sağlar ve içinizi rahatlatır. “Temiz mi acaba!” düşüncesi ile sürekli işlemi tekrarlama derdinden sizi kurtarır. Elektrikli sterilizatör modelleri gücünü prizden aldığı için sadece kullanım sırasında ortaya çıkarmanız yeterlidir. Kullanmadığınız zamanda kompakt tasarımı ile dolap içinde saklanabilir. Buharlı sterilizatör ürünleri yüksek sıcaklığı ve gaz yapısı sayesinde elinizin ve fırçanın erişemeyeceği tüm noktalara temas eder. En ince ayrıntısına kadar biberonun temizliğinden emin olabilirsiniz. Geniş hazneli ve saklama üniteli ürünler ile biberonları açıkta bırakmanız gerekmez. Göğüs pompası ve emzik gibi farklı bebek ürünlerini de bu cihazların buharı ile temizleyerek güven içinde çocuğunuza verebilirsiniz.

scrolltotop svg